MENU
Κερδίστε Προσκλήσεις
ΚΥΡΙΑΚΗ
15
ΙΟΥΝΙΟΥ
ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ
ΕΥΡΕΤΗΡΙΟ
ΕΠΙΛΟΓΗ ΣΙΝΕΜΑ
ΕΠΙΛΕΞΤΕ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟ X
Αθήνα ODEON ESCAPE ODEON ESCAPE - 8 STUDIO NEW STAR ART CINEMA TOWN CINEMAS VILLAGE 5 CINEMAS PAGRATI VILLAGE 15 CINEMAS @ THE MALL VILLAGE CINEMAS ATHENS METRO MALL ΑΓΙΟΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ VILLAGE SHOPPING AND MORE ΑΒΑΝΑ ΑΘΗΝΑ ΑΘΗΝΑΙΑ ΑΙΓΛΗ ΑΙΓΛΗ 3 ΑΙΓΛΗ CINEMA ΑΚΤΗ ΑΛΕΞΑΝΔΡΑ ΑΛΙΚΗ DIGITAL ΑΛΟΜΑ ΑΛΣΟΣ ΑΜΑΡΥΛΛΙΣ-Garden Cinema Digital ΑΜΙΚΟ ΑΜΥΝΤΑΣ ΑΝΕΣΙΣ ΑΝΟΙΞΙΣ ΑΡΙΑΝ ΑΡΚΑΔΙΑ ΑΡΤΕΜΙΣ ΔΗΜΟΤΙΚΟΣ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΣ 3D digital ΑΣΤΥ Αττικόν Άλσος ΒΑΡΚΙΖΑ ΒΑΡΚΙΖΑ - 3 ΒΟΞ ΔΑΝΑΟΣ ΔΕΞΑΜΕΝΗ ΔΗΜΟΤΙΚΟΣ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΣ ΣΙΝΕ ΔΑΦΝΗ ΔΙΑΝΑ ΔΙΟΝΥΣΙΑ ΕΚΡΑΝ ΕΛΛΗ ΖΕΦΥΡΟΣ ΗΛΕΚΤΡΑ ΘΗΣΕΙΟΝ ΚΑΡΜΕΝ ΚΗΠΟΣ ΛΑΟΥΡΑ EUROPA CINEMAS DIGITAL ΛΙΛΑ DIGITAL CINEMA ΜΑΡΓΑΡΙΤΑ Cinema ΜΑΡΙΛΕΝΑ ΜΙΚΡΟΚΟΣΜΟΣ Filmcenter ΜΠΟΜΠΟΝΙΕΡΑ DIGITAL ΝΕΑ ΜΑΣΚΩΤ ΝΟΣΤΑΛΓΙΑ ΔΗΜΟΤΙΚΟΣ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΣ ΠΑΝΑΘΗΝΑΙΑ ΡΙΑ ΡΙΒΙΕΡΑ ΣΙΝΕ ΑΡΓΥΡΟΥΠΟΛΙΣ ΣΙΝΕ ΠΑΡΙ ΣΙΝΕ ΦΛΟΙΣΒΟΣ PEUGEOT ΣΙΝΕ ΨΥΧΙΚΟ ΣΤΕΛΛΑ ΔΗΜΟΤΙΚΟΣ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΣ ΑΘΗΝΩΝ ΤΑΙΝΙΟΘΗΚΗ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ – ΛΑΪΣ ΤΡΙΑ ΑΣΤΕΡΙΑ 3D Digital ΤΡΙΑ ΑΣΤΕΡΙΑ 3D Digital ΤΡΙΑΝΟΝ Filmcenter ΦΙΛΟΘΕΗ ΦΛΕΡΥ ΧΛΟΗ
ΕΠΙΛΟΓΗ ΤΑΙΝΙΑΣ
ΕΠΙΛΕΞΤΕ ΤΑΙΝΙΑ X
8 ½
9ο Φεστιβάλ Ισπανόφωνου Κινηματογράφου Αθήνας – FeCHA
2046
Anora
Babygirl
Ballerina
Black Dog
Blue Jean
Close
Cure
Dourgouti Town
Drive My Car
Flow
Gimme Danger: Η ιστορία των Stooges
Invisible World
Karate Kid: Θρύλοι
Killerwood
La La Land
Oh, Canada
Piglet
ReUniverse
September Says
Take a Trip
The Greek Experiment
The Surfer
Thunderbolts*
Until Dawn
Άλογα
Όλα για τη μητέρα μου
Αίσθηση αμαρτίας
Αγριες πληγές
Αλύγιστος Νίκος
Ανοιξη, Καλοκαίρι, Φθινόπωρο, Χειμώνας… και Ανοιξη
Αντίο Βερολίνο
Αργός θάνατος
Ας περιμένουν οι γυναίκες
Βαϊάνα 2 (μεταγλωττισμένη)
Βερμίλιο: Η Νύφη του Βουνού
Βερολίνο, η συμφωνία μιας μεγαλούπολης
Βιριδιάνα
Βλέπω τον θάνατο σου 6: Δεσμοί αίματος
Δαχομέη
Δεν είμαι εγώ
Δεσμώτης του ιλίγγου
Διακοπές στη Ρώμη
Είμαι ακόμη εδώ
Εδώ μιλάνε για λατρεία
Επικίνδυνη Αποστολή: Η έσχατη τιμωρία
Ερωτική επιθυμία
Η Ηλιαχτίδα μου
Η Λάμψη
Η Ναυσικά της κοιλάδας των ανέμων
Η άγρια αχλαδιά
Η αδελφότητα της καπνιστής σάουνας
Η απόφαση
Η καρδιά του κτήνους
Η κυρία απ’ τη Σαγκάη
Η ορχήστρα του αδερφού μου
Η σπουδαία κυρία Χολ
Η υπηρέτρια
Θεώρημα
Θολός βυθός
Ιστορία αγάπης
Κάτω από την λάμψη του φεγγαριού
Καγιάρα: Ηρωίδα των Ινκας (μεταγλωττισμένη)
Και μετά δεν έμεινε κανένας
Καμία άλλη γη
Καταραμένη ψυχή
Κιούκα πριν το τέλος του καλοκαιριού
Κονκλάβιο
Λίλο & Στιτς (μεταγλωττισμένη)
Λίλο & Στιτς (με υπότιτλους)
Λενάκι, δυο φωτιές και δυο κατάρες
Μαθήματα από έναν πιγκουίνο
Μαύρος κύκνος
Μια ταινία Minecraft (μεταγλωττισμένη)
Μικρά πράγματα σαν κι αυτά
Νοσταλγία
Νοσταλγώντας το φως
Ντροπή
Νυχτερινός εκφωνητής
Νύφες
Ο δολοφόνος με το αγγελικό πρόσωπο
Οδός Μαλχόλαντ
Οικογένεια Τενενμπάουμ
Οικουμενική γλώσσα
Οι στάχτες μιας αγάπης
Ο κόκκινος δάσκαλος
Ολα είναι δρόμος
Ο πειρατής Μαυροδόντης και η κόμισσα του Γκρελ (μεταγλωττισμένη)
Ο σπόρος της ιερής συκιάς
Πέτρινα χρόνια
Πανελλήνιον
Παρίσι, 13ο διαμέρισμα
Πειθαρχική μεραρχία “999”
Περηφάνια και Προκατάληψη
Πεσμένα φύλλα
Πικρές αλήθειες
Πρόγευμα στο Τίφανις
Σάουντρακ για ένα πραξικόπημα
Σιωπηλός μάρτυς
Σκιές στο σκοτάδι
Σμιλεμένες ψυχές
Τα καλύτερά μας χρόνια
Τα κύματα της άνοιξης
Ταξίδι στη χώρα των θαυμάτων
Τελευταία έξοδος: Ρίτα Χέιγουορθ
Τελευταία πνοή
Το Παρίσι του Σουλεϊμάν
Το Φοινικικό σχέδιο
Το αγόρι
Το διπλανό δωμάτιο
Το κάστρο στον ουρανό
Το καλοκαίρι της Κάρμεν
Το κινούμενο κάστρο
Το μίσος
Το χρώμα του ροδιού
Υπάρχω
Υψηλή κοινωνία
Φαίδρα
Χειμερία νάρκη
Ψυχρός Πόλεμος
Ιστορική

Η Νύχτα Πριν Πέσει Το Παρίσι

Γαλλία Γερμανία συμμαχία σε μία αμφισβητούμενη εκδοχή των ιστορικών γεγονότων γύρω από την απελευθέρωση, αλλά και τη σωτηρία του Παρισιού στον Β Παγκόσμιο Πόλεμο. Αυτό μας παρουσιάζει η ταινία «Η νύχτα πριν πέσει το Παρίσι» (γαλλικός τίτλος Diplomatie), η οποία βασίζεται στο ομότιτλο θεατρικό έργο του Cyril Gely.

stars-fullstars-fullstars-fullstars-emptystars-empty
ΔΙΑΡΚΕΙΑ 84'
Μαρίνα Πυλαρινού

Ο Γερμανός διοικητής έχει εντολές από τον Χίτλερ να τινάξει το Παρίσι στον αέρα, αλλά ένας σουηδός πρεσβευτής παλεύει με την πειθώ της διπλωματίας να τον πείσει να αφήσει την πόλη του φωτός ανέπαφη και να παραδοθεί στους συμμάχους. Ο πιστός στρατηγός Dietrich von Choltitz, μέχρι τότε απολύτως υπάκουος στο καθεστώς και άνθρωπος του καθήκοντος, αμφιταλαντεύεται για το αν θα πρέπει να εκτελέσει την εντολή, κάνοντας το Παρίσι συντρίμμια και σκοτώνοντας χιλιάδες ή και εκατομμύρια Παριζιάνους. Κι ενώ είναι έτοιμος να διατάξει τον όλεθρο, η αιφνιδιαστική επίσκεψη του Σουηδού πρέσβη Raoul Nordling, αλλάζει τα δεδομένα. Όλη σχεδόν η ταινία περιστρέφεται γύρω από την διπλωματική συζήτηση που έχουν οι δύο άντρες και η οποία κρίνει το μέλλον μιας τόσο σπουδαίας πόλης.

Η εκδοχή ότι ο γερμανός στρατηγός έσωσε το Παρίσι χάρη στην ελεημοσύνη του και την παρέμβαση του Σουηδού πρεσβευτή, από πολλούς ιστορικούς έχει αμφισβητηθεί. Κάποιοι θεωρούν ότι πρόκειται για έναν έξυπνο τρόπο, με τον οποίο ο γερμανός στρατηγός παρουσίασε τα γεγονότα μετά τον πόλεμο, για να φανεί ως ήρωας της ειρήνης, παρά το γεγονός ότι τον βάρυναν ευθύνες για εγκλήματα πολέμου στο Ανατολικό Μέτωπο, πριν μετατεθεί στο Παρίσι.

Ο γάλλος ιστορικός Lionel Dardenne υποστηρίζει ότι όλα όσα δείχνει η ταινία είναι καθαρή μυθοπλασία. Τονίζει πως ο Choltitz δεν είχε τις δυνάμεις και την αεροπορική υπεροχή, για να ισοπεδώσει την πόλη. «Το πολύ- πολύ να γλίτωσε μερικές γέφυρες» λέει χαρακτηριστικά. Στην ταινία, πάλι, παρουσιάζουν ότι αυτές οι γέφυρες, αν γκρεμίζονταν, θα ανέβαζαν πάρα πολύ τη στάθμη του Σικουάνα και θα έπνιγαν μεγάλο μέρος της πόλης. Το κατά πόσον όμως αυτά είναι επιστημονική πραγματικότητα ή μια σεναριακή επινόηση, για να μεγαλοποιήσουν το ρόλο του πρωταγωνιστή στρατηγού, ως σωτήρα του Παρισιού, δεν μπορούμε να το ξέρουμε. Παράλληλα, ο Dardenne και άλλοι αμφισβητούν το κατά πόσον η παρέμβαση του σουηδού πρέσβη έπαιξε ρόλο στην απόφαση του στρατηγού να αφήσει την πόλη ανέπαφη.

Κατά πόσον λοιπόν ο Choltitz έσωσε το Παρίσι ή το Παρίσι έσωσε τον Choltitz (μέσα από μια πονηρή αυτοπροβολή του ως σωτήρα της πόλης) είναι ένα θέμα που δύσκολα θα λυθεί. Ως προς την ίδια την ταινία, αυτή χαρακτηρίζεται από έναν ισχυρό ανθρωπισμό, αρκετό συναίσθημα και βάζει το θεατή στο πετσί των χαρακτήρων που μάλλον έπλασε ο δραματουργός, παρά η ιστορία. Η ταινία θέλει να καταδικάσει τον πόλεμο και να προβάλλει την ενότητα των δύο λαών. Μάλιστα, ένα από τα επιχειρήματα του Σουηδού πρέσβη είναι πως αν ο στρατηγός τινάξει το Παρίσι στον αέρα, θα γίνει αδύνατη η μελλοντική ομοσπονδία Γαλλίας και Γερμανίας (δηλαδή το εγχείρημα της Ευρωπαϊκής Ένωσης). Το όραμα της ενωμένης Ευρώπης είναι μέσα στο πνεύμα του έργου. 

Ωστόσο, γίνεται φανερό ότι το σενάριο ταιριάζει περισσότερο σε θεατρικό έργο, παρά σε ταινία. Στο μεγαλύτερο μέρος του έργου βλέπουμε δύο άντρες να συνομιλούν σε ένα δωμάτιο, που θα μπορούσε εύκολα να ήταν το σκηνικό μιας θεατρικής παράστασης. Κάποιες μέτρια γυρισμένες σκηνές δράσης, μεταξύ γερμανών στρατιωτών και γάλλων αντιστασιακών δεν αλλάζουν και πολύ τα δεδομένα.

Κι επίσης, ο διάλογος μεταξύ των δύο γίνεται και λίγο φλύαρος, με μια ανούσια ποιητικότητα. Και αυτή η συνεχής επίκληση στο μεγαλείο του Παρισιού, φοβάμαι ότι κρύβει βασικά δύο στόχους: ο ένας να κολακεύσει το γαλλικό και ιδίως το παριζιάνικο κοινό. Και ο άλλος για να μας εξηγήσει κάτι που δεν κολλάει και τόσο με το χαρακτήρα του Choltitz: Ο Γερμανός στρατηγός, που σε άλλες περιπτώσεις της σταδιοδρομίας δεν έδειξε κανένα δισταγμό στο να καταστρέψει πόλεις και να διαπράξει εγκλήματα πολέμου, ειδικά με το Παρίσι παράκουσε εντολές και έδειξε μεγάλη ανθρωπιά. Γιατί; Γιατί πείστηκε για το μεγαλείο της πόλης αυτής από τον Σουηδό Πρέσβη. Είναι μια τέτοια εξήγηση αρκετά πειστική; Μάλλον όχι.

Γιώργος Σμυρνής

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ
Τίτλος: Η Νύχτα Πριν Πέσει Το Παρίσι/ Diplomatie
Σκηνοθεσία: Volker Schlöndorff
Σενάριο: Cyril Gely

Παίζουν: André Dussollier, Niels Arestrup, Burghart Klaußner

Διάρκεια: 84'
Χώρα: Γαλλία, Γερμανία
Έτος: 2014

Rating: 3
Περισσότερα από CINEMA