MENU
Κερδίστε Προσκλήσεις
ΣΑΒΒΑΤΟ
08
ΜΑΪΟΥ
 • ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ

  Πόσο επικίνδυνο είναι το κουνούπι Τίγρης και πόσο μας απειλεί;

  Ο περισσότερος κόσμος περιμένει πώς και πώς το καλοκαίρι για να περάσει ξεκούραστα τις διακοπές του. Μαζί όμως με την ηρεμία και τη χαλαρή διάθεση, το ΤΕΖΑ θέλει να σας ενημερώσει για κάποια πράγματα που απαιτούν την προσοχή μας και μας απασχολούν τα τελευταία χρόνια, το κουνούπι Τίγρης και τον Ιό του Δυτικού Νείλου.

  Monopoli Team

  Το κουνούπι Τίγρης

  Το κουνούπι Τίγρης, πέτυχε, μέσα σε μικρό χρονικό διάστημα να αναπτύξει την ικανότητα, να εξαπλώνεται με πολύ μεγάλη ευκολία, σε μακρινές περιοχές πέρα από τον αρχικό χώρο παρουσίας του. Μπορούμε να το ξεχωρίσουμε από τα άλλα κουνούπια από το χρώμα του, που είναι μαύρο, η πλάτη του φέρει λευκές γραμμές, και τα πόδια του λευκούς δακτυλίους, μοιάζει σαν τίγρης απ’ όπου πήρε και το όνομά του.

  Είναι πολύ επιθετικό και επιτίθεται κυρίως κατά τη διάρκεια της ημέρας, προκαλεί πρήξιμο, και προτιμά τα γόνατα και τους αστραγάλους. Εκτός από τον άνθρωπο, επιτίθεται και τρέφεται με αίμα και από τα κατοικίδια και περιστασιακά από τα πτηνά.

  Αρέσκεται στο να αφήνει τα αυγά του όπου υπάρχει υγρασία, όπως υπόνομοι, σχάρες συλλογής των νερών της βροχής, μπουκάλια, βάζα, δοχεία ποτίσματος, κάδοι, λούκια, υδρορροές, πιατάκια γλάστρας και γενικά όπου είναι δυνατόν να κατακρατηθεί έστω και η ελάχιστη ποσότητα νερού.

  Θεωρείται ότι είναι φορέας πολλών σοβαρών και θανατηφόρων ασθενειών για τον άνθρωπο και για τα ζώα, όπως ο κίτρινος πυρετός, η νόσος Chikungunya, η Ιαπωνική εγκεφαλίτιδα, ο πυρετός του Δυτικού Νείλου.
  tiger2

  Ιός Δυτικού Νείλου

  Η λοίμωξη από τον ιό του Δυτικού Νείλου, είναι ένα νόσημα, που οφείλεται στον με το αντίστοιχο όνομα και μεταδίδεται κυρίως με το τσίμπημα κουνουπιών και σε πολύ μικρότερο αριθμό περιπτώσεων από μεταμόσχευση οργάνου, μετάγγιση αίματος και σπανιότατα από τη μητέρα στο έμβρυο (κάθετη μετάδοση).

  Ο ιός δε μεταδίδεται από άτομο σε άτομο π.χ. με άγγιγμα ή φιλί, με σεξουαλική ή άλλη επαφή. Επίσης δε μεταδίδεται από νοσηλευόμενους ασθενείς στο ιατρονοσηλευτικό προσωπικό.

  Το 80% των ατόμων που μολύνονται, δεν εκδηλώνουν κανένα σύμπτωμα, το 20% αυτών που μολύνονται, μπορεί να εμφανίσουν πυρετό, κόπωση, πονοκέφαλο, μυαλγίες, αρθραλγίες, εμετούς, εξάνθημα και σπανιότερα διόγκωση των λεμφαδένων. Ποσοστό μικρότερο από το 1%, μπορεί να εμφανίσει τη σοβαρή μορφή της νόσου (εγκεφαλίτιδα, μηνιγγίτιδα, μηνιγγοεγκεφαλίτιδα ή χαλαρή παράλυση), με υψηλό πυρετό, πονοκέφαλο, δυσκαμψία αυχένα, αποπροσανατολισμό, τρόμο, κώμα, μυϊκή παράλυση.

  Μετά από το τσίμπημα του κουνουπιού μεσολαβούν συνήθως 2-14 ημέρες (χρόνος επώασης) μέχρι την εμφάνιση των συμπτωμάτων. Η νόσος περνάει από μόνη της, συνήθως σε 3-10 ημέρες. Η ήπια μορφή της νόσου περνάει από μόνη της, αν όμως αναπτύξετε σοβαρά συμπτώματα (όπως έντονους πονοκεφάλους, σύγχυση ή παράλυση), αναζητήστε άμεση ιατρική φροντίδα. Πιθανόν να κριθεί αναγκαία η νοσηλεία.

  Δεν υπάρχει ειδική θεραπεία για τον ιό του Δυτικού Νείλου ούτε και εμβόλιο. Ήπιες περιπτώσεις υποχωρούν, έστω και μετά από αρκετές ημέρες. Πιο σοβαρές περιπτώσεις θα χρειαστούν εισαγωγή σε νοσοκομείο (για χορήγηση υγρών, υποβοήθηση της αναπνοής και νοσηλευτική φροντίδα).

  Δείτε αναλυτικά εδώ: www.teza.com.gr

   

  Περισσότερα από Ιστορίες
  Για να λαμβάνετε κάθε εβδομάδα στο email σας
  προτάσεις και προσκλήσεις από το Monopoli.gr
  ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΑΠΟΡΡΗΤΟΥ
  Αλλαγή μεγέθους γραμμάτων
  Επιλογή contrast