MENU
Κερδίστε Προσκλήσεις
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ
26
ΑΠΡΙΛΙΟΥ
ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ

Διεθνές Φεστιβάλ Χορού Καλαμάτας 2016: Συνεχίζει παρά τα εμπόδια

Ο προγραμματισμός της φετινής διοργάνωσης που ξεκινά στις 15 Ιουλίου, υπό την νέα καλλιτεχνική διευθύντρια Κατερίνα Κασιούμη.

author-image Στέλλα Χαραμή

Όσοι από τους παρευρισκόμενους στο Αμφιθέατρο του Υπουργείου Πολιτισμού, νωρίτερα το μεσημέρι, παρατήρησαν την συγκίνηση στη φωνή της νέας καλλιτεχνικής διευθύντριας του Φεστιβάλ Χορού Καλαμάτας, Κατερίνας Κασιούμη, την στιγμή που έκανε λόγο για την «μεγάλη ευθύνη και την εξίσου μεγάλη επιθυμία να συνεχιστεί η διοργάνωση» θα μπορούσαν να κάνουν μια πρώτη διαπίστωση για την τεράστια δυσκολία με την οποία λειτουργούν πλέον οι εποπτευόμενοι πολιτιστικοί οργανισμοί της Ελλάδας.

Μετά την ξαφνική αποχώρηση της Βίκυς Μαραγκοπούλου από τα καθήκοντα της στον οργανισμό, ύστερα από 21 ολόκληρα χρόνια και την ταύτιση του θεσμού με το πρόσωπο της – σε συνδυασμό φυσικά με την οικονομική κατάσταση της χώρας – το μέλλον του τέθηκε σε κίνδυνο. Και δεν είναι ο μοναδικός οργανισμός που έχει βρεθεί τους τελευταίους μήνες σε σημείο οριακό.

Opus
Opus

Ο συντηρητικός προγραμματισμός της φετινής διοργάνωσης εξάλλου, είναι η πρώτη μαρτυρία της δυστοκίας γύρω από την χρηματοδότηση της Τέχνης – δεν ήταν άλλωστε λίγες οι φορές όπου οι ίδιοι οι καλλιτέχνες μίλησαν για την επείγουσα κατάσταση στην οποία βρίσκεται ο Χορός, «ο Χορός πεινάει» είπε χαρακτηριστικά η χορογράφος Αποστολία Παπαδαμάκη. Κι όχι επειδή δεν έχει καθαυτό ενδιαφέρον αλλά γιατί πρόκειται για παραγωγές έτοιμες, παιγμένες οι περισσότερες για το αθηναϊκό κοινό, που τώρα έρχονται να συστήσουν το φετινό πρόγραμμα της διοργάνωσης.

Το σώμα των επτά κύριων παραγωγών συνθέτει το «Links» του Αντώνη Φωνιαδάκη, παράσταση που παρουσιάστηκε τον Απρίλιο από το Μπαλέτο της Λυρικής Σκηνής, οι χορογραφίες «10.000 litres» και «Me on top» που παρουσιάστηκαν το Μάρτιο στο Φεστιβάλ Νέων Χορογράφων της Στέγης Ιδρύματος Ωνάση από τις Ευαγγελία Κολύρα και Αρτεμις Λαμπίρη, αντίστοιχα, το «Opus» του Χρήστου Παπαδόπουλου που έκανε πρεμιέρα στο θέατρο «Πόρτα» τον περασμένο Φεβρουάριο, το έργο της Μαρίας Γοργία «Στην άκρη του βατήρα», μια μεγάλη επιτυχία της σκηνής του «Μπαγκλαντές» και το «Europium» των διεθνών Rootless Root που άνοιξαν χορευτικά την χειμερινή σεζόν της Στέγης.

MeOnTop
Me on top

Μοναδικές εξαιρέσεις αποτελούν η νέα πολυεθνική σύμπραξη των χορογράφων Αποστολίας Παπαδαμάκη, Σοφί Μπουλμπουλιάν και Λίας Χαράκη που επιστρέφουν μετά το περσινό «Drops of breath» (την πρώτη υποβρύχια χορογραφία στα καλλιτεχνικά χρονικά), με το διαδραστικό «Drops of peace» καθώς και η μετάκληση των Candoco Dance Company με δύο παραστάσεις· τα «Beheld» και «Notturnino».

Σε πληθωρικότητα έρχεται να ενισχύσει το Φεστιβάλ Χορού το πρόγραμμα των δέκα παράλληλων εκδηλώσεων με μουσικές παραστάσεις – ξεχωρίζει το Γκαλά Οπερας του Δημήτρη Πλατανιά – προβολές ντοκιμαντέρ και ταινιών καθώς και site specific δράσεις, όπως η φιλοξενία της Μπάρμπαρα Κέιν από το Αρχαιολογικό Μουσείο Καλαμάτας.
Επικαλούμενη τόσο το μικρό χρονικό διάστημα από την στιγμή που ανέλαβε καθήκοντα μέχρι σήμερα, όσο και τους σοβαρούς οικονομικούς περιορισμούς, η Κατερίνα Κασιούμη δικαιολογεί το περιεχόμενο του φετινού φεστιβάλ, δίνοντας ωστόσο τις συντεταγμένες της για τον τρόπο που θέλει να το αντιμετωπίσει τούδε και στο εξής: «Πρέπει κανείς να σκεφτεί το παρελθόν, το μέλλον και τόπο για να ορίσει τους στόχους του, να βρει θέση για την πρωτοπορία, να δώσει θέση στην δημιουργία και να συμπεριλάβει παραστάσεις φιλικές και στο λιγότερο εκπαιδευμένο κοινό». Τοποθετώντας, όπως δήλωσε, τον «εαυτό της στην υπηρεσία του θεσμού και μάλιστα με ημερομηνία λήξης».

Kasioumi
Κατερίνα Κασιούμη

Το 22ο Διεθνές Φεστιβάλ Χορού Καλαμάτας ξεκινάει στις 15 Ιουλίου για να ολοκληρωθεί με καθημερινές εκδηλώσεις κατά τη διάρκεια όλου του δωδεκαημέρου στις 26 Ιουλίου. Το κόστος της φετινής διοργάνωσης που φτάνει τις 400.000 ευρώ επιμερίζονται εξ ημίσειας το Υπουργείο Πολιτισμού και ο Δήμος Καλαμάτας που το αναγνωρίζει ως «καλλιτεχνικό περιουσιακό στοιχείο της πόλης». Γι’ αυτό και η διοργάνωση είναι ένα από τα κορυφαία επιχειρήματα της Καλαμάτας στην διεκδίκηση του τίτλου της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας της Ευρώπης για το 2021.

Η προπώληση εισιτηρίων ξεκινάει στις 5 Ιουλίου, με την τιμολογιακή πολιτική να έχει διαμορφωθεί εκ νέου προς τα κάτω, καθώς το ακριβότερο εισιτήριο κοστίζει 15 ευρώ ενώ όλες οι παράλληλες εκδηλώσεις έχουν ελεύθερη είσοδο.
Αναλυτικά το πρόγραμμα στο www.kalamatadancefestival.gr.

Candoco
Candoco Dance Company

Περισσότερα από Art & Culture
VIMA_WEB3b