MENU
Κερδίστε Προσκλήσεις
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ
03
ΜΑΪΟΥ
ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ

Το «Τραπέζι των αφηγήσεων» στρώθηκε στη Στέγη

Ένας μεγάλος πάγκος τοποθετημένος σε μια θεατρική, θα έλεγες, σκηνή φτιαγμένη από μαύρο ύφασμα, δυο καρέκλες ένθεν και ένθεν, και εκατοντάδες μινιατούρες επίπλων: τραπέζια, καρέκλες, κρεβάτια, ντουλάπες, σκρίνια, αλλά και μαξιλάρια, λάμπες, χαλιά, ακόμη και μια μικρούτσικη κρεμάστρα, ακουμπισμένη πάνω στο κρεβάτι… Όλα αυτά, με φόντο την πανοραμική θέα της Αθήνας από τον 4ο όροφο της Στέγης του Ιδρύματος Ωνάση, συναποτελούν την εγκατάσταση της Κατερίνας Ζαχαροπούλου “Το τραπέζι των αφηγήσεων”, που θα βρίσκεται «στρωμένο», περιμένοντας τους «συνδαιτημόνες» της εικαστικού, μέχρι τις 24 Φεβρουαρίου.

author-image Σπύρος Κακουριώτης
Γιατί πρόκειται για ένα Τραπέζι που παραμένει βουβό όσο οι δύο καρέκλες που αποτελούν τμήμα της εγκατάστασης παραμένουν άδειες… «Ζωντανεύει» και αποκτά τη δική του φωνή, κάθε φορά διαφορετική, μια φορά την εβδομάδα, κάθε Παρασκευή απόγευμα, όταν οι επισκέπτες, ένας-ένας, κάθονται απέναντι από την Κατερίνα Ζαχαροπούλου και χρησιμοποιώντας τις μινιατούρες της, τοποθετώντας τις ο καθένας με τον δικό του τρόπο, αφηγούνται μνήμες ή επιθυμίες που γεννά στον καθένα η έννοια του «σπιτιού». Ταυτόχρονα, κάμερες καταγράφουν και διασώζουν τις κινήσεις των χεριών, καθώς αυτά μετακινούν τα έπιπλα, και τις συνοδευτικές αφηγήσεις.

zacharopoulou 007pavlosfysakis

Για να διευκολύνει την ανάδυση αυτών των αφηγήσεων, η εικαστικός ενδύεται ρόλο «ψυχοθεραπευτή», οδηγώντας τον καλεσμένο της, με τις κατάλληλες ερωτήσεις, στην έκφραση ενός ολόκληρου μικρόκοσμου επιθυμιών, τακτοποιήσεων και ανακατασκευών. Όπως έλεγε, μετά την πρώτη περφόρμανς, που πραγματοποιήθηκε την Δευτέρα 30 Ιανουαρίου, λίγο πριν τα επίσημα εγκαίνια, σε αυτήν την ανάδυση συμβάλλουν και οι μικρογραφίες της οικοσκευής, καθώς «τα έπιπλα έχουν επιλεγεί με βάση τον συμβολικό τους χαρακτήρα».

SGT ZAHAROPOULOU 1

Έτσι, κατά τη διάρκεια της πρώτης περφόρμανς, ο εικαστικός και ηθοποιός Άγγελος Παπαδημητρίου που πήρε μέρος διάλεξε στην αρχή, για το δικό του σπίτι, μόνο ένα τραπέζι, δυο καρέκλες κι ένα κρεβάτι… Παίρνοντας στο χέρι του μια άλλη μινιατούρα άρχισε να λέει: «Μετά, πέθανε η γιαγιά και πήραμε την ντουλάπα. Αργότερα φέραμε...» και συνέχισε πλάθοντας μια γοητευτική αφήγηση για τα έπιπλα και τις μνήμες που το καθένα τους σηματοδοτεί.

SGT ZAHAROPOULOU 2

Μέσα από τις παρεμβάσεις των συμμετεχόντων στην περφόρμανς, η διάταξη της εγκατάστασης κάθε φορά αλλάζει. «Είναι σαν τον πάγκο της λαϊκής» έλεγε η Κατερίνα Ζαχαροπούλου, «ο καθένας διαλέγει αυτό που του αρέσει»…

Περφόρμανς: Θα πραγματοποιείται κάθε Παρασκευή, στις 3 (18.00-20.00) και στις 10, 17 και 24 Φεβρουαρίου (17.00-20.00), στο φουαγιέ του 4ου ορόφου της Στέγης. Για τη συμμετοχή σε αυτήν είναι απαραίτητη η κράτηση θέσης στο [email protected]. Τις υπόλοιπες ημέρες και ώρες η εγκατάσταση θα εκτίθεται μαζί με τις βιντεοσκοπημένες αφηγήσεις. Η είσοδος είναι ελεύθερη.

Συζήτηση: Στο πλαίσιο της εγκατάστασης “Το τραπέζι των αφηγήσεων”, η Κατερίνα Ζαχαροπούλου και η ιστορικός τέχνης Συραγώ Τσιάρα συνομιλούν με θέμα «Εστία και ανεστιότητα στη σύγχρονη τέχνη: Οι καλλιτέχνες αφηγούνται…», την Παρασκευή 3 Φεβρουαρίου (20.30), στο φουαγιέ του 5ου ορόφου της Στέγης.

SGT ZAHAROPOULOU 3
Δείτε ακόμη: Η εγκατάσταση Το τραπέζι των αφηγήσεων παρουσιάζεται παράλληλα με την έκθεση Το κουκλόσπιτο της Petronella Oortman, που θα φιλοξενηθεί στο Μουσείο Μπενάκη της οδού Πειραιώς, από τις 9 Φεβρουαρίου έως τις 12 Μαρτίου. Πρόκειται για δέκα βιντεοπροβολές με σκηνές γύρω από την καθημερινή ζωή μιας γυναίκας, που λαμβάνουν χώρα σε ένα κατασκευασμένο οικιακό περιβάλλον. Η έκθεση είναι μια παραγωγή του Κέντρου Σύγχρονης Τέχνης Θεσσαλονίκης, σε επιμέλεια Συραγώς Τσιάρα, που πρωτοπαρουσιάστηκε στο Μπέη Χαμάμ το 2011. Πρόκειται για μια οπτική σπονδυλωτή αφήγηση εμπνευσμένη από το Dollhouse της Petronella Oortman, το οποίο βρίσκεται στο Rijksmuseum του Άμστερνταμ.

Katerina Zacharopoulou p 1

Περισσότερα από Art & Culture
VIMA_WEB3b