MENU
Κερδίστε Προσκλήσεις
ΚΥΡΙΑΚΗ
19
ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ
ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ
ΕΥΡΕΤΗΡΙΟ
ΕΠΙΛΟΓΗ ΣΙΝΕΜΑ
ΕΠΙΛΕΞΤΕ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟ X
ΕΠΙΛΟΓΗ ΤΑΙΝΙΑΣ
ΕΠΙΛΕΞΤΕ ΤΑΙΝΙΑ X
Athens Palestine Film Festival
Demon Slayer: Kimetsu no Yaiba Το κάστρο του απείρου (με υπότιτλους)
Dracula
Drive
Dune: Μέρος δεύτερο
F1: Η ταινία
Good Boy
Harvest
Leningrad Cowboys Go America
Leningrad Cowboys Meet Moses
Mitski: The Land
Ne Zha 2 (μεταγλωττισμένη)
Ne Zha 2 (με υπότιτλους)
Shaun of the Dead
Super Paradise
Super Story Market
Take a Trip
The Smashing Machine: Η καρδιά ενός μαχητή
Threads
Tron: Ares
Vampyr
Weapons
When Nobody’s Watching
Z
Ένα απλό ατύχημα
Έρωτας στη Βαρκελώνη
Όλα για τη μητέρα μου
Όταν έρθει το φθινόπωρο
Αγάπη μόνο
Αλέξης Ζορμπάς
Ανοιξη, Καλοκαίρι, Φθινόπωρο, Χειμώνας… και Ανοιξη
Αντιγόνη
Για μια χούφτα δολλάρια
Διαβάζοντας τη Λολίτα στην Τεχεράνη
Η Γη της Επαγγελίας
Η Πέπη, η Λούσι, η Μπομ και τ’αλλα κορίτσια…
Η Πέππα γνωρίζει το νέο μωρό (μεταγλωττισμένη)
Η αρπαγή
Η γυναικα με τα σπίρτα
Ηλέκτρα
Η λίμνη των στεναγμών
Η σιωπή των αμνών
Ιστορίες του Σηκουάνα
Ιφιγένεια
Καζαμπλάνκα
Καλές γιορτές
Καλή σου νύχτα κυρ-Αλέξανδρε
Κατοικίδια στο express (μεταγλωττισμένη)
Κλέφτης από σπόντα
Μέρες οργής
Μεσάνυχτα στο Παρίσι
Μετά το κυνήγι
Μια μάχη μετά την άλλη
Μικρά πράγματα σαν κι αυτά
Μπερλινγκουέρ: Η μεγάλη ελπίδα
Μποέμικη ζωή
Νεκρό τηλέφωνο 2
Ο Νάτζι Αλ-Αλί στην αγκαλιά του Χαντάλα
Ο Ρατατούης (μεταγλωττισμένο)
Ο Σιμών της ερήμου
Ο Σιρόκο και το βασίλειο των ανέμων (μεταγλωττισμένη)
Ο Χριστός Σταμάτησε στο Εμπολι
Ο άνθρωπος χωρίς παρελθόν
Ο εξολοθρευτής άγγελος
Οι Απίθανοι (μεταγλωττισμένο)
Οι Υπάλληλοι
Ο κανόνας του παιχνιδιού
Ο κύκλος των χαμένων ποιητών
Ο ξεχωριστός Γουίλ Χάντιγκ
Οταν ο Χάρι γνώρισε την Σάλι
Προσέλαβα έναν επαγγελματία δολοφόνο
Ρίφενσταλ: Στην καρδιά του Τρίτου Ράιχ
Στα βάθη του χειμώνα
Στρουμφάκια: Η ταινία (μεταγλωττισμένη)
Συναισθηματική αξία
Τα κακά παιδιά 2 (μεταγλωττισμένη)
Τα κανόβνια του Ναβαρόνε
Τα παιδιά του Παραδείσου
Το 47
Το Χαμίνι
Το αγόρι
Το κάλεσμα 4: Τελευταία τελετουργία
Το κουκλόσπιτο της Γκάμπι: Η ταινία (μεταγλωττισμένη)
Το λιμάνι της Χάβρης
Το μίσος
Το μονοπάτι του αλατιού
Το πάθος της Ζαν ντ’Αρκ
Το τελευταίο κύμα
Το χρώμα του ροδιού
Τρωάδες
Τύχη βουνό
Χάιντι: Η διάσωση του μικρού λύγκα (μεταγλωττισμένη)
Χαμένοι στη Μετάφραση
Ψηλά στον Ουρανό (μεταγλωττισμένο)
Ως τα χαράματα
Κωμωδία

S.O.S. Πεντάγωνο καλεί Μόσχα

Η πρωτοποριακή πολιτική σάτιρα του Στάνλεϊ Κιούμπρικ, που έκανε πάταγο στην εποχή της, γνωρίζοντας σημαντική εισπρακτική και καλλιτεχνική επιτυχία, θεωρείται μια από τις 100 καλύτερες ταινίες όλων των εποχών.

stars-fullstars-fullstars-fullstars-fullstars-empty
ΔΙΑΡΚΕΙΑ 98'
author-image Κωνσταντίνος Καϊμάκης

Ο στρατηγός Τζακ Ρίπερ της πολεμικής αεροπορίας των ΗΠΑ, τρελαίνεται παντελώς και στέλνει βόμβες κατά της Σοβιετικής Ένωσης καθώς θεωρεί ότι οι κομμουνιστές έχουν συνωμοτήσει για να μολύνουν τα σωματικά υγρά των Αμερικανών!
Μια αξεπέραστη πολιτική σάτιρα αλλά και μια ταινία για το τι θα μπορούσε να συμβεί αν ο λάθος άνθρωπος πατούσε το λάθος κουμπί. Το 1964 ο Κιούμπρικ μετουσίωσε τις φοβίες των συμπατριωτών του για ένα πυρηνικό ατύχημα, σε μια μοντέρνα σάτιρα που καυτηρίαζε το αντικομμουνιστικό κλίμα της εποχής. Το μυθιστόρημα του Πίτερ Τζορτζ «Red Alert» το οποίο διασκεύασε ο σκηνοθέτης όπως κάθε άλλο λογοτεχνικό έργο που τον ενδιέφερε, ήταν απλώς η βάση για να δώσει τη δική του ματιά στην υστερία εκείνη. Οι αρχικές προθέσεις του Κιούμπρικ ήταν να δημιουργήσει ένα δράμα όμως γρήγορα κατάλαβε ότι κάτι τέτοιο δεν μπορούσε να συμβεί αφού πολλοί διάλογοι ήταν σοβαροφανείς και γελοίοι. Τότε αποφάσισε να μετατρέψει το φιλμ σε κωμωδία παρότι όλοι του έλεγαν να το αποφύγει κάτι τέτοιο, καθώς ο φόβος του πυρηνικού πολέμου ήταν κάτι που αντιμετωπιζόταν πολύ σοβαρά.

sos

Για πρωταγωνιστή επέλεξε τον Πίτερ Σέλερς (υποδύεται 3 διαφορετικούς χαρακτήρες) με τον οποίο είχαν συνεργαστεί ένα χρόνο νωρίτερα στη «Λολίτα». Ο Σέλερς επρόκειτο αρχικά να παίξει και τέταρτο ρόλο, αυτόν του ταγματάρχη King Kong, όμως την τελευταία στιγμή αρνήθηκε, γεγονός που έκανε έξαλλο τον Κιούμπρικ. Το «SOS Πεντάγωνο καλεί Μόσχα» ήταν η δεύτερη ταινία του Κιούμπρικ επί βρετανικού εδάφους ύστερα από την εθελούσια φυγή του από τις ΗΠΑ και τις απογοητευτικές για εκείνον συνεργασίες με τους παραγωγούς του Χόλιγουντ. Τόσο το επώδυνο για κείνον παρασκήνιο στον «Σπάρτακο» (όπου είχε πάραυτα τη σχετική ελευθερία του πρότζεκτ χάρη στην εύνοια του πρωταγωνιστή και σταρ της εποχής Κερκ Ντάγκλας όχι όμως και τον απόλυτο έλεγχο) αλλά κυρίως το ναυάγιο των διαπραγματεύσεων για το γουέστερν «Η εκδίκηση είναι δική μου» το οποίο θα σκηνοθετούσε (τελικά το γύρισε ο ίδιος ο πρωταγωνιστής του Μάρλον Μπράντο) οδήγησαν τον Κιούμπρικ στην αυτοεξορία και το Λονδίνο όπου έκρινε ότι θα είχε περισσότερη καλλιτεχνική ελευθερία. Η ταινία γνώρισε τεράστια καλλιτεχνική και εμπορική επιτυχία, προτάθηκε για 4 όσκαρ, ενώ το ειρωνικό φινάλε με την πυρηνική καταστροφή που συνοδεύεται υπό τους ήχους του «We’ll Meet Again» άφησε εποχή και έβαλε στο μυαλό του σκηνοθέτη τη σκέψη για επανάληψη της κωμικής συνταγής με ορισμένα πρότζεκτ να αφορούν στην πρώτη χολιγουντιανή ταινία πορνό (ο τίτλος της θα ήταν «Blue moon»), μια ανατρεπτική βιογραφία για τον Ναπολεόντα κι ένα σεξουαλικό (!) θρίλερ με τίτλο «Rhapsody»! Δυστυχώς δεν έκανε πραγματικότητα κάποια από αυτά και πέντε χρόνια αργότερα ταξίδεψε στο διάστημα με την «Οδύσσεια» του. Ο Κιούμπρικ που ήταν γνωστό ότι προστάτευε μανιωδώς τα πνευματικά του δικαιώματα κάποτε αρνήθηκε τη χρήση ενός πλάνου από το “SOS Πεντάγωνο, καλεί Μόσχα” σε ταινία των Beatles για να μη μειωθεί η αξία της ταινίας του, την οποία το Αμερικανικό Ινστιτούτο Κινηματογράφου την συμπεριέλαβε το 1997 στο κατάλογο των 100 καλύτερων ταινιών στην Αμερική, τοποθετώντας την στην 26η θέση.

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ
Τίτλος: S.O.S ΠΕΝΤΑΓΩΝΟ ΚΑΛΕΙ ΜΟΣΧΑ (DR. STRANGELOVE OR HOW I LEARNED TO STOP WORRYING AND LOVE THE BOMB)
Σκηνοθεσία: Στάνλεϊ Κιούμπρικ
Σενάριο: Στάνλεϊ Κιούμπρικ (μεταφορά του μυθιστορήματος του Πίτερ Τζορτζ «Red Alert»)

Παίζουν: Πίτερ Σέλερς, Τζορτζ Σκοτ, Στέρλιν Χέιντεν, Σλιμ Πίκενς, Κίναν Γουίν

Διάρκεια: 98'
Χώρα: Αγγλία, ΗΠΑ
Έτος: 1964

Rating: 4
Διανομή: Seven films
Περισσότερα από CINEMA