MENU
Κερδίστε Προσκλήσεις
ΤΡΙΤΗ
23
ΑΠΡΙΛΙΟΥ
ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ

The Great Gig: μια μπάντα “αφιερωμένη” στους Pink Floyd

Οι Pink Floyd υπήρξαν ένα από τα επιδραστικότερα συγκροτήματα όλων των εποχών. Τα κομμάτια τους διαχρονικά και αξεπέραστα εξακολουθούν να αγγίζουν και να εμπνέουν πολλούς καλλιτέχνες αλλά και απλούς ακροατές. Το γκουπ The Great Gig είναι μια παρέα μουσικών που δεν διασκευάζουν τα κομμάτια των Pink Floyd. Tα ερμηνεύουν με πλήρη σεβασμό στις πρωτότυπες εκτελέσεις, ακριβώς όπως τα έχει γνωρίσει και αγαπήσει το κοινό. Οι live εμφανίσεις τους περιλαμβάνουν και video προβολές, με θεματολογία σχετική με το αντίστοιχο μουσικό κομμάτι που εκτελείται επι σκηνής, μετατρέποντάς την από απλή συναυλία σε μια οπτικοακουστική παράσταση.Με αφορμή την εμφάνισή τους στο Μύλο στις 16 Σεπτεμβρίου, οι The Great Gig μιλούν στο Monopoli.gr για τη μουσική των Pink Floyd και το τί σημαίνει να είσαι μια Tribute Band.

Monopoli Team

Εισαγωγικά, μιλήστε μου λίγο για εσάς… Ποια είναι η ιστορία πίσω από το συγκρότημα;
Το συγκρότημα δημιουργήθηκε στις αρχές του 2005. Μετά από 18 μήνες προετοιμασίας, έκανε την πρώτη του εμφάνιση τον Οκτώβριο του 2006, στη ζωντανή σκηνή “ΞΥΛΟΥΡΓΕΙΟ”, στον πολυχώρο “Μύλος” της Θεσσαλονίκης. Μέχρι σήμερα, έχουμε εμφανιστεί σε διάφορα live stages της Θεσσαλονίκης. Παράλληλα, έχουμε κάνει εμφανίσεις σε ζωντανές σκηνές και φεστιβάλ άλλων πόλεων (Καστοριά, Φλώρινα, Ιωάννινα κ.α.). Αποτελείται από δέκα μέλη, εννέα μουσικοί επί σκηνής και ένας video-artist, ο οποίος επιμελείται την παραγωγή και προβολή των video. Όλοι οι συντελεστές είναι έμπειροι και καταξιωμένοι στον χώρο τους και τους ενώνει η αγάπη τους για τη μουσική γενικότερα, αλλά και ειδικότερα για τη μουσική των Pink Floyd.

Τι ήταν αυτό που βρίσκετε ξεχωριστό στους Pink Floyd και σας παρακίνησε να δημιουργήσετε μία tribute band;
Το θρυλικό συγκρότημα των Pink Floyd, αν και άκμασε πριν από πολλά χρόνια, συνεχίζει να παραμένει ιδιαίτερα επίκαιρο και δημοφιλές, ακόμα και σε νεότερες γενιές που δεν το γνώρισαν στην ακμή του. Η μουσική και οι στίχοι τους θίγουν με τρόπο διαχρονικό θέματα όπως ο πόλεμος, η εκμετάλλευση – καταστροφή του περιβάλλοντος, οι φυλετικές διακρίσεις, η κοινωνική αποξένωση, η ανεργία, η αβεβαιότητα για το μέλλον, η ελπίδα, θέματα που αφορούν όλους μας μέχρι σήμερα. Στόχος του “The Great Gig” είναι να παρουσιάσει τα διαχρονικά αυτά κομμάτια τόσο σε κοινό που μεγάλωσε και ωρίμασε με την μουσική των Pink Floyd όσο και σε νεότερο ηλικιακά κοινό, με στόχο σαφώς την ψυχαγωγία, αλλά και την αφύπνιση και τον προβληματισμό για τα θέματα που θίγονται.

Αγαπημένο μέλος;
Ο αναπόδραστος συνειρμός είναι Gilmour ή Waters; Είναι πολύ δύσκολο να διαλέξεις έναν, αφού και οι δύο αποτελούν τα σήματα κατατεθέντα των Pink Floyd. Το δίλημμα μπορεί να προεκταθεί στο ερώτημα: Ποιο είναι το καλύτερο άλμπουμ των Pink Floyd, το “The Dark Side of the Moon” ή το “The Wall”; Σε κάθε περίπτωση μιλάμε για δύο τεραστίου μεγέθους καλλιτέχνες, οι οποίοι ξεπερνούν την ιδιότητα του μουσικού, καθώς ταυτόχρονα με την μεγαλειώδη μουσική τους, μας έχουν παραδώσει ένα υπέροχο στιχουργικό έργο, το οποίο θα μπορούσε να χαρακτηριστεί ως ποίηση. Θα τολμούσα ίσως να δώσω ένα μικρό προβάδισμα στον Waters λόγω της καθολικής σύλληψης και εκπλήρωσης του καλλιτεχνικού οράματος του “The Wall”.

Έχετε υπόψη σας κάποια από τις εκατοντάδες ανά τον κόσμο tribute bands που να ξεχωρίζει για κάποιο λόγο;
Αν μιλάμε συγκεκριμένα για Pink Floyd tribute bands, σίγουρα αυτοί που ξεχωρίζουν είναι οι Australian Pink Floyd, οι οποίοι είναι μία παρά πολύ καλή μπάντα. Αποτελούνται από υπέροχους μουσικούς, οι οποίοι αποδίδουν τη μουσική των Floyd με το σεβασμό και τη συνέπεια που της αρμόζει. Δεν είναι τυχαίο ότι τυγχάνουν της αναγνώρισης των ίδιων των Pink Floyd και έχουν χαρακτηριστεί –όσο οξύμωρο και αν ακούγεται- “Official Tribute Band”.

Μία συνειρμική ερώτηση… Pink Floyd χωρίς τον Roger Waters είναι…(συμπληρώστε)
…κάτι λιγότερο από Pink Floyd.

Να φανταστώ δε θα χάσετε τον Roger Waters στο ΟΑΚΑ.
Οπωσδήποτε. Αν και θα σκορπιστούμε σε διαφορετικές μέρες. Είναι μία μοναδική ευκαιρία να συμμετάσχει κανείς σε ένα γεγονός, που θα τον ακολουθεί σε όλη του τη ζωή. Από τις εμπειρίες που διηγείσαι στα εγγόνια σου.

Αφιερώστε ένα στίχο των Pink Floyd στους αναγνώστες του monopoli.gr 

Σε σχέση και με τα όσα βιώνουμε σε κοινωνικό και πολιτικό επίπεδο αυτήν την περίοδο στη χώρα μας, με την προσωπική πρόκληση που αντιμετωπίζει κάθε ένας από εμάς να συμμετάσχει στις λαϊκές κινητοποιήσεις ή να μείνει στο περιθώριο, να εκτεθεί εκφράζοντας τη σκέψη του ή να βολευτεί στην ασφάλεια της σιωπής, να διεκδικήσει το μέγιστο ή να εξασφαλίσει το ελάχιστο…

…and did they get you to trade your heroes for ghosts?
Hot ashes for trees?
Hot air for a cool breeze?
Cold comfort for change?
And did you exchange a walk on part in the war for a lead role in a cage?
(Whish You Were Here)

Δημήτρης Κώτσος  

 

Περισσότερα από Πρόσωπα
VIMA_WEB3b