MENU
Κερδίστε Προσκλήσεις
ΠΕΜΠΤΗ
28
ΜΑΡΤΙΟΥ
ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ

Άρης Σερβετάλης: Το να παίζω στην Επίδαυρο το αντιλαμβάνομαι σαν μία γιορτή

Ο Άρης Σερβετάλης έχει μακρά θητεία στο θέατρο, την υποκριτική και το χορό. Ωστόσο η πρώτη φορά που θα εμφανισθεί στην Επίδαυρο θα είναι αυτήν την Παρασκευή και το Σάββατο (8-9 Αυγούστου) στις Βάκχες του Ευριπίδη σε σκηνοθεσία της Άντζελας Μπρούσκου.

author-image Γιώργος Σμυρνής

“Πρώτη φορά παίζω στην Επίδαυρο” δήλωσε ο γνωστός ηθοποιός στη συνέντευξη τύπου της παράστασης. “Έχω δει αρκετές παραστάσεις στο θέατρο αυτό. Το αντιλαμβάνομαι σαν μία γιορτή. Χαίρομαι που θα συμμετέχω από μία άλλη θέση.”   

Και την αρχή την κάνει με ένα ιδιαίτερο έργο, το τελευταίο σωζόμενο έργο του Ευριπίδη, τις “Βάκχες”. Πρόκειται για τη μοναδική από τις σωζόμενες τραγωδίες στην οποία κεντρικό πρόσωπο είναι ο θεός Διόνυσος, ενώ το θέμα του έργου αφορά στη λατρεία του, η οποία υπήρξε και η αιτία γέννησης του αρχαίου δράματος. 

Η σκηνοθέτης Άντζελα Μπρούσκου, από την πλευρά της, έχει Βάκχες είναι το τελευταίο και πιο αινιγματικό έργο του Ευριπίδη. “Έργο πολύ γνωστό από μία άποψη και πολύ άγνωστο από μία άλλη. Είναι ένας κόσμος ολόκληρος” δήλωσε χαρακτηριστικά.

1bakxes

Στην τραγωδία ο Θεός Διόνυσος, μεταμφιέζεται σε άνθρωπο και σαν θηλύμορφος ξένος επιστρέφει στη γενέθλια πόλη του Θήβα, για να εδραιώσει τη λατρεία του. Τον θηλύμορφο αυτό ξένο τον ερμηνεύει στην παράσταση της Άντζελας Μπρούσκου μία γυναίκα ηθοποιός, η Αγλαΐα Παππά.

Ο Διόνυσος “είναι ο Θεός της ετερότητας, της διαφορετικότητας, της μεταμφίεσης και της αμφισεξουαλικότητας,” τονίζει η σκηνοθέτης. Και συμπληρώνει ότι “αυτή η ικανότητα του Διόνυσου να περιέχει τόσες πολλές παράδοξες ιδιότητες μέσα στον εαυτό του παρουσίασε ένα κίνδυνο για την ελληνική κοινωνία. Η πόλη της Θήβας που αρνείται την ύπαρξη του θα γνωρίσει την δύναμη και την κυριαρχία του θεού μέσα από την τιμωρία. Ο ενθουσιασμός των Βακχών θα μετατραπεί σε έναν αιματηρό εφιάλτη».

Ο βασικός αντίπαλος της λατρείας του Διονύσου κι αυτός που θα δεχθεί την πιο σκληρή τιμωρία από το Θεό, είναι ο Βασιλιάς των Θηβών Πενθέας. Αυτό το ρόλο θα ερμηνεύσει ο Άρης Σερβετάλης. Από το καστ της παράστασης αξιοσημείωτη είναι επίσης κι η παρουσία της Μαρίας Κίτσου, η οποία για δεύτερη σερί χρονιά συμμετέχει σε Βάκχες. Πέρσι είχε παίξει στις Βάκχες σε σκηνοθεσία του Δημ. Λιγνάδη. Όπως κι η Αγλαΐα Παππά, έτσι κι αυτή θα παίξει αντρικό ρόλο, τον ρόλο του μάντη Τειρεσία. Βέβαια, ο Τειρεσίας είχε υπάρξει και γυναίκα, για ένα διάστημα, ως αποτέλεσμα κάποιας υπερφυσικής δύναμης, αλλά ξαναέγινε στη συνέχεια άντρας. 

Η μετάφραση της παράστασης ανήκει στον Γιώργο Χειμωνά κι η σκηνογραφία είναι του Σταύρου Λίτινα. Τη μουσική συνέθεσε ο Δημήτρης Καμαρωτός. Την μουσική αυτή θα την παρουσιάσουν επί σκηνής όσοι ηθοποιοί μπορούν να παίξουν κάποιο όργανο.

info:
Η παράσταση “Βάκχες” του Ευριπίδη ανεβαίνει 8-9 Αυγούστου στο αρχαίο θέατρο Επιδαύρου (21:00)


Γιώργος Σμυρνής

Περισσότερα από Πρόσωπα
VIMA_WEB3b