MENU
Κερδίστε Προσκλήσεις
ΣΑΒΒΑΤΟ
04
ΜΑΪΟΥ
ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ

Martyn Jacques: εάν το κοινό θεωρεί τους Tiger Lillies “cult”, ε, τότε μάλλον είμαστε…

Ένα ακυβέρνητο πλοίο με νεκροζώντανο πλήρωμα. Πάγοι της Αρκτικής και φλογισμένοι τροπικοί. Γοργόνες, μέδουσες και αλλόκοτα θαλάσσια τέρατα. Κι ένας καταραμένος ναυτικός, που γύρισε από την κόλαση για να αφηγηθεί την ιστορία του…Όλα αυτά συνθέτουν το Rime of the Ancient Mariner, το νέο show των γνώριμων μας Tiger Lillies που επιστρέφουν στο θέατρο Badminton από τις 9 έως τις 11 Ιανουαρίου.

author-image Μάρη Τιγκαράκη

Το Rime of the Ancient Mariner αποτελεί μια διασκευή του ομώνυμου, κλασικού ποιήματος του Samuel Coleridge. Με αφετηρία το ποίημα, το εκκεντρικό λονδρέζικο τρίο στήνει ένα μακάβριο και ατμοσφαιρικό θέαμα, που συνδυάζει τον εμβληματικό avantgarde –gypsy – punk -cabaret ήχο του με σκοτεινό χιούμορ, εντυπωσιακά animation και οπτικά εφέ, τα οποία επιμελήθηκε ο καλιφορνέζος φωτογράφος και εικαστικός καλλιτέχνης Mark Holthusen.

Για αυτή τη νέα υπερπαραγωγή, μας μιλά ο Martyn Jacques ιδρυτής και ηγέτης της ιδιόρρυθμης μπάντας που έχει κερδίσει ιδιαίτερη θέση στις προτιμήσεις του ελληνικού κοινού.

Συνέντευξη στη Μάρη Τιγκαράκη

Tiger Lillies-1

Πώς εμπνευστήκατε την παράσταση “The Rime of the Ancient Mariner”;
Το ίδιο το ποίημα ήταν για μένα μεγάλη πηγή έμπνευσης. Είναι τόσο πλούσιο σε φαντασία, συμβολισμούς και συναισθήματα που έγραψα 25 κομμάτια και θα μπορούσα να γράψω και άλλα τόσα πάνω σ’ αυτό.

Τι το διαφορετικό έχει αυτή η παράσταση σε σχέση με όσα έχουμε δει μέχρι σήμερα από τους Tiger Lillies;
Είναι με διαφορά το πιο εικαστικό θέαμα που έχουμε παρουσιάσει μέχρι τώρα. Τα οπτικά εφέ του Mark Holthusen κόβουν την ανάσα. Ειλικρινά πιστεύω ότι αυτό και το «Shockheaded Peter» είναι τα καλύτερα shows που έχουμε κάνει στην καριέρα μας. Βασίζεται σ’ ένα σκοτεινό και σκληρά ωμό ποίημα που αναφέρεται στα πάθη και τις αδυναμίες του ανθρώπου, στα πρωτόγονα ένστικτα που βγαίνουν στην επιφάνεια μόλις τον κυριεύει ο φόβος και η απελπισία. Έχω την εντύπωση ότι στη χώρα σας αυτό το δυσάρεστο συναίσθημα που νιώθεις όταν είσαι μόνος σου σ’ ένα πλοίο που βουλιάζει, το έχετε βιώσει τα τελευταία χρόνια. Γι’ αυτό και πιστεύω ότι για τους έλληνες θεατές αυτή η παράσταση θα έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον.

Tiger Lillies-2

Πως προέκυψε η συνεργασία σας με τον εικαστικό καλλιτέχνη Mark Holthusen που ανέλαβε τα οπτικά εφέ της παράστασης;
Γνωρίσαμε τον Μark πριν οκτώ χρόνια στην Αμερική όταν μας φωτογράφισε για μια παράσταση. Τον ξανασυναντήσαμε την επόμενη φορά που επισκεφτήκαμε τη χώρα και εντυπωσιαστήκαμε από τη δουλειά του πάνω στα οπτικά εφέ. Είναι πραγματικά ταλαντούχος και χαρισματικός και η συνεργασία μας στο Rime of the Ancient Mariner κύλησε άψογα, κάτι που δεν μου συμβαίνει συχνά καθώς δεν τα πάω πολύ καλά με τους σκηνοθέτες και τους καλλιτεχνικούς διευθυντές… Μέχρι τώρα έχουμε κάνει μαζί τρία διαφορετικά shows και είμαι αποφασισμένος να μην τον αφήσω μέχρι να μας «σκυλοβαρεθεί»!

Πως σας υποδέχεται το κοινό στις διάφορες χώρες που περιοδεύετε;
Υπάρχει μεγάλη διαφορά στις αντιδράσεις του κοινού ανάλογα με τη χώρα. Πριν δυο χρόνια παίζαμε στη Σαγκάη σ’ ένα κατάμεστο θέατρο. Κατά τη διάρκεια της παράστασης δεν ακούσαμε ούτε ένα χειροκρότημα και όπως καταλαβαίνεις φρικάραμε εντελώς. Μόλις όμως έπεσε η αυλαία ακούσαμε το πιο έντονο χειροκρότημα στην καριέρα μας. Απ’ την άλλη υπάρχουν χώρες όλως η Ρωσία, η Ελλάδα ή το Μεξικό όπου το κοινό δεν σταματά να δείχνει τον ενθουσιασμό του καθ’ όλη τη διάρκεια του show. Είναι τελικά θέμα διαφορετικής κουλτούρας.

Tiger Lillies-3

Πολλοί χαρακτηρίζουν τις παραστάσεις σας “cult”. Tι έχετε να πείτε γι’ αυτό;
Έχουμε δεχτεί τόσους πολλούς χαρακτηρισμούς που ειλικρινά δεν με απασχολεί και τόσο. Ζω στη δική μου σαπουνόφουσκα, δεν πολυσυμπαθώ τη σύγχρονη τέχνη όπως και εάν εκφράζεται και είμαι εντελώς ακατάλληλος στο να βάζω ταμπέλες και κατηγορίες στην τέχνη. Εάν το κοινό θεωρεί ότι είμαστε cult, ε, τότε μάλλον είμαστε.

Το θεατρικό μακιγιάζ είναι ένα από τα χαρακτηρίστηκα σας. Αλήθεια έχετε σκεφτεί ποτέ να εμφανιστείτε στη σκηνή χωρίς αυτό;
Στα πρώτα χρόνια της μπάντας έβγαινα στη σκηνή χωρίς μακιγιάζ. Το πρωτοξεκίνησα με την παράσταση Shockeheaded Peter και θεώρησα ότι ταιριάζει πάρα πολύ με το στυλ μας γι’ αυτό και το καθιέρωσα. Δέκα χρόνια μετά, ο σκηνοθέτης του The Little Match Girl με έπεισε να εμφανιστώ χωρίς μακιγιάζ. Ήταν σκέτη καταστροφή! Το άφησα για λίγες μόνο παραστάσεις και μετά επανήλθα στη σκηνή με το μακιγιάζ μου. Ωστόσο αυτό που κάνω είναι να το προσαρμόζω σε κάθε παράσταση. Για παράδειγμα για το άλμπουμ που ετοιμάζουμε τώρα και είναι βασισμένο στη ζωή της Έντιθ Πιάφ, το μακιγιάζ μου έχει στοιχεία δικά της. Σε γενικές γραμμές όμως το μακιγιάζ είναι βασικό στοιχείο της σκηνικής μου παρουσίας, όπως ήταν οι μάσκες στο αρχαίες ελληνικές τραγωδίες. Ταυτόχρονα είναι μια ασπίδα προστασίας για τον αληθινό εαυτό μου, που κρύβεται πίσω από τον Μartyn των Tiger Lillies…

Tiger Lillies-martyn
O Martyn Jacques χωρίς το make-up που τον καθιέρωσε

Ποια είναι τα επόμενα βήματα των Tiger Lillies;
Το 2014 κάναμε 150 συναυλίες, κυκλοφορήσαμε 2 άλμπουμ και στήσαμε 3 διαφορετικά show. Ελπίζω το 2015 να είναι το ίδιο δραστήριο. Να σου πω την αλήθεια το μυαλό μου είναι ήδη στη μεγάλη περιοδεία που έχουμε προγραμματίσει για τη Μεγάλη Βρετανία την άνοιξη. Το σκέφτομαι με τρόμο καθώς δεν αρέσει καθόλου να παίζω στην Μεγάλη Βρετανία και σιχαίνομαι να τριγυρνάω στη χώρα με βανάκι.

info
Tiger Lillies- Rime of the Ancient Mariner
Θέατρο Badminton (Άλσος Στρατού, 15773 Γουδή – τηλ. 210 8840600 – www.abcd.gr)
Παρασκευή 9 και Σάββατο 10 Ιανουαρίου στις 20:30, Κυριακή 11 Ιανουαρίου στις 19:00

Τιμές Εισιτηρίων: Α Ζώνη: 36€, Β Ζώνη: 28€, Γ Ζώνη: 22€, Δ Ζώνη: 14€, Φοιτητικό Δ Ζώνη: 10€

[iframe src=”//player.vimeo.com/video/43310354″ width=”500″ height=”288″ frameborder=”0″ webkitallowfullscreen mozallowfullscreen allowfullscreen ]

Rime of the Ancient Mariner-Live – from Mark Holthusen on Vimeo.

Περισσότερα από Πρόσωπα
VIMA_WEB3b