MENU
Κερδίστε Προσκλήσεις
ΠΕΜΠΤΗ
25
ΑΠΡΙΛΙΟΥ
ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ
ΕΥΡΕΤΗΡΙΟ
ΕΠΙΛΟΓΗ ΣΙΝΕΜΑ
ΕΠΙΛΕΞΤΕ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟ X
Αθήνα ΕΛΙΖΕ
ΕΠΙΛΟΓΗ ΤΑΙΝΙΑΣ
ΕΠΙΛΕΞΤΕ ΤΑΙΝΙΑ X
3 Queer μικρού μήκους
100 χρόνια από τον Οδυσσέα
Aespa World Tour in Cinemas
Animal
Back to Black
Demon Slayer: Kimetsu No Yaiba – To the Hashira Training (με υπότιτλους)
Dune: Μέρος δεύτερο
Ennio: The Maestro
Ghostbusters: Η αυτοκρατορία του πάγου
Horrorant Film Festival – Νύχτες τρόμου 2024
Joe Strummer: The Future Is Unwritten
Kung Fu Panda 4 (μεταγλωττισμένη)
Kung Fu Panda 4 (με υπότιτλους)
Mistaken for Strangers
Playtime
Poor Things
Shayda
Spy x Family Code: White (με υπότιτλους)
Stop making sense
Take a Trip
Άγνωστοι μεταξύ μας
Ένας προφήτης, μα τι προφήτης
Αδέσποτα κορμιά
Αμπιγκέιλ
Ανατομία μιας πτώσης
Αντίλαλος
Απαγορευμένα παιχνίδια
Αποκάλυψη τώρα: Final Cut
Από την άκρη της πόλης
Αρθουρ ο βασιλιάς
Ασπιλη
Γάτες στο μουσείο (μεταγλωττισμένη)
Γκοτζίλα x Κονγκ: Η νέα αυτοκρατορία
Γυάλα
Δύο δάχτυλα μέλι 2
Δύο φίλοι και ένας ασβούλης (μεταγλωττισμένη)
Εγώ, καπετάνιος
Εμφύλιος πόλεμος
Ενα ταξίδι για πάπιες (μεταγλωττισμένη)
Ενθύμιον
Εξέλιξη
Επαγγελματίας υπνοβάτης
Ευχή (μεταγλωττισμένη)
Ζωντανό πνεύμα
Ζώνη ενδιαφέροντος
Η Μία και εγώ: Η ταινία (μεταγλωττισμένη)
Η Χίμαιρα
Η αρπαγή
Η κιβωτός του Νώε (μεταγλωττισμένη)
Η περιπέτεια
Η τελευταία παμπ
Κάμπια νύμφη πεταλούδα
Μάμα Γκλόρια
Μετέωρο και Σκιά
Μη μου λες ψέματα
Μην ανοίγεις την πόρτα
Μην περιμένετε και πολλά από το τέλος του κόσμου
Ο Μύλος και ο σταυρός
Ο Χάρι Πότερ και η Φιλοσοφική Λίθος
Οι Ελευσίνιοι
Οι άποικοι
Οι αντίπαλοι
Ο καταδικασμένος
Ο μικρός Νικόλας: Τι περιμένουμε για να είμαστε ευτυχισμένοι; (μεταγλωττισμένη)
Ο τελευταίος ήρωας
Ο χορός των φαντασμάτων (μεταγλωττισμένη)
Περασμένες ζωές
Πεσμένα φύλλα
Ραδιο Ουόλφμαν
Σούπερ Μάγκι (μεταγλωττισμένη)
Σπίθα στη θάλασσα
Στενές επαφές με τον Διάβολο
Στην τύχη ο Μπαλταζάρ
Στη φωτιά
Στο γραφείο καθηγητών
Στο ποταμόπλοιο
Συνάδελφοι ηρωικοί οικοδόμοι
Τα μαθήματα της Μπλάγκα
Το αγόρι και ο ερωδιός
Το κατά Ματθαίον ευαγγέλιο
Το μπλε καφτάνι
Το περασμένο καλοκαίρι
Τοτέμ
Υπέροχες μέρες
Χάος
Χαίρε, Μαρία
Χορεύοντας με τον Μπέκετ
Χρήστος, το τελευταίο παιδί
Χωρίς οξυγόνο
Ψάχνοντας τον Sugar man

Retro Movies &TV 13: Moulin Rouge!

Μια από τις πιο διάσημες ταινίες του Baz Lurhmann ήταν μια φαντασμαγορική ταινία εποχής με άρωμα από μιούζικαλ και από τη γαλλική Belle Epoque. Το Moulin Rouge! άφησε εποχή το 2001 και λόγω των λαμπερών του πρωταγωνιστών και της πρωτοτυπίας με την οποία αντιμετώπισε τα είδη του μιούζικαλ, του καμπαρέ και των ταινιών εποχής.

author-image Γιώργος Σμυρνής

Κυρίως όμως ήταν το γεγονός ότι επρόκειτο για ένα μουσικό φαινόμενο, που γέννησε μεγάλα hit εκείνη τη χρονιά. Σε μια περίοδο που η επίδραση του MTV ήταν πολύ ισχυρή ακόμα στα νεανικά κοινά, το έργο αυτό έγινε ένα ποπ φαινόμενο. Ένα τεράστιο videoclip, με τα αστέρια εκείνης της εποχής, με ήχους από RNB μαζί με τα κλασικά μοτίβα του μιούζικαλ και το κίνκυ στοιχείο του Καμπαρέ και της Belle Epoque. Η ταινία δεν είχε άλλη επιλογή, από το να «σπάσει ταμεία».

ΥΠΟΘΕΣΗ

moulin rouge11899 στο Παρίσι. Ο Christian (Ewan McGregor) ειναι ποιητής που αναζητάει την έμπνευση στο Παρίσι, την πόλη του φωτός, όπως αμέτρητοι ακόμα καλλιτέχνες και μποέμ τύποι εκείνα τα χρόνια. Πιστεύει στην ελευθερία, στην αλήθεια, στην ομορφιά και στον έρωτα. Το πρόβλημα του είναι ότι δεν έχει γνωρίσει ως τώρα τον έρωτα. Για πρώτη φορά τον βιώνει στο πρόσωπο της Satin. Το Moulin Rouge ειναι από τα πιο φανταχτερά καμπαρέ και η Satin (Nicole Kidman) μια πανέμορφη χορεύτρια η οποία έχει σαγηνέψει και τον δούκα. Όνειρό της είναι να γίνει ηθοποιός. Πρόκειται να γυρίσουν παράσταση στην οποία θα την γράψει ο Christian, θα παίξει η Satin και θα την χρηματοδοτήσει ο δούκας υπο έναν όρο! Η Satin θα είναι μόνο δικιά του και θα σκοτώσει τον Christian αν βρεθεί εμπόδιο στον δρόμο τους! Παράλληλα είναι άρρωστη… Η Satin για να προστατέψει τον αγαπημένο της τον διώχνει μακριά της…

Το σενάριο είναι του ίδιου του σκηνοθέτη Baz Luhrmann μαζί με τον Craig Pearce. Η ιστορία βασίζεται στο έργο του Αλέξανδρου Δουμά «Η κυρία με τις καμέλιες», αλλά είναι πιο πιθανό ο Luhrmann, ο οποίος έχει διατελέσει και σκηνοθέτης όπερας, να επηρεάστηκε απευθείας από την μεταφορά του μυθιστορήματος στο La traviata του Verdi.

Ο ίδιος ο Lurhmann πάντως δηλώνει ότι την επιλογή του να κάνει μιούζικαλ την όφειλε σε μια ταινία του Bollywood, που είδε κατά την διάρκεια ενός ταξιδιού του στην Ινδία. Η ταινία εκείνη συνδύαζε χορό, τραγούδι, κωμικά στοιχεία και δράμα. Κι ο Lurhmann αναζήτησε μια αντιστοιχία αυτού του μοντέλου στην δυτική κουλτούρα και σκέφτηκε το Moulin Rouge.


ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ

moulin rouge 3

Το αισθηματικό μιούζικαλ Moulin Rouge δημιουργήθηκε σχεδόν εξ ολοκλήρου από τον Baz Lurhmann και προβλήθηκε για πρώτη φορά στις Ηνωμένες Πολιτείες στις 6 Μαΐου 2001. Στην Ελλάδα, έκανε πρεμιέρα πολύ αργότερα, στις 9 Νοεμβρίου 2001. Πρωταγωνισούν η Nicole Kidman, ο Ewan McGregor, ο Jim Broadbent, ο Richard Roxburgh, ο John Leguizamo, ο Jacek Koman και η Caroline O’Connor.
Ενδεικτικό του ποπ χαρακτήρα του μιούζικαλ είναι ότι σε αυτό παίζει και μια κορυφαία σταρ της μουσικής εκείνη την περίοδο, η Kylie Minogue.

ΤΟ SOUNDTRACK

Περισσότερο ίσως από τη δράση, το θέαμα, τους χαρακτήρες, τις εντυπώσεις κερδίζει το soundtrack της ταινίας. Πολύ πριν το σίριαλ Glee, το Moulin Rouge! ήταν γεμάτο με διασκευές ήδη γνωστών τραγουδιών, τα οποία προσάρμοσε όμως στο ύφος γκλαμουριάς και ποπ αισθητικής της ταινίας.

Η μουσική από το Moulin Rouge! απαρτίζεται από αντιγραφές γνωστών τραγουδιών. Μερικά από αυτά είναι τα εξής: Lady Marmalade (πρωτοερμηνευμένο από την Πάτι Λαμπέλ). The Sound of music και The Lonely Goatherd (από το μιούζικαλ The Sound of Music), Because we can (από τον Fatboy Slim), Material Girl και Like a Virgin (της Madonna), Smells like teen spirit (των Nirvana), The Show Must Go On (Queen), Υour Song (του Elton John).

Χαρακτηριστικό είναι και το τραγούδι Elephant Love Medley το οποίο αποτελεί μια σύνθεση πολλών ήδη υπάρχοντων ερωτικών τραγουδιών (πολλά από τα οποία είναι ευρέως γνωστά) ενωμένα για να φτιάξουν ένα μόνο τραγούδι. Ανάμεσα στα πολλά κομμάτια αυτού του ποτ πουρί ξεχωρίζουν το All You Need Is Love – The Beatles, I Was Made for Lovin’ You – KISS, Pride (In The Name Of Love) – U2, Heroes – David Bowie, I Will Always Love You –Whitney Houston.

ΑΠΟΔΟΧΗ ΚΑΙ ΒΡΑΒΕΙΑ

H ταινία έκοψε πολλά εισιτήρια και έφτασε σε μεγάλα κέρδη της τάξης των 179 εκατ. δολαρίων. Το έργο άρεσε πολύ στο κοινό και θεωρείται από τα σημαντικότερα μιούζικαλ στην ιστορία του σινεμά. Μάλιστα, πέντε χρόνια αργότερα, το 2006, το Αμερικάνικο Κινηματογραφικό Ινστιτούτο τοποθέτησε το Moulin Rouge! στην 25η θέση των καλύτερων μιούζικαλ όλων των εποχών.

Η ταινία ήταν υποψήφια για 6 Όσκαρ και από αυτά κέρδισε δύο το 2002. Κέρδισε το βραβείο καλλιτεχνικής διεύθυνσης και αυτό των κοστουμιών . Επίσης, κέρδισε 3 χρυσές σφαίρες; (καλύτερης ταινίας μιούζικαλ ή κωμωδίας), καλύτερης ηθοποιού για την Nicole Kidman και καλύτερου τραγουδιού και τον Craig Armstrong.

Εξίσου μεγάλη αποδοχή γνώρισε και το soundtrack της ταινίας. Είναι χαρακτηριστικό ότι μετά την κυκλοφορία του, ήταν τέτοιες οι πωλήσεις, που αποφασίστηκε να βγει και δεύτερο soundtrack. 

-Είστε λάτρης των ταινιών και των σειρών εποχής; Τότε Ραντεβού με τον Πύργο του Ντάουντον… αποκλειστικά σε HD στον OTE TV! Απολαύστε τους τρίτους πρώτους κύκλους ξεκινώντας από την Πέμπτη 21 Νοεμβρίου και σε αποκλειστικότητα τον 4ο κύκλο της σειράς τον Δεκέμβριο.

Διαβάστε για την δημοφιλή σειρά “Ο Πύργος του Ντάουντον” στο OTE-TV

Περισσότερα από CINEMA
VIMA_WEB3b