MENU
Κερδίστε Προσκλήσεις
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ
29
ΜΑΡΤΙΟΥ
ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ

Σπουδαίο ντοκουμέντο: Δείτε τον μεγάλο Λευτέρη Βογιατζή στους “Βατράχους” του Αριστοφάνη το 1977! (video)

Ο πρόσφατος θάνατος του μεγάλου ηθοποιού και σκηνοθέτη Λευτέρη Βογιατζή ήταν μια μεγάλη απώλεια για το ελληνικό θέατρο και τον ελληνικό πολιτισμό. Το γεγονός ότι δεν θα μπορέσουμε να τον ξαναπαρακολουθήσουμε στην σκηνή, σίγουρα μας πληγώνει.

author-image Γιώργος Σμυρνής

Το θέατρο, δυστυχώς, είναι μια θνησιγενής τέχνη και από όσα δημιουργούνται επί σκηνής λίγα πράγματα διασώζονται από κάποιες βιντεοσκοπήσεις. Στην περίπτωση του μεγάλου ηθοποιού και σκηνοθέτη εντοπίσαμε ένα video με ολόκληρη την παράσταση των Βατράχων του 1977, σε σκηνοθεσία Σπύρου Ευαγγελάτου.

Πρόκειται για μία από τις πιο γνωστές- και σύμφωνα με πολλούς ειδικούς την καλύτερη κωμωδία του Αριστοφάνη. Η κωμωδία γράφτηκε και παίχτηκε στο τέλος του 5ου αιώνα π.Χ, στα τέλη του Πελοποννησιακού πολέμου, μια εποχή παρακμής της Αθηναϊκής Δημοκρατίας. Ο Αριστοφάνης με αφορμή την πολιτική κατάσταση της χώρας του, επιχειρεί να βοηθήσει τους συμπολίτες του παρουσιάζοντας τη συγκεκριμένη κωμωδία.

Ο Διόνυσος και ο δούλος του Ξανθίας με τις οδηγίες του Ηρακλή, κατεβαίνουν στον Άδη αναζητώντας έναν ποιητή, ο οποίος θα βγάλει την πόλη του από το αδιέξοδο στο οποίο έχει περιέλθει. Μετά από τον ποιητικό αγώνα μεταξύ του Ευριπίδη και του Αισχύλου, ο Διόνυσος επιλέγει τον δεύτερο για να σώσει την Αθήνα και φεύγουν μαζί από τον Άδη.

Ο Λευτέρης Βογιατζής στην παράσταση ερμηνεύει τον Ευριπίδη, στην εντυπωσιακή σκηνή της ποιητικής του μονομαχίας με τον Αισχύλο, που θεωρείται μια από τις πιο σημαντικές σκηνές της παγκόσμιας δραματουργίας. Η κύρια σκηνή του Λευτέρη Βογιατζή στην παράσταση είναι από το 73:00 και μετά. Από την κινηματογραφημένη παράσταση μπορούμε να δούμε στοιχεία του μεγάλου υποκριτικού του ταλέντου, όταν μάλιστα ήταν στην σχετικά νεαρή ηλικία των 32 ετών (ο Λευτέρης Βογιατζής γεννήθηκε το 1945). 

ΒΑΤΡΑΧΟΙ-1977 Αμφί- Θέατρο

Σκηνοθεσία: Σπύρος Ευαγγελάτος
Μετάφραση: Κώστας Ταχτσής
Μουσική σύνθεση: Στέφανος Γαζουλέας

Νίκος Μπουσδούκος (Διόνυσος) , Ηλίας Λογοθέτης (Ξανθίας) , Δημήτρης Πιατάς (Ηρακλής) , Λευτέρης Βογιατζής (Ευριπίδης) , Στέφανος Κυριακίδης (Αισχύλος) , Στάθης Κακαβάς (Πλούτων) , Μιχάλης Μητρούσης (υπηρέτης Πλούτωνα) , Γιώργος Τσιδίμης (Χάρων) , Κώστας Μπάσης (νεκρός/Αιακός) , Κώστας Αθανασόπουλος (υπηρέτης Περσεφόνης) , Ρίκα Σηφάκη (Α’ ξενοδόχα) , Άννα Κοκκίνου (Β’ ξενοδόχα)

Περισσότερα από Ιστορίες
VIMA_WEB3b