MENU
Κερδίστε Προσκλήσεις
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ
26
ΑΠΡΙΛΙΟΥ
ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ

Το Τέταρτο Κουδούνι: Η «Μήδεια» των Νιναγκάουα/Χίρα έρχεται. Τρέξτε!

Έγραφα στις 26 Μαΐου, στο «Τέταρτο Κουδούνι», μ’ αφορμή το θάνατο στις 12 Μαΐου του ιάπονα σκηνοθέτη Γιουκίο Νιναγκάουα που είχε υπογράψει την ιστορική εκείνη «Μήδεια» με πρωταγωνιστή τον μεγάλο ηθοποιό Μικιζίρο Χίρα, παράσταση την οποία είχαμε αποθεώσει στην Αθήνα το 1983 και το 1984:

author-image Γιώργος Δ.Κ. Σαρηγιάννης

«Η ‘Μήδεια’ του Νιναγκάουα και του Χίρα είχε μαγνητοσκοπηθεί το ’84, στο Ηρώδειο, απ’ την ΕΡΤ που την είχε προβάλει -είχα τη βιντεοκασέτα, δεν την έχω πια. Το 2011 η συγκεκριμένη μαγνητοσκόπηση προβλήθηκε, μάλιστα, και σε αφιέρωμα με τίτλο «Οι τραγικοί μύθοι σήμερα», στο πλαίσιο του 1ου Φεστιβάλ Αρχαίου Δράματος που ’χε οργανώσει ο Δήμος Αθηναίων -και που δε δευτέρωσε… Άρα σώζεται -ευτυχώς. Η ΕΡΤ στη μνήμη του Νιναγκάουα δεν μπορεί να τη βρει και να την προβάλει; Εδώ θέλω αντανακλαστικά… Ή το Φεστιβάλ Αθηνών δε θα μπορούσε να εντάξει στο πρόγραμμά του μια προβολή της; Η παράσταση αυτή έχει αφήσει εποχή».

Η ΕΡΤ κώφευσε -μπορεί και ιδέα να μην έχει τι ήταν το Νιναγκάουα και τι είναι το Χίρα… Απ’ το Ελληνικό Φεστιβάλ, όμως, χτες, μου ’ρθε -κι είναι προς τιμήν του- το παρακάτω δελτίο Τύπου: «Επίσης, να σας ενημερώσουμε για μία ακόμα προβολή που προστίθεται στο πρόγραμμα του Φεστιβάλ Αθηνών. Στις 6 Ιουλίου, στις 21.00, στην ειδική αίθουσα προβολών ‘Ντε Κίρικο’ της Ανωτάτης Σχολής Καλών Τεχνών (Πειραιώς 256), θα προβληθεί η μαγνητοσκόπηση της ιστορικής παράστασης της ‘Μήδειας’ του Yukio Ninagawa. Η είσοδος είναι ελεύθερη».

Δε χαίρομαι, απλώς, που η στήλη εισακούστηκε, χαίρομαι που πολλοί νέοι του θεάτρου, οι οποίοι, ίσως, δεν είχαν γεννηθεί ακόμα, τότε, θα ’χουν τη δυνατότητα να τη δουν τώρα. Όπως κι όσοι κρατούμε την ανάμνηση αυτή σα φυλαχτό πολύτιμο να την ξαναδούμε. Δεν πρόκειται, φυσικά, για την παράσταση, για βίντεο πρόκειται -που ελπίζω να ’ναι καλό. Αλλά πρόκειται για εμπειρία μοναδική, έστω κι από «δεύτερο χέρι». Μη διανοηθείτε να μην πάτε και τη χάσετε! Θα πρόκειται για λάθος. Μέγα.

Διαβάστε περισσότερα στο Τέταρτο Κουδούνι

Περισσότερα από Art & Culture
VIMA_WEB3b