MENU
Κερδίστε Προσκλήσεις
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ
17
ΜΑΪΟΥ
ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ

Εσύ έκανες share αυτή τη φωτογραφία για την κατάσταση στην Ελλάδα;

Μια φωτογραφία από στάση λεωφορείου στο Λονδίνο κάνει τον γύρο του ελληνικού διαδικτύου προκαλώντας μεγάλη αίσθηση. Δείχνει μια αφίσα στην οποία περιγράφεται με νούμερα η κατάσταση στην Ελλάδα σήμερα. Φυσικό είναι η συγκινησιακή εμπλοκή του μέσου Έλληνα χρήστη του διαδικτύου να οδηγήσει στην αναπαραγωγή της φωτογραφίας. Ακόμα και σοβαρά μέσα “τσιμπάνε” και την αναπαράγουν. Μόνο που αυτή η αφίσα δεν υπάρχει… Κυριολεκτικά.

Monopoli Team

Πρόκειται για μία ακόμα παραπλανητική δημοσίευση που προέρχεται από πηγές και ιστοσελίδες που μολύνουν τον χώρο των media και της δημοσιογραφίας, έχοντας μοναδικό σκοπό την αύξηση της επισκεψιμότητας, χωρίς να ενδιαφέρονται καθόλου αν όσα δημοσιεύουν είναι έγκυρα ή αληθινά, και φυσικά χωρίς να μπαίνουν στον κόπο μιας συγγνώμης ή δήλωσης αποκατάστασης της αλήθειας όταν αποκαλύπτεται η απάτη ή έστω η παραπλάνηση.

Στο Λονδίνο δεν υπάρχει καμιά τέτοια αφίσα. Το αν ισχύουν ή όχι όσα αναγράφονται σε αυτό το προϊόν φωτομοντάζ, στην συγκεκριμένη περίπτωση είναι ερώτημα άστοχο και επικίνδυνο. Η αναπαραγωγή ψευδών ειδήσεων και η ευκολία με την οποία εξελίσσεται όταν συμβαίνει, μπορεί να πάρουν ανεξέλεγκτες διαστάσεις. Οι επιπτώσεις είναι σοβαρές στην ποιότητα της ενημέρωσης και κατ΄επέκταση στη διαμόρφωση της κοινής γνώμης, στην συλλογική παιδεία, στο κοινωνικό και πολιτικό γίγνεσθαι.

Γι’ αυτό πριν κάνεις share κάτι βαρύγδουπο, κάνε ένα μικρό κόπο να το διασταυρώνεις από έγκυρες πηγές. Μη δίνεις επιβράβευση και επισκεψιμότητα σε απατεώνες και μην υπονομεύεις έμμεσα τη δουλειά έντιμων και ικανών δημοσιογράφων και μέσων.

Περισσότερα από Ιστορίες