MENU
Κερδίστε Προσκλήσεις
ΠΕΜΠΤΗ
25
ΑΠΡΙΛΙΟΥ
ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ

Kοιμηθείτε διώχνοντας το άγχος μακριά!

Είναι γεγονός πως για τους ανθρώπους που ζούσαν σε παλιότερες εποχές το θέμα ύπνος ήταν μια αρκετά εύκολη υπόθεση, σε αντίθεση με εμάς σήμερα, που εξαιτίας της πίεσης του χρόνου ερχόμαστε συχνά αντιμέτωποι με θέματα άγχους και στρες, τα οποία δεν μας αφήνουν να κοιμηθούμε…

author-image Ευδοκία Βαζούκη

Άγχος λοιπόν! Το άγχος ευθύνεται για τα περισσότερα απ τα προβλήματα υγείας του σύγχρονου ανθρώπου. Όχι μόνο το συνηθισμένο καθημερινό άγχος σας, όπως το να ξυπνάτε αργά και να προσπαθείτε μετά βίας να ανταπεξέλθετε στις καθημερινές σας υποχρεώσεις, αλλά πιο πολύπλοκης φύσεως, μερικές φορές χρόνιο, που ευθύνεται για την δυσλειτουργία των φυσιολογικών ρυθμών του σώματός μας και προκαλεί πολλαπλές ανισορροπίες, που διαταράσσουν ακόμα και τον ύπνο μας.

Σε κάθε σενάριο, η κορτιζόλη είναι μια ορμόνη, που απελευθερώνεται από τον οργανισμό μας με σκοπό να μας βοηθήσει. Όταν είμαστε υπό συνεχές άγχος, μπορεί να υπάρχει συνεχής ροή κορτιζόλης και όταν το επίπεδο κορτιζόλης σας είναι υψηλό το βράδυ, το σώμα σας παίρνει το μήνυμα για να παραμείνει άγρυπνο και σε εγρήγορση. Όταν κοιμόμαστε, το νευρικό μας σύστημα πρέπει να μετριάζει την αρτηριακή μας πίεση, την αναπνοή και τον καρδιακό ρυθμό, διατηρώντας το σε μια χαλαρή κατάσταση. Και εάν δεν μπορούμε να χαλαρώσουμε, τότε δύσκολα θα μπορέσουμε και να κοιμηθούμε…

Πολύς κόσμος αντιμετωπίζει σήμερα προβλήματα ύπνου και είναι συχνό το φαινόμενο να καταφεύγουν σε λύσεις όπως είναι φάρμακα και διάφορα προϊόντα που υπόσχονται άμεσες λύσεις, προκαλώντας, ωστόσο κάποιες φορές ανεπιθύμητες παρενέργειες, χωρίς να συμβάλλουν ουσιαστικά στην πρόκληση του ύπνου. Το σημαντικό, όμως, είναι να βρούμε μια λύση, που να λειτουργεί για εμάς, χωρις να προκαλέι άλλου είδους προβήματα!

ypnos eyxaristos 2

Η δημιουργία, λοιπόν, μιας ρουτίνας ύπνου μπορεί να αποδειχθεί πολύ χρήσιμη για την καθημερινότητα σας. Ξεκινώντας αρχικά από το να καθιερώσετε, εάν είναι εφικτό, τον 7ωρο ύπνο σε καθημερινή βάση είναι κάτι που ο γεμάτος άγχος οργανισμός σας θα εκτιμήσει…σε πρώτη φάση…Δείτε 8 tips που αν τα ακολουθήσετε, μπορείτε να πετύχετε έναν καλό και υγιεινό ύπνο: 

1. Περιορίστε το φως στην κρεβατοκάμαρά σας. Eπιλέξτε σκούρες αποχρώσεις ή κουρτίνες στα παράθυρα του δωματίου σας και φροντίστε, πριν ξαπλώσετε, να κλείσετε όλα τα φώτα από κάθε ηλεκτρονική συσκευή που μπορεί να έχετε στο δωμάτιο σας.

2. Διατηρήστε τη θερμοκρασία του υπνοδωματίου σας άνετη και ιδανική για ύπνο. Το να είστε σε ένα αρκετά ζεστό ή αρκετά κρύο περιβάλλον δεν θα σας αφήσει να κοιμηθείτε.

3. Σταματήστε να ασχολείστε με το κινητό σας – ιδανικά απενεργοποιήστε το – όπως επίσης και με το pc σας τουλάχιστον μία ώρα πριν πάτε για ύπνο. Αφήστε τον εγκέφαλο σας να «σβήσει».

4. Το να διαβάζετε κάποιο βιβλίο πριν πέσετε για ύπνο ακούγεται πιο ιδανικό από την ενασχόληση με κάποια ηλεκτρονική συσκευή, ωστόσο επιλέξτε προσεκτικά το τί θα είναι αυτό που θα διαβάσετε. Αν δεν είναι χαλαρωτικό για το μυαλό σας δεν πρόκειται να βοηθήσει το σώμα σας να ξεκουραστεί και να προετοιμαστεί για έναν ιδανικό ύπνο.

5. Κρατήστε το κρεβάτι σας μόνο για ύπνο ή σεξ. Στείλτε το σωστό μήνυμα στο σώμα σας ότι όταν βρίσκεστε σε αυτό σημαίνει ώρα για χαλάρωση και ύπνο.

6. Φορέστε άνετα ρούχα για να κοιμηθείτε. Ρούχα που είναι πολύ σφιχτά θα σας πιέζουν και ακόμα κι αν καταφέρετε να κοιμηθείτε κάποια στιγμή, θα ξυπνήσετε μέσα στην νύχτα με ένα αίσθημα δυσφορίας.

7. Επιλέξτε ένα φυσικό συμπλήρωμα διατροφής για να σας βοηθήσει να κοιμηθείτε λιγάκι πιο εύκολα και πιο ευχάριστα.

8. Αποφύγετε την βραδινή άσκηση. Εάν η καθημερινή σας ρουτίνα περιλαμβάνει άσκηση τη νύχτα, εξετάστε το ενδεχόμενο να μεταφέρετε αυτή την ώρα νωρίς το πρωί ή το μεσημέρι, που θα βοηθήσει κιόλας περισσότερο τον οργανισμό σας να ξυπνήσει. Και κάτι τέτοιο σίγουρα δεν το θέλουμε κατα τις βραδινές ώρες…

Περισσότερα από Υγεία - Ομορφιά
VIMA_WEB3b