MENU
Κερδίστε Προσκλήσεις
ΠΕΜΠΤΗ
28
ΜΑΡΤΙΟΥ
ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ

Η εκδοτική σοδειά του φθινοπώρου: Τα βιβλία που αναμένουμε αυτή τη σεζόν

Οι μηχανές ήδη δουλεύουν στο φουλ και οι Έλληνες εκδότες, παρά τις πολύ δύσκολες συγκυρίες που έχουν αφήσει έντονα σημάδια στον εκδοτικό κλάδο, συνεχίζουν, επιμένουν, προτείνουν, ρισκάρουν. Κάποιοι με μειωμένη την παραγωγή και προσεκτικά επιλεγμένους τους τίτλους, στοχεύοντας στο αναγνωστικό κοινό που ήδη έχουν διαμορφώσει.

author-image Όλγα Σελλά

Κάποιοι άλλοι ακολουθούν επιθετική πολιτική (Μεταίχμιο, Πατάκης, Ψυχογιός) και προτείνουν τίτλους σε όλες τις κατηγορίες, προσδοκώντας να καλύψουν όλες τις αναγνωστικές επιθυμίες, αλλά και να εδραιώσουν τη θέση τους στο μοίρασμα της εκδοτικής αγοράς όπως διαμορφώνεται πλέον.

Ποιος είναι ο αδιαμφισβήτητος «νικητής» των φετινών εκδόσεων μέχρι τα Χριστούγεννα;

Χωρίς αμφιβολία η ξένη λογοτεχνία και γενικά το μεταφρασμένο βιβλίο. Είτε πρόκειται για κλασικούς τίτλους, είτε για νέες μεταφράσεις πιο σύγχρονων αλλά αγαπημένων ήδη κειμένων, είτε για αστυνομικά μυθιστορήματα (πάρα πολλά και πάλι θα βρεθούν στις προθήκες), είτε για δοκίμια, είτε για βιβλία αυτοβοήθειας, είτε για βιογραφίες, είτε για εκλαϊκευμένη επιστήμη…

Η πολύ στενεμένη κατάσταση των Ελλήνων εκδοτών εκ πρώτης όψεως δεν δικαιολογεί την επένδυση σε τόσα πολλά δικαιώματα ξένων τίτλων. Από την άλλη απευθύνονται σ’ ένα κοινό που θέλει να ταξιδέψει, να ξεχαστεί, να νιώσει άλλους τόπους, να μοιραστεί άλλες εμπειρίες, να μάθει. Και μέσα από ένα βιβλίο γίνεται εύκολα και καλύτερα.

Η ελληνική λογοτεχνία υπολείπεται κατά πολύ, τόσο οι γνωστοί και αναγνωρισμένοι συγγραφείς όσο και οι πρωτοεμφανιζόμενοι, το ίδιο και η ποίηση. Διακρίναμε επίσης αρκετά βιβλία που μελετούν διάφορες πλευρές των ιδεών, της ιστορίας, του πολιτισμού, της κρίσης ή της οικονομίας, γραμμένα από ξένους ή Έλληνες επιστήμονες και αναλυτές ή δημοσιογράφους-σχολιαστές.

Μερικές πρώτες προτάσεις, με όσα βιβλία θεωρούμε σημαντικά θα σας παρουσιάσουμε, γνωρίζοντας πάντα ότι ο αναγνώστης διαλέγει ο ίδιος το βιβλίο του, ξεφυλλίζοντάς το σε ένα βιβλιοπωλείο. Σήμερα θα σταθούμε μόνο στους τίτλους λογοτεχνίας, ελληνικής και ξένης, για να μη χάσετε κι εσείς τον λογαριασμό… Καλές αναγνώσεις.


Ελληνική πεζογραφία

  • Νέα έκδοση για τον «Βασίλη Λάσκο» του Μ. Καραγάτση, σε μονοτονικό θα επανακυκλοφοήσουν «Το νούμερο 31328» του Ηλία Βενέζη και η «Αργώ» του Γιώργου Θεοτοκά (όλα από την Εστία). Για όσους αγαπούν το σύγχρονο ελληνικό διήγημα, θα κυκλοφορήσουν σε συγκεντρωτική έκδοση τα διηγήματα του Δημήτρη Νόλλα («Τα συγγραφικά δικαιώματα», Ικαρος) και του Περικλή Συφρίδη («Τα κοινωνικά διηγήματα», Εστία). Θα επανακυκλοφορήσουν επίσης το «Ζ» του Βασίλη Βασιλικού (Gutenberg), τα διηγήματα του Χριστόφορου Μηλιώνη, «Καλαμάς και Αχέρωντας» (Κίχλη), οι «Βραδιές μπαλέτου» του Αλέξη Πανσέληνου (Μεταίχμιο), «Ο χάρτινος Σεπτέμβρης της καρδιάς μας» του Γιάννη Ξανθούλη (Διόπτρα), «Ο έβδομος ελέφαντας» του Αλέξη Σταμάτη (Καστανιώτης).

soti triantafyllou
Από τις εκδόσεις Πατακη θα κυκλοφορήσει το νέο βιβλίο της Σώτης Τριανταφύλλου, με τίτλο “Αστραφτερά πεδία”

  • Καινούργια βιβλία από τη Σώτη Τριανταφύλλου («Αστραφτερά πεδία»), τον Νίκο Δαββέτα («Ωστικό κύμα», που περπατάει σε πολύ σύγχρονα μονοπάτια και στις επιθέσεις των φανατικών ισλαμιστών στην Ευρώπη), την Ελενα Χουζούρη («Ο θείος Αβράαμ μένει πάντα εδώ»), τον Μισέλ Φάις («Lady Cortisol» (από τον Πατάκη).
  • Από τις εκδόσεις Μεταίχμιο θα κυκλοφορήσουν, ανάμεσα σε άλλα: το νέο μυθιστόρημα του Βασίλη Αλεξάκη («Το κλαρινέτο»)• τα ομόκεντρα διηγήματα του Κώστα Ακρίβου («Τελευταία νέα από την Ιθάκη»)• το «Φαρμακείον εκστρατείας» του Μάνου Ελευθερίου• τα διηγήματα της Ευγενίας Μπογιάνου «Μόνο ο αέρας ακουγόταν»• η νουβέλα της Μαριαλένας Σπυροπούλου «Ρου» και το αστυνομικό μυθιστόρημα της βιρτουόζας Χίλντας Παπαδημητρίου («Η συχνότητα του θανάτου»). 

eleutheriou manos
Από τις εκδόσεις Μεταίχμιο θα κυκλοφορήσει το «Φαρμακείον εκστρατείας» του Μάνου Ελευθερίου

  • Και η Ερη Ρίτσου επιστρέφει με αστυνομικό μυθιστόρημα («Ο νεκρός δολοφονήθηκε») από τις εκδόσεις Κέδρος, που φιλοξενούν και αρκετούς πρωτοεμφανιζόμενους.
  • Στις εκδόσεις Καστανιώτης θα κυκλοφορήσει ένα πεζό κείμενο της ποιήτριας Κατερίνας Αγγελάκη-Ρουκ («Της μοναξιάς διπρόσωποι μονόλογοι»), ένας ιδιαίτερος διάλογος με τον εαυτό της. Επίσης, τα νέα διηγήματα της Μαρίας Κουγιουμτζή («Ολα μπορούν να συμβούν μ’ ένα άγγιγμα»), το μυθιστόρημα του Μιχάλη Μοδινού «Εκουατόρια» και της Φωτεινής Τσαλίκογλου «Η μετακόμιση». Αναμένω με αγωνία το πρώτο μυθιστόρημα της δημοσιογράφου και τηλεκριτικού (παλαιότερα στην «Καθημερινή») Μαριάννας Τζιαντζή («Αντίο στις αυλές των θαυμάτων»), γιατί η Μαριάννα Τζιαντζή έχει ένα δικό της διακριτό ύφος και περισσή ευαισθησία. Με ιστορικό μυθιστόρημα, και πρωταγωνιστές τον Πολ Λαφάργκ και τη Λόρα Μαρξ επανέρχεται ο Αρης Μαραγκόπουλος («Πολ και Λόρα, ζωγραφική εκ του φυσικού», εκδ. Τόπος). 
  • Μόνη παρουσία της ελληνικής λογοτεχνίας στις εκδόσεις Πόλις το βιβλίο του Κοσμά Χαρπαντίδη, ενός από τους πιο σημαντικούς συγγραφείς της περιφέρειας, «Το άκυρο αύριο». 
  • Εντοπίζω επίσης, από τις εκδόσεις Μελάνι το νέο βιβλίο, συλλογή διηγημάτων, του Χρήστου Αρμάντο Γκέζος με τίτλο «Τραμπάλα», αλλά και το νέο αφήγημα του Γιάννη Ευσταθιάδη «Με το βλέμμα στην Αθήνα».

Ποιητικές Συλλογές

  • Στο χώρο της ποίησης, θα περιμένουμε τη νέα ποιητική συλλογή της Κικής Δημουλά με τίτλο «Ανω τελεία» (Ικαρος), αλλά και τη συγκεντρωτική έκδοση των ποιημάτων ενός σπουδαίου και αθόρυβου ποιητή που δεν είναι πια ανάμεσά μας, του Γιώργη Παυλόπουλου. Από τις εκδόσεις Κίχλη θα κυκλοφορήσει ο τόμος «Ποιήματα 1943-2008». Από τον Ικαρο επίσης, και με αφορμή τα 20 χρόνια από το θάνατο του Οδυσσέα Ελύτη, θα κυκλοφορήσει μια ανθολογία με ποιήματα και πεζά σε επιμέλεια Ιουλίτας Ηλιοπούλου. Τίτλος, «Ο κόσμος ο μικρός ο μέγας του Οδυσσέα Ελύτη με τη μουσική του Γιώργου Κουρουπού».

dimoula kiki 660 0
Η νέα ποιητική συλλογή της Κικής Δημουλά με τίτλο «Ανω τελεία» κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Ικαρος

Ξένη λογοτεχνία

  • Οι επιλογές πολλές, οι συγγραφείς ξεχωριστοί και σημαντικοί, παρόντες και απόντες. Και η θεματολογία των ξένων πεζογράφων είναι πλούσια και πολύ διαφορετική: μυστήριο, αστυνομικές ιστορίες, ιστορία, σύγχρονη και παλαιότερη, προσωπικές διαδρομές και αναζητήσεις, πολιτικός προβληματισμός, σύγχρονα προβλήματα -προσωπικά και κοινωνικά. Από την πολύ μεγάλη προσφορά, θα σταθούμε στην αναθεωρημένη έκδοση του μυθιστορήματος του Μίλαν Κούντερα «Η αβάσταχτη ελαφρότητα της ύπαρξης», σε νέα μετάφραση από τον Γιάννη Χάρη (Εστία).
  • Στην επιτυχημένη σειρά ξένης λογοτεχνίας των εκδόσεων Ικαρος θα δούμε φέτος τα βιβλία «Ο τσάρος της αγάπης και της τέκνο», του Anthony Marra, «Μπρούκλιν» του Colm Toibin, «33 στροφές» του Canek Sanchez Guevara, «Η ιδιωτική ζωή των δέντρων» του Alejandro Zambra, κ.ά.
  • Οι εκδόσεις Καστανιώτης είναι φανερό ότι εξακολουθούν να επενδύουν στην επιτυχημένη (υπό τη διεύθυνση του Ανταίου Χρυσοστομίδη) σειρά ξένης λογοτεχνίας. Παρότι κάποιοι από τους συγγραφείς της σειράς ήδη μετακόμισαν σε άλλους Ελληνες εκδότες (π.χ. ο Νικολό Αμανίτι), οι τίτλοι που παρουσιάζονται και έχει προγραμματιστεί να κυκλοφορήσουν φέτος είναι πολλοί, ενδιαφέροντες και καλύπτουν ευρύ φάσμα της συγγραφικής γεωγραφίας (Ιταλία, Συρία, Σερβία, ΗΠΑ, Κένυα, Σουηδία, Ισραήλ, Μεξικό, Μεγάλη Βρετανία). Αναμένω με μεγάλο ενδιαφέρον το νέο μυθιστόρημα του Αμος Οζ («Ιούδας»), της Σάμαρ Γιάζμπεκ από τη Σύρια («Οι Πύλες του Τίποτα»), του νομπελίστα Σίνκλερ Λιούις («Δεν γίνονται αυτά εδώ»), κ.ά.
  • Και οι εκδόσεις Κέδρος προτείνουν πολλούς τίτλους ξένων συγγραφέων. Ανάμεσά τους, του Ντενί Γκετζ «Η μέτρηση του μεσημβρινού», δύο τίτλους του Φίλιπ Κέρ («The Other Side of Silence» και «Και οι νεκροί ανασταίνονται»), του Τζ. Ρ. Ρ. Τόλκιν «Η ιστορία του Kullervo», του Χανς Χέρμπερτ Γκριμμ «Σλουμπ: Περιπέτειες από τη ζωή του άγνωστου μουσκετοφόρου», αλλά και το αυτοβιογραφικό κείμενο της Πάτι Σμιθ «M Train».

amos oz
Το νέο μυθιστόρημα του Αμος Οζ με τιτλο «Ιούδας» θα κυκλοφορήσει από τις εκδόσεις Καστανιώτη

  • Στις εκδόσεις Μεταίχμιο θα βρείτε ασφαλώς νέα βιβλία των Σκανδιναβών συγγραφέων αστυνομικών μυθιστορημάτων, αλλά και τίτλους κλασικής και σύγχρονης λογοτεχνίας. Οπότε το «Mr. Vertigo», του Πωλ Ωστερ, το νέο βιβλίο του Νικολό Αμανίτι («Αννα»), τη «Νύχτα» του Ελί Βιζέλ, «Το μάτι» του Βλαντιμίρ Ναμπόκωφ, το τελευταίο μυθιστόρημα του Τσαρλς Μπουκόφσκι («Χόλιγουντ»), αλλά και την επανέκδοση της «Μαντάμ Μποβαρί» στη μετάφραση του αείμνηστου Μπάμπη Λυκούδη, καθώς και τη «Φιλοσοφία του μπουντουάρι» του Μαρκήσιου ντε Σαντ, μια έκδοση με πλήρη υπομνηματισμό και διαφωτιστικές σημειώσεις. Επίσης, οι εκδόσεις Μεταίχμιο παρουσιάζουν το Hogarth Shakespeare Project, στο πλαίσιο του οποίου τα πιο αγαπημένα έργα του Σαίξπηρ, με αφορμή τα 400 χρόνια από το θάνατό του, ξαναγράφονται από σπουδαίους σύγχρονους συγγραφείς. Οι πολλοί φίλοι των αστυνομικών θα περιμένουν ένα ακόμη βιβλίο του Ιαν Ράνκιν («Ακόμη και τα άγρια σκυλιά») και πολλά ακόμα βιβλία με κλέφτες, δολοφόνους και αστυνόμους.

ian rankin
Από τις εκδόσεις Μεταίχμιο θα κυκλοφορήσει το νέο βιβλίο του Ιαν Ράνκιν με τίτλπ «Ακόμη και τα άγρια σκυλιά»

  • Οι εκδόσεις Ψυχογιός ανοίγονται πολύ δυναμικά στους τίτλους ξένης λογοτεχνίας και έχουν ήδη «χτυπήσει» τα δικαιώματα πολλών μεγάλων ονομάτων, όπως, για παράδειγμα, τα βιβλία του Ουμπέρτο Εκο και της Μάργκαρετ Ατγουντ. Και των δύο βιβλία θα κυκλοφορήσουν από τις εκδόσεις Ψυχογιός, μέχρι τις γιορτές: τα «Χρονικά μιας ρευστής κοινωνίας», το τελευταίο δικίμιο του Ιταλού διανοητή, που έφυγε πρόσφατα από τη ζωή. «Η καρδιά πεθαίνει τελευταία» είναι ο τίτλος της πολύ σημαντικής Καναδής συγγραφέως που θα κυκλοφορήσει τον Νοέμβριο, ενώ στις 20 Οκτωβρίου περιμένουμε ένα ακόμη βιβλίο που πολύ δημοφιλούς και στην Ελλάδα Τζόναθαν Φράνζεν, με τίτλο «Αγνή», ένα πολιτικοκοινωνικό μυθιστόρημα που ακουμπάει πολλά σύγχρονα προβλήματα. Θα δούμε ακόμα, από τις ίδιες εκδόσεις, το βιβλίο του βραβευμένου με Booker συγγραφέα, Ρίτσαρντ Φλάναγκαν και με τίτλο «Απουσία», του Μπέρναρντ Κόρνγουελ, «Ο κενός θρόνος», ενώ θα επανακυκλοφορήσουν το «Inferno» του Νταν Μπράουν και «Το κορίτσι του τρένου» της Πόλα Χόκινς, με αφορμή τις ταινίες που θα προβληθούν και βασίζονται στα βιβλία.

Jonathan Franzen
Από τις εκδόσεος Ψυχογιός αναμένουμε το νέο βιβλίο του Τζόναθαν Φράνζεν, με τίτλο «Αγνή»

  • Οι εκδόσεις Παπαδόπουλος έρχονται δυνατά με το βιβλίο του Βορειοκορεάτη συγγραφέα Ban-di (που είναι φυσικά ψευδώνυμο, αφού εξακολουθεί να ζει στη Βόρεια Κορέα), με τον τίτλο «Η καταγγελία». Διηγήματα που βγήκαν από την περίκλειστη χώρα του με μυθιστορηματικό και περιπετειώδη τρόπο και έχουν ήδη προκαλέσει μεγάλο ενδιαφέρον όπου μεταφράστηκαν. Το αγαπημένο βιβλίο τον Τζον Στάινμπεκ, που έγινε και ταινία, «Ανατολικά της Εδέμ» επανακυκλοφορεί σε νέα μετάφραση του Μιχάλη Μακρόπουλου.
  • Οι εκδόσεις Πατάκης φέρνουν ένα ακόμα βιβλίο, το δεύτερο της τετραλογίας της Ελενα Φερράντε, με τίτλο «Η ιστορία του νέου ονόματος». Στις ίδιες εκδόσεις υπάρχει το νέο βιβλίο του Ζουλφί Λιβανελί «Hotel Κωνσταντινούπολη», του Ρίτσαρντ Φορντ «Η ημέρα της ανεξαρτησίας», «Το τραπέζι της γάτας» του Μάικλ Οντάατζε, το θρυλικό «Εν ψυχρώ» του Τρούμαν Καπότε σε μετάφραση Αύγουστου Κορτώ, το «Πυρετός την αυγή» του Ούγγρου Πέτερ Γκάρντος, «Το χρονικό του έρωτα» του Αλαίν ντε Μποττόν, τα «Σημειωματάρια» του Αλμπέρ Καμύ, του Φραντς Κάφκα «Ερευνες ενός σκύλου και άλλα διηγήματα», τα «Ομορφα ερείπια» του Τζες Γουόλτερ, η «Καρχηδόνα» της Τζόυς Κάρολ Οουτς, οι εικονογραφημένες βιογραφίες του Μαρξ και του Φρόυντ στη σειρά Graphic Novels και πάρα πολλοί ακόμα τίτλοι.
  • Από τις εκδόσεις Πόλις θα κυκλοφορήσει το «Νησί του Σημείου Νέμο» του Ζαν-Μαρί Μπλας ντε Ρομπλές, «Η μελαγχολία της αντίστασης» του Ούγγρου Λάσλο Κρασναχορκάι, τα «Ανεξέλεγκτα στοιχεία» του Στεφάν Οσμόν και το ιστορικό-θεολογικό αστυνομικό μυθιστόρημα «Συριακή Διαθήκη» του Αλγερινού Μπαρούκ Σαλαμέ.
  • Ακόμα, μπορείτε να δείτε ή να ξαναδέιτε, το διήγημα του Κάφκα «Στη σωφρονιστική αποικία» σε νέα μετάφραση (Κίχλη). Επανέκδοση του βιβλίου της Μαργκερίτ Ντυράς «Moderato Cantabile» (Τόπος) και του Ζαν Ζενέ «Ο σκοινοβάτης» (Εκδόσεις του Εικόστού Πρώτου, μετάφραση Χριστόφορος Λιοντάκης). Οι δραστήριες εκδόσεις Αντίποδες επανακυκλοφορούν το κλασικό μυθιστόρημα της Flannery O’Connor «Και βιασταί αρπάζουσιν αυτήν» (μετ. Αλέξανδρος Κοτζιάς), ενώ από τις εκδόσεις Gutenberg θα δούμε το μυθιστόρημα του Εντγκαρ Αλαν Πόε «Αφήγηση του Αρθρου Γκόρντον Πιμ απ’ το Νάντακετ».

Υπάρχουν επίσης αρκετοί τίτλοι συγγραφέων που δεν έχουν πια δικαιώματα, που επανακυκλοφορούν από νέους εκδοτικούς οίκους, σε νέες μεταφράσεις. Οι επιλογές πολλές και ενδιαφέρουσες.

Περισσότερα από Art & Culture
VIMA_WEB3b