MENU
Κερδίστε Προσκλήσεις
ΠΕΜΠΤΗ
02
ΜΑΪΟΥ
ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ

Ευρυδίκη: Τα επαγγελματικά μου όνειρα έχουν γίνει πλέον πιο χειροπιαστά

Η Ευρυδίκη κάνει πρεμιέρα την Κυριακή 2 Δεκεμβρίου στο Γυάλινο Μουσικό Θέατρο με την παράσταση “Εγώ, η Edith και ο Εlvis…το μπλε ταξίδι”. Ερμηνεύει τραγούδια που αγάπησε από τα παιδικά της χρόνια μέχρι και σήμερα και παρουσιάζει μια άλλη πτυχή του μουσικού εαυτού της. Μιλάει για τη συνεργασία της με τον Γιώργο Θεοφάνους και τον Δημήτρη Κοργιαλά, την επιλογή ρεπερτορίου με Εντίθ Πιάφ και Έλβις Πρίσλεϊ και αποκαλύπτει πως κάποτε είχε την ευκαιρία να σταδιοδρομήσει στο εξωτερικό. Λίγες μέρες πριν την πρεμιέρα της, η Ευρυδίκη μιλάει εφ’ όλης της ύλης στο www.monopoli.grΣυνέντευξη στον Ορέστη Βέλμαχο

Monopoli Team

Τι να περιμένουμε να δούμε και να ακούσουμε σε αυτές τις εμφανίσεις σου στο Γυάλινο Μουσικό Θέατρο;
Αγαπημένα τραγούδια, όσα ξεχώρισα και αγάπησα από τα παιδικά μου χρόνια, τραγούδια που με μεγάλωσαν και με σημάδεψαν σε σημαντικές στιγμές της ζωής μου. Στο πρώτο μέρος ερμηνεύω τραγούδια από το διεθνές ρεπερτόριο, ενώ στο δεύτερο μέρος μένουμε Ελλάδα… Υπάρχουν τραγούδια κυρίως από τον ελληνικό κινηματογράφο που πιστεύω όλοι μας τα έχουμε ακούσει πολλές φορές και τα έχουμε αγαπήσει. Είναι στην ουσία μια μουσική ανασκόπηση μέσα από τα μάτια ενός κοριτσιού, σε εποχές που τα πράγματα ήταν ξέγνοιαστα και ήμασταν με το χαμόγελο στα χείλη.

Η παράσταση έχει τίτλο “Εγώ η Edith και ο Elvis… το μπλε ταξίδι”. Τι κοινό έχεις με την Εντίθ Πιάφ και τον Έλβις Πρίσλεϊ;
Είναι οι μεγάλες μου αγάπες… Όσο απίστευτο κι αν ακούγεται λόγω του διαφορετικού τους ρεπερτορίου, είναι οι καλλιτέχνες που μου κρατούσαν συντροφιά από μικρή ηλικία. Επειδή ο πατέρας μου δούλευε στη Γαλλική Πρεσβεία είχα πάντα μια ιδιαίτερη σχέση με τη γλώσσα αυτή. «Σκαλίζοντας» τη δισκοθήκη του γνώρισα τους μεγάλους γάλλους καλλιτέχνες, όμως η Πιάφ ήταν αυτή που μου έμεινε περισσότερο σαν άκουσμα και τρόπος έκφρασης, αλλά γενικότερα λατρεύω τη γαλλική μουσική. Μεγαλώνοντας άρχισα να ακούω και άλλα πράγματα και σαν κορίτσι που της άρεσαν οι άντρες καλλιτέχνες, ξεχώρισα τον Έλβις για το πολύ ιδιαίτερο στυλ που είχε.

Στις εμφανίσεις σου αυτές θα «ξεφύγεις» από το pop – rock και θα ερμηνεύσεις τραγούδια των Θεοδωράκη, Χατζιδάκι, Ξαρχάκου, Λοΐζου και άλλων μεγάλων δημιουργών. Είναι κάτι που ήθελες από καιρό και αποφάσισες να το κάνεις για να «δοκιμάσεις» τον εαυτό σου ή μπορεί και να σηματοδοτεί μια στροφή στην καριέρα σου;
Αυτό που μου λες δεν το είχα σκεφτεί καν!(γέλια). Δεν πρόκειται για στροφή στην καριέρα μου, απλά θα ερμηνεύσω τραγούδια που έχω αγαπήσει πολύ. Μπορεί να έχω χαρακτηριστεί pop ή και λίγο rock τραγουδίστρια στη μέχρι τώρα πορεία μου, αλλά πέρα από τη δισκογραφική μου δουλειά, υπάρχουν τόσα τραγούδια που με έχουν «αγγίξει» και τα έχω αγαπήσει… Νιώθω την ανάγκη να βγω να τα τραγουδήσω, δεν θέλω να τα τραγουδώ μόνο στο σπίτι μου, θέλω να τα μοιραστώ και με τον κόσμο. Αυτή η παράσταση ήταν κάτι που ήθελα πολύ καιρό να κάνω. Έχει ελάχιστα δικά μου τραγούδια και βασίζεται σε κομμάτια που αγάπησα πολύ, είναι αν το θες μια αφορμή για να γνωρίσει ο κόσμος την άλλη πλευρά της Ευρυδίκης, την πλευρά που δεν έχει δει από τη δισκογραφική μου δουλειά έτσι ώστε να πάρουν μια «γεύση» για το τι άλλο μπορώ να κάνω πάνω και σε ξένο στίχο.

Δείχνεις μια ιδιαίτερη αγάπη στο γαλλικό τραγούδι, έχεις σκεφτεί να κυκλοφορήσεις ένα album με αμιγώς γαλλικά τραγούδια;
Όχι δεν το είχα σκεφτεί, κυρίως γιατί βρισκόμαστε στην Ελλάδα και απευθύνομαι στο ελληνικό κοινό. Με αφορμή πάντως αυτές τις παραστάσεις θα ήθελα να γίνει μια live ηχογράφηση και να το κυκλοφορήσουμε σε album. Δεν είναι βέβαια εύκολο πράγμα, πρέπει να πάρουμε τις άδειες για τα τραγούδια κλπ, αλλά ελπίζω να μπορέσει να γίνει πράξη.

Από την αρχή της καριέρας σου και για αρκετά χρόνια, μόνιμος συνεργάτης σου ήταν ο πρώην σύζυγός σου Γιώργος Θεοφάνους. Μετά το χωρισμό σας, ήρθε η γνωριμία με το Δημήτρη Κοργιαλά και άλλαξες το μουσικό ύφος σου. Κατά πόσο ήταν εύκολη αυτή η επιλογή, πιστεύεις ότι σου βγήκε σε καλό;
Πολλοί το έχουν δει έτσι, αλλά δεν μπορώ να σου απαντήσω μονολεκτικά γιατί θα βγουν λάθος συμπεράσματα. Με τον Γιώργο ήμασταν πολλά χρόνια μαζί, κάναμε επιτυχίες και κάποια στιγμή είπαμε να δοκιμάσουμε κάτι διαφορετικό και οι δυο μας. Ήθελα να βαδίσω σε λίγο πιο rock μονοπάτια και η συνεργασία μου με τον Δημήτρη «κούμπωσε» ως προς αυτή την κατεύθυνση. Θέλησα απλά να κάνω ένα βήμα παραπάνω σαν Ευρυδίκη και μόνο σε κακό δε μου βγήκε.

Τι διαφορές έχουν σαν τραγουδοποιοί ο Γιώργος Θεοφάνους και ο Δημήτρης Κοργιαλάς;
Είναι δύσκολο να συγκρίνουμε δύο άτομα, είναι διαφορετικοί κι έχουν άλλο ύφος. Ο Γιώργος γράφει εξαιρετικά λαϊκά κομμάτια, αλλά καλύπτει παράλληλα μια πολύ μεγάλη γκάμα τραγουδιών με εξαιρετική επιτυχία. Ο Δημήτρης έχει γίνει γνωστός κυρίως για dance και pop επιτυχίες, όμως κάνει πολλά άλλα πράγματα που ο περισσότερος κόσμος δεν τα ξέρει. Για παράδειγμα το κομμάτι της Ραλλίας Χρηστίδου «Αν μετρηθούμε» είναι ένα μόνο δείγμα των άλλων πραγμάτων που κάνει. Το θέμα είναι ότι ο Δημήτρης κάνει πολλά που ο κόσμος δεν ξέρει, όπως δεν ξέρει και την απέραντη αγάπη του για το δημοτικό τραγούδι. Γράφει πολύ διαφορετικά πράγματα που οι περισσότεροι δεν φαντάζονται.

Εδώ και πολλά χρόνια είσαι ένα από τα πλέον αναγνωρίσιμα ονόματα της ελληνικής μουσικής σκηνής. Πιστεύεις ότι θα γνωρίζες την ίδια επιτυχία αν παρέμενες στην Κύπρο;
Όχι βέβαια, είναι μια πολύ μικρότερη αγορά από την Ελλάδα, όπως είναι και η Ελλάδα σε σύγκριση με την Αγγλία και την Αμερική, όπου είναι πιο δύσκολο βέβαια να καθιερωθείς αλλά αν το καταφέρεις θεωρείσαι καλλιτέχνης παγκοσμίου βεληνεκούς. Πιστεύω πως αν έμενα στην Κύπρο θα έκανα πράγματα γιατί αγαπώ το τραγούδι και είμαι πολύ δημιουργικό άτομο, αλλά θα ήμουν σίγουρα πιο περιορισμένη.

Έχεις σκεφτεί να μετακομίσεις μόνιμα στην Κύπρο;
Όχι, δεν το έχω σκεφτεί. Έχω σκεφτεί να πηγαινοέρχομαι πάντως με αφορμή το μουσικό εργαστήρι του Γιώργου Θεοφάνους που υπάρχει και στην Αθήνα. Μπορεί να είναι κουραστικό, αλλά χαίρομαι που θα βλέπω τους δικούς μου γιατί είναι πολλά τα χρόνια που λείπω και δεν μου φτάνουν πλέον οι γιορτές για να τους βλέπω. Αφορμή έψαχνα! (γέλια). Για να εγκατασταθώ μόνιμα όμως δεν το βλέπω, η μισή μου ζωή βρίσκεται στην Αθήνα πλέον.

“Ονειρεύομαι ακόμα, μαμά” είναι ο τίτλος του τελευταίου σου album. Τι ονειρεύεσαι ακόμα για τη μουσική σου καριέρα;
Πιο πολύ ονειρεύομαι πράγματα για τους δικούς μου ανθρώπους πλέον. Τα επαγγελματικά μου όνειρα έχουν γίνει πλέον πιο χειροπιαστά, πράγματα που μπορώ να «ακουμπήσω» και να πετύχω.

Δηλαδή;
Πλέον βάζω στόχους που μπορώ να πετύχω άμεσα, όπως η παράσταση αυτή στο Γυάλινο Μουσικό Θέατρο που αποτελεί ένα μεγάλο μου όνειρο και βαδίζει προς πραγματοποίηση. Μόλις «γευτώ» τη χαρά αυτή θα σκεφτώ το επόμενο βήμα μου.

Γιατί αποτελεί όνειρο η εμφάνιση στο Γυάλινο Μουσικό Θέατρο;
Είναι ο ιδανικός χώρος και νιώθω υπέροχα… Είχα εμφανιστεί εδώ πριν εννέα χρόνια με τον Βασίλη Παπακωνσταντίνου και τους Όναρ και βίωσα κάτι πολύ ωραίο. Έχει ανακαινιστεί κιόλας και είναι ό,τι ακριβώς χρειάζεται η παράσταση: Ένα μικρό θέατρο. Πολύ χαρούμενη είμαι και για τους συνεργάτες μου. Ο Κωνσταντίνος Ρήγος που σκηνοθετεί, είναι εξαιρετικός καλλιτέχνης και υπέροχος άνθρωπος με πολλές ιδέες. Επίσης, θέλω να ευχαριστήσω όλους τους ανθρώπους που συμμετέχουν στο να ανέβει σωστά η παράσταση και με βοήθησαν να βρεθώ εδώ.

Έχεις συμμετάσχει τρεις φορές στο διαγωνισμό της Eurovision. Θα σκεφτόσουν να το επιχειρήσεις άλλη μια φορά;
Όχι, πήγα αρκετές φορές και δε νομίζω ότι έχει νόημα. Είναι ένα κεφάλαιο που έκλεισε…

Απογοητεύτηκες από το αποτέλεσμα της τελευταίας εμφάνισης;
Εννοείται ότι στενοχωρήθηκα που δεν πέρασα στον τελικό γιατί πήγα με σκοπό να κάνω κάτι καλό. Από εκεί και πέρα δεν νιώθω πίκρα, πραγματοποιήθηκε ένα παιδικό μου όνειρο. Πήγα τρεις φορές, το χάρηκα, διασκέδασα, αλλά πρέπει να ανοίξει ο δρόμος για τους νέους καλλιτέχνες…

Υπάρχουν σκέψεις για «άνοιγμα» στο εξωτερικό;
Μπα… Δεν το τόλμησα όταν ήμουν μικρή και δεν θα το κάνω τώρα. Είμαι άνθρωπος που του αρέσει η ήρεμη ζωή, δεν είναι αυτοσκοπός ο ανταγωνισμός και δεν μπήκα ποτέ στη λογική του αλόγου κούρσας. Μου δόθηκαν κάποιες ευκαιρίες όταν ήμουν φοιτήτρια στη Γαλλία, αλλά τα έφερε έτσι η ζωή που αρραβωνιάστηκα με τον Γιώργο (σ.σ. Θεοφάνους), πήγαμε στο Μπέρκλεϋ των ΗΠΑ και μετά ήρθε η δισκογραφική πρόταση από Ελλάδα. Τι να πω, μάλλον αυτό είχε σχεδιάσει ο Θεός για μένα…

Ποια είναι τα σχέδιά σου μετά τις εμφανίσεις στο Γυάλινο Μουσικό Θέατρο;
Θέλω να συνεχίσω με το “Εγώ η Edith και ο Elvis… το μπλε ταξίδι” σε Θεσσαλονίκη και Κύπρο και μακάρι να μπορέσουμε να το κάνουμε και σε περιοδεία το καλοκαίρι.

Υπάρχουν δηλαδή σκέψεις να συνεχιστεί και του χρόνου η παράσταση;
Το έτρεξες πάρα πολύ! (γέλια) Μακάρι να ξεκινήσουμε με το καλό, να το «αγκαλιάσει» ο κόσμος, να περάσουν καλά όσοι έρθουν και να μεταφερθεί και σε άλλες πόλεις.

Ετοιμάζεις κάτι δισκογραφικά;
Όχι, έχω αφοσιωθεί στην παράσταση. Μάλλον θα αρχίσω να ετοιμάζω κάτι από του χρόνου.

Περισσότερα από Πρόσωπα
VIMA_WEB3b