MENU
Κερδίστε Προσκλήσεις
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ
17
ΜΑΪΟΥ
ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ

10 “Οθέλλοι” στη σκηνή και στην οθόνη: από τον Λόρενς Ολίβιε ως τον Γιώργο Κιμούλη

Λίγο “φούμο” στο πρόσωπο και στο σώμα, και τσουπ! έγινες Οθέλλος! Καλά θα ήταν έτσι, όμως για να υποδυθεί κανείς τον σαιξπηρικό ήρωα χρειάζονται πολλά περισσότερα “εφόδια”. Με αφορμή το ανέβασμα του “Οθέλλου” του Βέρντι στο Ηρώδειο από την Εθνική Λυρική Σκηνή, παρακάτω θυμόμαστε μερικούς σημαντικούς ηθοποιούς που έχουν ερμηνεύσει τον ομώνυμο ρόλο (σκηνές από τις τηλεοπτικές και κινηματογραφικές παραγωγές μπορείτε να αναζητήσετε και στο YouTube).Επιμέλεια: Αργυρώ Σταυρίδη

Monopoli Team

1. Άιρα Όλντριτζ
iraaldridge

Ο πρώτος μαύρος ηθοποιός που ερμήνευσε αυτό τον ρόλο. Μέχρι το 1826, όταν ο Όλντριτζ υποδύθηκε τον Οθέλλο στο θέατρο Royalty του Λονδίνου, στον ρόλο εμφανίζονταν μόνο λευκοί ηθοποιοί, που συνήθως σκούραιναν το πρόσωπό τους. Το γεγονός αυτό προκάλεσε μεγάλες αντιδράσεις στο συντηρητικό Λονδίνο, όμως ο Όλντριτζ έλαβε διεθνή αναγνώριση ως ένας υποδειγματικός σαιξπηρικός ηθοποιός, εμφανιζόμενος και σε άλλες χώρες.

2. Όρσον Γουέλς
Ο μεγάλος Όρσον Γουέλς αναμετρήθηκε με τον ρόλο του Οθέλλου σε μια ταινία του 1952, στην οποία μάλιστα εκτέλεσε επίσης χρέη παραγωγού και σκηνοθέτη.

orsonwelles

3. Ρίτσαρντ Μπάρτον
Ο χολιγουντιανός ηθοποιός είχε παίξει τον Οθέλλο σε μια παραγωγή του Old Vic Theatre του Λονδίνου το 1953, στην οποία μέρα παρά μέρα εναλλασσόταν μεταξύ του εν λόγω ρόλου και αυτού του Ιάγου.

richardburtonothello

4. Λόρενς Ολίβιε
Σε μία από τις πολλές κινηματογραφικές μεταφορές του “Οθέλλου”, πρωταγωνίστησε και ο “πολύς” Λόρενς Ολίβιε. Χρονολογία παραγωγής, 1965.

olivier

5. Ραούλ Τζούλια
Ο “συχωρεμένος” Ραούλ Τζούλια υποδύθηκε τον Οθέλλο το 1979, στο New York Shakespeare Festival.

rauljulia

6. Άντονι Χόπκινς

Στην τηλεόραση και όχι στον κινηματογράφο είχε εμφανιστεί στον συγκεκριμένο ρόλο ο διάσημος Βρετανός ηθοποιός, σε μια τηλεταινία του 1981.

hopkinsothello 

7. Μπεν Κίνγκσλεϊ
Το 1986 ο Κίνγκσλεϊ είχε παίξει τον Οθέλλο σε μια παραγωγή της Royal Shakespeare Company. Όπως έλεγε, το να παίζεις τον Οθέλλο είναι σαν μια διαδικασία αποσύνθεσης. Στο έργο ο ήρωας ξεκινάει σαν πανίσχυρος στρατηγός για να καταλήξει όπως λέει και ο ίδιος σαν “ανόητος νεκρός”.

benkingsley

8. Λόρενς Φίσμπερν
“Γάντι” του πήγαινε εμφανισιακά του Λόρενς Φίσμπερν (του “Μορφέα” του Matrix) ο ρόλος του δίκαιου πλην παραπλανημένου σαιξπηρικού ήρωα. Το 1995 κράτησε τον κεντρικό ρόλο σε μια προσεγμένη -και με πολλές ερωτικές σκηνές- τηλεταινία στην οποία συμπρωταγωνιστούσε ως Ιάγος ο Κένεθ Μπράνα.

fishburneothello


9. Πάτρικ Στιούαρτ
Όπως και άλλους προαναφερθέντες πρωταγωνιστές, τον έχουμε συνηθίσει σε διαφορετικούς ρόλους. Όμως ο Πάτρικ Στιούαρτ δεν έχει κάνει επιτυχία μόνο σε ταινίες επιστημονικής φαντασίας (X-Men, Star Trek). Έχει “διατελέσει” και Οθέλλος σε μια ανατρεπτική παραγωγή του Shakespeare Theater στην Ουάσινγκτον, όπου οι φυλετικοί ρόλοι είχαν αντιστραφεί: ο Οθέλλος ήταν “λευκός και οι υπόλοιποι ρόλοι “μαύροι”.

patrickstewart

10. Γιώργος Κιμούλης
Το καλοκαίρι του 2011, ο Γιώργος Κιμούλης, ο Κωνσταντίνος Μαρκουλάκης και η Σμαράγδα Καρύδη, ξεκινώντας από το Θέατρο Badminton, “περιόδευσαν” ένα διασκευασμένο “Οθέλλο” στην Ελλάδα, με μεγάλες προσδοκίες. Ωστόσο σε γενικές γραμμές οι κριτικές που έλαβε αυτή η παραγωγή, ήταν δυσμενείς. Μάλιστα το κοινό δεν είχε διστάσει μερικές φορές να αποδοκιμάσει τους συντελεστές…

othellokimoulis

Περισσότερα από Ιστορίες