MENU
Κερδίστε Προσκλήσεις
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ
29
ΜΑΡΤΙΟΥ
ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ

“Από πού πάνε για το κάστρο, παρακαλώ;» στο θέατρο Εν Αθήναις- Κουλτουριάρικο παιδικό

Ένα κλασικό νορβηγικό παραμύθι σε ένα αρκετά ατμοσφαιρικό θεατρικό ανέβασμα για τους μικρούς φίλους και τους γονείς τους είναι η παράσταση «Από πού πάνε για το κάστρο παρακαλώ» στο θέατρο Εν Αθήναις.

author-image Γιώργος Σμυρνής

Το έργο είναι βασισμένο σε νορβηγικό μύθο και παρακολουθεί τη σχέση που αναπτύσσεται ανάμεσα σ’ έναν μυστηριώδη λευκό αρκούδο που μιλάει, και μια φτωχή κοπέλα (Αγγελική Φράγκου) που τον ακολουθεί στο πλούσιο κάστρο του, με αντάλλαγμα τη σωτηρία απ’ την πείνα της φτωχής οικογένειάς της. Ο αρκούδος (Δημήτρης Κατσιμίρης), όπως γίνεται στα παραμύθια, κρύβει μέσα του έναν πρίγκιπα που περιμένει να απελευθερωθεί από την κατάρα μιας κακιάς μάγισσας (Μαρία Ψαθά). Και για να γίνει αυτό, θα πρέπει η όμορφη κοπέλα να τον αγαπήσει σαν ζώο.

Τέτοια παραμύθια, που σε έναν ενήλικο ακούγονται ανόητα, όταν ήμασταν παιδιά τα πιστεύαμε και μάλιστα τα αγαπούσαμε και πάρα πολύ (ο βάτραχος που έγινε πρίγκιπας, η πεντάμορφη και το τέρας). Έτσι η αγάπη που δείχνει η κοπέλα σε έναν αρκούδο, ο οποίος τις νύχτες ξαναγίνεται πρίγκιπας, είναι ένα ιδανικό θέμα για μια παιδική παράσταση. Η μυθοπλασία, επειδή προέρχεται από παραμύθι, έχει κάτι το πιο ονειρικό και ατμοσφαιρικό, σε σχέση με άλλα παιδικά έργα, που βασίζονται περισσότερο στον χωρό και το τραγούδι.

Σκηνικά υπάρχουν, αν και είναι αρκετά λιτά. Επίσης, υπάρχουν ρούχα που ταιριάζουν στο πνεύμα του παραμυθιού και κάνουν την κοπέλα να έχει μια πριγκιπική λάμψη. Γενικά τηρούνται όλα τα στερεότυπα του μαγικού κόσμου παραμυθιού- κάτι που είναι καλό σε μια παιδική παράσταση. Η εικόνα έχει αρκετή γλαφυρότητα και αντισταθμίζει έτσι κάποιες δυσκολίες κατανόησης του έργου από ένα παιδί που ίσως φέρνει η χρήση της ομοιοκαταληξίας – οι διάλογοι του έργου είναι ως επί το πλείστον σε ρίμα.

Η παράσταση είναι ένα κλασικό παραμύθι, που αρέσει αρκετά στα πιτσιρίκια και ιδίως στα κοριτσάκια, που τρέχουν στο τέλος να φωτογραφηθούν με την καλή της ιστορίας Αγγελική Φράγκου. Είναι όμως και μια παράσταση, που μπορεί κι ένας γονιός να την παρακολουθήσει πιο ευχάριστα, από όσα τα περισσότερα παιδικά. Γενικά, είναι ένα έργο που απευθύνεται και σε μικρά και σε μεγάλα παιδιά.

Γιώργος Σμυρνής

Η παράσταση παίζεται κάθε Σάββατο στις 17:30 στο θέατρο Εν Αθήναις.
Διεύθυνση: Ιάκχου 19, Γκάζι

Περισσότερα από ΕΙΔΑΜΕ / Παραστάσεις
VIMA_WEB3b