MENU
Κερδίστε Προσκλήσεις
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ
19
ΑΠΡΙΛΙΟΥ
ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ
ΕΠΙΛΕΞΤΕ:
ΠΑΡΑΣΤΑΣΗ
ΕΠΙΛΕΞΤΕ ΠΑΡΑΣΤΑΣΗ X
ΗΘΟΠΟΙΟ
ΕΠΙΛΕΞΤΕ ΗΘΟΠΟΙΟ X
ΘΕΑΤΡΟ
ΕΠΙΛΕΞΤΕ ΘΕΑΤΡΟ X
ΟΛΕΣ ΟΙ ΠΑΡΑΣΤΑΣΕΙΣ
Σύγχρονο

Παιχνίδια Εξουσίας στο θέατρο Αλμα

Το έργο του Πέρα Ριέρα με τίτλο “Παιχνίδια Εξουσίας” ανεβαίνει στο θέατρο Άλμα από την Πέμπτη 25 Οκτωβρίου σε σκηνοθεσία Νικαίτης Κοντούρη.

author-image Μαίρη Ρετσίνα

Τα «Παιχνίδια Εξουσίας», το έργο του Kαταλανού συγγραφέα, Πέρα Ριέρα, ένα σύγχρονο πολιτικό ψυχολογικό θρίλερ για τρία πρόσωπα, με ανατροπές, πιέσεις που οδηγούν στα άκρα, σκληρό χιούμορ και κυρίως, καταιγιστικό ρυθμό, ανεβαίνει πρώτη φορά στην Ελλάδα, από την Κατερίνα Μαραγκού και τον Βίλη Ανδρέου στο θέατρο «Άλμα».

Τη σκηνοθεσία υπογράφει η Νικαίτη Κοντούρη, δεκαoκτώ χρόνια μετά την πρώτη της συνάντηση με την Κατερίνα Μαραγκού στην εξαιρετική παράσταση του έργου «Τριαντάφυλλο στο στήθος» του Τέννεσι Ουίλιαμς (1994-95, θέατρο «Αθηνών»).

Στο ρόλο του πρωθυπουργού Βίκτορ Μπος, ο Στέφανος Κυριακίδης, συμπρωταγωνιστής με την Κατερίνα Μαραγκού στην πρώτη της θιασαρχική δουλειά, στην ιψενική «Νόρα» (1990-1991, θέατρο «Αθηνών»).

Σύνοψη του έργου
Σε μια σύγχρονη ευρωπαϊκη Δημοκρατία οργιάζουν οι φήμες για  σεξουαλικές σχέσεις του πρωθυπουργού με ανήλικη …
Η γνωστή δημοσιογράφος  μεγάλου τηλεοπτικού σταθμού,  Σύλβια Ουτζές (Κατερίνα Μαραγκού), κρατώντας στα χέρια φωτογραφίες  του πρωθυπουργού και της ανήλικης σε ερωτικές περιπτύξεις, είναι   αποφασισμένη να αποκαλύψει την αλήθεια και να μην λυπηθεί κανέναν και τίποτα. Καταφέρνει να κλείσει συνέντευξη με τον πρωθυπουργό, Βίκτορ Μπος (Στεφανος Κυριακιδης) .

Η θητεία της κυβέρνησης  Μπος βρίσκεται στο μέσον και θεωρείται από όλους επιτυχής -πώς λοιπόν, θα αποτραπεί η πτώση της; Τα όπλα της αντιπολίτευσης δείχνουν ισχυρά…

Στο πρόσωπο του έμπιστου του και υπεύθυνου Τύπου του, Κάσερες (Θέμης Πάνου), ο πρωθυπουργός βρίσκει τον άνθρωπο που θα μπορέσει να κάμψει τις αντιστάσεις τις Ουτζές, αλλά και να διαστρέψει την αλήθεια… Ο Κάσερες χτυπάει πισώπλατα την Ουτζές χρησιμοποιώντας την 15χρονη κόρη της. Ο εκβιασμός απαιτεί συμβιβασμό και υπαναχώρηση.
Θα καταφέρει η Σύλβια να φτάσει έως το τέλος; Θα επιτύχει η σκευωρία του Κάσερες; Τί διαμείβεται πριν, τι  θα συμβεί κατά την διάρκεια της τηλεοπτικής συνέντευξης, και τι μετά από αυτήν; Μέσα σε λιγότερο από δύο ώρες  ο καταιγιστικός ρυθμός των εναλλαγών και των εκατέρωθεν εκβιασμών θα φτάσει στα άκρα…
Ποιός ή ποιοί θα καταφέρουν να βγουν αλώβητοι από τη δοκιμασία; Και τελικά,  ποιός και πώς  θα δικαιωθεί ηθικά; …

Λίγα λόγια για τον Πέρα Ριέρα
Γεννήθηκε το 1974 στο Κανέτ ντε Μαρ, κοντά στη Βαρκελώνη. Σπούδασε Δραματουργία και Σκηνοθεσία Θεάτρου στο Ινστιτούτο Θεάτρου της Βαρκελώνης, και Ιστορία της Τέχνης στο Πανεπιστήμιο της Βαρκελώνης, απ’ όπου απέκτησε μεταπτυχιακό τίτλο στις Θεατρικές Σπουδές.

Είναι καθηγητής Θεωρίας του Θεάτρου και της Δραματουργίας στο Ινστιτούτο Θεάτρου της Βαρκελώνης, και Θεατρικής γραφής στον κύκλο σεμιναρίων Obrador της Sala Beckett της Βαρκελώνης.

Συνδυάζει τη διδασκαλία με τη θεατρική γραφή και τη συγγραφή τηλεοπτικών σεναρίων. Είναι μέλος της συντακτικής ομάδας των θεατρικών περιοδικών Pausa και Estudis Escènics.

Έχει επιμεληθεί τη δραματουργία διαφόρων παραγωγών με έργα των  F. Dürrenmatt, J. C. Carrière, F. Von Suppé, G. Bizet και B. Brecht.

Έχει γράψει τα θεατρικά έργα: Μακριά απ’ το Νουούκ (Εθνικό Θέατρο της Καταλονίας• Βραβείο Κριτικής Serra d’ Or για το καλύτερο καταλανικό έργο του 2010)•Οικία Καλόρες (Sala Beckett της Βαρκελώνης)• Ο παράγοντας Luxemburg (Teatre Lliure της Βαρκελώνης)• Παιχνίδια εξουσίας (Sala Villaroel της Βαρκελώνης)• Foxtrot (δεν έχει παρασταθεί). Έχει γράψει επίσης το εγχειρίδιο των παραστατικών τεχνών Fem teatre (Κάνουμε θέατρο) που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις La Galera. Τον Μάιο του 2013, θα σκηνοθετήσει στην κεντρική σκηνή του Εθνικού Θεάτρου της Καταλονίας το έργο του Βαρκελώνη, το οποίο έγραψε κατ’ ανάθεση τού διευθυντή τού ΕΘΚ, Σέρτζι Μπελμπέλ.

Συντελεστές
Μετάφραση από τα καταλανικά: Μαρία Χατζηεμμανουήλ – Δημήτρης Ψαρράς
Σκηνικά – κοστούμια: Γιώργος Πάτσας
Φωτισμοί: Μελίνα Μάσχα
Σύνθεση ήχων – μουσική επιμέλεια: Δημήτρης Ιατρόπουλος

Διεύθυνση
Αγίου Κων/νου και Ακομινάτου 15 – 17 , Αθήνα

Τηλέφωνο
210-52.20.100

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ
Συγγραφέας: Πέρα Ριέρα
Σκηνοθεσία: Νικαίτη Κοντούρη


Παίζουν: Κατερίνα Μαραγκού Σύλβια Ουτζές (δημοσιογράφος), Στέφανος Κυριακίδης Βίκτωρ Μπος (πρωθυπουργός), Θέμης Πάνου Κάσερες (υπεύθυνος Τύπου)

Περισσότερα από ΘΕΑΤΡΟ
VIMA_WEB3b