MENU
Κερδίστε Προσκλήσεις
ΤΕΤΑΡΤΗ
08
ΜΑΪΟΥ
ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ

9ΜΜ: “Σε δύσκολους καιρούς η μόνη διέξοδος είναι η αληθινή έκφραση”

«Μ’ έχει κουράσει η ανάγκη τα όνειρα μου ακριβάνα κολυμπάω στην απάτη για χρόνια πολλάΜα τώρα πια δε θάμαι αυτό που σε ‘χω μάθε, ‘σπάσαν τα όρια και με ‘καναν τρελόδεκάρα πια δε δίνω, δεν πληρώνω λάθηβάλτο καλά στο μυαλό προτού στο βάλω εγώ»(ΜΕΡΑ ΜΕ ΤΗ ΜΕΡΑ) – 9ΜΜ

author-image Μάρη Τιγκαράκη

Μία από τις πλέον “φλου” ταμπέλες στην ελληνική μουσική σκηνή είναι αυτή του “ελληνόφωνου ροκ.” Η ελληνική ροκ σκηνή φιλοξένησε υπό τη σκέπη της κατά καιρούς μία ευρεία γκάμα καλλιτεχνών, προερχόμενους από διάφορα ήθη και είδη, ενώ “περί όνου σκιάς” ανταγωνισμοί ανάμεσα στους καλλιτέχνες την κρατούσαν πίσω μουσικά.

Οι ζυμώσεις που επήλθαν στην ελληνική κοινωνία τα τελευταία χρόνια με αφορμή την τρέχουσα κοινωνικοπολιτική κατάσταση, με αποκορύφωμα τα γεγονότα του προπερασμένου Δεκεμβρίου, έφεραν τους καλλιτέχνες, ιδιαίτερα αυτούς που εκπροσωπούν τα πιο “επαναστατικά”, τρόπον τινά, μουσικά είδη προ των ευθυνών τους, καθώς θα έπρεπε να αποτελέσουν τους “πνευματικούς ταγούς” της μαζικής διαμαρτυρίας – και εκκολαπτόμενης κοινωνικής εξέγερσης- απέναντι στα προβλήματα που μας ταλαιπωρούν.

Αποκύημα αυτής της αναταραχής είναι και η “γέννηση” των 9ΜΜ, μίας αρμάδας αποτελούμενης από πολυσχιδείς και ταλαντούχους “σεσιονάδες” μουσικούς, με συμμετοχή σε διάφορα μουσικά σχήματα. Το άκρως επιθετικό όνομα που επέλεξαν για να ονομάσουν τη μουσική τους σύμπραξη συμβολίζει, κατά δήλωση των ιδίων, την απειλή που βιώνουμε καθημερινά. Τα τραγούδια τους, με progressive ήχο και ,πότε καταγγελτικό (“μέρα με τη μέρα”) , πότε ρομαντικό- ιδεαλιστικό (“θυμάμαι”) και πότε πύρινο και οργισμένο (“στου μάη τη ρωγμή”) λόγο επιχειρούν να διαπεράσουν “σα σφαίρες” τις συνειδήσεις, να αφυπνίσουν και να προβληματίσουν τους ακροατές τους.

Ζητήσαμε από τους 9ΜΜ να μοιραστούν μαζί μας σκέψεις, απόψεις και σχέδια για το μέλλον..

Σε μία εποχή που παρατηρείται σύγκλιση, αλλά και συνεργασίες μεταξύ διαφόρων μουσικών ειδών, εσείς παραμένετε καθαρά ροκ. Είναι που είσαστε της σχολής “you can‘t teach an old dog new tricks” ή είστε ανοιχτοί σε προτάσεις για συνεργασία μέσα σε ένα πιο ευρύ μουσικό πλαίσιο;

Το βασικό μέρος του ήχου μας αποτελείται από την ροκ αισθητική αλλά αυτό σε καμιά περίπτωση δεν μας περιορίζει. Προσπαθούμε να εντάσσουμε στοιχεία από αλλά είδη, πράγμα που για μας αποτελεί και το μεγαλύτερο ενδιαφέρον. Άλλωστε μια από τις μεγαλύτερες “επιτυχίες” πρόσμιξης 2 μουσικών ειδών ήταν και το Bring the noise όταν οι Anthrax και οι Public Enemy το 1988 έφεραν κοντά την ραπ με την ροκ, με συνεπεία τους Limp Bizkit, Rage against the machine, Linkin park και αλλά…Όπως καταλαβαίνεις είμαστε ανοιχτοί στα πάντα που έχουν να κάνουν με την έκφραση και την παραγωγικότητα όταν όμως αυτά μας εκφράζουν και δεν μας προσβάλουν.

Τα ακούσματα σας ποια είναι; Έχετε και εκτός του ροκ ακούσματα και αν ναι, ποια είναι αυτά;

Από που να ξεκινήσουμε και που να τελειώσουμε… Στους 9ΜΜ ο καθένας έχει την δικιά του προσωπικότητα και ακούσματα. Ο Μιχάλης Σκαρακης μαλλον ειναι ο μεγαλυτερος Fan του Πανούση και των PINK FLOYD-DIO,ο Τόλης Λυμπερόπουλος τρέφει αγάπη για τους Metallica και Steve vai,ο Μαυρικος Σκαρακης πιο Classic Rock (Ac-dc,Rainbow,Purple), ο Κώστας Ξυρογιαννης Marcus Miller-Godsmack και ο Άγγελος Βαφειάδης Dream theater-Annihilator-Porcupine tree….

Ποια είναι η θέση σας απέναντι στην ελεύθερη διακίνηση τραγουδιών μέσα από το διαδίκτυο?

Είμαστε απολύτως σύμφωνοι με οποίο μέσο μπορεί να διαδώσει την μουσική έκφραση των νέων καλλιτεχνών σαν και εμάς, χωρίς μεσάζοντες και εξαρτήσεις από εταιρίες οι οποίες έχουν σαν μόνη βλέψη το κέρδος. Για μας αυτά τα μέσα είναι και το μέλλον του χώρου μας.

Ο Όρσον Γουελς είχε πει κάποτε (στην ταινία “ο τρίτος άνθρωπος”) ότι “η Ιταλία είχε κάποτε υπό τους Βοργίες επί 30 χρόνια πόλεμο, αίμα και όλεθρο αλλά παρήγαγε το Μιχαήλ Άγγελο, το Λεονάρντο Ντα Βίντσι και την Αναγέννηση. Η Ελβετία είχε 500 χρόνια δημοκρατία και ειρήνη και τι παρήγαγε; τον ρολόι- κούκο.” Πιστεύετε ότι η δύσκολες κοινωνικοπολιτικές συγκυρίες καλλιεργούν εύφορο κλίμα για την καλλιτεχνική παραγωγή ή ότι σε δύσκολους καιρούς το τελευταίο που απασχολεί τους ανθρώπους είναι η τέχνη;

Πάντα σε δύσκολους καιρούς η μόνη διέξοδος είναι η αληθινή έκφραση. Αν υποθέσουμε ότι μπορεί να βγει κάτι καλό από όλο αυτό που περνάμε ας είναι η αληθινή δημιουργικότητα και η ελεύθερη διακίνηση της τέχνης. Η οργή δεν είναι συναίσθημα είναι εργαλείο.


Ποια είναι τα σχέδια που έχετε για το μέλλον ως 9ΜΜ;

Σκοπεύουμε να δημιουργούμε χωρίς «Εξωτερικές παρεμβάσεις» καθώς είμαστε ήδη στο στούντιο προετοιμάζοντας την νέα μας δουλειά και σκοπεύουμε-κανονίζουμε να κάνουμε  Live σε όλη την Ελλαδα. Σας περιμένουμε όλους!

Δώστε μία ευχή/συμβουλή στους αναγνώστες του monopoli.gr..

Μην περιμένετε κάτι να αλλάξει για σας αν δεν αλλάξει κάτι σε σας…Είναι εύκολο να κατηγορούμε τους άλλους για τα λάθη τους ,αλλά η πραγματική επανάσταση ξεκινά από μέσα μας…Καλή δύναμη και σας ευχαριστούμε όλους για την στήριξη.


Το πρώτο άλμπουμ των 9ΜΜ κυκλοφόρησε πρόσφατα από την εταιρεία «Καθρέπτης». Τα μέλη των 9ΜΜ, υπογράφουν τη μουσική, τους στίχους, την ηχοληψία και την μίξη, με τη στιχουργική συνδρομή σε τρία τραγούδια της Βανέσσα Καραγιώργου, του Προμηθέα Βαφειάδη και του Wee. Οι πρώτες εμφανίσεις τους έχουν πραγματοποιηθεί (Αn Club, Mad Club,στο Θέατρο Πέτρας στο πλαίσιο του Διεθνούς Φεστιβάλ Πέτρας, Jasmin,OnStage). Την Κυριακή 20 Μαρτίου θα μοιραστούν τη σκηνή του Jasmin με τον Γιώργο Γκικοδήμα, ιδρυτικό μέλος των O.P.A., ενώ τη συναυλία θα ανοίξουν το πολλά υποσχόμενο alternative τριο των In A Testube.

Δημήτρης Κώτσος

[iframe title=”YouTube video player” width=”480″ height=”390″ src=”http://www.youtube.com/embed/DdQt7d1u_Is” frameborder=”0″ allowfullscreen ]

Περισσότερα από Πρόσωπα
VIMA_WEB3b