MENU
Κερδίστε Προσκλήσεις
ΣΑΒΒΑΤΟ
27
ΙΟΥΛΙΟΥ
ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ
ΕΥΡΕΤΗΡΙΟ
ΕΠΙΛΟΓΗ ΣΙΝΕΜΑ
ΕΠΙΛΕΞΤΕ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟ X
Αθήνα ODEON ESCAPE ODEON ESCAPE - 8 STUDIO NEW STAR ART CINEMA TOWN CINEMAS VILLAGE 5 CINEMAS PAGRATI VILLAGE 15 CINEMAS @ THE MALL VILLAGE CINEMAS ATHENS METRO MALL ΑΓΙΟΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ VILLAGE SHOPPING AND MORE ΑΒΑΝΑ ΑΘΗΝΑ ΑΘΗΝΑΙΑ ΑΙΓΛΗ ΑΙΓΛΗ 3 ΑΙΓΛΗ CINEMA ΑΚΤΗ ΑΛΕΚΑ ΔΗΜΟΤΙΚΟΣ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΣ ΔΗΜΟΥ ΖΩΓΡΑΦΟΥ ΑΛΕΞΑΝΔΡΑ ΑΛΙΚΗ DIGITAL ΑΛΟΜΑ ΑΛΣΟΣ ΑΜΑΡΥΛΛΙΣ-Garden Cinema Digital ΑΜΙΚΟ ΑΜΥΝΤΑΣ ΑΝΕΣΙΣ ΑΝΟΙΞΙΣ ΑΡΙΑΝ ΑΡΚΑΔΙΑ ΑΡΤΕΜΙΣ ΔΗΜΟΤΙΚΟΣ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΣ 3D digital Αττικόν Άλσος ΒΑΡΚΙΖΑ ΒΑΡΚΙΖΑ - 3 ΒΟΞ ΔΕΞΑΜΕΝΗ ΔΗΜΟΤΙΚΟΣ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΣ ΗΛΙΟΥΠΟΛΗΣ ΜΕΛΙΝΑ ΜΕΡΚΟΥΡΗ ΔΗΜΟΤΙΚΟΣ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΣ ΜΙΜΗΣ ΦΩΤΟΠΟΥΛΟΣ ΔΗΜΟΤΙΚΟΣ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΣ ΣΙΝΕ ΔΑΦΝΗ ΔΙΑΝΑ ΔΙΟΝΥΣΙΑ ΕΚΡΑΝ ΖΕΦΥΡΟΣ ΗΛΕΚΤΡΑ ΘΗΣΕΙΟΝ ΚΑΡΜΕΝ ΚΗΠΟΣ ΛΑΟΥΡΑ EUROPA CINEMAS DIGITAL ΛΑΪΣ ΛΙΛΑ DIGITAL CINEMA ΜΑΡΓΑΡΙΤΑ Cinema ΜΑΡΙΛΕΝΑ ΜΙΚΡΟΚΟΣΜΟΣ Filmcenter ΜΠΟΜΠΟΝΙΕΡΑ DIGITAL ΝΕΑ ΜΑΣΚΩΤ ΝΟΣΤΑΛΓΙΑ ΔΗΜΟΤΙΚΟΣ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΣ ΟΑΣΙΣ ΠΑΝΑΘΗΝΑΙΑ ΡΙΑ ΡΙΒΙΕΡΑ ΣΙΝΕ ΑΡΓΥΡΟΥΠΟΛΙΣ ΣΙΝΕ ΓΑΛΑΤΣΙ ΣΙΝΕ ΠΑΡΙ ΣΙΝΕ ΦΛΟΙΣΒΟΣ PEUGEOT ΣΙΝΕ ΨΥΧΙΚΟ ΣΠΟΡΤΙΓΚ ΔΗΜΟΤΙΚΟΣ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΣ ΣΠΟΡΤΙΓΚ ΔΗΜΟΤΙΚΟΣ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΣ ΣΤΕΛΛΑ ΔΗΜΟΤΙΚΟΣ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΣ ΑΘΗΝΩΝ ΤΡΙΑ ΑΣΤΕΡΙΑ 3D Digital ΤΡΙΑ ΑΣΤΕΡΙΑ 3D Digital ΤΡΙΑΝΟΝ Filmcenter ΦΙΛΙΠ ΔΗΜΟΤΙΚΟΣ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΣ ΦΙΛΟΘΕΗ ΦΛΕΡΥ ΧΛΟΗ
ΕΠΙΛΟΓΗ ΤΑΙΝΙΑΣ
ΕΠΙΛΕΞΤΕ ΤΑΙΝΙΑ X
100 χρόνια από τον Οδυσσέα
Aftersun
Animal
Bad Boys: Ride or Die
Blackpink World Tour (Born Pink) in Cinemas
Chinatown
Comandante
Cuban Story
Deadpool & Wolverine
Fly me to the moon
Ghost Dog: Ο τρόπος των Σαμουράι
Kung Fu Panda 4 (μεταγλωττισμένη)
La La Land
Longlegs
Pearl
Straight Outta Compton
Take a Trip
The Straight Story
Twisters
Άγνωστοι μεταξύ μας
Ένα Αστέρι Γεννιέται
Ένα ήσυχο μέρος: Ημέρα πρώτη
Όλα για τη μητέρα μου
Ανατομία μιας πτώσης
Ανθρωπίστρια βρικόλακας αναζητά αυτοκτονικό άτομο
Ανοιξη, Καλοκαίρι, Φθινόπωρο, Χειμώνας… και Ανοιξη
Απαγορευμένα παιχνίδια
Βαβυλώνα
Γάτες στο μουσείο (μεταγλωττισμένη)
Γκάρφιλντ: Γάτος με πέταλα (μεταγλωττισμένη)
Δεσμώτης του ιλίγγου
Δικός της
Είμαι η Κούβα
Ερωτική επιθυμία
Ζώνη ενδιαφέροντος
Η ελεγεία της Μόσχας
Η εξαφάνιση του προέδρου
Η θάλασσα μέσα μου
Η θηλειά
Η κιβωτός του Νώε (μεταγλωττισμένη)
Η κυρία του προέδρου
Η πισίνα
Η σιωπηλή καμαριέρα
Η φύση του έρωτα
Ιστορίες καλοσύνης
Κάποτε στη Δύση
Κλέφτης ποδηλάτων
Κόκκινος ουρανός
Μανόλια
Μητρικό ένστικτο
Μικρά πρόστυχα γράμματα
Μνήμες υπανάπτηξης
Νυχτερινός εκφωνητής
Ο Πάντα-Πάνγκ στην Αφρική (μεταγλωττισμένη)
Ο αρχηγός των κατασκόπων
Ο επιστάτης Σάνσο
Ο θάνατος ενός γραφειοκράτη
Οι μηχανόβιοι
Ο κανόνας του παιχνιδιού
Ομαδική θεραπεία
Ο τελευταίος ταξιτζής
Ο τελευταίος των ανθρώπων
Ουγκέτσου Μονογκατάρι
Ο φύλακας των δράκων (μεταγλωττισμένη)
Πάντα υπάρχει το αύριο
Πάφιν Ροκ, νέες φιλίες (μεταγλωττισμένη)
Περασμένες ζωές
Πεσμένα φύλλα
Πρόγευμα στο Τίφανις
Ρασομόν
Σιωπηλός μάρτυς
Στην παγίδα του νόμου
Στη φωτιά
Στις σκιές των ξεχασμένων προγόνων
Στο γραφείο καθηγητών
Συμπέθεροι από σόι
Τίγρης
Τα Ταξίδια του Σάλιβαν
Τα μαθήματα της Μπλάγκα
Τα μυαλά που κουβαλάς 2 (μεταγλωττισμένη)
Τα μυαλά που κουβαλάς 2 (με υπότιτλους)
Τα παιδιά του χειμώνα
Το καλοκαίρι της Κάρμεν
Το κουρδιστό πορτοκάλι
Το χρώμα του ροδιού
Υπέροχες μέρες
Φίλησε με, μέχρι θανάτου
Φρίμοντ
Φόνισσα
ΔΡΑΜΑ

Η Ρόζα της Σμύρνης

Μια παλιά φωτογραφία, ένα επτασφράγιστο μυστικό που στοιχειώνει τις ζωές των ηρώων για χρόνια κι ένα ματωμένο νυφικό που κινεί τα νήματα της πλοκής, περιβάλλουν την ιστορία της Ρόζας που ξεκινά στη Σμύρνη του 1922.

stars-fullstars-fullstars-emptystars-emptystars-empty
ΔΙΑΡΚΕΙΑ 95'
author-image Κωνσταντίνος Καϊμάκης

Σμύρνη, λίγο πριν από την καταστροφή: Η Ρόζα, κόρη εύπορης οικογένειας, παντρεύεται εσπευσμένα αλλά ο γάμος θα έχει τραγική κατάληξη. Aθήνα 1987: H Ρόζα (Λήδα Πρωτοψάλτη) ζει με την εγγονή της Μαριάννα (Ευγενία Δημητροπούλου) κουβαλώντας ένα επτασφράγιστο μυστικό που δε θέλει να μοιραστεί με κανέναν. Το συλλεκτικό πάθος του Δημήτρη (Τάσος Νούσιας), ενός αρχιτέκτονα, τον οδηγεί στα παράλια της Μικράς Ασίας και στα χνάρια της αινιγματικής Ρόζας.

i roza tis smurnis

Μια παλιά φωτογραφία και ένα νυφικό είναι αρκετά για να ανασυρθεί μια ερωτική ιστορία από το παρελθόν και να γεννηθεί μια καινούργια, παράλληλα με το μυστήριο που σκεπάζει τη ζωή της Ρόζας. Το σενάριο της ταινίας προέρχεται από το βιβλίο του Γιάννη Γιαννέλλη-Θεοδοσιάδη «Ισμαήλ και Ρόζα» (κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Πατάκη) που γράφτηκε πριν από 15 χρόνια και αφηγείται τις ιστορίες άγνωστων μεταξύ τους ανθρώπων που η μοίρα επέλεξε να φέρει κοντά μέσα από μια σειρά συμπτώσεων. Όμως η ερωτική ιστορία που διαδραματίζεται το 1987 ελάχιστα κοινά φαίνεται να έχει με εκείνη της Σμύρνης του 1922, παρότι ο συγγραφέας Γιάννης Γιαννέλλης-Θεοδοσιάδης και ο σκηνοθέτης Γιώργος Κορδέλλας προσπαθούν να μας πείσουν για το αντίθετο. Στο ιστορικό περιθώριο της μικρασιατικής καταστροφής ο ματωμένος γάμος είναι αναπόσπαστο κομμάτι. Στην Αθήνα των 80ς και των θερμών επεισοδίων μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας, ο έρωτας του συλλέκτη και της εγγονής της Ρόζας είναι ελάχιστα πειστικός και σκηνοθετικά άβολος παρότι το σενάριο φαίνεται να δικαιολογεί κάτι τέτοιο. Όμως η υπερβολική οργή του ελληναρά ήρωα (μια άστοχη ερμηνεία του Νούσια) σε συνδυασμό με τις ειδικές συνθήκες και την αγωνία του γύρω από την «εμπορική επιτυχία» της έκθεσης με τα αντικείμενα του ξεριζωμένου ελληνισμού που προετοιμάζει, δεν φαίνεται να του αφήνουν και πολλά περιθώρια για ένα νέο ρομάντζο. Ακόμη κι αν η πρώην του (η Γιούλικα Σκαφιδά σε ρόλο… «σκύλας») τον ωθεί προς το αντίθετο. Η ιστορία έχει ενδιαφέρον, το μυστικό διατηρείται καλά φυλαγμένο, η Πρωτοψάλτη βγάζει όλη την ένταση και την οργή του χαρακτήρα της, το επίπεδο παραγωγής βρίσκεται υψηλά (βοηθούν φυσικά και τα γυρίσματα στην Κωνσταντινούπολη) αλλά η τηλεοπτική αισθητική του σκηνοθέτη της «Αναστασίας» αφήνει ανάμικτες εντυπώσεις στο θεατή.

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ
Τίτλος: Η Ρόζα της Σμύρνης
Σκηνοθεσία: Γιώργος Κορδέλλας
Σενάριο: Χριστίνα Λαζαρίδη, βασισμένο στο μυθιστόρημα του Γιάννη Γιαννέλλη Θεοδοσιάδη «Ισμαήλ & Ρόζα» (εκδόσεις Πατάκη)

Παίζουν: Τάσος Νούσιας, Λήδα Πρωτοψάλτη, Ευγενία Δημητροπούλου, Γιλμάζ Γκρουντά (Yılmaz Gruda), Γιούλικα Σκαφιδά, Τζεμ Ακσακάλ (Cem Aksakal), Πέτρος Λαγούτης, Χάρης Εμμανουήλ, Κώστας Καζανάς, Αϊσάν Σουμερτζάν (Aysan Sümercan)

Διάρκεια: 95'
Χώρα: Ελλάδα
Έτος: 2016

Rating: 2
Διανομή: Feelgood
Περισσότερα από CINEMA