MENU
Κερδίστε Προσκλήσεις
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ
03
ΜΑΪΟΥ
ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ

Jason Bourne: Ο κατάσκοπος που αγαπήσαμε

Αν ο 20ς αιώνας ανήκει δικαιωματικά στον ατσαλάκωτο, σνομπ και εξωπραγματικά αποτελεσματικό βρετανό πράκτορα James Bond, ο 21ος αιώνας δείχνει μέχρι στιγμής να ταιριάζει γάντι σε έναν άλλο J.B.

author-image Κωνσταντίνος Καϊμάκης

O περισσότερο ανθρώπινος Jason Bourne, που μας πρωτοσυστήθηκε κινηματογραφικά το 2002 με το «Χωρίς ταυτότητα», ετοιμάζεται για το 5ο του πέρασμα στη μεγάλη οθόνη, με τον Matt Damon να επιστρέφει στον πρωταγωνιστικό ρόλο μετά από 10ετή σχεδόν απουσία («Το τελεσίγραφο του Μπορν») όπως και τον σκηνοθέτη Paul Greengrass.

Bourne Identity

Αμφότεροι είχαν δηλώσει ότι δεν θα ξανασχοληθούν με τον Bourne ύστερα από εκείνη την ταινία του 2007. Ευτυχώς έκαναν πίσω στις πιέσεις των παραγωγών και με την ευκαιρία του νέου τους φιλμ «Jason Bourne»- βγαίνει στις ελληνικές αίθουσες την 1η Σεπτέμβρη 2016 – ας θυμηθούμε ποιος είναι ο αξιότιμος κύριος Bourne…

The Bourne Supremacy Gallery 6

Δημιουργός: Robert Ludlum (1927- 2001). Ο αμερικανός συγγραφέας που επινόησε τον Bourne, δεν πρόλαβε να δει τον ήρωα του να ζωντανεύει στη μεγάλη οθόνη παρά μόνο στη μικρή – ο Richard Chamberlain τον είχε υποδυθεί το 1988 με παρτενέρ του την hot … «Άγγελο του Τσάρλι» Jaclyn Smith. Το διάσημο κατάσκοπο ο Ladlum οραματίστηκε με τη λογοτεχνική τριλογία του που πούλησε εκατομμύρια αντίτυπα (The Bourne Identity– 1980, The Bourne Supremacy– 1986 και The Bourne Ultimatum– 1990), ενώ μετά το θάνατο του, τις νέες περιπέτειες του Bourne ανέλαβε ο Eric Van Lustbader, που κράτησε τις κύριες θεματικές του Ludlum γύρω από τη δράση του πράκτορα και για τα επόμενα 9 βιβλία.

The Bourne Ultimatum

Παρατσούκλι: Ο αμνησιακός πράκτορας. Από την πρώτη κιόλας σεκάνς της αρχικής ταινίας «Χωρίς ταυτότητα» που σκηνοθέτησε ο Doug Liman το 2002, όπου ψαράδες στα ανοιχτά της Μασσαλίας εντοπίζουν να επιπλέει στη θάλασσα το αναίσθητο, πληγωμένο κορμί ενός άντρα, ξεκινά ένας αγώνας δρόμου για να θυμηθεί ο ήρωας το παρελθόν του. Η αρχή δίνεται μέσω ενός κωδικού θυρίδας σε τράπεζα της Ζυρίχης, εμφυτευμένου στο ισχίο του άντρα, που αποκαλύπτει το όνομα και την ιδιότητα του. Στη νέα ταινία της σειράς ο Jason Bourne παρουσιάζεται να έχει ανακτήσει πλήρως τη μνήμη του και κυρίως να θυμάται καλά τους ανθρώπους που τον παγίδεψαν στα βρώμικα γρανάζια των μυστικών υπηρεσιών.

bourne identity franka potente matt damon 1

Γυναίκες: Σε αντίθεση με τον πιο διάσημο βρετανό συνάδελφο του που κάνει συλλογή από θηλυκά, ο Bourne δεν δείχνει σημάδια ναρακισσιστικού, ματαιόδοξου γόη που αυτοεπιβεβαιώνεται μόλις ρίξει στο κρεβάτι μια νέα, όμορφη και άγνωστη του γυναίκα. Ο Bourne είναι μονογαμικός και η καρδιά του ανήκει στην Marie (Franka Potente) που τον σώζει από τους διώκτες του στην πρώτη ταινία. Η Marie συμβολίζει το ξεκίνημα στη νέα ζωή του Bourne και ο έρωτας τους σφραγίζεται στο αισιόδοξο φινάλε στη Μύκονο, όπου ο ήρωας την εντοπίζει μετά από καιρό. Όμως τα μαύρα σύννεφα στη σχέση κάνουν την εμφάνιση τους στη Γκόα (όπου έχει μετακομίσει το ζευγάρι) στο ξεκίνημα του δεύτερου φιλμ «Στη σκιά των κατασκόπων», όπου το αναπόδραστο παρελθόν του ήρωα σμπαραλιάζει το δικαίωμα του για μια φυσιολογική ζωή. Καθώς όμως έχει περάσει καιρός από τότε που ο κύριος Bourne χήρεψε, έχει τις ευκαιρίες για να ξαναφτιάξει την ερωτική ζωή του. Αρκεί να το θελήσει. Στη νέα ταινία μάλιστα η Alicia Vikander δείχνει ιδανική περίπτωση για μια καινούργια αρχή…

Jason Bourne 8 Alicia Vikander and Matt Damon

Οικογένεια: Όπως είναι φυσικό στη σύγχυση των αναμνήσεων του Jason ελάχιστα πράγματα προέρχονται από το οικογενειακό άλμπουμ. Στην τελευταία ταινία όμως ο ήρωας αρχίζει να σκαλίζει την υπόθεση του θανάτου του πατέρα του και πως αυτή χρησιμοποιήθηκε από κάποιους προκειμένου να τον στρατολογήσουν στην CIA.

jason bourne 2

Αποστολή: Εξέχων μέλος της επιχείρησης «Treadstone» (μυστικό πρόγραμμα της CIA όπου επιλεγμένοι πράκτορες στρατολογούνταν για βρώμικες αποστολές με σκοπό την εξόντωση σημαντικών προσώπων), o Bourne πυροβολήθηκε σε μια αποστολή και έχασε την μνήμη του, όπως μαθαίνουμε στην πρώτη ταινία της σειράς.

The Bourne Identity Movie

Ικανότητες: Οι δεξιότητες που απέκτησε κατά τη διάρκεια της προηγούμενης ζωής βοηθούν τον Bourne να προσαρμόζεται στις νέες συνθήκες και να ξεπερνάει τα εμπόδια παρά την απώλεια της μνήμης του. Άριστος γνώστης πολεμικών τεχνών και πολλών ξένων γλωσσών, ο Bourne συνειδητοποιεί ότι δεν είναι ένας τυχαίος, απλός άνθρωπος.

bourne matt damon.0.0
Εμφάνιση: Η επιλογή του Matt Damon προσέδωσε στο χαρακτήρα του πράκτορα ρεαλισμό και τα χαρακτηριστικά του ανθρώπου της διπλανής πόρτας, που αρέσκεται στο casual ντύσιμο, με το περίφημο πλέον γκρίζο t-shirt και το μαύρο παλτό που δεν αποχωρίζεται όταν επισκέπτεται το Βερολίνο ή τη Μόσχα, ενώ αποφεύγει πάσης φύσης υπερβολές (από γκάτζετς μέχρι πολυτελή αυτοκίνητα), καθώς σε αντίθεση με τον άλλον J.B. προτιμάει να περνάει απαρατήρητος.

jason bourne greece

Ταξίδια:
Όχι φυσικά αναψυχής αλλά σχετιζόμενα με τις εξελίξεις εκείνες που οδηγούν τον ήρωα στην αποκατάσταση του ονόματος του και φυσικά στην αποκάλυψη της αλήθειας. Η Ελλάδα έχει την τιμητική της για δεύτερη φορά (θυμίζουμε και πάλι τη Μύκονο στο πρώτο φιλμ) καθώς στο «Jason Bourne» παρουσιάζεται μια φλεγόμενη αντιμνημονιακή πλατεία Συντάγματος (τα γυρίσματα δεν έγιναν εδώ αλλά στην Τενερίφη που βαφτίστηκε με τις κατάλληλες παρεμβάσεις ελληνικών σημάτων και αναγνωρίσιμων στοιχείων σε… Σύνταγμα) με τις οδομαχίες μεταξύ ΜΑΤ και αντιεξουσιαστών να δίνουν τον τόνο, την ώρα που ο ήρωας προσπαθεί να ξεφύγει από τους διώκτες του. Το Παρίσι πάντως έχει τη μερίδα του λέοντος στα περισσότερα φιλμ, ενώ από κοντά ακολουθεί το Βερολίνο, το Λονδίνο και το Μανχάταν, με την Ιταλία (Νάπολι, Ρώμη, Σικελία, Τορίνο) να συγκεντρώνει αρκετές φορές την προτίμηση των παραγωγών. Το φόντο δράσης έχει επίσης πολλές φορές ισπανικό χρώμα (Βαρκελώνη, Μαδρίτη) ενώ ακόμη τον έλεγχο εισιτηρίων έχει περάσει ο Bourne σε Πράγα, Σεούλ, Μαρόκο, Βουδαπέστη, Μόσχα, Κάλγκαρι, Φιλιππίνες, Σικάγο, Λος Άντζελες.

L7P3shrWJ2g
Μουσική: To κομμάτι του Moby «Extreme Ways» έγινε το σύνθημα της σειράς καθώς ταίριαξε απόλυτα με το φρενήρη ρυθμό της περιπέτειας του Jason Bourne.

Περισσότερα από Art & Culture
VIMA_WEB3b