MENU
Κερδίστε Προσκλήσεις
ΠΕΜΠΤΗ
02
ΜΑΪΟΥ
ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ

Big Bang Festival: ένα μουσικό Σαββατοκύριακο για μικρούς και μεγάλους στη Στέγη!

Το Σαββατοκύριακο 9 και 10 Μαϊου η Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών φιλοξενεί για πρώτη φορά ένα πολύ ξεχωριστό φεστιβάλ! Το Big Bang Festival προσκαλεί μικρούς και μεγάλους σ’ ένα διήμερο γεμάτο μουσική, διαδραστικά εργαστήρια και εκπαιδευτικά προγράμματα που στόχο έχουν συστήσουν στα παιδιά τον πλούτο της μουσικής με έναν ευφάνταστο, περιπετειώδη και προσιτό τρόπο.H Μυρτώ Λάβδα, Υπεύθυνη Εκπαιδευτικών Προγραμμάτων, της Στέγης μάς μιλά για το όραμα και τις προσδοκίες αυτής της εκδήλωσης.

author-image Μάρη Τιγκαράκη

Τι είναι το φεστιβάλ Big Bang και πως εντάχθηκε στο πρόγραμμα της Στέγης;
Η βασική αρχή του Big Bang, το οποίο ξεκίνησε από το Βέλγιο και την ομάδα Zonzo Compagnie το 2010, είναι να παρασύρει το νεανικό κοινό σε ένα ταξίδι μουσικής, όπου παιδιά μαζί με τους γονείς τους θα συναντήσουν ήχους και μουσικές όλων των στυλ και από όλες τις γωνιές του κόσμου. Το πρόγραμμα είναι εξαιρετικά εφευρετικό, με έμφαση στις μουσικές του σήμερα, και σε όλες τις συναυλίες δίνεται ιδιαίτερη έμφαση στην συμμετοχή των παιδιών στη διαδικασία της ακρόασης. Σήμερα το Big Bang είναι ένα Ευρωπαϊκό Δίκτυο, που συγχρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση και στο οποίο συμμετέχει η Στέγη, διπλά σε άλλους εταίρους από τη Νορβηγία, την Γερμανία, την Γαλλία, την Ισπανία, την Πορτογαλία και βεβαίως το Βέλγιο, όπου και ξεκίνησε η πρωτοβουλία. Η Στέγη έχει ούτως ή άλλως ένα πλούσιο πρόγραμμα για νεανικό κοινό, θα λέγαμε μάλιστα ότι το να επικοινωνούμε και να προσφέρουμε ενδιαφέροντα, καινοτόμα προγράμματα για παιδιά είναι μία προτεραιότητα για εμάς. Οπότε, το Big Bang ήταν μία αυτονόητη σχεδόν προσθήκη στις δράσεις μας.

Ποιος είναι ο στόχος του φεστιβάλ και σε ποιες ηλικίες απευθύνεται;
Το φεστιβάλ απευθύνεται σε βρέφη, παιδιά προσχολικής ηλικίας, μαθητές δημοτικού μέχρι 12 ετών και στους γονείς που τα συνοδεύουν. Προσδοκία μας είναι να έρθουν τα παιδιά σε επαφή με διαφορετικά είδη μουσικής, με διαφορετικούς καλλιτέχνες από όλο τον κόσμο, να τους κινηθεί η περιέργεια να ακούνε με «ανοιχτά αυτιά» μουσική πέρα από την συνηθισμένη, να διασκεδάσουν!

BIGBANG

Από την εμπειρία αντίστοιχων διοργανώσεων στο εξωτερικό, πώς ανταποκρίνονται τα παιδιά;
Τα παιδιά έχουν τρομερή περιέργεια για τη μουσική, ακόμη και αυτήν που δεν γνωρίζουν. Ανταποκρίνονται θετικά, διότι το φεστιβάλ τους σέβεται σαν ακροατές και προσφέρει πολλές διαφορετικές δράσεις – σε διαφορετικούς χώρους της Στέγης στη δικιά μας περίπτωση – για όλα τα γούστα.

Με ποιο τρόπο συμμετέχουν τα παιδιά στο πρόγραμμα;
Παίζοντας μουσική, συμμετέχοντας σε συζήτηση με τους μουσικούς, μπαίνοντας μέσα στο ίδιο το σκηνικό των παραστάσεων, ζωγραφίζοντας, χορεύοντας.

Τι μουσικές θ’ ακούσουμε;
Από τους ήχους που δημιουργούνται με αυτοσχέδια όργανα, μέχρι μουσική που χρησιμοποιεί μόνο τη φωνή, μουσικές τους κόσμου, jazz, ηλεκτροακουστική μουσική.

BIGBANG-3

Ποιο είναι το μυστικό για να κερδίσετε το ενδιαφέρον των παιδιών;
Να μην απευθύνεσαι σε αυτά σαν να είναι «λιγότερο έξυπνα» από τους μεγάλους. Μία ειλικρινής προσέγγιση για αυτό που κάνεις, πάντα τα κερδίζει. Αμεσότητα, διάδραση, συναυλίες με έντονο το οπτικό στοιχείο, κίνηση εν ώρα της θέασης και ό,τι ενεργοποιεί τις αισθήσεις, είναι σημαντικά συστατικά της επιτυχίας.

Τι θα θέλατε να «πάρουν μαζί» τους τα παιδιά φεύγοντας από το φεστιβάλ;
Τη διάθεση να συνεχίσουν να ακούνε όλες τις μουσικές με περιέργεια και αγάπη.

Δείτε περισσότερα για το πρόγραμμα του Big Bang Festival

Περισσότερα από Art & Culture
VIMA_WEB3b