MENU
Κερδίστε Προσκλήσεις
ΔΕΥΤΕΡΑ
29
ΑΠΡΙΛΙΟΥ
ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ

Σοκ για την Ιταλία: Ο Δαυίδ του Μιχαήλ Άγγελου σε διαφήμιση αμερικάνικου όπλου

Διαφήμιση-σοκ ενός αμερικάνικου όπλου χρησιμοποιεί ένα από τα κλασικά έργα τέχνης, το άγαλμα Δαβίδ του Μιχαήλ Άγγελου, για να προβάλει την “αισθητική” υπεροχή του προϊόντος. Ο Δαυίδ κρατάει ένα όπλο Ar-50 της αμερικανικής εταιρείας ελαφρών όπλων Armalite και η λεζάντα γράφει: “Έργο τέχνης”.

author-image Γιώργος Σμυρνής

Οι Ιταλοί , όπως ήταν αναμενόμενο, αγανάκτησαν με αυτή τη διαφήμιση, με δεδομένο μάλιστα ότι διαφημίζει ένα όπλο. Άμεσα ο ιταλός υπουργός Πολιτισμού Ντάριο Φραντσεσκάνι, κάλεσε την εταιρεία να αποσύρει τη διαφήμιση και έγραψε στο twitter: “Η εικόνα του Δαυίδ οπλισμένου προσβάλει και παραβιάζει τη νομοθεσία. Θα αναλάβουμε δράση κατά της αμερικανικής εταιρείας, έτσι ώστε να αποσύρει άμεσα την καμπάνια της”.

Η ιταλική κυβέρνηση δηλώνει ότι έχει τα δικαιώματα στην εμπορική χρήση εικόνων του Δαυίδ. Ο Άντζελο Ταρτουφέρι, διευθυντής της Accademia Gallery στη Φλωρεντία όπου εκτίθεται ο Δαυίδ , είπε στην εφημερίδα La Repubblica: «Ο νόμος ορίζει ότι η αισθητική αξία αυτού του έργου δεν μπορεί να διαστρεβλωθεί. Σε αυτή την περίπτωση, δεν πρόκειται μόνο για κακόγουστη επιλογή, αλλά και για παράνομη».
armalite advert
Το μαρμάρινο άγαλμα του Δαυίδ δημιουργήθηκε από τον Μιχαήλ Αγγελο ανάμεσα στα 1501 και 1504 και θεωρείται ένα από τα αριστουργήματα της Αναγέννησης. Το άλλο “έργο τέχνης” του θανάτου, το Ar-50 είναι ένα όπλο ελεύθερου σκοπευτή με βεληνεκές σχεδόν 2,5 χιλιάδες μέτρα. Πρόκειται για ένα όπλο με καθαρά πολεμικό χαρακτήρα, που όμως μπορεί κανείς να το παραγγείλει μέσω internet – τα τρελά της αμερικανικής νομοθεσίας γύρω από τα όπλα. 

Εξοργιστικό κατά τη γνώμη μου όχι μόνο το πώς διαφημίζεται αυτό το όπλο, αλλά και το γεγονός ότι διαφημίζεται γενικώς με ένα marketing που δεν μοιάζει να αφορά στρατιωτικό ακροατήριο, αλλά τους απλούς πολίτες. Αλλά όποιος πάει να επιβάλει στην Αμερική αυστηρότερο έλεγχο της οπλοκατοχής, “προσβάλλει” τις “ελευθερίες” των πολιτών. 

Γιώργος Σμυρνής

Περισσότερα από Ιστορίες
VIMA_WEB3b