MENU
Κερδίστε Προσκλήσεις
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ
19
ΑΠΡΙΛΙΟΥ
ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ

Είναι το Instagram το πιο βλαβερό μέσο κοινωνικής δικτύωσης για την ψυχική υγεία;

Οι “εθιστικές” φωτογραφίες που ποστάρουν αναγνωρίσιμα πρόσωπα στα διάφορα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, με το τι τρώνε, που βγαίνουν και πόσο τέλεια περνούν στην καθημερινή τους ζωή, έρχονται σε πλήρη αντίθεση με την, συγκριτικά πάντα, βαρετή και άσχημη δική μας ζωή… Πως εξηγείται αυτό;

author-image Ευδοκία Βαζούκη
Έρευνες δείχνουν, πως το να αφιερώνουμε ώρες στο να χαζεύουμε φωτογραφίες, για παράδειγμα στο Instagram, δημιουργεί ένα αίσθημα δυσαρέσκειας, το οποίο προκαλείται από την παραπάνω αντίθεση, που βλέπουμε εμείς στις ζωές, τις δικές μας και των άλλων, από το τρόπο που αυτές προβάλλονται στο περιεχόμενο των λογαριασμών μας.

Το Istagram, λοιπόν, σαν μέσο κοινωνικής δικτύωσης, σε βάζει ασυνείδητα, σε μια διαδικασία σύγκρισης της ζωής σου με τις ζωές των άλλων, πράγμα το οποίο υποδηλώνει, κατά κάποιο τρόπο, ότι συμβάλλει σε προβλήματα ψυχικής υγείας όπως άγχος, κατάθλιψη, στέρηση ύπνου και θέματα του πως βλέπουμε οι ίδιοι τους εαυτούς μας και την εικόνα μας. Αυτό μάλιστα συμβαίνει ειδικότερα στους νέους, οι οποίοι είναι και οι μεγαλύτεροι χρήστες των μέσων κοινωνικής δικτύωσης.

instagram

Το Istagram, το οποίο σήμερα έχει παραπάνω από 700 εκατομμύρια χρήστες παγκοσμίως, φαίνεται να είναι το κοινωνικό δίκτυο που ασκεί την μεγαλύτερη αρνητική επίδραση, σύμφωνα με έκθεση που δημοσιοποίησε το Royal Society for Public Health (RSPH), μια ανεξάρτητη φιλανθρωπική κοινότητα, που επικεντρώνεται σε θέματα υγείας. Η έκθεση συνδυάζει δημοσιευμένη έρευνα, που πραγματοποίησε σε περίπου 1.500 άτομα μεταξύ των ηλικιών 14-24 ετών, για τις επιπτώσεις των μέσων κοινωνικής δικτύωσης στην υγεία. Για να φτάσουν σε αποτέλεσμα, ρώτησαν τα άτομα που πήραν μέρος στην έρευνα, για το πως χειρίζονται διαφορετικά κοινωνικά δίκτυα το Instagram, το Facebook, το Snapchat, το YouTube και το Twitter και για το αν νιώθουν να επηρεάζουν θετικά και αρνητικά από αυτά στην υυγεία τους. Επιπλέον, τους ρώτησαν για τα συναισθήματά τους, ποια η σχέση τους με την κοινωνικότητα και αν ανήκουν σε διάφορες κοινωνικές ομάδες, για την αίσθηση της ταυτότητας, για το πως αντιμετωπίζουν την εικόνα τους και πολλά άλλα.

Τα αποτελέσματα της έρευνας έδειξαν πως μόνο το Youtube φέρει καθαρά θετική επίδραση στην ψυχολογία των ατόμων, ενώ από τα υπόλοιπα, την λιγότερη αρνητική επίδραση ασκεί το Twitter, έπειτα το Facebook, το Snapchat και στην κορυφή της λίστας με τα πιο επιβλαβή έρχεται το Instagram. Σύμφωνα με την έκθεση, ένας από τους ερωτώμενους αναφέρει ότι “το Instagram κάνει τα κορίτσια και τις γυναίκες να αισθάνονται ότι το σώμα τους δεν είναι αρκετά καλό, καθώς τα άτομα συνηθίζουν να προσθέτουν φίλτρα και να επεξεργάζονται τις φωτογραφίες τους για να φαίνονται τέλειες, πριν τις ποστάρουν σε αυτό”. Παλαιότερες έρευνες έχουν δείξει ότι όλη αυτή η διαδικασία, μπορεί να μειώσει την αυτοεκτίμηση και να προκαλέσει άγχος και κατάθλιψη στα άτομα, τα οποία ξεχνούν ότι αυτό που βλέπουμε δεν είναι πάντα πραγματικότητα.

instagram vlabero meso koinwnikis diktiwsis 2017 thema

Έτσι το RSPH προτείνει κάποιες λύσεις με βάση τα ευρήματά του. Αρχικά, συστήσει στα αναγνωρίσιμα πρόσωπα, στα μοντέλα που διαφημίζουν κάποιο προϊόν μέσω του Instagram και γενικά σε χρήστες που τείνουν να επηρεάζουν ένα ευρύ κοινό, μέσω του περιεχομένου που κοινοποιούν, να αναφέρουν στις λεζάντες των φωτογραφιών που ανεβάζουν, πως έχουν υποστεί κάποιου είδους επεξεργασία. Επίσης, προτείνει τα κοινωνικά δίκτυα να δίνουν στους χρήστες μια προειδοποιητική ειδοποίηση όταν υπερβαίνουν ένα συγκεκριμένο χρόνο σύνδεσης σε αυτά. Οι κοινωνικές πλατφόρμες να μπορούν, μάλιστα, να εντοπίζουν ακόμη και χρήστες με πιθανά προβλήματα ψυχικής υγείας με βάση τη χρήση που κάνουν και να στελνουν ένα διακριτικό μήνυμα σχετικά με την βοήθεια που θα μπορούν να λαμβάνουν.

Τέλος, η έκθεση αναφέρει ότι χρειάζεται να πραγματοποιηθούν διεξοδιότερες έρευνες σχετικά με τις επιπτώσεις που προκαλούν στην υγεία τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Κι αυτό γιατί η χρήση τους αυξάνεται και εξαπλώνεται όλο και περισσότερο στις νεότερες γενιές. Και ακριβώς γι’ αυτό επιβάλλεται να ενδιαφερθούμε περισσότερο για τους συνεχώς αυξανόμενους και μεγαλύτερους κινδύνους που μπορεί όλο αυτό να επιφέρει.

Περισσότερα από Υγεία - Ομορφιά
VIMA_WEB3b