MENU
Κερδίστε Προσκλήσεις
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ
02
ΜΑΪΟΥ
ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ
ΕΥΡΕΤΗΡΙΟ
ΕΠΙΛΟΓΗ ΣΙΝΕΜΑ
ΕΠΙΛΕΞΤΕ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟ X
ΕΠΙΛΟΓΗ ΤΑΙΝΙΑΣ
ΕΠΙΛΕΞΤΕ ΤΑΙΝΙΑ X
80 χρόνια αντιφασιστικής νίκης
Anora
Baby
Badlands
Björk: Cornucopia
Black Dog
Chungking Express
Cure
Dog Man (μεταγλωττισμένη)
Flow
La dolce vita
Maria
O Κομφορμίστας του Μπερνάρντο Μπερτολούτσι
Pavements
Queer Movie Nights 2024
Take a Trip
The Brutalist
The Shrouds
The Ugly Stepsister
Thunderbolts*
Until Dawn
Ένας απλός άνθρωπος
Έχω κάτι να πω
Όλα όσα φανταζόμαστε ως φως
Όνειρα ιλουστρασιόν
Αγριες φράουλες
Αλύγιστος Νίκος
Αμαρτωλοί
Αναμνήσεις ενός σαλιγκαριού
Ανοιξη, Καλοκαίρι, Φθινόπωρο, Χειμώνας… και Ανοιξη
Αρκάντια
Ασυνήθιστες φίλες
Αόρατος
Βερολίνο, αντίο
Είμαι ακόμη εδώ
Εδώ μιλάνε για λατρεία
Εμείς: Μια ταινία για τον Bloody Hawk
Η γειτονιά του δάσους: Οι περιπέτειες του Τοτόρο
Η ορχήστρα του αδερφού μου
Η περήφανη πριγκίπισσα (μεταγλωττισμένη)
Η περιπέτεια του βλέμματος
Θεϊκό τυρί
Θολός βυθός
Κάποτε στη Δύση
Καγιάρα: Ηρωίδα των Ινκας (μεταγλωττισμένη)
Καμία άλλη γη
Καμία συμπάθεια για τον διάβολο
Κονκλάβιο
Κυνήγι
Λολίτα
Λύτρωση
Μήδεια
Μια μέρα, ένας έρωτας
Μια ταινία Minecraft (μεταγλωττισμένη)
Μια ταινία Minecraft (με υπότιτλους)
Ο Κόσμος του Απού
Ο ανίκητος
Ο γύρος του κόσμου του μικρού Γκρίζλι (μεταγλωττισμένη)
Ο ερασιτέχνης
Οι Ονειροπόλοι
Ο κόκκινος δάσκαλος
Ο λογιστής 2
Ο πειρατής Μαυροδόντης και η κόμισσα του Γκρελ (μεταγλωττισμένη)
Περασμένες ζωές
Σάουντρακ για ένα πραξικόπημα
Σε μια άγνωστη χώρα
Σκιές στο σκοτάδι
Σμιλεμένες ψυχές
Τα κουρέλια τραγουδάνε ακόμα
Τα κύματα της άνοιξης
Τελευταία πνοή
Το Παρίσι του Σουλεϊμάν
Το Χαμίνι
Το αγαπημένο μου γλυκό
Το αδελφάτο των ιπποτών της ελεεινής τραπέζης
Το βράδυ υποχωρεί
Το μικρό μου Πάντα (μεταγλωττισμένη)
Το τραγούδι του δρόμου
Τρεις μέρες ευτυχίας
Υπάρχω
Φάννυ και Αλέξανδρος
Φαίδρα
Χιονάτη (μεταγλωττισμένη)
ΔΡΑΜΑ

Νιότη

Ο Paolo Sorrentino υμνεί και πάλι την (φελινική) ομορφιά της ζωής με ένα απόσταγμα σπάνιας κινηματογραφικής ευαισθησίας.

stars-fullstars-fullstars-fullstars-emptystars-empty
ΔΙΑΡΚΕΙΑ 118'
author-image Κωνσταντίνος Καϊμάκης

O Φρεντ (Michael Caine) και ο Μικ (Harvey Keitel), είναι δύο ηλικιωμένοι φίλοι που βρίσκονται για διακοπές σε πολυτελές ξενοδοχείο στους πρόποδες των Άλπεων. Ο Φρεντ, διάσημος συνθέτης και μαέστρος που έχει συνταξιοδοτηθεί, αρνείται πεισματικά να επιστρέψει στην σκηνή, παρά τις πιέσεις της βασίλισσας Ελισάβετ, η οποία τον παρακαλεί να διευθύνει μια τελευταία φορά το διασημότερο έργο του. Αντίθετα ο Μικ είναι ενεργός σκηνοθέτης που οραματίζεται τη νέα του ταινία, πεπεισμένος ότι θα αποτελέσει το αποκορύφωμα της καριέρας του.

02617

Δεν υπάρχει καμιά αμφιβολία ότι η «Νιότη» είναι το πιο συναισθηματικό φιλμ στην έως τώρα καριέρα του Paolo Sorrentino. Ο Ιταλός σκηνοθέτης, κάτοχος του περσινού ξενόγλωσσου Όσκαρ με την αριστουργηματική «Τέλεια ομορφιά», βάζει τους δύο γερόλυκους αστέρες Michael Caine και Harvey Keitel, σε ένα εσωτερικό ταξίδι που λειτουργεί ως απολογισμός ζωής. Μέσα από τα φλας μπακ και τις εκμυστηρεύσεις με τα κρίσιμα ερωτήματα για το «τι πήγε λάθος» στη ζωή τους, αποκαλύπτεται όλη η γύμνια της ανθρώπινης θνητότητας. Και μαζί με αυτήν το πραγματικό μεγαλείο της.

Ο Sorrentino κλέβει από τον Φελίνι (κάποιοι θα πουν κι από τον Ρενέ, τον Τσέχοφ κλπ) με ιερό πάθος. Αναγνωρίζει τα ανοιχτά τραύματα στις απώλειες, τις ερωτικές «προδοσίες», τα ανεκπλήρωτα όνειρα, τις επώδυνες μνήμες. Κατανοεί επίσης τα ανθρώπινα λάθη που προκύπτουν από τη λαγνεία της νιότης, την ανυπέρβλητη ομορφιά, το μεγαλείο της παρόρμησης. Στη δεύτερη αγγλόφωνη δημιουργία του μετά από το «Εκεί που χτυπάει η καρδιά μου» ο σκηνοθέτης παραθέτει σε πλήρη αρμονία όλα τα εκφραστικά μέσα του. Τις θείες μουσικές συνθέσεις του Luca Bigazzi, τα υποκριτικά στάνταρ των 2 ογκόλιθων πρωταγωνιστών του, τα εκθαμβωτικής ομορφιάς πλάνα του.

Ο Sorrentino στη «Νιότη» κάνει πράξη τις σκέψεις του. Αναζητάει την απόλυτη ομορφιά, το νόημα της. Την εντοπίζει εκεί που χτυπάει η καρδιά του καθενός. Άλλος την ανακαλύπτει στη μουσική (όπως ο συνθέτης στην ταινία), άλλος στο σινεμά, άλλος στον έρωτα κι άλλος στην ίδια ζωή. Δεν μπορούμε να βρούμε κάτι πιο αληθινό από αυτό. Κύριε Sorrentino σας ευχαριστούμε.

Κωνσταντίνος Καϊμάκης

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ
Τίτλος: ΝΙΟΤΗ (Youth- La giovinezza)
Σκηνοθεσία: Paolo Sorrentino
Σενάριο: Paolo Sorrentino

Παίζουν: Harvey Keitel, Michael Caine, Rachel Weisz, Paul Dano, Jane Fonda

Διάρκεια: 118'
Χώρα: Ιταλία, Γαλλία, Μεγ. Βρετανία, Ελβετία
Έτος: 2015

Rating: 3
Περισσότερα από CINEMA