MENU
Κερδίστε Προσκλήσεις
ΤΡΙΤΗ
24
ΜΑΡΤΙΟΥ
ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ
ΕΥΡΕΤΗΡΙΟ
ΕΠΙΛΟΓΗ ΣΙΝΕΜΑ
ΕΠΙΛΕΞΤΕ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟ X
ΕΠΙΛΟΓΗ ΤΑΙΝΙΑΣ
ΕΠΙΛΕΞΤΕ ΤΑΙΝΙΑ X
Belladonna of Sadness
Couture
EPiC: Ο Elvis Presley σε μια μοναδική συναυλία
GOAT: Ο δρόμος προς την κορυφή (μεταγλωττισμένη)
How to Shoot a Ghost
Interstellar
KinoFest στην Αθήνα
Madonnas
Mankind’s Folly
Marty Supreme
Mauthausen
No Budget Story
Pillion
Regan
Scream 7
Sirât
The Mortuary Assistant
Vampyr
Weapons
Winona
Ένα απλό ατύχημα
Ένας προφήτης, μα τι προφήτης
Όλες οι Κυριακές
Αγιος Παΐσιος
Αγριες φράουλες
Αμαρτωλοί
Αμνετ
Ανεμοδαρμένα ύψη
Ανοιξη, Καλοκαίρι, Φθινόπωρο, Χειμώνας… και Ανοιξη
Αποστολή χαίρε Μαρία
Βγαίνουν μέσα από τη Μάργκο
Γελοίοι έρωτες
Γυναίκες μαχήτριες – Μέρος Γ’ 1960-1974
Δαβίδ: Το αγόρι που έγινε θρύλος (μεταγλωττισμένη)
Δύο εισαγγελείς
Είμαι η Κούβα
Ζωούπολη 2 (μεταγλωττισμένη)
Η μικρή Αμελί (μεταγλωτισμένη)
Η μικρή Αμελί (με υπότιτλους)
Η μύγα
Η τούρτα του προέδρου
Η φωνή της Χιντ Ρατζάμπ
Θα σε σκοτώσουν
Θεώρημα
Κάρλα
Καποδίστριας
Κραυγές και ψίθυροι
Μαρσουπιλαμί (μεταγλωττισμένη)
Μαρσουπιλαμί (με υπότιτλους)
Μια μάχη μετά την άλλη
Μπιτσκόμπερ
Μπλόου απ
Μυστικός πράκτορας Μπέρνι: Αποστολή στον Άρη (μεταγλωττισμένη)
Ο δρόμος του εγκλήματος
Οδός Μάλαγα
Οι Δοκιμάστριες
Οικογένεια προς ενοικίαση
Ο μάγος του Κρεμλίνου
Ο μεγάλος Δικτάτωρ
Ο μυστικός πράκτορας
Περσόνα
Πολύδροσο
Πολύ κοριτσίστικο όνομα το Πάττυ
Σαν αδέρφια
Σπασμένη φλέβα
Στον κόσμο των ζώων (μεταγλωττισμένη)
Συναισθηματική αξία
Τελευταία κλήση
Το αδελφάτο των ιπποτών της ελεεινής τραπέζης
Το λιμάνι της αγωνίας
Το μεγαλείο
Το τραγούδι του δάσους
Το χρώμα του ροδιού
Τσάρλι ο σούπερ-σκύλος (μεταγλωττισμένη)
Τόμος 7
Φίλοι για πάντα
Φθινοπωρινή σονάτα
Φραντς Κάφκα
Χωρίς προηγούμενο ραντεβού
Χόλι: Το γενναίο σκαντζοχοιράκι (μεταγλωττισμένη)
Μυστηρίου

Έγκλημα στο Νείλο

Επανακυκλοφορία σε νέα ψηφιακή μετατροπή της κλασικής ταινίας του John Guillermin με ήρωα τον εμβληματικό χαρακτήρα της Agatha Christie, τον ντετέκτιβ Ηρακλή Πουαρό που υποδύεται ο Peter Ustinov.

stars-fullstars-fullstars-emptystars-emptystars-empty
ΔΙΑΡΚΕΙΑ 140'
author-image Κωνσταντίνος Καϊμάκης

Ο βέλγος ντετέκτιβ Ηρακλής Πουαρό αναλαμβάνει να εξιχνιάσει άλλο ένα έγκλημα, παρότι βρίσκεται σε ταξίδι αναψυχής σε μια κρουαζιέρα στο Νείλο. Μία νεαρή και όμορφη κληρονόμος δολοφονείται στο μήνα του μέλιτος της κι ο δράστης πρέπει να βρεθεί πριν το κρουαζιερόπλοιο φτάσει στον προορισμό του.

Πρόκειται για μια φιλόδοξη, κοσμοπολίτικη παραγωγή των 70ς (η μεγαλύτερη της εταιρείας EMI films μέχρι τότε) με μαγνήτη ένα καστ που περιλαμβάνει ορισμένα από τα πιο «καυτά» ονόματα της εποχής, ενώ ο σταρ της ταινίας Peter Ustinov, γινόταν μόλις ο 4ος ηθοποιός που υποδυόταν τον Πουαρό στην οθόνη μετά από τους Όστιν Τρέβορ («Μεγάλο Άλλοθι», 1931 και «Lord Edgware Dies», 1934), Τόνι Ράνταλ (“Alphabet murders”,1966) και Άλμπερτ Φίνεϊ («Έγκλημα στο Οριάν εξπρές»- 1974). Από τις συνολικά επτά εβδομάδες των γυρισμάτων στην Αίγυπτο, τις τέσσερις οι συντελεστές τις πέρασαν πάνω στο κρουαζιερόπλοιο «Κάρνακ» που ταξίδεψε περίπου διακόσια μίλια μεταξύ Ασουάν και Καίρου. Η παραγωγή προσάρμοσε το 42 μέτρων σκάφος για τα γυρίσματα και αναδημιούργησε το εσωτερικό του στα Pinewood studios για τις υπόλοιπες «κλειστές» σκηνές που δεν χρειάζονταν το φυσικό τοπίο ως συμπλήρωμα στο κάδρο.

eglimastonneilo

Η ταινία που κόστισε σχεδόν 8 εκατομμύρια δολάρια γνώρισε εισπρακτική (μόνο στο αμερικανικό box office «έκοψε» περίπου 15 εκατομμύρια δολάρια) και καλλιτεχνική επιτυχία, με τον υποψήφιο για Όσκαρ Peter Ustinov – η ταινία είχε άλλες 3 υποψηφιότητες για τις ερμηνείες των Angela Lansbury, Maggie Smith και τα κοστούμια του Anthony Powell με μοναδικό νικητή τον τελευταίο- να θεωρείται ως ο κορυφαίος κινηματογραφικός Πουαρό με συνέπεια να επαναλάβει στα επόμενα χρόνια το ρόλο του ντετέκτιβ άλλες 5 φορές σε σινεμά και τηλεόραση. Ο σκηνοθέτης John Guillermin, βαρύ όνομα κι αυτός της εποχής χάρη στις επιτυχημένες ταινίες του «Ο Πύργος της Κολάσεως» (1974) και «Οι Περιπέτειες του Κινγκ Κονγκ» (1976), δεν καταφέρνει πάντως παρά την πιστή μεταφορά του έργου της Christie, να φτιάξει μια ανθεκτική στο χρόνο ταινία μυστηρίου και σασπένς με βάση το κλειστοφοβικό μοντέλο της συγγραφέως. Κυρίως η ταινία χαρακτηρίζεται από μια καρτποσταλική διάθεση να φανούν όλα τα σπουδαία μνημεία της Αιγύπτου, με συνέπεια το αγωνιώδες κομμάτι της ιστορίας να περάσει στο περιθώριο, ενώ σε πολλά σημεία του διάρκειας 2,5 ωρών φιλμ η κούραση είναι χαρακτηριστική.

Κωνσταντίνος Καϊμάκης

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ
Τίτλος: ΕΓΚΛΗΜΑ ΣΤΟ ΝΕΙΛΟ (DEATH ON NILE)
Σκηνοθεσία: John Guillermin
Σενάριο: Anthony Shaffer (διασκευή του ομότιτλου μυθιστορήματος της Agatha Christie)

Παίζουν: Peter Ustinov, Bette Davis, David Niven, Mia Farrow, Lois Chiles, Angela Lansbury, Maggie Smith

Διάρκεια: 140'
Χώρα: Αγγλία
Έτος: 1978

Rating: 2
Διανομή: Seven
Περισσότερα από CINEMA