MENU
Κερδίστε Προσκλήσεις
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ
17
ΜΑΪΟΥ
ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ

Η σεφ του διεθνώς βραβευμένου Funky Gourmet, Γεωργιάννα Χιλιαδάκη, αποκαλύπτει τα μυστικά της επιτυχίας της!

Η Ελλάδα μπορεί να αποτελέσει πόλο έλξης γαστρονομικού τουρισμού: αυτό πιστεύει η Γεωργιάννα Χιλιαδάκη, σεφ του εστιατορίου Funky Gourmet, που αναδείχθηκε 6ο καλύτερο εστιατόριο στον κόσμο για το 2013, σύμφωνα με την ψηφοφορία του TripAdvisor. Με τη Γεωργιάννα είχαμε μιλήσει το καλοκαίρι του 2012 για το REPORTER-Inside Information Magazine. Τότε μας είχε εξηγήσει το success story του φημισμένου εστιατορίου στο Μεταξουργείο, και είχε αναλύσει τη δική της αντίληψη για το ελληνικό gourmet και τις δυνατότητές του.Συνέντευξη στην Αργυρώ Σταυρίδη

Monopoli Team

Η ελληνική κουζίνα φημίζεται παγκοσμίως για τη νοστιμιά και τις υγιεινές βάσεις της, ωστόσο λίγοι είναι οι Έλληνες σεφ που είναι ευρέως γνωστοί στο εξωτερικό. Σε αυτούς τους λίγους συγκαταλέγεται η Γεωργιάννα Χιλιαδάκη, η πρώτη Ελληνίδα σεφ που κέρδισε αστέρι Michelin, για το εστιατόριό της, Funky Gourmet, το οποίο διατηρεί στον Κεραμεικό μαζί με τον συνέταιρό της σεφ, Νίκο Ρούσσο. Απαντώντας στην ερώτηση αν υπάρχει κάποιο γενικότερο «ελληνικό» στοιχείο που χαρακτηρίζει τη δουλειά της, και το οποίο πιστεύει ότι συνέβαλε στην επιτυχία της, κατονομάζει…

«Τα γονίδια της ελληνικής νοστιμιάς! Γιατί μην ξεχνάμε, ότι το φαγητό πάνω απ’ όλα πρέπει να είναι νόστιμο», τονίζει.

georgiannaandnikosΓιατί όμως να μην είναι περισσότεροι Έλληνες σεφ γνωστοί διεθνώς;
«Ένα από τα αρνητικά του κλάδου μας στην Ελλάδα, είναι ότι δυστυχώς δεν υπάρχουν πολλοί σεφ που να είναι και ιδιοκτήτες εστιατορίων. Δεν είναι τυχαίο το ότι στα καλύτερα εστιατόρια του κόσμου οι σεφ είναι και ιδιοκτήτες», εξηγεί η βραβευμένη «μαγείρισσα». Αλλά έχει να προτείνει και τρόπους για να βελτιωθεί γενικά ο κλάδος «φαγητό» στη χώρα μας: «Αυτό που λείπει από τη γαστρονομική σκηνή της Ελλάδας είναι περισσότερα εστιατόρια υψηλής γαστρονομίας, αλλά επίσης και η σταθερότητα της ποιότητας και της ταυτότητας των επιχειρήσεων εστίασης που προσφέρουν πιο απλό φαγητό. Το ελληνικό έδαφος και η θάλασσα ενδείκνυνται για παραγωγή γνήσιων προϊόντων, αρκεί να τα εκμεταλλευτούμε σωστά. Αν γίνουν αυτά, πιστεύω πως η Ελλάδα θα μπορέσει σιγά σιγά να αποτελέσει πόλο έλξης γαστρονομικού τουρισμού, όπως για παράδειγμα είναι το Σικάγο, η Σκανδιναβία, ή το Σαν Σεμπαστιάν στην Ισπανία».

Τι θεωρεί η Γεωργιάννα “value for money”;
«Ο σωστός επαγγελματίας κρατάει σταθερή την ποιότητα ενώ παράλληλα κοστολογεί σωστά το προϊόν του – δεν υπερχρεώνει ένα προϊόν σε περίοδο ανόδου της οικονομίας και μειώνει αντίστοιχα σε περίοδο ύφεσης τις τιμές στο ίδιο προϊόν. Τότε σύντομα αποκτά τη θέση του στην καρδιά του κόσμου. Από την πλευρά του πελάτη, θεωρώ πως ήρθε πλέον η εποχή που ο καταναλωτής θα πρέπει να ψάχνει και να αναγνωρίζει το ‘value for money’.

Πάντως το ελληνικό κοινό αποκτά ολοένα και περισσότερο γαστρονομική παιδεία
και ψάχνει την ποιότητα έναντι της τιμής, καθώς και τη γαστρονομική εμπειρία». Το τελευταίο αποδεικνύεται και από την…

funkygourmetAπήχηση που είχε η είδηση για τη βράβευση του εστιατορίου με αστέρι Michelin, τον Μάρτιο του 2012: «Δεχτήκαμε πάρα πολλά συγχαρητήρια από πολλούς πελάτες και φίλους καθώς και από συναδέλφους. Ταυτόχρονα στη δύσκολη αυτή στιγμή που διανύει η Ελλάδα, βραβεία πολιτισμού σε παγκόσμια κλίμακα βοηθούν στη διαμόρφωση μιας θετικότερης εικόνας της χώρας μας στο εξωτερικό. Δεδομένου ότι η βράβευση είναι σε διεθνές επίπεδο, το εστιατόριο το γνωρίζει αμέσως ολοένα και περισσότερος κόσμος και από όλα τα μέρη της Γης. Φανταστείτε ότι μετά τη βράβευση, η επισκεψιμότητα της ιστοσελίδας μας ανέβηκε κατά ένα μεγάλο ποσοστό. Άνθρωποι από τη Σιγκαπούρη μέχρι την Αυστραλία επισκέπτονται το site μας καθημερινά και ενδιαφέρονται να κάνουν κράτηση. Χωρίς το αστέρι, θα έπαιρνε ενδεχομένως πιο πολύ καιρό για να μας μάθουν».

Όμως ακόμα και αν μια διάκριση τέτοιου βεληνεκούς ερχόταν αργότερα, περιπτώσεις σαν αυτή του Funky Gourmet αποτελούν ούτως ή άλλως κινήσεις που ξεχωρίζουν. «Το Funky Gourmet βρίσκεται στον Κεραμεικό και συγκεκριμένα στη συμβολή δύο εκ των ωραιότερων πεζοδρόμων της Αθήνας, Σαλαμίνος και Παραμυθίας.

Η περιοχή αυτή είναι η καρδιά της παλιάς Αθήνας, με πανέμορφα νεοκλασικά κτήρια, θέατρα, γκαλερί, μπαρ και εστιατόρια. Είναι το ‘Σόχο’ της Αθήνας. Έχουμε άψογες σχέσεις και με τα υπόλοιπα εστιατόρια, και με ιδιώτες που αγαπούν το Funky Gourmet και το επισκέπτονται συχνά, καθώς και άλλου είδους επιχειρηματίες που ενδιαφέρονται επίσης για την ανάπτυξη της περιοχής». Έτσι περιγράφει η Γεωργιάννα το πλαίσιο μέσα στο οποίο δραστηριοποιείται μαζί με τον συνεργάτη της, και φροντίζει να μας ανοίξει κι άλλο την όρεξη: «Τώρα σκεφτόμαστε να ανοίξουμε κάτι πιο γρήγορο και πιο καθημερινό, πάντα με γνώμονα τις αρετές που χαρακτηρίζουν το ‘καλό φαγητό’: άριστη πρώτη ύλη, υψηλή τεχνική, αισθητική και πάνω απ’ όλα γεύση!».

Διαβάστε εδώ για τη βράβευση του Funky Gourmet

 
 
 
 

Περισσότερα από Πρόσωπα