MENU
Κερδίστε Προσκλήσεις
ΤΕΤΑΡΤΗ
24
ΑΠΡΙΛΙΟΥ
ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ

Γιατί οι Γαλλίδες σταμάτησαν να κάνουν μπάνιο topless;

Το topless μπάνιο στη θάλασσα είχε ταυτισθεί στη Γαλλία με το φεμινισμό και την επιδίωξη της ισότητας των δύο φύλων. Από τότε που η Brigitte Bardot έβγαλε το πάνω μέρος του μαγιό στην Γαλλική Ριβιέρα στα 60’s, ο συσχετισμός ανάμεσα στο μπάνιο topless και τη γυναικεία απελευθέρωση στη γαλλική κουλτούρα ήταν έντονος, ως ένδειξη της πραγματικής ισότητας.

author-image Γιώργος Σμυρνής

Πλέον, όμως, όλο και λιγότερες Γαλλίδες κάνουν μπάνιο topless τα καλοκαίρια. Ειδικά οι νέες φαίνεται να το αποφεύγουν και να κρατάνε το έθιμο μόνο οι μεγαλύτερες γυναίκες. Το γαλλικό περιοδικό Elle στον τίτλο του καλοκαιρινού του τεύχους εξετάζει το φαινόμενο αυτό, έχοντας ως τίτλο “La Fin Du Topless Sur La Plage?”, που μεταφράζεται ως «Το τέλος του topless στην παραλία;»

Η απάντηση που δίνει το περιοδικό είναι “ναι”. Και οι αιτίες του φαινομένου είναι σύνθετες. Υπάρχουν αρκετοί λόγοι που το topless έχει πάψει να θεωρείται σύμβολο ελευθερίας και οι νεαρές γαλλίδες δεν το προτιμούν.

1) Λόγοι υγείας 
Οι αυξανόμενες ανησυχίες για τους κινδύνους του ήλιου και ειδικά για τον καρκίνο του δέρματος είναι ένας παράγοντας.

2) Ηθική
Η ιδέα πως οι γυναίκες που κάνουν μπάνιο topless θεωρούνται «εύκολες» έχει παίξει σημαντικό ρόλο.

3) Η πολιτικοποίηση του γυμνού στήθους
Στις μέρες μας υπάρχει αύξηση του ακτιβισμού που χρησιμοποιεί τα γυμνά στήθη. Κυρίως οι Femen χρησιμοποιούν το topless, για να τραβήξουν με αυτό την προσοχή των ΜΜΕ για πολιτικούς σκοπούς. Επίσης, υπάρχει και το Free the Nipple (Ελευθερία στη θηλή), που παρακινεί τις γυναίκες να εμφανίζονται topless.
1femen topless
4) Facebook
Σύμφωνα με δύο γαλλίδες, υπάρχουν κι άλλες αιτίες. Η 29χρονη δημοσιογράφος Alice Pfeiffer, αν και κάνει μπάνιο topless, θεωρεί ότι η παρακμή του σχετίζεται με τα social media: «Οι εικοσάρες κάνουν topless λιγότερο συχνά γιατί φοβούνται ότι μπορεί να καταλήξουν topless στη δική τους σελίδα στο Facebook.»

5) Για όλα φταίνε οι Αμερικάνοι…
Κατηγορεί ακόμα την ποπ κουλτούρα από τη Miley Cyrus μέχρι το American Apparel, για την επιθετική επίδειξη γυμνότητας νεαρών κοριτσιών, η οποία άλλαξε την οπτική του topless στη Γαλλία.
«Η παγκοσμιοποίηση και η Αμερικανοποίηση της εικόνας της γυναίκας και της σεξουαλικότητας στη Γαλλία ώθησε τον γαλλικό ερωτισμό απαλά (και γενικά ακίνδυνα) προς μια πορνό υπερσεξουαλική συνειδητότητα. Ο γυμνισμός, η ελευθερία της παραλίας δεν είναι αυτό που ήταν… τα στήθη πλέον δεν δείχνουν τόσο αθώα ή προσωρινά ασεξουαλικά».

6) Το χάσμα των γενεών
H Valeria Costa-Kostritsky, μια συγγραφέας που ζει στο Παρίσι είναι 32 και δεν κάνει μπάνιο topless. Αυτή αποδίδει το φαινόμενο της σταδιακής κατάργησης του topless στην αλλαγή γενεών. «Δεν έχω δει νέες γυναίκες να το κάνουν. Όμως κάποιες γυναίκες πάνω από 50 το κάνουν».
Οι έρευνες δείχνουν ότι μόλις το 2% των γυναικών κάτω από τα 35 κάνουν μπάνιο topless στη Γαλλία.
1Brigitte-Bardot-Sunbathin-001

7) Γυναικεία ματαιοδοξία και αισθησιασμός
Η Costa-Kostritsky θεωρεί ότι η αποφυγή του topless δεν σχετίζεται τόσο πολύ με την υγεία, όσο με τις βλάβες που μπορεί να προκληθούν στην εξωτερική εικόνα της γυναίκας. «Στις γυναίκες της γενιάς μου συχνά λένε ότι ο ήλιος είναι κακός για το δέρμα. Πρόσθεσε όμως τη ζημιά από τον ήλιο στη βαρύτητα και στο φόβο ότι δεν θα έχεις ωραίο στήθος».

Αλλά είναι κι ο παράγων εραστής στη μέση. Ο πραγματικός λόγος που οι Γαλλίδες πια καλύπτουν τα στήθη τους, όπως λέει η Costa-Kostritsky είναι γιατί «κάνει την αποκάλυψη τους πιο ενδιαφέρουσα για έναν εραστή».

Πηγές: Elle, TheGuardian

Περισσότερα από Ιστορίες
VIMA_WEB3b