MENU
Κερδίστε Προσκλήσεις
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ
29
ΜΑΡΤΙΟΥ
ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ

Κασσάνδρα: Το μυστικό της μάγισσας – Ένα συναρπαστικό μυθιστόρημα από τη Δήμητρα Ιωάννου

Τα τελευταία χρόνια χορτάσαμε από “trendy” βιβλία του Μεταφυσικού, που καθιέρωσαν στην ποπ κουλτούρα την μόδα των μάγων, των βαμπίρ και των βρικολάκων. Η Δήμητρα Ιωάννου στο πρώτο της βιβλίο με τίτλο “Κασσάνδρα – Το μυστικό της μάγισσας” (εκδ. Ψυχογιός), καταπιάνεται επίσης με το Μεταφυσικό. Μόνο που αυτή τη φορά η πλοκή εκτυλίσσεται στην Ελλάδα, ξεκινώντας συγκεκριμένα από την Ήπειρο, έχει έντονα λαογραφικά στοιχεία, και είναι μαζί παραμύθι και ρεαλιστικό, σύγχρονο αστυνομικό μυθιστόρημα.Το “Κασσάνδρα” ξετυλίγει παράλληλες ιστορίες σε παρόν και παρελθόν, και σε αυτό το χρονικό ταξίδι υπάρχουν πολλά στοιχεία που μπορούν να σας γοητεύσουν, όπως π.χ. η ηπειρώτικη ντοπιολαλιά και η ερωτική ιστορία.Παρακάτω κάνουμε τις συστάσεις για μια πολλά υποσχόμενη συγγραφέα, της οποίας το πρώτο μυθιστόρημα φιλοδοξεί να γίνει αγαπημένο απόκτημα της βιβλιοθήκης σας.Συνέντευξη στην Αργυρώ Σταυρίδη

Monopoli Team

Πώς κύλησε η διαδικασία της συγγραφής στην πρώτη σας αυτή προσπάθεια;
Η συνολική εμπειρία ήταν ανεπανάληπτη! Κατ’ αρχήν, ως φιλόλογος, οφείλω να ομολογήσω ότι με συνεπήρε η έρευνα και η μελέτη του ιστορικού και λαογραφικού πλαισίου. Κατόπιν, όταν ξεκίνησα την καθαυτή διαδικασία της συγγραφής, «γνωρίστηκα» με τους ήρωές μου, κατανόησα τις ανάγκες τους και τους άφησα να αυτενεργήσουν. Ήταν μαγικό!

Τι σας συνδέει με την Πρέβεζα και με την Ήπειρο;
Η Πρέβεζα, πέραν του ότι είναι μια πανέμορφη πόλη, είναι μια μεγάλη αγάπη για μένα, η γενέτειρα του πατέρα μου και το μέρος που πέρναγα τα καλοκαίρια μου ως παιδί και έφηβη. Όπως καταλαβαίνετε, είναι γεμάτη γλυκές μνήμες! Φυσικά, πέρα από τη συγκεκριμένη πόλη, αγαπώ συνολικά την Ήπειρο, που είναι επίσης γεμάτη από κρυμμένες ομορφιές και έντιμους ανθρώπους!

kassandraΈνα χαρακτηριστικό απόσπασμα του βιβλίου, που θεωρείτε ότι αντιπροσωπεύει το συνολικό του πνεύμα…
Επειδή στο βιβλίο αυτό συνυπάρχουν η Ιστορία, η αγωνία, το μεταφυσικό, ο έρωτας και το μυστήριο, νομίζω ότι δεν υπάρχει ένα απόσπασμα που να αντιπροσωπεύει ατόφια την ουσία του. Αντί για αυτό διάλεξα ένα κομμάτι που συστήνει στον αναγνώστη τον πιο γοητευτικό για μένα ήρωά του.
«(Θέλω να γράψω) για το αερικό, τη Μάγισσα, που στριφογύρναγε στο κεφάλι μου και που δεν έφυγε ποτέ από εκεί μέσα. Εγώ δεν την απάντησα ποτέ, αλλά όσα άκουσα για αυτή, χάραξαν το είναι μου. Εκείνη, με την αποκοτιά και την ελευθερία της, μου έδειξε ποια ήμουν και ποια ήθελα να γίνω. Με έκανε να λησμονήσω τους φόβους μου και να ρουφήξω τη ζωή ως την τελευταία της στάλα!»

Οι ηρωίδες του βιβλίου σας είναι θεραπεύτριες, κι εσείς έχετε σπουδάσει σωματική ψυχοθεραπεία. Υπάρχουν “επιστημονικά” στοιχεία στο βιβλίο σε αυτό το θέμα;
Εφόσον είναι θεραπεύτριες σε μια άλλη εποχή, θα ήταν δύσκολο να τις εμφανίσω ως γνώστριες των πιο σύγχρονων μεθόδων, στις οποίες εγώ έχω εντρυφήσει. Παρόλα αυτά η ίαση και η ανακούφιση του ανθρώπινου πόνου είναι το ζητούμενο και το προσδοκώμενο για κάθε θεραπευτή. Αυτή η επιθυμία λοιπόν είναι το κοινό μας σημείο.

Παράλληλες ιστορίες σε παρελθόν και παρόν: πώς χειριστήκατε συγγραφικά αυτό το “παιχνίδι”;
Πάντοτε μου άρεσε να κατανοώ τον τρόπο που τα γεγονότα του παρελθόντος επηρεάζουν καταλυτικά το παρόν. Ήταν πρόκληση για μένα να γράψω μια ιστορία, όπου τελικά «αμαρτίαι γονέων παιδεύουσι τέκνα»… και κατ’ επέκταση και τους απογόνους αυτών. Δούλεψα τα δυο κομμάτια ξεχωριστά και μετά τα «έπλεξα» μεταξύ τους, συνδέοντάς τα και γεμίζοντας τα κενά με ενδιαφέρουσες λεπτομέρειες.

Εσείς πιστεύετε στο μεταφυσικό, σε δυνάμεις “ανώτερες”;
Πιστεύω ακράδαντα σε μια ανώτερη Δύναμη, στην Ενέργεια του Καλού, που άλλοι ονομάζουν Θεό κι άλλοι Σύμπαν, ανάλογα με τις προσωπικές τους πεποιθήσεις. Και φυσικά θεωρώ ότι υπάρχει και το αντίθετό του. Εννοείται πως όλα περνούν από τα φίλτρα της λογικής, που δεν αποδέχεται τα πάντα αβασάνιστα και η οποία εξηγεί αρκετά φαινόμενα και καταλύει πολλά απατηλά καταφύγια.

Τι γράφετε αυτό τον καιρό;
Προσωπικά, πάντα με γοήτευε η πάλη του Καλού με το Κακό, η μεταξύ τους διάδραση, τα όπλα τους, τα δυνατά τους σημεία και η κοσμοθεωρία των πρεσβευτών τους. Η επόμενή μου προσπάθεια έχει κάτι και από αυτό. Επίσης παρακολουθούνται τα βαθύτερα ψυχολογικά αίτια και οι αντιδράσεις των ηρώων της νέας ιστορίας, χωρίς φυσικά να λείπει κι ένα γερό πασπάλισμα αγωνίας, δράσης και έρωτα!

ΚΕΡΔΙΣΤΕ ΤΟ ΒΙΒΛΙΟ!
Πάρτε μέρος στον διαγωνισμό, εδώ

Λίγα λόγια για το βιβλίο
Πρέβεζα 1767
Η Σαπφώ γνωρίζει την Κασσάνδρα, την Κόρη του Δάσους, που τη σώζει από βέβαιο θάνατο και μεταξύ τους αναπτύσσεται μια βαθιά φιλία. Καθώς τα χρόνια περνούν, οι δυο γυναίκες εξελίσσονται σε μεγάλες θεραπεύτριες και δίνουν ανακούφιση σε κάθε ανθρώπινο πόνο και αρρώστια. Ταυτόχρονα είναι οι μόνες που τολμούν να αντισταθούν στη φριχτή πραγματικότητα που έχει υφάνει η σκοτεινή προσωπικότητα του Αλή Πασά Τεπελενλή στην Ήπειρο, αλλά και στην τρομοκρατία του συνεργάτη του, Κωσταντή Σπαθιά. Ώσπου ένα φοβερό φονικό διαλύει τις ευαίσθητες ισορροπίες και τα πάντα ανατρέπονται…
Αθήνα 2008
Η Έλενα Βενιέρη καταλήγει στη φυλακή μετά από μια σειρά ανεξήγητων αποτρόπαιων δολοφονιών. Εκεί τη γνωρίζει και την ερωτεύεται παράφορα ο γνωστός δημοσιογράφος Άρης Κομνηνός, που θα κάνει τα πάντα για να αποδείξει την αθωότητά της. Είναι στ’ αλήθεια η Έλενα θύμα των περιστάσεων ή είναι όντως μια σατανική δολοφόνος, που έχει παρασύρει τον Άρη στα δίχτυα της;
Ο Άρης μπλέκεται σε ένα τρελό γαϊτανάκι μυστηρίου και υποψιών, προσπαθώντας να εξακριβώσει αν οι φόνοι έχουν τη ρίζα τους στο παρελθόν που εκδικείται ή στο παρόν που στιγματίζεται από τη ζοφερή δράση του υπόκοσμου.

Περισσότερα από Πρόσωπα
VIMA_WEB3b