MENU
Κερδίστε Προσκλήσεις
ΔΕΥΤΕΡΑ
29
ΑΠΡΙΛΙΟΥ
ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ

O έρωτας στο σινεμά: 14 κορυφαίες αγαπησιάρικες ταινίες

Από τα πρώτα του βήματα ο κινηματογράφος “ερωτεύτηκε τον έρωτα” αφιερώνοντας αμέτρητα χιλιόμετρα φιλμ στην αποτύπωση της αγάπης σε όλες τις μορφές και σε όλους τους πιθανούς συνδυασμούς.Ο Άγιος Βαλεντίνος μας δίνει μια αφορμή να ξαναθυμηθούμε 14 κορυφαίες ταινίες με κεντρικό θέμα τον έρωτα!

Monopoli Team

Annie Hall
annie-hall

«Μ’αγαπάς;» «Η λέξη αγάπη δεν είναι αρκετή… Σ’ αγαπώ… Χίλιους τρόπους θα βρω να στο πω» λέει ο Γούντι Άλεν στην Νταϊάν Κίτον με φόντο τη γέφυρα του Μπρούκλιν στη Νέα Υόρκη, σε μία από τις ωραιότερες ταινίες όλων των εποχών!

Pride and Prejudice
Pride-and-Prejudice

Η “δραματική ταινία εποχής” είναι σχεδόν συνώνυμη της Κίρα Νάιτλι. Στην υπέροχη αυτή κινηματογραφική μεταφορά του ομότιτλου βιβλίου της Τζέιν Όστιν η αντιπάθεια μεταξύ του Ντάρσι Μπίγκλευ και της Ελίζαμπεθ Μπένετ σύντομα εξελίσσεται σε έρωτα. Υπάρχουν όμως δύο βασικά εμπόδια: ο υπερήφανος χαρακτήρας του κ. Ντάρσι και η προκατάληψη που έχει απέναντί του η Ελίζαμπεθ.

Blue Valentine
blue-valentine

«Πάντα πληγώνεις αυτόν που αγαπάς πιο πολύ, αυτόν που δεν θα έπρεπε καθόλου να πληγώσεις…» τραγουδά με μοναδικό τρόπο ο Ράιν Γκόσλινγκ στην Μισέλ Γουίλιαμς σε μία από τις πιο όμορφες και συγκινητικές σκηνές του σινεμά. Το Blue Valentine είναι μία ωδή στην αγάπη, από την αρχή ως το τέλος της.

Before Sunrise & Before Sunset
before_sunrise

Ένας Αμερικανός (Ίθαν Χοκ) και μία Γαλλίδα (Ζιλί Ντιλπί) στις αρχές της ενήλικης ζωής τους γνωρίζονται σε ένα τρένο. Πιάνουν κουβέντα και αποφασίζουν να περάσουν μαζί μια (ρομαντική) νύχτα περιπλάνησης στη Βιέννη. Ο χρόνος ολισθαίνει ανεπαίσθητα και χωρίς να το καταλαβούμε ο ήλιος αρχίζει και δύει και ο Τζέσι και η Σελίν πρέπει να αποχωριστούν. Συμφωνούν να ξανασυναντηθούν στο ίδιο μέρος σε έξι μήνες, αλλά σε εκείνη την προ-Facebook εποχή αυτή η συμφωνία είχε μια σπαρακτική ευθραυστότητα…

Breakfast at Tiffany’s
breakfast-at-tiffanys

Η απαράμιλλη ομορφιά της Όντρει Χέπμπορν, το διασημότερο μαύρο φόρεμα όλων των εποχών, το Οσκαρικό σάουντρακ του Χένρι Μανσίνι και το υπέροχο love-story του Breakfast at Tiffany’s συνέβαλλαν στο να δημιουργηθεί μία ξεχωριστή, ‘κλασική’ πλέον, ρομαντική κομεντί!

Casablanca
Casablanca

Η θρυλική ασπρόμαυρη ταινία με φόντο τη δίνη του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, στην εξωτική Καζαμπλάνκα στο Μαρόκο και πρωταγωνιστές τον Χάμφρει Μπόγκαρτ και την Ίνγκριντ Μπέργκμαν. Enough said.

Les Amants du Pont Neuf
amants-du-pont-neuf

Η Ζιλιέτ Μπινός και ο Ντενί Λαβάν είναι εραστές στους δρόμους του Παρισιού… κυριολεκτικά. Μία διαφορετική ιστορία αγάπης γυρισμένη στην παλιότερη γέφυρα του Παρισιού, την Pont Neuf, σκηνοθετημένη από το «τρομερό παιδί» του γαλλικού κινηματογράφου, Λεός Καράξ.

Love Actually
love actually

Ο γάμος, η αποτυχία, η οικογένεια, ο έρωτας και η φιλία συνθέτουν το παζλ των αλληλένδετων ιστοριών αυτής της all-star cast αγγλικής rom-com που όσες φορές και να τη δεις δεν τη βαριέσαι!

Notting Hill
notting_hill

Αυτός Λονδρέζος ιδιοκτήτης βιβλιοπωλείου στο Νότινγκ Χιλ. Αυτή διάσημη σταρ του Χόλιγουντ που μπαίνει τυχαία στο βιβλιοπωλείο του. Έτσι αρχίζει η υπέροχη χημεία ανάμεσα στη Τζούλια Ρόμπερτς και τον Χιου Γκραντ στο ‘Μια βραδιά στο Νότινγκ Χιλ’. (Λίγο cheesy αλλά… must see!)

Jeux d ‘Enfants
jeux-d-enfants

Η’ αλλιώς «αγάπα με αν τολμάς», όπως είναι και ο ελληνικός τίτλος της ταινίας. Η Μαριόν Κοτιγιάρ και ο σύζυγος της Γκιγιόμ Κανέ υποδύονται την Σοφί και τον Ζυλιέν αντίστοιχα. Πρωτογνωρίζονται σε ηλικία 8 ετών και με την παιδική τους αφέλεια φτιάχνουν το δικό τους παιχνίδι το οποίο θα σημαδέψει τόσο τη φιλία όσο και την υπόλοιπη ζωή τους. Ο μοναδικός κανόνας του παιχνιδιού τους είναι ότι και οι δύο πρέπει να δεχτούν τις προκλήσεις –όποιες κι αν είναι αυτές- που προτείνει ο ένας στον άλλο. Καθώς μεγαλώνουν, όμως, το αθώο και χαριτωμένο αυτό παιχνίδι γίνεται όλο και σκληρότερο…

Only Lovers Left Alive
Only-Lovers-Left-Alive

Διαθέτουν το πιο σύγχρονο iphone αλλά παράλληλα είναι ντυμένοι με ρόμπες από τον 19ο αιώνα. Απολαμβάνουν ο ένας την παρέα του άλλου τρώγοντας γρανίτες αίματος, παίζοντας σκάκι, χορεύοντας με τη μουσική στο σπίτι και κάνοντας βόλτες γύρω από τη ρημαγμένη πόλη της Ταγγέρης τη νύχτα με το αυτοκίνητο. Αυτή η τελείως εναλλακτική ιστορία αγάπης με πρωταγωνιστές την Τίλντα Σουίντον και τον Τομ Χίντλστον, είναι κατά πολλούς η καλύτερη ταινία του Τζιμ Τζάρμους ενώ διαθέτει κι ένα εκπληκτικό σάουντρακ.

Brokeback Mountain
Brokeback-Mountain

Η βραβευμένη με 3 Όσκαρ ταινία που απεικονίζει την περίπλοκη ερωτική σχέση μεταξύ δύο καουμπόηδων, του Ένις (Χιθ Λέτζερ) και του Τζακ (Τζέικ Τζικενχάιλ), στην Αμερική το 1963. Παρότι στη συνέχεια κάνουν οικογένειες, η ανάμνηση αυτού του γεγονότος θα σημαδέψει ανεξίτηλα τα επόμενα 20 χρόνια της ζωής τους, μέσα στα οποία θα προσπαθούν μάταια να εξορκίσουν τον απαγορευμένο τους έρωτα.

Carol
carol

Η αντίστοιχη θα μπορούσαμε να πούμε του Brokeback Mountain ερωτική ιστορία μεταξύ δύο γυναικών είναι το φετινό ατμοσφαιρικό Carol με τις εντυπωσιακές ερμηνείες των δύο πρωταγωνιστριών του, της Κέιτ Μπλάνσετ και της Ρούνι Μάρα. Στη Νέα Υόρκη του ’50, η νεαρή Τερέζ Μπέλιβετ γνωρίζει την κομψή, ευκατάστατη και μεγαλύτερή της Κάρολ Ερντ. Οι δύο γυναίκες ερωτεύονται και, παρά τα εμπόδια, όπως ο εκβιασμός που επιχειρεί ο σύζυγος της Κάρολ, αποφασίζουν να δραπετεύσουν μαζί από την πόλη.

Amour
amour

Και τέλος, το αριστούργημα του Μίκαελ Χάνεκε. Η ιστορία της του Ζωρζ και της Ανν, δύο ηλικιωμένων καθηγητών μουσικής που έχουν ζήσει όλη τους τη ζωή μαζί, μας δείχνει με τρόπο σπαρακτικό τις θυσίες και τα όρια που ενίοτε μπορεί να υπερβούν οι άνθρωποι για να βοηθήσουν αυτούς που αγαπάνε…

Περισσότερα από Art & Culture
VIMA_WEB3b