MENU
Κερδίστε Προσκλήσεις
ΠΕΜΠΤΗ
01
ΜΑΪΟΥ
ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ
ΕΥΡΕΤΗΡΙΟ
ΕΠΙΛΟΓΗ ΣΙΝΕΜΑ
ΕΠΙΛΕΞΤΕ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟ X
ΕΠΙΛΟΓΗ ΤΑΙΝΙΑΣ
ΕΠΙΛΕΞΤΕ ΤΑΙΝΙΑ X
8 ½
100 χρόνια από τον Οδυσσέα
Animal
Anora
Baby
Banff Centre Mountain Film Festival World Tour 2025
Black Dog
Cure
Dog Man (μεταγλωττισμένη)
Fiction
Flow
Hedwig and the Angry Inch
Maria
Mauthausen
Mickey 17
O Κομφορμίστας του Μπερνάρντο Μπερτολούτσι
Pink Floyd At Pompeii – MCMLXXII
Star Wars: Επεισόδιο ΙII- Η Εκδίκηση των Σιθ
Take a Trip
The Brutalist
Until Dawn
Winona
Yu-Gi-Oh! Η σκοτεινή πλευρά των διαστάσεων (μεταγλωττισμένη)
Ένας απλός άνθρωπος
Έχω κάτι να πω
Όλα όσα φανταζόμαστε ως φως
Όνειρα ιλουστρασιόν
Αλπεις
Αλύγιστος Νίκος
Αμαρτωλοί
Αναμνήσεις ενός σαλιγκαριού
Ανοιξη, Καλοκαίρι, Φθινόπωρο, Χειμώνας… και Ανοιξη
Αρκάντια
Ασυνήθιστες φίλες
Δαχομέη
Είμαι ακόμη εδώ
Είμαι η Κούβα
Εβρος – Θολό τοπίο
Εδώ μιλάνε για λατρεία
Εμείς: Μια ταινία για τον Bloody Hawk
Ερωτική επιθυμία
Ευρυδίκη Β.Α. 2037
Η Τζούλι μένει σιωπηλή
Η επαφή
Η θάλασσα μέσα μου
Η καρδιά του κτήνους
Η μάσκα του Διαβόλου
Η νέα χρονιά που δεν ήρθε ποτέ
Η ορχήστρα του αδερφού μου
Η πένθιμη παρέλαση των ρόδων
Η σιωπή
Ησυχία 6-9
Η φωτογραφία
Θεώρημα
Θολός βυθός
Ιστορία 52
Καγιάρα: Ηρωίδα των Ινκας (μεταγλωττισμένη)
Καμία άλλη γη
Καρκαλού
Κονκλάβιο
Κραυγές και ψίθυροι
Κρυστάλλινες νύχτες
Λάκης Παπαστάθης – Σε πρώτο πλάνο
Λίλο & Στιτς
Μ – Ο δράκος του Ντίσελντορφ
Μια μέρα, ένας έρωτας
Μια νύχτα με τα ζωόμπι (μεταγλωττισμένη)
Μια ταινία Minecraft (μεταγλωττισμένη)
Μια ταινία Minecraft (με υπότιτλους)
Μικρές Αφροδίτες
Μιλώντας για το τέλος
Νοσφεράτου
Ντανίλο Τρέλες: Ο φημισμένος Ανδαλουσιανός μουσικός
Ντελικατέσεν
Ο γύρος του κόσμου του μικρού Γκρίζλι (μεταγλωττισμένη)
Ο δράκουλας των Εξαρχείων
Ο ερασιτέχνης
Οικουμενική γλώσσα
Οι κυνηγοί
Οι τεμπέληδες της εύφορης κοιλάδας
Ο κανόνας του παιχνιδιού
Ο κόκκινος δάσκαλος
Ο λογιστής 2
Οντότητα
Ο πειρατής Μαυροδόντης και η κόμισσα του Γκρελ (μεταγλωττισμένη)
Ουγκέτσου Μονογκατάρι
Πριν το τέλος
Πρωινή περίπολος
Σάουντρακ για ένα πραξικόπημα
Σε μια άγνωστη χώρα
Σμιλεμένες ψυχές
Σχετικά με τον Βασίλη…
Ταξίδι του μέλιτος
Τα χρώματα της ίριδος
Τελευταία πνοή
Το Παρίσι του Σουλεϊμάν
Το Χαμίνι
Το αγαπημένο μου γλυκό
Το αγόρι
Το βλέμμα του Οδυσσέα
Το βράδυ υποχωρεί
Το κάστρο στον ουρανό
Το κακό
Το μετέωρο βήμα του πελαργού
Το μικρό μου Πάντα (μεταγλωττισμένη)
Το πάθος
Υπάρχω
Υπέροχες μέρες
Φάννυ και Αλέξανδρος
Φαντάσματα από το παρελθόν
Χιονάτη (μεταγλωττισμένη)
Κοινωνική

Sieranevada

Ο ρουμάνος Cristi Puiu με το υποψήφιο για Χρυσό Φοίνικα «Sieranevada», την τέταρτη μεγάλου μήκους ταινία του, ολοκληρώνει τη μελέτη του για την μετά Τσαουσέσκου εποχή με ένα τραγέλαφο πολιτικής, συνωμοσιολογίας και υπαρξισμού!

stars-fullstars-fullstars-emptystars-emptystars-empty
ΔΙΑΡΚΕΙΑ 173'
author-image Κωνσταντίνος Καϊμάκης

Σαράντα ημέρες μετά το θάνατο του πατέρα του και με αφορμή το επικείμενο μνημόσυνο για τα σαράντα, ο Λάρι που ζει κι εργάζεται μακριά από το Βουκουρέστι σχεδιάζει να περάσει ένα Σαββατόβραδο με την οικογένεια του. Βρίσκει τον εαυτό του όμως αντιμέτωπο με τους φόβους από το παρελθόν και αναγκάζεται να αμφισβητήσει πολλές από τις βεβαιότητες που είχε σε σχέση με τα μέλη της οικογένειας του.

Μια μελέτη ενδοοικογειακής αντιπαράθεσης, ένα ρουμάνικο «Σπιρτόκουτο» (χωρίς πάντως την ηλεκτρισμένη ατμόσφαιρα της ταινίας του Οικονομίδη) με συνεχείς ακατάπαυστους διαλόγους και υποβόσκουσα ένταση είναι το «Sieranevada», με τον παραπλανητικό τίτλο να οδηγεί σε συνειρμούς γύρω από αμερικανικά γουέστερν που φυσικά δεν έχουν καμιά σχέση με το φιλμ. Ακόμη και ο σκόπιμος αναγραμματισμός του τίτλου (κανονικά είναι Sierra Nevada) έχει το λόγο ύπαρξης του: είναι η σύγχυση γύρω από την ορθογραφία, το τέχνασμα της εθνικότητας, η αναζήτηση του νοήματος σε κάτι που δεν βγάζει νόημα. Ο Cristi Puiu υπογράφει σε αυτή τη δουλειά του το πλέον αυτοβιογραφικό σενάριο του.

sierra

Ακόμη κι η ιστορία σχετίζεται με το θάνατο του δικού του πατέρα. Οι εντάσεις μάλιστα που παρακολουθούμε (σαν εκείνη που δημιουργείται μεταξύ της φανατικής κομμουνίστριας γιαγιάς και της κόρης του νεκρού) και αφορούν τις θρησκευτικές, πολιτικές ή συνωμοσιολογικές (μεγάλη κόντρα για το χτύπημα στους Δίδυμους Πύργους της 9/11) κουβέντες στη διάρκεια του οικογενειακού μνημόσυνου, έχουν οπωσδήποτε ενδιαφέρον. Παρότι η ταινία προσφέρει υλικό για άφθονη σκέψη κι έχει σκηνοθετική άποψη με την κάμερα στο ακούραστο χέρι του διευθυντή φωτογραφίας να «συμμερίζεται» τις λεκτικές αψιμαχίες των μελών της οικογένειας, από ένα σημείο και μετά καταντάει κουραστική κι επαναλαμβανόμενη. Η υποψήφια για το Χρυσό Φοίνικα στο τελευταίο φεστιβάλ Κανών «Sieranevada» έχει μερικά άξια σημεία για να αναπτύξει τον προβήματισμό της γύρω από τον κομμουνισμό, το χριστιανισμό, τη νεοκαπιταλιστική Ρουμανία ή το χάσμα μεταξύ των γενεών αλλά ως εκεί. Η απουσία κεντρικής ιδέας που θα στήριζε το στόρι, τα αναμασήματα που προκύπτουν αναπόφευκτα και η εξαντλητική 3ωρη διάρκεια, αποδυναμώνουν αισθητά την ταινία που θα παρακαλάτε να τελειώσει σύντομα.

Κωνσταντίνος Καϊμάκης

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ
Τίτλος: SIERANEVADA
Σκηνοθεσία: Cristi Puiu
Σενάριο: Cristi Puiu

Παίζουν: Mimi Branescu, Dana Dogaru, Catalina Moga

Διάρκεια: 173'
Χώρα: Ρουμανία
Έτος: 2016

Rating: 2
Διανομή: Seven
Περισσότερα από CINEMA