MENU
Κερδίστε Προσκλήσεις
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ
29
ΜΑΡΤΙΟΥ
ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ

Συν + Πλην: Ο Βασιλιάς Ληρ στην Πειραιώς 260

Θετικές και αρνητικές σκέψεις μετά την παράσταση ο “Βασιλιά Ληρ” του Σαίξπηρ που σκηνοθετεί ο Τομάζ Παντούρ στην Πειραιώς 260.

author-image Στέλλα Χαραμή

Το έργο
Ο Ληρ, o βασιλιάς της Βρετάνης, έχει αποφασίσει να μοιράσει το κράτος του στις τρεις κόρες του, Γκόνεριλ, Ρήγκαν και Κορντέλια. Προηγουμένως, αποζητάει λόγια αφοσίωσης και αγάπης από εκείνες, που θα τον βοηθήσουν να διαμορφώσει την κρίση του. Σε αντίθεση με τις δύο πρώτες, η Κορντέλια αρνείται να θωπεύσει την εγωπάθεια του πατέρα της, ο οποίος σε… αντάλλαγμα την αποκληρώνει. Κολακευμένος από τα ωραία λόγια, θύμα της φιλαυτίας και του θυμού του, παραχωρεί το βασίλειο στη Ρήγκαν και την Γκόνεριλ, υπό τον μοναδικό όρο να φροντίζουν εναλλάξ τον ίδιο και την 100μελή ακολουθία του. Σύντομα, ο Ληρ διαπιστώνει πως λειτούργησε γοητευμένος από κούφια λόγια, αφού οι δύο επίσημες κληρονόμοι του τον απορρίπτουν απροκάλυπτα. Μοναδικός του σύμμαχος, ο δούκας του Κεντ, που μεταμφιεσμένος, μπαίνει στην υπηρεσία του. Τον πάλαι ποτέ βασιλιά, ακολουθεί και ο Τρελός, ένας σοφός παλιάτσος. Διωγμένος, ο Ληρ οδηγείται στην τρέλα και τελικά στην συντριβή ματαιωμένος, χωρίς εξουσία και χωρίς ίχνος από την αγάπη που οι κόρες του, του υποσχέθηκαν.

lir1

Τα Συν (+)

  • Το εικαστικό περιβάλλον της παράστασης, λιτό, στιλιζαρισμένο, άρτιο.
  • Η σκηνογραφία (από τον Sven Jonke) διαχειρίζεται τον ανοικονόμητο χώρο Δ της Πειραιώς 260 με έμπνευση, όπου κυριαρχεί μια εντυπωσιακή εγκατάσταση από νάιλον. Στο ίδιο ύφος και σε άψογη μεταξύ τους συνεργασία, οι υποβλητικοί φωτισμοί (Juan Gomez Cornejo) και τα γκόθικ κοστούμια (Felype de Lima).
  • Η πρωτότυπη μουσική των Silence, κλασικής υφολογίας μεν, υψηλών προδιαγραφών δε.
  • Ο Αργύρης Πανταζάρας στο ρόλο του Τρελού δίνει ρεσιτάλ. Είναι η μοναδική ερμηνεία που θα θυμόμαστε από την παράσταση και ο μοναδικός ηθοποιός που διασώζεται της αξιόλογης διανομής.
  • Στο πρώτο μέρος της παράστασης ο Γιώργος Κιμούλης ως βασιλιάς Ληρ δίνει μάχη με τις ευκολίες του και βγαίνει νικητής. Η χαρά της νίκης δεν κρατάει για πολύ.
lir2

Τα Πλην (-)

  • Θα ήταν εντιμότερο αν η διασκευή του έργου (της Livija Pandur) επικαλούνταν την σαιξπηρική τραγωδία ως βάση κι όχι ως κύριο υλικό. Το κείμενο έχει κοπεί και οι ρόλοι έχουν ακρωτηριαστεί εις βάρος της δράσης και της κατανόησης του.
  • Η σκηνοθεσία του Tomaž Pandur ασχολείται με την οργάνωση των, εντυπωσιακών αισθητικά, σκηνών.
  • Οι ηθοποιοί, πλην του Γιώργου Κιμούλη και του Αργύρη Πανταζάρα, καταδικάζονται να κινηθούν στην επιφάνεια. Οι ρόλοι χάνονται και ηθοποιοί του διαμετρήματος των Γιώργου Γάλλου, Στεφανίας Γουλιώτη, Κόρας Καρβούνη αναγκάζονται σε μια σχηματική απόδοση των χαρακτήρων τους.
  • Δίκοπο μαχαίρι η μανιέρα για έναν πρωταγωνιστή. Ο Γιώργος Κιμούλης προσπαθεί περισσότερο από κάθε άλλη φορά να κάνει την υπέρβαση αλλά δεν τα καταφέρνει. Ειδικά στο δεύτερο μέρος, τον καταπίνουν οι ερμηνευτικές του σταθερές.
lir3

Το Άθροισμα (=)
Άνιση δραματουργία, σε ένα εντυπωσιακό σκηνικό περιβάλλον

lir4


Πληροφορίες

ΒΑΣΙΛΙΑΣ ΛΗΡ του Ουίλλιαμ Σαίξπηρ
Σκηνοθεσία: Τομάζ Παντούρ
Παίζουν: Γιώργος Κιμούλης, Στεφανία Γουλιώτη, Γιώργος Γάλλος, Κόρα Καρβούνη, Προμηθέας Αλειφερόπουλος, Πηνελόπη Τσιλίκα, Αργύρης Πανταζάρας, Χάρης Τζωρτζάκης.
Διασκευή: Livija Pandur
Μετάφραση: Γιώργος Κιμούλης
Δραματουργική επεξεργασία: Livija Pandur
Σκηνικά: Sven Jonke
Κοστούμια: Felype de Lima
Μουσική: Silence
Video: Dorijan Kolundžija
Φωτισμοί: Juan Gomez Cornejo
Σχεδιασμός ήχου: Mariano Garcia
Φωτογραφίες: Aljoša Rebolj
Υπεύθυνος casting & βοηθός σκηνοθέτη: Άκης Γουρζουλίδης
Βοηθός σκηνοθέτη: Κωνσταντίνος Τζάθας, Χάρης Χιώτης

Πειραιώς 260 – Αίθουσα Δ
Έως την Κυριακή 3 Μαΐου 2015
Παραστάσεις: Τρίτη, Τετάρτη, Πέμπτη, Παρασκευή, Σάββατο & Κυριακή 20:30
Διάρκεια: 130 λεπτά
Τιμές εισιτηρίων: 20€, 15€ φοιτητικό, 12€ εκπτωτικό
Τηλέφωνο κρατήσεων: 210 4838726

Περισσότερα από ΕΙΔΑΜΕ / Παραστάσεις
VIMA_WEB3b