MENU
Κερδίστε Προσκλήσεις
ΚΥΡΙΑΚΗ
28
ΑΠΡΙΛΙΟΥ
ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ
ΕΠΙΛΕΞΤΕ:
ΠΑΡΑΣΤΑΣΗ
ΕΠΙΛΕΞΤΕ ΠΑΡΑΣΤΑΣΗ X
ΗΘΟΠΟΙΟ
ΕΠΙΛΕΞΤΕ ΗΘΟΠΟΙΟ X
ΘΕΑΤΡΟ
ΕΠΙΛΕΞΤΕ ΘΕΑΤΡΟ X
ΟΛΕΣ ΟΙ ΠΑΡΑΣΤΑΣΕΙΣ
PERFORMANCE

Typographic Capital Letters της Gianina Cărbunariu στη Στέγη

Η παράσταση “Typographic Capital Letters” της Gianina Cărbunariu ανεβαίνει στις 15 Μαρτίου (21:00) στην Κεντρική Σκηνή στη Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών. Η εκδήλωση εντάσσεται στον Κύκλο Transitions 1.Balkans: Φεστιβάλ της σύγχρονης ανεξάρτητης βαλκανικής σκηνής.

author-image Γιώργος Σμυρνής

Βουκουρέστι, Ρουμανία

Πρωτοπόρα συγγραφέας και σκηνοθέτης, από τις πιο επιδραστικές προσωπικότητες στη χώρα της, η Τζιανίνα Καρμπουνάριου (γενν. 1977) στήνει ένα ιδιότυπο πολιτικό θρίλερ, μια ρουμάνικη εκδοχή του φιλμ Οι ζωές των άλλων κι ένα θέαμα στα όρια μυθοπλασίας και ντοκουμέντου. Ανοίγει τους μυστικούς φακέλους της Σεκουριτάτε και ρίχνει φως στις ανακρίσεις εφήβων που γίνονταν στην πατρίδα της μέχρι την ανατροπή και εκτέλεση του Νικολάε Τσαουσέσκου το 1989.

Στο Typographic Capital Letters (Κεφαλαία τυπογραφικά στοιχεία) η Gianina Cărbunariu ασχολείται με την υπόθεση του Mugur Călinescu. Ο Καλινέσκου (28 Μαΐου 1965 – 13 Φεβρουαρίου 1985) ήταν μόλις 17 ετών και μαθητής στο λύκειο Λαουριάν στο Μποτοσάνι της Ρουμανίας, όταν το Σεπτέμβριο του 1981 έθεσε για ένα μήνα σε συναγερμό τις υπηρεσίες της Σεκουριτάτε επειδή έγραφε σε πίνακες και τοίχους συνθήματα που είχαν σκοπό να αφυπνίσουν τους ανθρώπους, για τα δικαιώματα και τις ελευθερίες που καταπατούνταν κατάφωρα, καθώς και για την ολέθρια οικονομική κατάσταση στην οποία είχε περιέλθει η ρουμανική οικονομία εκείνη την περίοδο. Μετά την αρχική του σύλληψη, ο Μούγκουρ καλούνταν κατ’ επανάληψη στη Σεκουριτάτε. Δύο χρόνια μετά το επεισόδιο του Σεπτεμβρίου 1981, ο Μούγκουρ Καλινέσκου αρρώστησε από λευχαιμία. Πέθανε το 1985.

Η σκηνοθέτης Τζιανίνα Καρμπουνάριου σημειώνει: «Παράλληλα με έγγραφα γραμμένα στην ξύλινη γλώσσα του καταπιεστικού μηχανισμού της περιόδου (σχέδια για μέτρα, ενημερωτικά σημειώματα, αναλυτικά σημειώματα κ.λπ.), οι 200 σελίδες του φακέλου υπ. αρ. 738 που αφορούσαν τον “Μαθητή” περιέχουν επίσης τις δηλώσεις ενός νέου ανθρώπου που κατάφερε να παραμείνει πιστός στις πεποιθήσεις του παρά τις πιέσεις της Σεκουριτάτε και την έλλειψη αλληλεγγύης από τους γύρω του. Πιστεύω ότι οι νέοι άνθρωποι χρειάζονται πρότυπα με τα οποία να μπορούν να ταυτιστούν και από αυτή την άποψη ο Μούγκουρ Καλινέσκου είναι ένα πρότυπο συμπεριφοράς.»

Μία περφόρμανς της Gianina Cărbunariu
Σκηνογραφία: Andrei Dinu
Χορογραφία: Florin Fieroiu
Μουσική: Bobo Burlăcianu
Φωτισμοί: Andu Dumitrescu
Με τους: Cătălina Mustaţă, Alexandru Potocean, Gabriel Răuţă, Mihai Smarandache, Silvian Vâlcu

Περισσότερα από ΘΕΑΤΡΟ
VIMA_WEB3b