MENU
Κερδίστε Προσκλήσεις
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ
29
ΜΑΡΤΙΟΥ
ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ
ΕΠΙΛΕΞΤΕ:
ΠΑΡΑΣΤΑΣΗ
ΕΠΙΛΕΞΤΕ ΠΑΡΑΣΤΑΣΗ X
ΗΘΟΠΟΙΟ
ΕΠΙΛΕΞΤΕ ΗΘΟΠΟΙΟ X
ΘΕΑΤΡΟ
ΕΠΙΛΕΞΤΕ ΘΕΑΤΡΟ X
ΟΛΕΣ ΟΙ ΠΑΡΑΣΤΑΣΕΙΣ
Κλασικό

Ο Θάλαμος αρ. 6 του Τσέχωφ στο Θέατρο της Οδού Κεφαλληνίας

Η παράσταση της Γιολάντας Μαρκοπούλου εμπνέεται από τη νουβέλα “Θάλαμος αρ. 6”, ένα από τα κορυφαία λογοτεχνικά έργα του Άντον Τσέχoφ, που ανεβαίνει για πρώτη φορά στην ελληνική θεατρική σκηνή, από τις 6 Μαΐου και για περιορισμένο αριθμό παραστάσεων, στη Β΄σκηνή του Θεάτρου Οδού Κεφαλληνίας, σε μετάφραση Άρη Αλεξάνδρου.

author-image Μαρία Γεωργιλάκη

…”Αν δε φοβάστε μήπως βγάλετε φουσκάλες απ’ τις τσουκνίδες, ελάτε να προχωρήσουμε απ’ το στενό μονοπάτι που βγάζει στην πτέρυγα και να δούμε τι γίνεται μέσα.”…

Γραμμένη το 1892, στην περίοδο μεταξύ των πρώιμων και των ώριμων θεατρικών του έργων, η νουβέλα διαθέτει μία σπάνια- κινηματογραφική θα έλεγε κανείς- δύναμη.

Ο “Θάλαμος αρ. 6”, ένα από τα τολμηρότερα, σκληρότερα και πιο επαναστατικά κείμενα της εποχής του, θίγει μια θεματολογία πολύ ασυνήθιστη για τα δεδομένα του 19ου αιώνα, και όχι μόνο. Με αφετηρία τα προσωπικά βιώματα του “γιατρού” Τσέχωφ και εργαλείο την πάντα διεισδυτική ματιά του, η νουβέλα ανατέμνει μια πραγματικότητα ζοφερή που λίγο απέχει από αυτήν των ψυχιατρείων του 20ου αιώνα.

Η σχέση ατόμου – κοινωνίας, η προσωπική ευθύνη και η κοινωνική προσαρμογή, η τεταμένη σχέση θεωρητικής προσέγγισης και βιωμένης εμπειρίας, οι κοινωνικοί αυτοματισμοί, η δυσανεξία στη διαφορετικότητα, η νομιμοποίηση των εκάστοτε μηχανισμών καταστολής είναι κάποια από τα θέματα που αγγίζει το έργο αυτό.

Ο “Θάλαμος αρ. 6” παρακολουθεί λεπτό προς λεπτό – και πάντα με το τσεχωφικό χιούμορ – την πορεία της ζωής του γιατρού Ράγκιν από τη γεμάτη προσδοκίες και όνειρα ιατρική του αποστολή, ως την ηθική και εντέλει φυσική του εξόντωση που περνά μέσα από τη προσωπική παραίτηση. Με καταλύτη τη συνάντησή του με έναν έγκλειστο ψυχιατρικό ασθενή και την πυροδότηση της ξεχασμένης ανάγκης για ανθρώπινη επικοινωνία έξω από κοινωνικές συμβάσεις, ο γιατρός Ράγκιν καθίσταται θύμα της πανίσχυρης κοινωνικής δομής που δεν συγχωρεί τη διαφορετικότητα, για να καταλήξει εντέλει ο ίδιος έγκλειστος στον Θάλαμο αρ. 6.

thalamos2

Συντελεστές:
Μετάφραση: Άρης Αλεξάνδρου
Σκηνοθεσία Γιολάντα Μαρκοπούλου
Διασκευή – Δραματουργική Επεξεργασία Έλσα Ανδριανού
Σκηνικά -Κοστούμια Αλεξάνδρα Σιάφκου – Αριστοτέλης Καρανάνος
Φωτισμοί Αλέκος Αναστασίου
Μουσική Λάμπρος Πηγούνης
Κίνηση Pauline Huguet
Βοηθοί παραγωγής Τζέλα Χριστοπούλου, Γιούλη Βαρδιάμπαση
Φωτογραφίες: Ελίνα Γιουνανλή
Οργάνωση Παραγωγής Ελίνα Φέσσα
Παραγωγή Polyplanity Productions

Παίζουν: Νίκος Γιαλελής, Νίκος Κυριακίδης, Μιχάλης Μουλακάκης, Παναγιώτης Παναγόπουλος

Μέρες και ώρες παραστάσεων: Τετάρτη έως Κυριακή στις 21.00
Διάρκεια: 90 λεπτά (χωρίς διάλειμμα)
Τιμή εισιτηρίου: 12€, 8€ φοιτητικό/μειωμένο

Τηλέφωνο: 2108838727


Θεάτρου Οδού Κεφαλληνίας – Β’ Σκηνή
Κεφαλληνίας 16, Αθήνα

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ
Συγγραφέας: Άντον Τσέχωφ
Σκηνοθεσία: Γιολάντα Μαρκοπούλου


Παίζουν: Νίκος Γιαλελής, Νίκος Κυριακίδης, Μιχάλης Μουλακάκης, Παναγιώτης Παναγόπουλος

Περισσότερα από ΘΕΑΤΡΟ
VIMA_WEB3b