MENU
Κερδίστε Προσκλήσεις
ΚΥΡΙΑΚΗ
18
ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ
ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ
ΕΥΡΕΤΗΡΙΟ
ΕΠΙΛΟΓΗ ΣΙΝΕΜΑ
ΕΠΙΛΕΞΤΕ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟ X
ΕΠΙΛΟΓΗ ΤΑΙΝΙΑΣ
ΕΠΙΛΕΞΤΕ ΤΑΙΝΙΑ X
1ο Φεστιβάλ Ανεξάρτητου Ελληνικού Κινηματογράφου
28 χρόνια μετά: Ο ναός των οστών
Avatar: Φωτιά και στάχτη
Crash
DumbLand
Dynamic:01
Eraserhead
Father Mother Sister Brother
Golden Brothers 2
Greenland 2
Kontinental ’25
Mankind’s Folly
Marty Supreme
Noi
Primate
The early short films of David Lynch
Twin Peaks: ο ύποπτος κόσμος
Vampyr
Ένα απλό ατύχημα
Ένα πράγμα με φτερά
Ανακόντα
Αν είχα πόδια θα σε κλωτσούσα
Βουγονία
Γαλάζιο μονοπάτι
Γερτρούδη
Ζούσε τη ζωή της
Ζωούπολη 2 (μεταγλωττισμένη)
Η Αγγελία
Η φωνή της Χιντ Ρατζάμπ
Καμία άλλη επιλογή
Καποδίστριας
Μέρες οργής
Μαζί ξανά
Μια ιδιωτική ζωή
Μια μάχη μετά την άλλη
Μοιραίο πάθος
Μπλε βελούδο
Μπομπ Σφουγγαράκης: Η αναζήτηση του τετραγωνοπαντελονή (μεταγλωττισμένη)
Νυρεμβέργη
Νύχτα δολοφόνων
Ο Κινηματογραφιστής
Ο Στρατηγός
Ο έρωτας γράφεται…
Ο βασιλιάς των βασιλιάδων: Μια ιστορία από τον Κάρολο Ντίκενς (μεταγλωττισμένη)
Ολέθρια σχέση
Ο σούπερ Τσάρλι (μεταγλωττισμένη)
Ο χορός των φαντασμάτων (μεταγλωττισμένη)
Ρούφους – Ο θαλάσσιος δράκος που δεν ήξερε κολύμπι (μεταγλωττισμένη)
Σε μια άγνωστη χώρα
Σπασμένη φλέβα
Συναισθηματική αξία
Τα κάλαντα των Χριστουγέννων
Τι σου λέει αυτή η φύση
Τι ψυχή θα παραδώσεις μωρή; Πρώτο Μέρος
Το Αριστερό μου Χέρι
Το δέντρο που πληγώναμε
Το σκάφος του τρόμου
Το ταρανδάκι των Χριστουγέννων (μεταγλωττισμένη)
Χαμένη λεωφόρος
Ντοκυμαντερ

Νοσταλγώντας το Φως

Ο χιλιανός Patricio Guzman («Το μαργαριταρένιο κουμπί») σε άλλο ένα – μακρινό από το 2010 – συναισθηματικό ταξίδι του στο παρελθόν της Χιλής.

stars-fullstars-fullstars-fullstars-emptystars-empty
ΔΙΑΡΚΕΙΑ 90'
author-image Κωνσταντίνος Καϊμάκης

Στη Χιλή, στην έρημο Ατακάμα, σε τρεις χιλιάδες πόδια υψόμετρο, αστρονόμοι από όλον τον κόσμο συγκεντρώνονται για να παρατηρήσουν τα αστέρια. Ο ουρανός της ερήμου είναι τόσο διαφανής ώστε τους επιτρέπει να βλέπουν τα όρια του σύμπαντος. Πρόκειται, επίσης, για ένα μέρος που η σκληρή θερμότητα του ήλιου «πέφτει» πάνω στην ανθρώπινη υπόσταση, η οποία παραμένει άθικτη: στις μούμιες, τους ανθρακωρύχους και τους εξερευνητές από το μακρινό παρελθόν. Όπως και στους αφανισμένους πολιτικούς κρατουμένους της δικτατορίας.

Μοναδική αντιπαραβολή της μυσταγωγίας που εισπράττει κανείς μελετώντας τα άστρα ή αναζητώντας τους κρυμμένους αρχαιολογικούς θησαυρούς και της εντατικής αναζήτησης της αλήθειας μέσα από τους πεισματικούς αγώνες των απλών ανθρώπων της Χιλής να εντοπίσουν τους χαμένους συγγενείς και φίλους, θύματα του καθεστώτος Πινοσέτ. Η κινηματογραφική μεταφορά του Patricio Guzman έχει μοναδικές αρετές και ο συναισθηματικός κόσμος της δεν γίνεται να αφήσει αδιάφορο κανέναν. Το ευρηματικό δίπολο των αστρονόμων που εξετάζουν τους μακρινούς γαλαξίες σε αναζήτηση εξωγήινης ζωής και των γυναικών που σκάβουν μέσα στην έρημο για να βρουν τους αγνοούμενους συγγενείς τους, προσφέρεται για δεκάδες αναγνώσεις. Κυρίως όμως είναι ένα θαυμάσιο εργαλείο αναζήτησης της αλήθειας. Μιας αλήθειας που μπορεί να κρύβεται σε μακρινούς, αθέατους γαλαξίες αλλά και μέσα μας. Το θέμα της μνήμης, η φύση της μαθηματικής σκέψης και η συνομιλία με τα αστέρια «όταν όλα δείχνουν να έχουν χαθεί» είναι μοτίβα που ο χιλιανός Patricio Guzman διαχειρίζεται με πρωτόγνωρη ευθύνη και συνέπεια. Ένα φιλμ που η γαλήνια μεταφορά της μετατρέπεται σε σύμβολο αληθινής επανάστασης και μια εμπειρία αισθήσεων που καθηλώνει.

Κωνσταντίνος Καϊμάκης

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ
Τίτλος: ΝΟΣΤΑΛΓΩΝΤΑΣ ΤΟ ΦΩΣ («Nostalgia de la luz»)
Σκηνοθεσία: Patricio Guzman
Σενάριο: Patricio Guzman


Διάρκεια: 90'
Χώρα: Χιλή, Γαλλία, Ισπανία, Γερμανία
Έτος: 2010

Rating: 3
Διανομή: AMA films
Περισσότερα από CINEMA