MENU
Κερδίστε Προσκλήσεις
ΤΡΙΤΗ
08
ΙΟΥΛΙΟΥ
ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ

Ζήσαμε μια μυσταγωγική εμπειρία στην Επίδαυρο

Μια έκτακτη έκπληξη περίμενε τους επισκέπτες της Επιδαύρου το προηγούμενο Σαββατοκύριακο που έσπευσαν να παρακολουθήσουν την παράσταση «Νέκυια» από το θέατρο ΝΟ σε συνεργασία με τον Μιχαήλ Μαρμαρινό.

author-image Νίκος Ρουμπής

Το ξημέρωμα του Σαββάτου, στις 6 το πρωί, είχαν την ευκαιρία να γίνουν θεατές ενός τελετουργικού καλέσματος στον ήλιο, μιας προσευχής για να ανατείλει, συμπληρωματική επίκληση για αρωγή του στις βραδινές παραστάσεις. Συμμετέχοντας στην παλαιά τελετουργία του ΝΟ, υπό την καθοδήγηση του μεγάλου Γιαπωνέζου δασκάλου Rokuro Gensho Umewaka, διακρίναμε τη μάχη ανάμεσα στο καλό και το κακό, το σκότος και το φως, με φιγούρες επιβλητικές επί σκηνής.

epi3

Στο πρώτο μέρος, ένα διαρκές βουητό και επαναλαμβανόμενες λέξεις, μέρος της παράκλησης στον Θεό, μέσα από μυσταγωγία ιδιαίτερου και σίγουρα ασυνήθιστου τυπικού. Φιγούρες λευκοντυμένες, ιεροπρεπείς, ξεπρόβαλαν σε στοίχιση συνοδεύοντας τον μέγα ιερέα και αφού παρατάχθηκαν με τάξη και σειρά στη σκηνή έμειναν στατικές καθ όλη τη διάρκεια. Στο δεύτερο μέρος σαφώς ζωηρότερο -κινησιολογικά τουλάχιστον- και με μια ποικιλία εμφανισιακή, εξελίχθηκε το συμβολικό στάδιο της σύγκρουσης ανάμεσα στις αντίθετες δυνάμεις.

epi4

Οπωσδήποτε το να κατανοήσουμε ή το να προσπαθήσουμε να ερμηνεύσουμε ένα παντελώς άγνωστο και ξένο τελετουργικό έχει δευτερεύουσα σημασία, εν συγκρίσει με τις εικόνες που αν και μακρόσυρτες εξέπεμψαν έντονα τη θρησκευτική δυναμική. Αρχαίοι κώδικες, μοναστικοί, απέδωσαν διάσταση μοναδική στον χώρο του αρχαίου θεάτρου και οδήγησαν σταδιακά στην ευτυχή κατάληξη της Ανατολής.

Μια ταυτόχρονη μετάφραση της προσευχής -αντίστοιχης της βραδινής επίκλησης- ή έστω μια καταγραφή-αναφορά στα βασικά στάδια της τελετής που παρακολουθήσαμε θα μπορούσε να κάνει ακόμα πιο θετική την ανταπόκριση μας στη μοναδική αυτή εμπειρία.

epi2

Περισσότερα από Art & Culture
Σχετικά Θέματα
Αφιέρωμα
Από το School’s out μέχρι το Poison: 10 ύμνοι του Alice Cooper που θα ακούσουμε στο Rockwave
Αφιέρωμα
BICEP πιο “δυνατοί” από ποτέ – Τι είναι το καθηλωτικό CHROMA project που φέρνουν στην Αθήνα
Αγορές
Αυτό το καλοκαίρι θα φοράμε όσα νιώθουμε
Art & Culture
Γιατί θέλουμε να επιστρέφουμε σ΄αυτά τα «Μαύρα Βουνά»;
Art & Culture
Εικαστικό «Φως εκ φωτός» στην Άνδρο
Αφιέρωμα
Ο Louis Tomlinson πέρα από τους One Direction – Όσα θες να ξέρεις πριν από το live στο EJEKT
Art & Culture
Στο “κοινωνικό πείραμα” του Parliament στο Μουσείο Μπενάκη, έμαθα να μη φοβάμαι
Art & Culture
Ο Άκης Κόκκινος μιλά για την τέχνη που ανθίζει και αναγεννιέται στη Χίο
Art & Culture
Νέοι συγγραφείς συναντούν το αρχαίο δράμα στη Μικρή Επίδαυρο
Art & Culture
Ζιλιέτ Μπινός και Ουαζντί Μαουάντ δίνουν «Όρκο» στην Επίδαυρο
Art & Culture
70 χρόνια “Αντιγόνη” στην Επίδαυρο και το αίνιγμα παραμένει
Αφιέρωμα
1η Ιουλίου και ακόμη δεν έχω κατεβάσει τα καλοκαιρινά. Με νιώθεις;