MENU
Κερδίστε Προσκλήσεις
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ
26
ΑΠΡΙΛΙΟΥ
ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ

Κατερίνα Λέχου: Μόνο με τη συμμετοχή των γύρω μου μπορώ να τα καταφέρω!

Το θερινό θέατρο επιστρέφει στην Αθήνα με μια σημαντική παραγωγή. Ένα από τα πιο σπουδαία έργα της κλασικής δραματουργίας, ”Το Ημέρωμα της Στρίγγλας” του Ουίλιαμ Σαίξπηρ ανεβαίνει κυριολεκτικά κάτω από τ’αστέρια, στο Αίθριο του Κέντρου Πολιτισμού «Ελληνικός κόσμος» από τις 19 Ιουνίου μέχρι τα μέσα Σεπτεμβρίου.

author-image Γιώργος Σμυρνής

Στο ρόλο αυτής της παράξενης Στρίγγλας, η συνηθισμένη στο να παίζει κόντρα ρόλους, η Κατερίνα Λέχου. Όπως δηλώνει ο συνθέτης της παράστασης Θάνος Μικρούτσικος «η Κατερίνα Λέχου είναι η μοναδική ηθοποιός της γενιάς της, η οποία ερμηνεύει ρόλους που δεν ταιριάζουν στο φιζίκ της.»

Για την γνωστή ηθοποιό ο ρόλος της στρίγγλας είναι μόνο η αφορμή. Άλλωστε, αυτό που μετράει για τη Λέχου είναι η συνεργασία και η συμμετοχή της σε κοινές δράσεις. «Μόνο με τη συμμετοχή των γύρω μου αισθάνομαι ότι μπορώ να τα καταφέρω, αλλά και να επιβιώσω, που είναι το πιο σημαντικό» είπε χαρακτηριστικά.

Στο έργο, η ηθοποιός στήνει ένα ακραίο ερωτικό παιχνίδι στον Πετρούκιο, Τάσο Ιορδανίδη, με τα φίλτρα και τη σκηνοθετική ματιά της Φωτεινής Μπαξεβάνη. Το σκηνοθετικό εύρημα θα είναι ότι η πρωταγωνίστρια προσποιείται τη δαιμονισμένη σε μια παράσταση, που θα είναι παιχνίδια ρόλων του φύλου. Ένα παιχνίδι, στο οποίο θα πάρει μέρος και ο συμπρωταγωνιστής της, ο Πετρούκιος. Η Φωτεινή Μπαξεβάνη δηλώνει πολύ ικανοποιημένη, που σκηνοθετεί το συγκεκριμένο έργο, καθώς η στρίγγλα είναι ένας από τους λίγους χειραφετημένους γυναικείους ρόλους, μετά τη Μήδεια.
1MG 8655
Αλλά, τελικά, η «χειραφετημένη» στρίγκλα, δεν θα ημερέψει μόνο αλλά θα πει κι ένα τραγούδι ακολουθώντας τις μελωδίες του Θάνου Μικρούτσικου, που θα συνθέσει τη μουσική και τα τραγούδια όλου του θιάσου, σε στίχους του Οδυσσέα Ιωάννου. Σύμφωνα με το συνθέτη η μουσική του θεάτρου είναι «μουσική υπό περιορισμό», καθώς πρέπει να μένει πάνω στην σκηνή, δηλαδή να προσδιορίζεται από το κείμενο και τη σκηνοθετική αντίληψη. Η Ρίτα Αντωνοπούλου δανείζει τη φωνή της στα τραγούδια, που θα ακουστούν επί σκηνής του αιθρίου του Ελληνικού Κόσμου.

Αυτή την εμπνευσμένη και απρόβλεπτη «στρίγγλα», που φτάνει στα όρια του «δαιμονισμού» και τρομοκρατεί μια ολόκληρη πόλη της Ιταλίας, θα επιχειρήσει να εξημερώσει ένας «ατρόμητος» άντρας, ως σύγχρονος κυνηγός μαγισσών, ενώ οι Σοφία Φαραζή, Αντίνοος Αλμπάνης, Άγγελος Μπούρας, Παναγιώτης Παναγόπουλος Ευθύμης Ζησάκης, Δημήτρης Διακοσάββας, Τερέζα Γριμάνη και Θοδωρής Κατσαφάδος θα μπλεχτούν κι εκείνοι στις δολοπλοκίες, τα μπερδέματα και τις ερωτικές πολιορκίες. Τα σκηνικά κι η κινησιολογία ανήκουν στον Σταύρο Λίτινα, τα κοστούμια στον Πάνο Αλμπάνη στην σαιξπηρική αυτή κωμωδία.

Πόσο κωμωδία, όμως, είναι το Ημέρωμα της Στρίγκλας; Το ερώτημα αυτό ο Ερρίκος Μπελιές, ο μεταφραστής της παράστασης, το γενικεύει: Πόσο κωμωδία είναι μια κωμωδία του Σαίξπηρ; Και απαντάει εύστροφα, τονίζοντας ότι κωμωδία στο Σαίξπηρ είναι το έργο «που δεν πεθαίνουν όλοι στο τέλος». Το έργο, συνεπώς, θα είναι ένα έξυπνο κωμικό παιχνίδι του Σαίξπηρ με μια χαριτωμένη ατμόσφαιρα.

Κατά την εκτίμηση του σημαντικού μεταφραστή και λογοτέχνη, η σημασία του έργου έγκειται στο ότι παρουσιάζει «το πιο αρχετυπικό δίδυμο που έχει υπάρξει ποτέ». Στο δίδυμο της στρίγκλας με τον Πετρούκιο αντιπαραβάλλεται η Ξανθίπη με το Σωκράτη, αλλά και το παντρεμένο ζευγάρι στο «Χορό θανάτου» του Στρίντμπεργκ.

Η κλασική υπόθεση του έργου είναι η εξής: Ο Μπατίστας έχει δύο κόρες, τη μεγαλύτερη Κατερίνα και την Μπιάνκα. Πολλοί άντρες θέλουν να κατακτήσουν την καρδιά της Μπιάνκα και ζητούν το χέρι της, αλλά ο Μπατίστας είναι ανένδοτος. Η Μπιάνκα θα παντρευτεί μόνο αν βρεθεί γαμπρός για την κακότροπη, δύστροπη και οξύθυμη Κατερίνα, την οποία δε θέλει κανείς να παντρευτεί. Μέχρι τη στιγμή που στην πόλη εμφανίζεται ο Πετρούκιος, ένας άντρας ευγενικής καταγωγής που μπαίνει στο παιχνίδι να κατακτήσει και να παντρευτεί την παράξενη Κατερίνα που κανένας άλλος γαμπρός δεν τολμάει να πλησιάσει. Παράλληλα, τρεις άντρες κονταροχτυπιούνται για την καρδιά της Μπιάνκα, ενώ δύο υπηρέτες στήνουν τα δικά τους κωμικά παιχνίδια για να εξυπηρετήσουν τα συμφέροντα των αφεντών τους. Έτσι αρχίζει ένας πόλεμος αισθημάτων, φύλων, απόψεων, που ξετυλίγουν κωμικά περιστατικά και συνεχείς ανατροπές.
1MG 9283
Οι παραστάσεις θα γίνονται από Τετάρτη έως Κυριακή στις 21:00 από τις 19 Ιουνίου για όλη τη θερινή σεζόν (μέχρι μέσα Σεπτεμβρίου) σε μια παράσταση διάρκειας 100 λεπτών. Κι επειδή το πνεύμα της παράστασης είναι καλοκαιρινό και ο χώρος ανοιχτός, οι θεατές στο Αίθριο του Κέντρου Πολιτισμού «Ελληνικός Κόσμος» θα μπορούν να πίνουν και να καπνίζουν, ενώ παρακολουθούν την παράσταση.

Περισσότερα από Πρόσωπα
VIMA_WEB3b