MENU
Κερδίστε Προσκλήσεις
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ
19
ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ
ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ
ΕΥΡΕΤΗΡΙΟ
ΕΠΙΛΟΓΗ ΣΙΝΕΜΑ
ΕΠΙΛΕΞΤΕ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟ X
ΕΠΙΛΟΓΗ ΤΑΙΝΙΑΣ
ΕΠΙΛΕΞΤΕ ΤΑΙΝΙΑ X
12ο Φεστιβάλ Πρωτοποριακού Κινηματογράφου
A.I. Τεχνιτή νοημοσύνη
American Psycho
Demon Slayer: Kimetsu no Yaiba Το κάστρο του απείρου (με υπότιτλους)
Flow
Greek Mountain Film Festival
Keeper
Misericordia
Nouvelle Vague
Qypi
REC’n’Play
Reservoir Dogs
The Blair Witch Project
The Rocky Horror Picture Show
Wicked: Μέρος δεύτερο
Άγια νύχτα, άγρια νύχτα
Ένα απλό ατύχημα
Αγριες φράουλες
Αμαρτωλοί
Αναπαράσταση
Αν είχα πόδια θα σε κλωτσούσα
Ανοιξη, Καλοκαίρι, Φθινόπωρο, Χειμώνας… και Ανοιξη
Απόδραση στη Νορμανδία
Από τι είμαστε φτιαγμένοι
Αχινός
Βερμίλιο: Η Νύφη του Βουνού
Βουγονία
Δεσποινίς Μόξι: Η Οδύσσεια μιας γάτας (μεταγλωττισμένη)
Ζωούπολη 2 (μεταγλωττισμένη)
Ζωούπολη 2 (με υπότιτλους)
Η Πολυκατοικία
Η ετυμηγορία
Η θυσία
Η μύγα
Η συμμορία των μάγων 3
Η φωνή της Χιντ Ρατζάμπ
Η ώρα του λύκου
Θεώρημα
Καμία άλλη επιλογή
Κρίστι
Μέρες οργής
Με λένε Στέλιο
Μια μάχη μετά την άλλη
Μπερλινγκουέρ: Η μεγάλη ελπίδα
Μόνος στο σπίτι 2: Χαμένος στη Νέα Υόρκη
Νυρεμβέργη
Νυχτερινή εφημερία
Νύχτα Αγωνίας
Ο Κινηματογραφιστής
Ο άνθρωπος που γνώριζε πολλά
Ο βασιλιάς των βασιλιάδων: Μια ιστορία από τον Κάρολο Ντίκενς (μεταγλωττισμένη)
Ο εξολοθρευτής άγγελος
Οι ώρες
Ο κανόνας του παιχνιδιού
Ο μεγάλος Δικτάτωρ
Οταν ο Χάρι γνώρισε την Σάλι
Πέντε νύχτες στου Φρέντι 2
Πολύ σκληρός για να πεθάνει
Ρέκβιεμ για ένα όνειρο
Ρενουάρ
Σιωπηλή αγάπη
Σπασμένη φλέβα
Στο νησί του Αμρουμ
Συναισθηματική αξία
Συνύπαρξη, λέμε τώρα
Σώστε τον πράσινο πλανήτη
Τα Χριστουγεννιάτικα κάλαντα του Μίκυ
Τα κάλαντα των Χριστουγέννων
Τα παιδιά του Παραδείσου
Το δέντρο που πληγώναμε
Το καταφύγιο του τρόμου
Το οτιδήποτε
Το πατρικό
Το ταρανδάκι των Χριστουγέννων (μεταγλωττισμένη)
Το χειρόγραφο της Σαραγόσα
Τρία χιλιόμετρα ως το τέλος του κόσμου
Φεστιβάλ ταινιών μικρού μήκους-Σπουδαστικό
Χάιντι: Η διάσωση του μικρού λύγκα (μεταγλωττισμένη)
Χαμένες αγάπες
Χειμωνιάτικο φως
ΔΡΑΜΑ

Μεγαλώνοντας

Ένα έργο, που γυρίστηκε επί 12 χρόνια, το “Μεγαλώνοντας” είναι η νέα ταινία του Richard Linklater, που είναι γνωστός σκηνοθέτης στον κόσμο του ανεξάρτητου αμερικανικού κινηματογράφου, ως ένας από τους σημαντικότερους auteur αυτής της εποχής.

stars-fullstars-fullstars-fullstars-fullstars-empty
ΔΙΑΡΚΕΙΑ 165'
Μαρίνα Πυλαρινού

Τα γυρίσματα της ταινίας κράτησαν 12 χρόνια. Ο σκηνοθέτης μερικές ημέρες κάθε χρόνο έκανε γυρίσματα με τους πρωταγωνιστές του, τον Ellar Coltrane, την Patricia Arquette και τον Ethan Hawke (ξανά). Σκοπός της ταινίας, που θα έχει στα ελληνικά τον τίτλο “Μεγαλώνοντας”, είναι να φαίνεται με απολύτως ρεαλιστικό τρόπο το παιδί (Ellar Coltrane) που μεγαλώνει από τα 5 ως τα 18 του χρόνια.

Το «Μεγαλώνοντας» είναι εστιασμένο στην οπτική του κεντρικού χαρακτήρα. Ενός παιδιού που περνάει από την παιδική του ηλικία στην εφηβεία και μετά στην ενηλικίωση. Από το σχολείο στο Κολέγιο. Ο Linklater δίνει στα πράγματα το χρόνο τους. Έτσι, η ταινία δεν παρουσιάζει χάσματα, προβάλλει με ξεκάθαρο τρόπο την εξέλιξη των χαρακτήρων στο χρόνο. Και δεν είναι κουραστική, παρά την τρίωρη διάρκειά της και την απουσία πολύ δραματικών περιστατικών. Αντίθετα, βλέπεται πολύ ευχάριστα και διατηρεί σε όλη τη διάρκεια τη συνοχή της. Κι αυτό είναι ένα σημαντικό επίτευγμα, δεδομένου ότι το έργο γυριζόταν επί δώδεκα χρόνια από τους ίδιους ηθοποιούς και συντελεστές. Θα περίμενε κανείς οι διαφορές και οι αλλαγές πάνω στους ανθρώπους, που δουλεύουν στην ταινία, μέσα σε τόσα πολλά χρόνια, να επηρεάζουν αρνητικά τη συνοχή του έργου. Κι όμως, κάτι τέτοιο δε συνέβη και είναι στα μεγάλα συν της δουλειάς του σκηνοθέτη. 

Στην ταινία παρουσιάζονται δυσκολίες ως προς το μεγάλωμα των παιδιών, πάντα υπό την οπτική του μικρού αγοριού, χωρισμοί της μάνας, συντηρητικοποίηση του ατίθασου κάποτε μπαμπά, παράξενοι άντρες με ροπή προς το αλκοόλ, ακόμα και κακοποίηση της μάνας. Απουσιάζουν, πάντως, τα πολύ δραματικά περιστατικά: θάνατοι, σοβαρές αρρώστιες, ακραίες μορφές καταπίεσης ή κακοποίησης, που να κρατάνε για πολύ καιρό. Γενικά, υπάρχει μια θετική οπτική προς τα πράγματα, η οποία δεν ξεφεύγει από τα πλαίσια ενός ρεαλισμού, που αποσκοπεί στο να αποτυπώσει τα μικρά πράγματα της καθημερινότητας.  Οι ερμηνείες, όπως και η ροή του έργου, αναπτύσσονται με θαυμαστή φυσικότητα.
1boyhood
Στη φωτογραφία  βλέπουμε πώς αλλάζει ο κεντρικός χαρακτήρας μέσα στα 12 χρόνια των γυρισμάτων. 

ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΙΚΑ: Το «Μεγαλώνοντας» σε παρασύρει στον κόσμο του. Αποφεύγοντας τα μεγάλα λόγια και τα μεγάλα γεγονότα, καταφέρνει να αναπτύσσεται με μεγάλη φυσικότητα και να φέρει έναν νέο ρεαλισμό στην ιδέα της εξέλιξης των χαρακτήρων μέσα στο χρόνο. Οι ηθοποιοί δεν γίνονται οι ρόλοι, αφού απλά παίζουν. Όμως, η εξέλιξη τους στο χρόνο, τουλάχιστον σε σωματικό επίπεδο, είναι απολύτως ρεαλιστική- καθώς οι ήρωες μεγαλώνουν κι αλλάζουν μέσα στα 12 χρόνια που κράτησαν τα γυρίσματα. Ένα κομμάτι της δουλειάς ο Linklater το άφησε στον ίδιο το χρόνο. Κι αυτό, εκτός από δύσκολο, ήταν και σοφό από μέρους του.

Γιώργος Σμυρνής

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ
Τίτλος: Boyhood/ Μεγαλώνοντας
Σκηνοθεσία: Richard Linklater
Σενάριο: Richard Linklater

Παίζουν: Ellar Coltrane, Patricia Arquette, Ethan Hawke

Διάρκεια: 165'
Χώρα: ΗΠΑ
Έτος: 2014

Rating: 4
Περισσότερα από CINEMA