MENU
Κερδίστε Προσκλήσεις
ΔΕΥΤΕΡΑ
03
ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ
ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ
ΕΥΡΕΤΗΡΙΟ
ΕΠΙΛΟΓΗ ΣΙΝΕΜΑ
ΕΠΙΛΕΞΤΕ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟ X
ΕΠΙΛΟΓΗ ΤΑΙΝΙΑΣ
ΕΠΙΛΕΞΤΕ ΤΑΙΝΙΑ X
1ο Διεθνές Φεστιβάλ Βίγκαν Κινηματογράφου VegArtAct 2025
66ο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης
100 χρόνια από τον Οδυσσέα
A State of Passion
Black Dog
Bullet Train
Café 404
Chainsaw Man-Η ταινία: Reze Arc (με υπότιτλους)
Demon Slayer: Kimetsu no Yaiba Το κάστρο του απείρου (με υπότιτλους)
Depeche Mode: M
Dracula
F1: Η ταινία
Flow
Good Boy
Harvest
Interstellar
Jurassic World: Αναγέννηση
Ne Zha 2 (μεταγλωττισμένη)
Noi
Nouvelle Vague
Poor Things
Springsteen: Deliver Me from Nowhere
Super Paradise
The Batman
The Fantastic Four: Πρώτα βήματα
The Rocky Horror Picture Show
The Seafarers
The Shape of Night
The Smashing Machine: Η καρδιά ενός μαχητή
The Substance – Το ελιξίριο της νιότης
The Toxic Avenger
Tron: Ares
Vampyr
Weapons
Έκλειψη
Έλιο (μεταγλωττισμένη)
Ένα ήσυχο μέρος: Ημέρα πρώτη
Ένα απλό ατύχημα
Έρωτας στη Βαρκελώνη
Όταν έρθει το φθινόπωρο
Αναφορά στον Ιωάννη Καποδίστρια
Αργός θάνατος
Αχινός
Βερμίλιο: Η Νύφη του Βουνού
Δεσμώτες
Επιχείρηση Καμπούλ
Ζεφ
Η Πέππα γνωρίζει το νέο μωρό (μεταγλωττισμένη)
Η Τζέιν Όστεν με κατέστρεψε
Η γη της Ισπανίας
Η επέτειος
Η ζωή του Τσακ
Η κατάρα του Σέλμπι Όουκς
Η κυρία με το σκυλάκι
Ηλιοτρόπιο
Η μακριά πορεία
Η μουσική της ζούγκλας 2 (μεταγλωττισμένη)
Η νύχτα με τις μάσκες
Η νύχτα των ζωντανών νεκρών
Η σιωπή
Η ώρα του λύκου
Καζαμπλάνκα
Καλή σου νύχτα κυρ-Αλέξανδρε
Κατοικίδια στο express (μεταγλωττισμένη)
Κιούκα πριν το τέλος του καλοκαιριού
Κλέφτης από σπόντα
Κράτα την ψυχή σου στο χέρι και περπάτα
Μέρες οργής
Μαζί
Μαθήματα από έναν πιγκουίνο
Με κομμένη την ανάσα
Με λένε Στέλιο
Μετά το κυνήγι
Μετανιώνοντας για σένα
Μια μάχη μετά την άλλη
Μια νύχτα με τη Μοντ
Μπερλινγκουέρ: Η μεγάλη ελπίδα
Νεκρό τηλέφωνο 2
Νυχτερινός εκφωνητής
Ο άνθρωπος που γνώριζε πολλά
Ο εξολοθρευτής άγγελος
Ο θάνατος του ιερού ελαφιού
Οι άγριες μέρες μας
Οικογενειακή φωλιά
Ο μεσολαβητής
Ο φίλος μου ο Ταφίτι (μεταγλωττισμένη)
Ο ωραίος Σέργιος
Ρίφενσταλ: Στην καρδιά του Τρίτου Ράιχ
Ρόουζ εναντίον Ρόουζ
Σαλό, 120 μέρες στα Σόδομα
Σκοτώστε τον τζόκεϊ
Στα βάθη του χειμώνα
Στο νησί του Αμρουμ
Στρουμφάκια: Η ταινία (μεταγλωττισμένη)
Συναισθηματική αξία
Τα 400 Χτυπήματα
Ταιριάζουμε;
Τα κακά παιδιά 2 (μεταγλωττισμένη)
Τα παιδιά του Παραδείσου
Τα τέρματα του Αυγούστου
Τερατομουντζούρες (μεταγλωττισμένη)
Το κάλεσμα 4: Τελευταία τελετουργία
Το κουκλόσπιτο της Γκάμπι: Η ταινία (μεταγλωττισμένη)
Το μίσος
Τομ και Τζέρι: Η απαγορευμένη πυξίδα (μεταγλωττισμένη)
Το μονοπάτι του αλατιού
Το μωρό της Ρομαρί
Το πάθος της Ζαν ντ’Αρκ
Το παγώνι
Το φιλί της γυναίκας αράχνης
Το χειρόγραφο της Σαραγόσα
Τρελές σφαίρες
Τύχη βουνό
Φτηνά τσιγάρα
Φύγαμε
Χάιντι: Η διάσωση του μικρού λύγκα (μεταγλωττισμένη)
Κωμωδία

Birdman ή (Η Απρόσμενη Αρετή της Αφέλειας)

Το Hollywood, μαζί με το Broadway και το συνάφι των ηθοποιών έχουν την τάση να αυτοσαρκάζονται φέτος. Αυτό ισχύει εντονότατα στο Birdman ή (Η Απρόσμενη Αρετή της Αφέλειας), μία από τις ταινίες που σάρωσαν τις υποψηφιότητες των Όσκαρ. Μία ταινία που αποτελεί μαγνήτη για τους σινεφίλ.

stars-fullstars-fullstars-fullstars-fullstars-empty
ΔΙΑΡΚΕΙΑ 119'
Μαρίνα Πυλαρινού

O Alejandro González Iñárrituσκηνοθέτης των επιτυχημένων ταινιών ΒΑΒΕΛ και ΧΑΜΕΝΕΣ ΑΓΑΠΕΣ, επιστρέφει με μια συναρπαστική μαύρη κωμωδία, με αρκετά σουρεαλιστικά  για την ιστορία του άλλοτε επιτυχημένου και διάσημου ηθοποιού Ρίγκαν Τόμσον (Michael Keaton), στην προσπάθειά του να ανεβάσει ένα έργο στο Μπρόντγουεϊ. Ο Ρίγκαν Τόμσον ελπίζει πως με το παράτολμο ανέβασμα του υποσχόμενου θεατρικού έργου θα καταφέρει, μεταξύ άλλων, να αναβιώσει την άλλοτε συναρπαστική και σπουδαία καριέρα του, αποδεικνύοντας τελικά στους γύρω του ότι δεν είναι ένας ακόμα ξοφλημένος, πρώην χολιγουντιανός αστέρας.

Στον αμερικανικό κινηματογράφο- και όχι μόνο- είναι αρκετά συνηθισμένο το φαινόμενο να γράφουν μία ταινία πολλοί σεναριογράφοι. Στο Birdman είναι τέσσερις. Ο ίδιος ο σκηνοθέτης (Alejandro González Iñárritu) και οι Nicolás Giacobone, Alexander Dinelaris και Armando Bo. Δείχνει κάπως περίεργο ένα προσωπικό θέμα, όπως τα απωθημένα και τα όνειρα ενός διαταραγμένου ηθοποιού, που κάποτε ήταν διάσημος σταρ και τώρα θέλει να κάνει το comeback στο θεατρικό σανίδι, μπορεί να παρουσιασθεί με συνοχή από τέσσερις διαφορετικές πένες.

Το έργο σατιρίζει αρκετά τις περιπέτειες με τους υπερήρωες. Ο τίτλος Birdman είναι ενδεικτικός. Ο πρωταγωνιστής έπαιζε τον μασκοφόρο- πουλί υπερήρωα, που είχε την ικανότητα της πτήσης. Ήταν ο πιο πετυχημένος ρόλος της καριέρας του. Ανούσιος υποκριτικά, αλλά του απέφερε πλούτο και δόξα. Και πλέον επιστρέφει με έναν θεατρικό ρόλο, ερχόμενος σε σύγκρουση με την πρώην καριέρα του. Όμως, ακούει τις φωνές του Birdman. Και κανείς δεν ξέρει που θα τον οδηγήσουν οι παραισθήσεις που έχει. Εκεί κρύβεται και το σασπένς της ταινίας. 
1birdman-09
Είναι μια ταινία πρωτότυπη κι ενδιαφέρουσα. Η μουσική, η χρήση των voice over, ο πρωταγωνιστής, η κινούμενη κάμερα, τα σουρεαλιστικά στοιχεία, ο σαρκασμός του καλλιτεχνικού συναφιού, οι πολλές καλλιτεχνικές αναφορές, (από τo Actors Studio μέχρι την μπρεχτική αποστασιοποίηση και το βρετανικό θέατρο “In yer face”),  προσφέρουν ιδιαίτερη γοητεία σε ένα έργο καθαρά σημερινό. Εκτός από τον κεντρικό πρωταγωνιστή, υπάρχουν κι άλλοι ενδιαφέροντες χαρακτήρες, ιδίως ο Mike (Edward Norton), ο παράξενος ηθοποιός του θεάτρου, που θέλει να βιώνει τους ρόλους του με απόλυτο και σχεδόν γελοίο τρόπο. Κρίμα που η ταινία επέλεξε να εστιάσει τόσο πολύ στον Michael Keaton. Κάπου ο ρόλος του Mike, σχεδόν πρωταγωνιστικός αρχικά, μπαίνει στο περιθώριο, ενώ τόσο η ερμηνεία του Norton, όσο και τα χαρακτηριστικά του ρόλου αυτού, είναι πολύ ενδιαφέροντα. Ο Zach Galifianakis δεν έχει τον ξέφρενο κωμικό χαρακτήρα που συνηθίσαμε στα Hungover, αλλά ερμηνεύει με αρκετά δηλητηριώδη σαρκαστικότητα έναν κυνικό ατζέντη, που αγωνίζεται να σώσει την κατάσταση, μετά από τις τρέλες των Keaton και Norton. Από τις γυναίκες, η Emma Stone μου άρεσε περισσότερο, στον ρόλο της πρώην ναρκομανούς κόρης του Michael Keaton, μιας “αλανιάρας” και ατίθασης κοπέλας. 

ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΙΚΑ: Αν και το ξεκίνημά της σε κάνει να περιμένεις κάτι σπουδαίο, που τελικά δεν έρχεται, η ταινία είναι και ενδιαφέρουσα και όμορφη. Είναι καλοσκηνοθετημένη, έχει πρωτότυπες εικόνες και ιδέες και διακρίνεται από τις καλές ερμηνείες της. 

Γιώργος Σμυρνής

  

 

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ
Τίτλος: Birdman ή (Η Απρόσμενη Αρετή της Αφέλειας)
Σκηνοθεσία: Alejandro González Iñárritu
Σενάριο: Alejandro González Iñárritu, Nicolás Giacobone, Alexander Dinelaris και Armando Bo

Παίζουν: Michael Keaton, Emma Stone, Edward Norton, Zach Galifianakis

Διάρκεια: 119'
Χώρα: ΗΠΑ, Καναδάς
Έτος: 2014

Rating: 4
Περισσότερα από CINEMA