MENU
Κερδίστε Προσκλήσεις
ΤΡΙΤΗ
23
ΑΠΡΙΛΙΟΥ
ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ

Το Τέταρτο Κουδούνι: Το κώνειον σε μεταμοντέρνο ή Απ’ τον Κόκκοτα και την ΚΟΘ ποιον να διαλέξω;…

Διάβασα, με κάποια απορία, σε δελτίο Τύπου του ΚΘΒΕ ότι «μετά από δύο δεκαετίες, η Κρατική Ορχήστρα Θεσσαλονίκης επιστρέφει στις αίθουσες του Κρατικού Θεάτρου Βορείου Ελλάδος, στο πλαίσιο μιας νέας συνεργασίας που ξεκινά.

author-image Γιώργος Δ.Κ. Σαρηγιάννης

Η αρχή θα γίνει με δύο συναυλίες οι οποίες θα δοθούν τον Απρίλιο στο θέατρο Εταιρείας Μακεδονικών Σπουδών κι ότι «η συνεργασία θα διευρυνθεί την επόμενη περίοδο με τακτική παρουσία της ΚΟΘ στις σκηνές του ΚΘΒΕ».

Κι εγώ, ο αφελής, που, μη όντας πλήρως ενημερωμένος για τα πολιτιστικά της Θεσσαλονίκης, νόμιζα πως η ΚΟΘ στεγαζόταν μόνιμα στο Μέγαρο Μουσικής της Θεσσαλονίκης... Και πως, πέραν της μεγαλομανίας και του μιμητισμού, ένας εκ των λόγων που κτίστηκε το Μέγαρο Μουσικής στην Θεσσαλονίκη ήταν για να στεγάσει, ως ο αρμόζων χώρος -και ακουστικά καταλληλότερος, φαντάζομαι, απ’ το θέατρο της Εταιρείας Μακεδονικών Σπουδών…-, την άστεγη και περιφερόμενη από αιθούσης εις αίθουσαν συμφωνική ορχήστρα της πόλης…

Κάτι όπως έχει γίνει πια -μετά βασάνων, ειν’ η αλήθεια…- στην Αθήνα, στο δικό μας Μέγαρο Μουσικής, όπου η κατάσταση μόλις επισημοποιήθηκε με ανακήρυξη της Κρατικής Ορχήστρας Αθηνών σε resident orchestra του Μεγάρου μέσα από ένα σύμφωνο συνεργασίας που περιλαμβάνει, βέβαια, πακέτο ανταλλαγών τις οποίες δεν έχω ακριβώς εκτιμήσει ακόμα.

Αλλά, ξέχασα -την περασμένη Πέμπτη τα ’γραφα… Εκεί, στο ΜουΜουΘου, προτιμούν -απ’ την Κική και την Κοκό ποια να διαλέξω…- αντί ΚΟΘ, Κό(θ)κκοτα. Με το άλοθι πως δεν είναι στο πρόγραμμα του ΜΜΘ, είναι «φιλοξενούμενος».

Όπως -θυμάστε;- τότε, που στο Ηρώδειο στο π.Λ.(ούκου) Φεστιβάλ Αθηνών, είχαμε τις «εντός» και «εκτός» Φεστιβάλ εκδηλώσεις… -κάτι που σα να πάει να επανέλθει επ’ εσχάτοις…
Όλος ο κόσμος, μια σκηνή…

Διαβάστε περισσότερα στο Τέταρτο Κουδούνι

Περισσότερα από Art & Culture
VIMA_WEB3b