MENU
Κερδίστε Προσκλήσεις
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ
29
ΜΑΡΤΙΟΥ
ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ

Oι πρεμιέρες της άνοιξης: 7 παραστάσεις που αναμένουμε με ενδιαφέρον

Θριαμβικά θέλει να ρίξει την αυλαία της η χειμερινή σεζόν. Κι έτσι δεν επαναπαύεται στις παραστάσεις που συνεχίζονται με επιτυχία και μετά το Πάσχα, αλλά παρουσιάζει καινούργιες και πολλά υποσχόμενες. Έργα κλασικά και δοκιμασμένα, θίασοι ρωμαλέοι και θαλεροί, πρωταγωνιστές με εκτόπισμα κάνουν από αυτή την εβδομάδα πρεμιέρα. Ξεφυλλίζοντας έτσι το τελευταίο κεφάλαιο της θεατρικής περιόδου πριν έρθει το καλοκαίρι.Από τη Στέλλα Χαραμή

author-image Στέλλα Χαραμή

karamazof
Οι αδελφοί Καραμάζοφ

Το κύκνειο άσμα του Φιοντόρ Ντοστογιέφσκι – για πολλούς το σπουδαιότερο έργο του που πετυχαίνει να συμπυκνώσει το σύνολο της λογοτεχνικής προβληματικής του – θεατροποιείται μέσα από την διασκευή του Διονύση Καψάλη. Η Νατάσσα Τριανταφύλλη, στην δεύτερη σκηνοθεσία της μετά την φεστιβαλική «Αντιγόνη», παραλαμβάνει το εμβληματικό μυθιστόρημα που βυθίζεται στην άβυσσο των ανθρώπινων παθών και αξιών, τοποθετώντας στο επίκεντρο την οικογένεια Καραμάζοφ και τον αντίκτυπο που έχει σε αυτήν η δολοφονία του διεφθαρμένου και αλλότριου πατέρα και επικεφαλής της. Οι τέσσερις αδελφοί «συναντώνται» σε ένα πρόσωπο, επιβεβαιώνοντας την θεωρία για τον «καραμαζοφικό άνθρωπο» παρότι μόνο ένας από αυτούς είναι ο ένοχος. Η σκηνοθεσία της Τριανταφύλλη εστιάζει στην μεταφυσική, ποιητική διάσταση του έργου και των προσώπων που διανύουν μια επώδυνη διαδρομή από το σκοτάδι προς τη λύτρωση του φωτός. Ένας θίασος αξιώσεων ζωντανεύει την ιστορία τους: Λάζαρος Γεωργακόπουλος, Μελέτης Ηλίας, Λένα Παπαληγούρα, Βασιλική Τρουφάκου, Aντίνοος Αλμπάνης, Μπάμπης Γαλιατσάτος, Αινείας Τσαμάτης. Την πρωτότυπη μουσική της παράστασης υπογράφει η Μόνικα.
Στο θέατρο Τέχνης (Υπόγειο Πεσματζόγλου) από τις 14 Απριλίου έως τις 19 Μαϊου


lir
Βασιλιάς Ληρ

Η μεγαλειώδης πολιτική τραγωδία του Σαίξπηρ με ήρωα τον γερασμένο και χολερικό βασιλιά Ληρ βρίσκει τον ενσαρκωτή της στο πρόσωπο του Γιώργου Κιμούλη. Ο ηθοποιός προσκαλεί τον Σλοβένο σκηνοθέτη Τομάς Παντούρ – μέχρι πρότινος καλλιτεχνικό διευθυντή του Εθνικού θεάτρου Μάριμπορ – ο οποίος «διαβάζει» το έργο ως μια ιστορία εγκατάλειψης ενός βασιλιά, ως ένα αγωνιώδες ταξίδι του πνεύματος και συνειδητοποίησης της ανθρώπινης φύσης. Γύρω από τον «βασιλιά» Κιμούλη, μια δυναμική ομάδα πρωταγωνιστών: Στεφανία Γουλιώτη, Γιώργος Γάλλος, Κόρα Καρβούνη, Πηνελόπη Τσιλίκα, Προμηθέας Αλειφερόπουλος, Αργύρης Πανταζάρας, Χάρης Τζωρτζάκης.
Στην Πειραιώς 260 από τις 16 Απριλίου

violistis
Ο βιολιστής στη στέγη

Δεκαοκτώ χρόνια μετά το πρώτο του ελληνικό ανέβασμα ο Γρηγόρης Βαλτινός επιστρέφει σε ένα ρόλο που τον στιγμάτισε ανεξίτηλα και μια επιτυχία που τον συνοδεύει ως σταθμός στην καριέρα του. Με επετειακό πρόσχημα την συμπλήρωση 50 ετών από την παρθενική παρουσίαση του μιούζικαλ στη Νέα Υόρκη, ο δημοφιλής πρωταγωνιστής ντύνεται ξανά στο κοστούμι του φτωχού γαλατά Τεβιέ και τραγουδά με γενναιοδωρία το εμβληματικό «If I was a rich man». Το φιλόδοξο εγχείρημα συνδράμει ο αμερικανός σκηνοθέτης Ρομπ Ρουγγιέρο -υπεύθυνος για την αναβίωση του έργου στο Goodspeed Opera House στο Κοννέκτικατ – ο οποίος και θα ζωντανέψει την ρώσικη επαρχία των αρχών του 20ου αιώνα με τις ιστορικές αλλαγές στο χάρτη και την ανθρωπογεωγραφία της. Στο πλευρό του Γρηγόρη Βαλτινού, μεταξύ άλλων, οι Ρένια Λουϊζίδου, Μέμος Μπεγνής, Μιχάλης Μαρίνος, Ιωάννα Τριανταφυλλίδου, Μαριάννα Πολυχρονίδη, Ιβάν Σβιτάιλο σε ένα σύνολο 35μελούς θιάσου.
Στο Badminton από τις 17 Απριλίου

polidouri
Οδός Πολυδούρη

Νέος κύκλος παραστάσεων για τον πολυφωνικό μονόλογο της Ρούλας Γεωργακοπούλου που «έσπασε» το γνώριμο μοτίβο της γυναικείας προσωπογραφίας. Αποσπάσματα από τον σύντομο, ταραχώδη και μελανό βίο της ποιήτριας Μαρίας Πολυδούρη γίνονται πνοή για κάθε γυναίκα μαχήτρια της ελευθερίας, της ανεξαρτησίας, της επαναστατικής δημιουργίας. Στο ερμητικό κείμενο που παραστάθηκε πέρυσι για πρώτη φορά, ρίχνουν δέσμες φωτός τόσο η ευρηματική σκηνοθεσία του Θοδωρή Γκόνη όσο και το απόθεμα υποκριτικού ενθουσιασμού που καταθέτει η Ιωάννα Παππά – ίσως στην καλύτερη και πιο πλήρη μέχρι τώρα ερμηνεία της. Αβαντάζ για την συγκεκριμένη παράσταση ο νέος χώρος φιλοξενίας, η διαμπερής και πολυλειτουργική σκηνή του «Θησείον».
Στο θέατρο Θησείον από τις 16 Απριλίου

episkepsi

Η επίσκεψη της γηραιάς κυρίας
Η τραγική κωμωδία που έκανε παγκοσμίως γνωστό τον Φρίντριχ Ντύρενμαντ κι έχει γνωρίσει πλήθος προσεγγίσεων στη διεθνή και ελληνική σκηνή, υπογραμμίζει την επιστροφή της Μίρκας Παπακωνσταντίνου στο κλασικό ρεπερτόριο. Ο ρόλος της προκλητικός μα σχεδόν απόκοσμος: Μια ζάμπλουτη, ηλικιωμένη κυρία επιστρέφει στην γενέθλια πόλη της προκειμένου να πάρει εκδίκηση από έναν νεανικό της έρωτα. Επικηρύσσει την ζωή του για ένα πολύ μεγάλο ποσό, με σκοπό το μισό να αποδοθεί στον φονιά και το υπόλοιπο να διανεμηθεί στους κατοίκους της πόλης. Ένα τσίρκο ευημερίας για την τοπική κοινωνία ξεκινά με την προοπτική της απώλειας ενός συνανθρώπου τους… Μια κοφτερή αλληγορία γύρω από το ανθρώπινο αξιακό σύστημα το οποίο «καταγγέλλουν» εκτός από την Παπακωνσταντίνου οι Δημήτρης Πιατάς, Αιμιλία Υψηλάντη, Υβόννη Μαλτέζου. Σκηνοθετεί και διασκευάζει ο Αλέξανδρος Κοέν.
Στο θέατρο Βρετάνια από τις 17 Απριλίου


visinokipos4
Βυσσινόκηπος

Και μόνο τις τρεις τελευταίες του παραστάσεις να θυμηθούμε (Συρανό, Γκόλφω, Δεκαήμερο), το νέο σκηνοθετικό εγχείρημα του Νίκου Καραθάνου παίρνει χαρακτήρα υπόσχεσης. Ο δημιουργός συναντά τον Τσέχωφ στον εμβληματικό επίλογο του έργου του, που υμνεί και ανατέμνει μελαγχολικά την στάση του ανθρώπου απέναντι στο τέλος μιας εποχής. Ήρωες κωμικοί και συνάμα τραγικοί διυλίζουν τους χυμούς της ζωής ανήμποροι να την ορίσουν με πράξεις. Η ένθεση του κόμικ στοιχείου μέσα από την παρουσία του Μίκυ (ναι, ναι του Μίκυ Μάους) κραυγάζει για μια αντισυμβατική ανάγνωση στον κορυφαίο Ρώσο δραματουργό. Συνθήκη που θα υποστηρίξουν με τις ερμηνείες τους οι σταθεροί και διακεκριμένοι συνεργάτες του Νίκου Καραθάνου: Λένα Κιτσοπούλου, Έμιλυ Κολιανδρή, Γιάννης Κότσιφας, Χρήστος Λούλης, Γιώργος Μπινιάρης, Άγγελος Παπαδημητρίου, Μιχάλης Σαράντης, Άγγελος Τριανταφύλλου, Λυδία Φωτοπούλου, Γαλήνη Χατζηπασχάλη. Νέα είσοδος στην ομάδα ο Θανάσης Αλευράς.
Στη Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών από τις 22 Απριλίου ως τις 9 Μαϊου

stroxaim
Στροχάιμ

Το ετερόκλητο σχήμα της θεατρικής αυτής εργασίας – Ακις Βλουτής, Καρυοφυλλιά Καραμπέτη, Αγλαϊα Παππά υπό την καθοδήγηση του Σταμάτη Φασουλή σε κείμενο του κρυπτικού Δημήτρη Δημητριάδη – μεγαλώνουν την πρόκληση και αυξάνουν το ενδιαφέρον για το άπαιχτο μέχρι σήμερα έργο του τελευταίου. Ο διεθνής συγγραφέας γράφει ένα λυρικό κείμενο που εκκινεί από μια ταινία – μνημείο για το σινεμά παγκοσμίως, την «Λεωφόρο της Δύσης» του Μπίλι Γουάϊλντερ. Το έργο φαντασιώνεται το μετά του φιλμ (λειτουργεί τρόπον τινά σαν σίκουελ) παρακολουθώντας την εξέλιξη των ηρώων της: Μιας ντίβας του βωβού και του μπάτλερ της. Φέρνει δηλαδή ξανά σε επαφή τους χολυγουντιανούς σταρ της εποχής Γκλόρια Σουάνσον και τον κινηματογραφιστή και ηθοποιό Ερικ Στροχάιμ που τους υποδύθηκαν. Μέσα από αυτό το δίπολο ο Δημητριάδης ερευνά την αδιάψευστη σχέση ανάμεσα στην τέχνη και την ανθρώπινη ύπαρξη.
Στο Από μηχανής θέατρο από τις 22 Απριλίου

Περισσότερα από Art & Culture
VIMA_WEB3b