MENU
Κερδίστε Προσκλήσεις
ΣΑΒΒΑΤΟ
27
ΑΠΡΙΛΙΟΥ
ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ

Αμοιβές μαμούθ: Πόσα παίρνουν σταρ του Hollywood, σκηνοθέτες, παραγωγοί, πορνοστάρ…

Μυθικά ποσά σε λίγους και λιγότερο μυθικά ποσά σε πολλούς. Στον μαγικό κόσμο της showbiz υπάρχουν τρομακτικές αμοιβές, αλλά και τεράστιες αντιθέσεις. Ηθοποιοί που βγάζουν δεκάδες εκατομ. από μία μόνο ταινία και ηθοποιοί που βγάζουν χίλια δολάρια όλο το χρόνο από την υποκριτική καριέρα τους.

author-image Γιώργος Σμυρνής

Η λεγόμενη κινηματογραφική «βιομηχανία» των ΗΠΑ παράγει τεράστια κέρδη στις εταιρείες. Και δεν είναι μόνο οι ταινίες, αλλά και τα σίριαλ, που έχουν μεγάλη επιτυχία. Γνωρίζουμε ότι τα χρήματα που δίνονται στους σταρ του σινεμά είναι συχνά μυθικά. Αλλά για να γίνει μια ταινία ή ένα σίριαλ, δεν αρκούν μόνο οι πρωταγωνιστές.

Παρακάτω, θα δούμε ποιες είναι οι αμοιβές για τους σταρ μιας ταινίας ή ενός σίριαλ, αλλά και των υπόλοιπων συντελεστών, όπως σκηνοθετών, τεχνικών, παραγωγών. Αλλά εκτός από τα συμβατικά φιλμ, υπάρχουν και οι πορνογραφικές ταινίες με τους δικούς τους πρωταγωνιστές, που επίσης αμείβονται συχνά πλουσιοπάροχα. Κι υπάρχουν κι αυτοί που δουλεύουν για πολύ λιγότερα χρήματα (μάλλον οι περισσότεροι). 

ΗΘΟΠΟΙΟΙ ΤΑΙΝΙΑΣ

Οι αμοιβές των ηθοποιών έχουν υποχωρήσει την τελευταία δεκαετία. Ένας σταρ πρώτου μεγέθους, όπως ο Robert Downey Jr. μπορεί να βγάζει 75 εκατομμύρια από το ποσοστό 7% από τα κέρδη της ταινίας Iron Man 3, ενώ κι η Sandra Bullock να έχει 15% ποσοστό αντιστοίχως από το Gravity και να κερδίζει κι άλλα 10 εκατομμύρια από την ταινία «The Heat». Ωστόσο, οι περισσότεροι ηθοποιοί, ιδίως αυτοί που βρίσκονται στη μέση, έχουν δει να πριονίζονται οι αποδοχές τους.
Είναι χαρακτηριστικό ότι ενώ ο Leonardo DiCaprio 25 εκατ. δολάρια (μαζί με τα bonus) για το «Λύκο της Wall Street», ο συμπρωταγωνιστής του Jonah Hill πληρώθηκε με 60.000 δολάρια! Αλλά κι οι ηθοποιοί μεσαίου μεγέθους πληρώνονται πολύ περισσότερα από τη μεγάλη πλειονότητα των ηθοποιών, που βγάζει λιγότερα από 1000 δολάρια το χρόνο από την υποκριτική!

ΗΘΟΠΟΙΟΙ ΣΙΡΙΑΛ

Ένας σταρ σε σίριαλ μπορεί να κερδίζει από 150 χιλιάδες ως κι ένα εκατ. ανά επεισόδιο. Κι επειδή τα σίριαλ τελευταία είναι πολύ κερδοφόρα, οι αμοιβές των ηθοποιών έχουν αρχίσει να ανεβαίνουν. Οι Jim Parsons, Johnny Galecki και Kaley Cuoco-Sweeting κερδίζουν 1 εκατ. ανά επεισόδιο για το «The Big Bang Theory», ενώ ο Ashton Kutcher 750 χιλιάδες ανά επεισόδιο για το «Two and a Half Men» ή 34 χιλιάδες ανά λεπτό. Αντίθετα, ένας άγνωστος ηθοποιός παίρνει 15 ως 25 χιλιάδες ανά επεισόδιο.
1big bang theory
ΑΤΖΕΝΤΗΣ

Τα χρήματα που βγάζει ένας ατζέντης στο Hollywood ποικίλουν. Μπορεί να φτάνουν από 200 χιλιάδες δολάρια μέχρι και δέκα εκατομμύρια. Από τις πολύ καλοπληρωμένες είανι η Tracey Jacobs, της οποίας τα κέρδη φτάνουν τα 9 εκατομμύρια. Είναι η εκπρόσωπος του Johnny Depp.
Ο βοηθός του ατζέντη, από την πλευρά του, βγάζει 10 με 13 δολάρια την ώρα.

ΔΙΕΥΘΥΝΤΕΣ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑΣ

Οι αμοιβές τους κινούνται από 5 ως 30 χιλιάδες δολάρια την εβδομάδα. Τα πρώτα ονόματα είναι 10 με 15 στην κινηματογραφική βιομηχανία και κερδίζουν 25 ως 30 χιλιάδες δολάρια την εβδομάδα. Στις big budget ταινίες (από 80 εκατ. και πάνω) ο διευθυντής φωτογραφίας μπορεί να κερδίσει 10 με 20 χιλιάρικα την εβδομάδα, στις low budget μέχρι 5 και στις τηλεοπτικές παραγωγές μέχρι 8 χιλιάρικα.

ΣΚΗΝΟΘΕΤΕΣ

Οι αμοιβές των σκηνοθετών κινούνται από 250 χιλιάδες ως και 20 εκατ. ανά ταινία. Πρώτα ονόματα, όπως ο Paul Greengrass και ο Ridley Scott κερδίζουν 7 με 10 εκατ. την ταινία. Ο Christopher Nolan λέγεται ότι μπορεί να κερδίζει 20 εκατομμύρια. Οι αμοιβές αυτών που δεν είναι πρώτα ονόματα κυμαίνονται από 250 ως 500 χιλιάδες, για την πρώτη τους ταινία.

Από την πλευρά τους, οι σκηνοθέτες της τηλεόρασης κερδίζουν από 25 ως 42 χιλιάδες ανά επεισόδιο. Κάποιοι πρώτης γραμμής σκηνοθέτες μπορεί να γίνουν και εκτελεστικοί παραγωγοί της σειράς και να βγάλουν εκατομύρια, όπως ο Bryan Singer που θεωρείται ότι κέρδισε δεκάδες εκατομ. από τη σειρά «House M.D.».

ΖΩΑ ΠΟΥ ΠΑΙΖΟΥΝ

Και για τα ζώα (ή μάλλον τους ιδιοκτήτες τους) που παίζουν στις ταινίες υπάρχει μισθολόγιο που κινείται από τα 5 μέχρι τα 108 χιλιάρικα. Η μαϊμού Crystal κέρδισε 108 χιλιάδες δολάρια για τη συμμετοχή της στα 9 επεισόδια του Animal Practice. Το μεροκάματο για ένα σκύλο ή γάτα στο Hollywood είναι 400 δολάρια και τα περισσότερα που μπορεί να κερδίσει είναι 5 με 10 χιλιάδες το χρόνο.
1crystal-600
ΠΟΡΝΟΣΤΑΡ

Τα κέρδη των πρωταγωνιστών σε ταινίες πορνό κινούνται γύρω στα 120 χιλιάδες δολάρια το χρόνο. Το πορνό είναι ίσως ο μοναδικός χώρος, όπου οι γυναίκες πρωταγωνίστριες κερδίζουν περισσότερα από τους άντρες συναδέλφους τους, αν και οι καριέρες των αντρών συνήθως κρατούν περισσότερο.

ΔΙΕΥΘΥΝΤΕΣ ΣΤΟΥΝΤΙΟ

Όπως είναι αναμενόμενο οι διευθυντές στούντιο έχουν υψηλότατες απολαβές. Οι αμοιβές τους κυμαίνονται από 5 ως 15 εκατ. δολάρια το χρόνο. Επίσης, μπορούν να έχουν το δικό τους ιδιωτικό τζετ και βοηθούς για 24 ώρες.

ΠΑΡΑΓΩΓΟΙ

Οι αμοιβές των παραγωγών κινούνται από τα 250 χιλιάδες δολάρια ως και 2 εκατομμύρια. Στο τελευταίο ποσό φτάνουν αυτά που εισπράττουν μεγάλα ονόματα, όπως ο Jerry Bruckheimer, ο Scott Rudin, ο Brian Grazer. Καταξιωμένοι ηθοποιοί που έχουν διατελέσει και πετυχημένοι παραγωγοί, μπορούν να βγάλουν ακόμα περισσότερα. Για παράδειγμα ο Adam Sandler κέρδισε 5 εκατ. ως παραγωγός της ταινίας «Grown Ups 2». (Όμως για το ρόλο του στην ίδια ταινία έβγαλε τα 4πλάσια, δηλαδή 20 εκατ. δολάρια).

ΚΑΣΚΑΝΤΕΡ

Οι ταινίες έχουν πολλές θεαματικές, αλλά κι επικίνδυνες σκηνές, τις οποίες εκτελούν οι κασκαντέρ. Με το αζημίωτο, βέβαια, καθώς οι μισθοί τους δεν είναι ευκαταφρόνητοι και κινούνται από 50 χιλιάδες ως και 1 εκατ. δολάρια! Ο Tom McComas, 44, είναι ο κασκαντέρ στις «Επικίνδυνες Αποστολές» και στις ταινίες με τον Σκοτεινό Ιππότη. Αυτός βγάζει μισό εκατομ. το χρόνο. Ο Yuen Woo-Ping, που δούλεψε στο «Τίγρης και Δράκος» και στα «Matrix» έφτασε να κερδίσει 1 εκατ. το χρόνο. Αυτές είναι οι εξαιρέσεις. Οι περισσότεροι ρισκάρουν τη σωματική τους ακεραιότητα για πολύ λιγότερα, περίπου 50 με 100 χιλιάδες το χρόνο.

ΑΜΟΙΒΕΣ ΓΙΑ ΔΙΑΦΗΜΙΣΕΙΣ

Για να δανείσει τη φωνή του σε μία διαφήμιση ένας ηθοποιός μπορεί να κερδίζει από 3 χιλιάδες έως και 1 εκατ. δολάρια. Τα χοντρά λεφτά, φυσικά, τα βγάζουν μεγάλα ονόματα, όπως ο Robert Downey Jr. , ο Morgan Freeman, ο Kevin Spacey κ.α. Αυτοί όμως κάνουν μόνο το 20% των διαφημίσεων. Το άλλο 80% πραγματοποιείται από άσημους ηθοποιούς, που δουλεύουν για 3 ως 5 χιλιάδες τη διαφήμιση.

REALITY STAR

Reality Show υπάρχουν πολλά στην Αμερική. Κι οι πρωταγωνιστές σε αυτά μπορεί να βγάζουν από τίποτα μέχρι και 200 χιλιάρικα ανά επεισόδιο. Τα μεγάλα ποσά τα βγάζουν διασημότητες, όπως οι Kardashian. Οι πιο πολλοί συμμετέχοντες, όμως, σε αυτά τα προγράμματα, δεν βγάζουν λεφτά και το κάνουν μόνο με την ελπίδα ότι η δημοσιότητα θα τους οδηγήσει κάπου.
1 keeping-up-with-the-kardashians 2
ΣΕΝΑΡΙΟΓΡΑΦΟΙ

Οι σεναριογράφοι του κινηματογράφου κερδίζουν από 100 χιλιάδες μέχρι και 1 εκατ. δολάρια το σενάριο. Σε ιδιαίτερες περιπτώσεις πολύ πετυχημένων σεναριογράφων, το ποσό μπορεί να φτάσει και τα 2 εκατομμύρια.
Από την πλευρά τους, οι σεναριογράφοι της τηλεόρασης κερδίζουν από 3 ως 6 χιλιάδες δολάρια την εβδομάδα. Αυτό συμβαίνει, επειδή συνήθως τα επεισόδια δεν τα γράφει ένας μόνο σεναριογράφος, αλλά περισσότεροι. Όταν το σενάριο το γράφει ένας αποκλειστικά, οι αμοιβές μπορεί να φτάσουν και τις 24 χιλιάδες δολάρια την εβδομάδα.

ΛΟΙΠΕΣ ΑΜΟΙΒΕΣ:

Εκτός από αυτούς υπάρχουν κι άλλοι τεχνικοί, για να γίνει μία ταινία ή εκπομπή.

  • Ο μπούμαν κερδίζει 87 χιλιάδες
  • Ο καμεραμάν 96 χιλιάδες
  • Ο μαραγκός 61 χιλιάδες
  • Ο υπεύθυνος των κοστουμιών 91 χιλιάδες
  • Αυτός που κρατάει τα σκυλιά 54 χιλιάδες, ενώ ο εκπαιδευτής άγριων ζώων βγάζει κάτι παραπάνω (75 χιλιάδες)
  • Ο βοηθός σκηνοθέτη 192 χιλιάδες
  • Ο κομμωτής 77 χιλιάδες ενώ ο εκπαιδευόμενος 66 χιλιάδες
  • Ο τεχνικός φώτων 53 χιλιάδες
  • Ο υπεύθυνος για τις τοποθεσίες 112 χιλιάδες
  • Ο μηχανικός 59 χιλιάδες
  • Ο υπεύθυνος μακιγιάζ 100 χιλιάδες
  • Ο προσωπικός βοηθός για celebrity 80 χιλιάδες
  • Ακόμα και για τις περούκες (πολύ σημαντικές για τις ταινίες) υπάρχει μισθολόγιο από 59 ως 69 χιλιάδες, ανάλογα με το επίπεδο του δημιουργού

Πηγή: The Hollywood Reporter

Περισσότερα από Ιστορίες
VIMA_WEB3b