MENU
Κερδίστε Προσκλήσεις
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ
29
ΜΑΡΤΙΟΥ
ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ

Η Θάτσερ και το χέρι του Θεού! (video)

Στην Μάργκαρετ Θάτσερ, που έφυγε πρόσφατα από την ζωή, η ανθρωπότητα οφείλει πολλά: Άλλα θετικά, άλλα αρνητικά και άλλα που είναι για άλλους θετικά και για άλλους αρνητικά- ανάλογα με το συμφέρον του καθενός. Στην τρίτη κατηγορία ανήκει και το διασημότερο γκολ με χέρι στην ιστορία του ποδοσφαίρου, αυτό που πέτυχε ο Ντιέγκο Αρμάντο Μαραντόνα στον προημιτελικό Αργεντινής- Αγγλίας στο Μουντιάλ του Μεξικό το 1986.

author-image Γιώργος Σμυρνής

Σε εκείνον τον αγώνα ο Ντιέγκο Μαραντόνα είχε μπει πολύ γκαζωμένος. Το να κερδίσει την Αγγλία, τόσο ο ίδιος, όσο και η Αργεντινή, ήταν θέμα εθνικής τιμής. Ο λόγος ήταν ότι πριν τέσσερα χρόνια είχε προηγηθεί η επίθεση των Άγγλων στα νησιά Φώκλαντ (η Μαλβίνας για τους Αργεντινούς), που οδήγησαν σε μια ταπεινωτική ήττα τους Αργεντινούς.  Οι Αργεντίνοι τα είχαν καταλάβει με τον στρατό και η Θάτσερ το 1982 έστειλε τον αγγλικό στόλο, για να τα ανακαταλάβει, όπως και έγινε. Με τη νίκη αυτή τόνωσε το γόητρο της ίδιας και των Άγγλων και κέρδισε τις επόμενες εκλογές στην Αγγλία, αλλά ταπείνωσε τους Αργεντίνους και…  τσάντισε τον Μαραντόνα. 

Το αποτέλεσμα ήταν να θέλουν ντε και σώνει οι Αργεντίνοι- και φυσικά ο Μαραντόνα- να ξεπλύνουν την τιμή τους στο ποδοσφαιρικό χορτάρι. Η ευκαιρία τους δόθηκε το 1986, όταν Αργεντινή και Αγγλία συναντήθηκαν στον προημιτελικό του Μουντιάλ του Μεξικό. 

Σε κάποια στιγμή στο δεύτερο ημίχρονο του αγώνα, ο Μαραντόνα βρίσκεται φάτσα με τον τερματοφύλακα. Η μπάλα του έρχεται όμως ψηλά. Δεν είναι και το πρώτο μπόι. Έχει βέβαια τρομερή έκρηξη. Ένα άλμα, βάζει και λίγο το χεράκι του. Και γκολ! Ο διαιτητής δεν παίρνει είδηση την κομπίνα του Αργεντίνου υπερπαιχταρά και κατακυρώνει το γκολ. Αργεντινή- Αγγλία 1-0.

Στην συνέχεια, ο αφηνιασμένος από το μίσος του για τους Άγγλους Ντιέγκο πετυχαίνει ένα από τα ωραιότερα γκολ στην ιστορία του ποδοσφαίρου. Ένα γκολ που μέχρι τότε δεν μπορούσε να πιστέψει κανείς ότι γίνεται να μπει. Πήρε την μπάλα, διέσχισε τα δύο τρίτα του γηπέδου, πέρασε όποιον παίχτη της Αγγλίας βρήκε μπροστά του, μετά και τον τερματοφύλακα και σκόραρε. 2-0. Από τότε ένα αντίστοιχο γκολ έχει βάλει ο Μέσι με την Μπαρτσελόνα στο ισπανικό πρωτάθλημα, αλλά σε πολύ μικρότερης σημασίας αγώνα. Χώρια που φαινόταν από την προσπάθειά του, ότι ήθελε να μιμηθεί το γκολ του Μαραντόνα.

Η Αγγλία αντέδρασε, μείωσε σε 2-1, αλλά μέχρι εκεί. Η Αργεντινή είχε πάρει την εκδίκησή της για την ήττα στα νησιά Φώκλαντ. Και σαν να μην έφτανε αυτό, ήρθε και η δήλωση του Μαραντόνα μετά το τέλος του αγώνα, σαν αλάτι στην πληγή των αδικημένων Εγγλέζων: «Ήταν το χέρι του Θεού που έβαλε το γκολ».

Έτσι ο Μαραντόνα εκδικήθηκε την Αγγλία και την Μάργκαρετ Θάτσερ για την επίθεση στα νησιά Φώκλαντ για χάρη της ηττημένης στρατιωτικά πατρίδας του.  

Γιώργος Σμυρνής

Περισσότερα από Ιστορίες
VIMA_WEB3b