MENU
Κερδίστε Προσκλήσεις
ΠΕΜΠΤΗ
28
ΜΑΡΤΙΟΥ
ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ

Παύλος Χαϊκάλης: Γυρίζαμε “σηριαλάκια” μόνο για επιβίωση και εσωτερική κατανάλωση…

Όταν γνωρίζεις από κοντά τον Παύλο Χαϊκάλη, ελάχιστα σου θυμίζει το δυναμικό βουλευτή των Ανεξάρτητων Ελλήνων. Χαμογελαστός, ευγενικός και ιδιαίτερα προσιτός, σε κερδίζει αμέσως με τους τρόπους του. Συναντηθήκαμε στο θέατρο Ιλίσια, πριν την παράσταση “Δείπνο με φίλους” στην οποία πρωταγωνιστεί μαζί με τον Γρηγόρη Βαλτινό, τη Ρένια Λουιζίδου και την Μπέσυ Μάλφα.Συνέντευξη στον Γιώργο Σμυρνή

author-image Γιώργος Σμυρνής

To “Δείπνο με φίλους” που σκηνοθετεί ο Γρηγόρης Βαλτινός είναι ένα έργο για το οποίο ο συγγραφέας του Ντόναλντ Μάργκιουλις τιμήθηκε με το Βραβείο Πούλιτζερ. Η ιστορία συνδυάζει κωμικά και δραματικά στοιχεία και μιλάει για τα αδιέξοδα των σχέσεων δύο φιλικών ζευγαριών. Στην παράσταση το ένα ζευγάρι χωρίζει, ενώ το άλλο παλεύει να αντισταθεί στη φθορά. Η διαφορά στην πορεία της ζωής που ακολουθούν, προκαλεί ρήγματα και στις φιλικές μεταξύ τους σχέσεις.
Η συζήτησή μας δεν περιορίστηκε στην παράσταση αυτή αλλά επεκτάθηκε και στις άλλες δραστηριότητες του ηθοποιού στην τηλεόραση και το σινεμά. Φυσικά ως Βουλευτής των Ανεξάρτητων Ελλήνων, ο Παύλος Χαϊκάλης μάς μίλησε και για την πολιτική, σχολιάζοντας τη Χρυσή Αυγή, αλλά και για το ενδεχόμενο συνεργασίας του κόμματος του με τον Σύριζα στις επόμενες εκλογές.   

Καλεσμένος σε “Δείπνο με φίλους”
“Στο έργο γελάς, γιατί έχει πολλές κωμικές στιγμές. Ταυτόχρονα νιώθεις συγκίνηση, που προέρχεται από τα αδιέξοδα που βιώνουν τα ζευγάρια.” δήλωσε χαρακτηριστικά ο κ. Χαϊκάλης.

deipnomefilousΣύμφωνα με τον ηθοποιό η φθορά στον γάμο- που είναι βασικό θέμα της παράστασης- δεν μπορεί να αποφευχθεί. “Η καθημερινότητα δημιουργεί από μόνη της φθορά. Το ζήτημα είναι να ψάχνεις εσύ τρόπους, ώστε να δικαιώσεις την επιλογή συντρόφου που έχεις κάνει και να φροντίζεις να υπάρχουν συνεχώς ανανεωτικά στοιχεία στην σχέση” .

Στην παράσταση το ένα ζευγάρι των παντρεμένων αποστασιοποιείται τελικά από το άλλο, που έχει χωρίσει. Σύμφωνα με τον κ. Χαϊκάλη αυτό είναι μοιραίο να συμβεί “όταν ο ένας δεν μπορεί να παρακολουθήσει την εξέλιξη του άλλου, δεν μπορούν να είναι μαζί. Αυτό συμβαίνει και στην δουλειά και στους φίλους και στις σχέσεις και παντού.” 


Στη «Λιμουζίνα» του Νίκου Παναγιωτόπουλου

Ο Παύλος Χαϊκάλης συμμετέχει και στην ταινία «Λιμουζίνα» του Νίκου Παναγιωτόπουλου, η οποία θα βγει τον Ιανουάριο του 2014 στις αίθουσες αλλά προβλήθηκε ήδη στις Νύχτες Πρεμιέρας. Στο καστ της ταινίας είναι εντυπωσιακό: Εκτός από τον Παύλο Χαϊκάλη, οι Λευτέρης Βογιατζής, Δημήτρης Καταλειφός, Νίκος Κουρής, Μάκης Παπαδημητρίου, Στάθης Λιβαθινός, Τάκης Σπυριδάκης, Σταμάτης Φασουλής, Ακύλλας Καραζήσης και πολλοί ακόμα σημαντικοί ηθοποιοί και σκηνοθέτες, κάνουν ένα πέρασμα από τη Λιμουζίνα! 

“Υπάρχει η ανάγκη της επιστροφής στον κινηματογράφο και όλοι διψάμε να κάνουμε μια καλή ταινία”. Ο Νίκος Παναγιωτόπουλος έχει μια σεβαστή ιστορία στον ελληνικό κινηματογράφο. Δεν είναι δήθεν άνθρωπος. Και όλα αυτά συνετέλεσαν στο να μαζευτούμε όλοι, να κάνουμε μια προσπάθεια, ώστε να γίνει ο κινηματογράφος όσο δυνατός θα πρέπει να είναι.”

Ο ίδιος ο Παύλος Χαϊκάλης ερμηνεύει έναν αντισυμβατικό καθηγητή ή «προφέσορα», που εκπαίδευει μικρά παιδάκια να παριστάνουν τα ανάπηρα, για να κερδίζουν χρήματα ζητιανεύοντας. “Ο προφέσορας έχει μια δική του φιλοσοφία πάνω στο θέμα της απάτης. Αυτό που ισχυρίζεται είναι ότι η απάτη προέρχεται από την ανάγκη της επιβίωσης. Δεν χρειάζεται να αποκαλύψω πολλά για το ρόλο μου, γιατί η δική μου ερμηνεία δεν είναι αποκομμένη από υπόλοιπο έργο, αλλά είναι ένα γρανάζι μιας συνολικής δουλειάς.”

peninta-peninta11Για το Πενήντα- Πενήντα 
Ο Παύλος Χαϊκάλης έχει συμμετάσχει σε μερικά από τα πιο πετυχημένα σήρια των τελευταίων χρόνων. Το Πενήντα- Πενήντα, για παράδειγμα, ακόμα και στις επαναλήψεις του χτυπάει πολύ καλά νούμερα στις μετρήσεις της AGB. Ο ίδιο θεωρεί ότι το σήριαλ αυτό θα συνεχίσει να λατρεύεται από το κοινό και τα επόμενα χρόνια. “Το Πενήντα- Πενήντα θα είναι μια σειρά, που θα μεγαλώσει γενιές και γενιές. Προβλέπω ότι θα παίζεται σε πολλές επαναλήψεις. Εκείνο που την κρατάει ψηλά στην εκτίμηση των τηλεθεατών είναι η αλήθεια των όσων δείχνει, οι ανθρώπινες σχέσεις, η χημεία των πρωταγωνιστών και του σκηνοθέτη και το καλό κείμενο των τριών συγγραφέων. Είναι μια σειρά, που έχει κάτι να πει στον κόσμο και δεν ανήκει στην σφαίρα του φανταστικού.”
 
Για τούρκικα σίριαλ
“Οι τουρκικές σειρές είναι καλογυρισμένες. Δείχνουν καταστάσεις, που θα μπορούσαμε να τις κάναμε κι εμείς και να διαφημίσουμε και τον τόπο μας. Δυστυχώς, δεν υπάρχει πολιτική γι’ αυτόν τον τομέα. Και για τα κανάλια τα τούρκικα σίριαλ αποτελούν μια φθηνή επιλογή, γιατί τα έχουν αγοράσει σε χαμηλό κόστος.” 

Θεωρεί όμως λάθος το γεγονός ότι η ελληνική τηλεοπτική παραγωγή έχει περάσει σε δεύτερη μοίρα. Θεωρεί ότι υπάρχει ζήτημα έλλειψης πολιτικής βούλησης. “Βασισμένοι στην κρίση δημιουργούμε μια δήθεν άποψη ότι τα πράγματα στην Ελλάδα είναι κοστοβόρα. Κανείς δεν λέει ότι η εργασία των Ελλήνων ηθοποιών και συντελεστών είναι επένδυση, για να χτίσουμε μια τηλεόραση, η οποία θα αποτελούσε μοντέλο για την Ευρώπη. Θα έπρεπε να βοηθηθούν τα κανάλια, ώστε να μπορέσουμε να κάνουμε σειρές, οι οποίες να πουληθούν στο εξωτερικό. Οι Τούρκοι έχουν κάνει μια πολιτική, διαφημίζοντας τα ήθη και τα έθιμά τους και την κουλτούρα τους. Εμείς δεν κάνουμε καμία προσπάθεια σε αυτόν τον τομέα. Γυρίζαμε σηριαλάκια, τα οποία ήταν μόνο για επιβίωση και εσωτερική κατανάλωση. Τα αποτελέσματα τα βλέπουμε μπροστά μας.”

Για την πολιτική
Πέρα από ηθοποιός, ο Παύλος Χαϊκάλης είναι και βουλευτής των Ανεξάρτητων Ελλήνων. «Πρώτη φορά» του είπα «παίρνω συνέντευξη από πολιτικό. Από ηθοποιούς έχω πάρει αρκετές συνεντεύξεις, αλλά από ηθοποιό και πολιτικό πρώτη φορά». Ο κ. Χαϊκάλης χαμογέλασε με το σχόλιο μου. 

Ο ηθοποιός αποφάσισε να ασχοληθεί με την πολιτική από εσωτερική ανάγκη, όπως δήλωσε χαρακτηριστικά. “Πιστεύω ότι οι καλλιτέχνες, οι πολιτικοί, οι εκπαιδευτικοί και οι διανοούμενοι έχουν ένα όραμα. Κι αυτό που λείπει αυτή την στιγμή από την χώρα μας είναι το όραμα για μία Ελλάδα που θα μπορεί να σταθεί στα πόδια της στα μέσα του αιώνα αυτού. Η Ελλάδα μπορεί να αναδείξει τον πραγματικό της εαυτό, την κουλτούρα και την φιλοσοφία της και να γίνει μια γεννήτρια παραγωγής ιδεών και προτάσεων. Να κάνει την Ευρώπη να ανακαλύψει την ελληνική της ταυτότητα και όχι η Ελλάδα να γίνει υποζύγιο μιας γερμανικής Ευρώπης”.

Σύμφωνα με τον κ. Χαϊκάλη, η πολιτική και η υποκριτική είναι τελείως διαφορετικά πράγματα και δεν τα συγχέει. “Άλλο να ερμηνεύεις έναν μονόλογο στο θέατρο. Άλλο να κάνεις μία αγόρευση μες την Βουλή. Άλλο να αναλύεις έναν ρόλο κι άλλο να αναλύεις ένα πολιτικό κείμενο. Στην πολιτική πρέπει να έχει συγκεκριμένες απόψεις, να είναι στοχευμένος ο λόγος σου, για να μπορέσεις να πετύχεις αυτό που θέλεις με δηκτικότητα, τόλμη και σοφία.”

Φυσικά, δεν αρνήθηκε να απαντήσει και σε ένα μεγάλο πολιτικό ζήτημα των τελευταίων μηνών, που είναι το θέμα της Χρυσής Αυγής. Ο Παύλος Χαϊκάλης σχολίασε τα πρόσφατα γεγονότα, την δολοφονία του Παύλου Φύσσα και τις συλλήψεις μελών της οργάνωσης, δηλώνοντας: “Η Χρυσή Αυγή, σύμφωνα με τις έρευνες και τα ευρήματα, τις σβάστιγκες κ.τ.λ., πιστεύω ότι είναι ένα σχήμα πολιτικό που βασίζεται σε φασιστικά και νεοναζιστικά πρότυπα, προς τα οποία πλήρης η κοινωνία είναι αντίθετη. Από εκεί και πέρα, για το αν είναι εγκληματική οργάνωση, περιμένουμε την απόφαση της δικαιοσύνης. Δεν πιστεύω ότι όλοι οι ψηφοφόροι της είναι νεοναζί και βασίζονται σε φασιστικά πρότυπα, αλλά ότι είναι εξοργισμένοι και αντίθετοι με το υπάρχον πολιτικό σύστημα. Και νομίζω ότι η Χρυσή Αυγή θα αντιμετωπισθεί μόνο αν το πολιτικό σύστημα αναγνωρίσει τα λάθη του και καταλάβει σε τι κατάσταση έχει φέρει έναν λαό ολόκληρο.”

Ένα από τα πολιτικά σενάρια που ακούγονται για τις επόμενες εκλογές, είναι μια ενδεχόμενη συνεργασία των Ανεξάρτητων Ελλήνων και του Σύριζα. Ο Παύλος Χαϊκάλης, πάντως, δεν αρνήθηκε ότι οι διαφορές ανάμεσα στα δύο κόμματα είναι πολύ μεγάλες. “Οι διαφορές των Ανεξαρτήτων Ελλήνων με τον Σύριζα είναι τεράστιες οπότε τίθεται ένα θέμα προς συζήτηση. Η σχετική σύμπνοια που υπήρχε μεταξύ Σύριζα και Ανεξαρτήτων Ελλήνων, είναι κατά πόσον θα μπορούσαν να συντρέξουν λόγοι, ώστε να δημιουργηθεί μια προσπάθεια ενάντια στο μνημόνιο και την Τρόικα. Θα φανεί μετά από τα αποτελέσματα των εκλογών κατά πόσο θα υπάρχει σύμπνοια σε πολλά βασικά θέματα, αν θα πρέπει να αποτινάξουμε ζυγούς από πάνω μας, αν μπορεί να φύγει αυτή η γερμανική μπότα, που νιώθουμε να υπερισχύει. Και βλέποντας τα όλα αυτά, να αποφασίσουμε αν θα συνδράμουμε τον Σύριζα και αν θα ακολουθήσουμε μια δυναμική πολιτική, καθώς οι Ανεξάρτητοι Έλληνες είναι το μοναδικό κόμμα που έχει ένα ουσιαστικό πολιτικό πρόγραμμα, για να βοηθήσει την ελληνική κοινωνία από την δίνη των προβλημάτων της πολιτικής των δανειστών. “

-Η παράσταση “Δείπνο με φίλους” παίζεται Τετάρτη: 21.15, Πέμπτη: 19.30, Παρασκευή: 21.15, Σάββατο: 18.15 & 21.15, Κυριακή: 18.15 Στο θέατρο Ιλίσια (Παπαδιαμαντοπούλου4) – Περισσότερα ΕΔΩ

Περισσότερα από Πρόσωπα
VIMA_WEB3b