MENU
Κερδίστε Προσκλήσεις
ΠΕΜΠΤΗ
25
ΑΠΡΙΛΙΟΥ
ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ

11η Σεπτεμβρίου: Η μέρα που άλλαξε τον κόσμο!

Χτες συμπληρώθηκαν 10 χρόνια από το ισχυρότερο τρομοκρατικό χτύπημα στην ιστορία, την επίθεση της Αλ Κάιντα στις 11 Σεπτεμβρίου 2001 στους δίδυμους Πύργους της Νέας Υόρκης.

author-image Γιώργος Σμυρνής

Η ιστορία είναι γνωστή σε όλους. Την είδαν να αναπαράγεται χιλιάδες φορές στις οθόνες τους. Δύο αεροπλάνα, υπό ομηρία από ομάδες ισλαμιστών φονταμενταλιστών αεροπειρατών, πραγματοποίησαν επίθεση καμικάζι στους δύο θεόρατους ουρανοξύστες. Τα σίδερα των κτηρίων έλιωσαν από την τρομακτική θερμότητα των καυσίμων από τα δύο επιβατικά αεροσκάφη, που ανατινάχθηκαν μέσα τους και το αποτέλεσμα ήταν να καταρρεύσουν σαν χάρτινοι πύργοι. Σχεδόν 3 χιλιάδες έφτασαν τα θύματα.

Η απάντηση της κυβέρνησης Μπους ήταν να κηρύξει πόλεμο στο Αφγανιστάν, την έδρα της Αλ Κάιντα και πόλεμο στο Ιράκ του Σαντάμ Χουσεΐν, ο οποίος δεν είχε καμία εμπλοκή στο θέμα. Αμέτρητες θεωρίες συνωμοσίας αναπτύχθηκαν, τις οποίες δεν αξίζει καν να σχολιάσουμε. Επίσης, ο Μπιν Λάντεν έγινε αποδεκτός ως λαϊκός επαναστάτης και ήρωας από μερίδα των Ελλήνων, χολωμένων από την επίθεση που είχε κάνει η Αμερική στους αγαπημένους μας Σέρβους.

Ακόμα και σήμερα, υπάρχουν διανοούμενοι, όπως ο σκηνοθέτης Κούνδουρος, που θεωρούν ήρωα τον Μπιν Λάντεν. Όμως, ακόμα κι αν με μία μακιαβελική προσέγγιση του θέματος πούμε ότι ο σκοπός αγιάζει τα μέσα- και η χρήση ομήρων επιβατών σε αεροπλάνα ως ανθρώπινες βόμβες για την εξόντωση χιλιάδων επίσης άμαχων αμερικανών, αγιάζεται από την ιερότητα ενός σκοπού- ποιός ήταν ο σκοπός της Αλ Κάιντα; Ποια κοινά σημεία σε ιδέες, τρόπο ζωής, αξίες έχει η εκκοσμικευμένη δύση και οι διανοούμενοι της με τους φανατικότερους των Ισλαμιστών;

Ένα άλλο θέμα είναι η προέλευση της Αλ Κάιντα. Η τρομοκρατική οργάνωση προήλθε από τον πόλεμο στο Αφγανιστάν. Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι οι ΗΠΑ στήριξαν τους ίδιους ανθρώπους που αργότερα σχημάτισαν την Αλ Κάιντα στον πόλεμο με την “Αυτοκρατορία του Κακού” (Evil Empire), όπως χαρακτήριζε ο Ρήγκαν την Σοβιετική Ένωση τη δεκαετία του 80. Τότε τους συνέδεε το κοινό συμφέρον για την εξόντωση των “άθεων κομουνιστών”. Ο πόλεμος εκείνος τέλειωσε με ήττα της Σοβιετικής Ένωσης, προετοιμάζοντας την κατάρρευσή της.

Αργότερα, στις αρχές του 90, όταν οι Αμερικάνοι επιτέθηκαν στο Ιράκ και δεν έλεγαν να φύγουν από τις βάσεις τους στην Σαουδική Αραβία, που εκτός από πετρέλαιο έχει και πολλούς φανατικούς Ισλαμιστές, οι προτεραιότητες ανθρώπων, όπως ο Οσάμα Μπιν Λάντεν, άλλαξαν. Στόχος έγιναν οι ΗΠΑ. Ήδη φανατικοί Μουσουλμάνοι προσπάθησαν να τινάξουν στον αέρα τους δίδυμους πύργους το 1993. Ανατίναξαν ένα αυτοκίνητο με εκρηκτικά, θέλοντας να ρίξουν τον ένα πύργο πάνω στον άλλο, σαν να ήταν κορίνες του μπόουλινγκ. Δεν τα κατάφεραν, γιατί τους έλειπαν μερικά κιλά εκρηκτικών.

Οκτώ χρόνια αργότερα, πάντως, τα κατάφεραν.

Ποια ήταν τα αποτελέσματα της επίθεσης στους δίδυμους πύργους; Οι ΗΠΑ έγιναν συντηρητικότερες. Δύο πόλεμοι με χιλιάδες νεκρούς πραγματοποιήθηκαν. Ο Μπους ξαναβγήκε με σημαία του την επίθεση στον άξονα του κακού, συσπειρώνοντας την πατριωτική και την χριστιανική δεξιά των ΗΠΑ. Κι ανοίγοντας διμέτωπο αγώνα, η χώρα του ξόδεψε τεράστια ποσά, μένοντας εκτεθειμένη οικονομικά αργότερα, όταν το 2008 ξέσπασε η παγκόσμια οικονομική κρίση. Η κρίση αυτή ξεκίνησε από την Αμερική, η οποία πλέον βασανίζεται από μια μεγάλη κρίση χρέους, την οποία δημιούργησαν επιλογές της κυβέρνησης Μπους.

Μία από αυτές ήταν τα δύο μέτωπα, σε Ιράκ και Αφγανιστάν. Κι αν η επίθεση στο Αφγανιστάν ήταν μια μάλλον αυτονόητη επιλογή αυτοπροστασίας μιας υπερδύναμης, ο πόλεμος στο Ιράκ βασίστηκε σε ψεύτικα στοιχεία, σε παραπληροφόρηση και ήταν μια μονομερής ουσιαστικά ενέργεια των ΗΠΑ και της Μ. Βρετανίας του Μπλερ. Κι ήταν ο πιο δαπανηρός από τους δύο πολέμους.

Δέκα χρόνια μετά, ο κόσμος ακόμα μετράει τις πληγές του από την πολύνεκρη επίθεση στους δίδυμους πύργους και το λουτρό αίματος που την ακολούθησε. Η τρομοκρατία το 2001 κέρδισε μια πρωτοφανή νίκη! Πέτυχε τον μοναδικό ρεαλιστικό της στόχο. Να σπείρει το χάος και την καταστροφή στον πλανήτη.

Γιώργος Σμυρνής

Περισσότερα από Ιστορίες
VIMA_WEB3b