MENU
Κερδίστε Προσκλήσεις
ΔΕΥΤΕΡΑ
08
ΙΟΥΝΙΟΥ
ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ
ΕΠΙΛΕΞΤΕ:
ΠΑΡΑΣΤΑΣΗ
ΕΠΙΛΕΞΤΕ ΠΑΡΑΣΤΑΣΗ X
ΗΘΟΠΟΙΟ
ΕΠΙΛΕΞΤΕ ΗΘΟΠΟΙΟ X
ΘΕΑΤΡΟ
ΕΠΙΛΕΞΤΕ ΘΕΑΤΡΟ X
ΟΛΕΣ ΟΙ ΠΑΡΑΣΤΑΣΕΙΣ
ΔΡΑΜΑ

Μακριά νύχτα στη Γη του Νοντ, του Duncan Graham στο Θέατρο Αγγέλων Βήμα

Προσθήκη ως αγαπημένη πηγή

Το Θέατρο Αγγέλων Βήμα παρουσιάζει το έργο του Duncan Graham «Μακριά νύχτα στη Γη του Νοντ», σε σκηνοθεσία Χρυσοβαλάντη Κωστόπουλου. 

Βρείτε περισσότερα άρθρα μας στα αποτελέσματα αναζητησης

Προσθήκη του monopoli.gr στην Google
Monopoli Team

Αυστραλία. το τεράστιο «Νησί του Νότου». Μία απέραντη χώρα κατοικημένη αρχικά από τους γηγενείς Αβορίγινες που, σταδιακά, υπέκυψε στον λευκό αποικισμό και, σήμερα, έχει περίπου 27 εκατομμύρια κατοίκους από 55 διαφορετικές εθνότητες. Ήπειρος ταυτισμένη με την μετανάστευση, με κατοίκους που έμαθαν να συνδυάζουν αντιθέσεις και να μετατρέπουν το άγνωστο σε οικείο δημιουργώντας μία κοινωνία πολύχρωμη και πολυπολιτισμική. Το Θέατρο Αγγέλων Βήμα παρουσιάζει, από τις 3 Δεκεμβρίου, το έργο του Duncan Graham «Μακριά νύχτα στη Γη του Νοντ», σε σκηνοθεσία Χρυσοβαλάντη Κωστόπουλου.

Υπόθεση του έργου

Είμαστε στην αχανή Αυστραλιανή ενδοχώρα (Outback), ίσως ακόμη και σε παρόντα χρόνο, στο οίκημα μιας οικογενειακής μονάδας εκτροφής προβάτων. Δύο αδέλφια, ο Κέιν και ο Άαρον συναντιούνται στο πατρικό τους σπίτι, δέκα χρόνια μετά την τελευταία τους επαφή, την ώρα που ο πατέρας τους, στο διπλανό δωμάτιο, πεθαίνει από λευχαιμία. Ο μεγαλύτερος, ο Κέιν, με την εύνοια και την στήριξη της οικογένειας, σπούδασε, έγινε δικηγόρος, εγκαταστάθηκε στην μεγάλη πόλη, παντρεύτηκε και απόκτησε έναν γιο. Παρ΄όλα τα προσόντα και τις προσπάθειές του, επιστρέφει απόψε στα πάτρια χώματα οικονομικά κατεστραμμένος αφήνοντας πίσω του μια οικογένεια διαλυμένη από δικό του φταίξιμο. Επιστρέφει με ενοχές φυγά και αίσθηση ανθρώπου που δεν ανήκει πουθενά. Ο μικρότερος, ο Άαρον, που θεωρήθηκε λιγότερων προσόντων και, άρα, όχι άξιος να επενδυθούν σ’ αυτόν χρήματα για σπουδές, παρέμεινε για πάντα στο χωριό, με ανταμοιβή την προοπτική να αποκτήσει την μονάδα, όταν ο πατέρας λείψει. Η απομόνωση μαζί με την περιορισμένη του ευφυία τον έχουν κάνει ευερέθιστο και αντικοινωνικό και η αίσθηση της υποχρέωσής του να μείνει δέσμιος στο αγρόκτημα και χωρίς προσωπική ζωή τον έχει γεμίσει πίκρα.

Μακριά νύχτα στη Γη του Νοντ, του Duncan Graham στο Θέατρο Αγγέλων Βήμα

Αυτήν την «μακριά νύχτα» της ιστορίας, τα δύο αδέρφια ξανακοιτάζονται και επιχειρούν να ξανασυστηθούν. Όμως, το κάνουν συγκρουσιακά, γιατί μόνο αυτόν τον τρόπο γνωρίζουν από μικρά παιδιά:  Να συγκρούονται αέναα. Είναι, άραγε, αργά για να μάθουν να συγχωρούν, να λησμονούν, να αγαπούν ο ένας τον άλλο και καθένας τον εαυτό του και, ίσως, να αναζητούν δυνατότητες για ένα κοινό μέλλον μετά το αναμενόμενο οριστικό φευγιό του πατέρα; Αλλά, πάλι, μήπως, αν σταματήσουν να συγκρούονται, θα κοπεί  η μοναδική κοινή ρίζα που τούς συνδέει και αυτή δεν είναι άλλη από την σύγκρουση;

Η ανατρεπτική εξέλιξη αυτής της συνάντησης τούς καλεί να κάνουν ένα βήμα μπροστά. Τούς υπαγορεύει την υπέρβαση. Όμως, είναι έτοιμοι γι αυτήν; Και, άραγε, ποιαν απάντηση θα δώσει στον καθένα τους το απροσδόκητο τέλος αυτής της «μακριάς νύχτας»;

Σκηνοθετικό σημείωμα

«Ο βραβευμένος συγγραφέας Duncan Graham (βραβεία Edinburgh Fringe, Jill Blewett Playwrights, Adelaide Fringe κ.α.), του οποίου τα έργα παρουσιάζονται με μεγάλη επιτυχία σε Αυστραλία, Νέα Ζηλανδία και Ηνωμένο Βασίλειο, γράφει αυτό το έργο το 2009. Τώρα, παρουσιάζεται για πρώτη φορά στην Ελλάδα, στο Αγγέλων Βήμα, στο πλαίσιο του φετινού του αφιερώματος στο θέατρο της Αυστραλίας. Ένα θέατρο καθηλωτικό.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑWonnangatta, του Άνγκους Τσερίνι στο Θέατρο Αγγέλων Βήμα12.09.2018

Γη του Νοντ, σύμφωνα με το εδάφιο 4:16 του Βιβλίου Γένεσης της Εβραϊκής Βίβλου, είναι το μέρος στα Ανατολικά της Εδέμ όπου κατέφυγε ο Κάιν μετά τον φόνο του αδελφού του, Άβελ, όταν ο Θεός «τού γύρισε το πρόσωπο». Σε αυτό το έργο του ο Duncan Graham χρησιμοποιεί αναφορές από την ιστορία των Κάιν και Άβελ στο βιβλίο της Γένεσης, για να προεκτείνει τα όρια του έργου πέρα από τον νατουραλισμό. Η χώρα του Νόντ εδώ είναι ο εσωτερικός τόπος όπου οι ήρωες του έργου του έχουν εξοριστεί, είτε επειδή τόλμησαν να διεκδικήσουν περισσότερα από αυτά που τούς έδωσε ο πατέρας-Θεός (ισχύει για τον Κέιν), είτε επειδή δεν τόλμησαν κι έζησαν σε δυσαρμονία με τον εαυτό τους (ισχύει για τον Άαρον). Είναι ήρωες τραγικοί και όχι νατουραλιστικοί. Ψάχνουν έναν τόπο-χρόνο όπου θα ενωθούν ξανά με ό,τι τους έκανε να νιώθουν ζωντανοί κι αυτό δεν είναι άλλο από τα παιδικά τους χρόνια. Γι΄αυτό συνεχίζουν να συγκρούονται. Μέσα από τη σύγκρουση, θυμούνται αυτό που υπήρξαν ως παιδιά-αδέρφια. Είναι το μόνο που τούς συνδέει τώρα ως ενήλικες-αδέρφια. Βιώνουν μία εσωτερική μετανάστευση στον χρόνο. Ο Duncan Graham λοιπόν, κατά την σκηνοθετική άποψη, κάνει ακόμα μια σημαντική αλληγορική σύνδεση εκτός από την γνωστή ιστορία των Κάιν και Άβελ. Εκκινεί από την μεταναστευτική ιστορία της Αυστραλίας και τερματίζει σε μία εσωτερική χρονική μετανάστευση των ηρώων του». 

Βρείτε περισσότερα άρθρα μας στα αποτελέσματα αναζητησης

Προσθήκη του monopoli.gr στην Google
ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ
Συγγραφέας: Duncan Graham
Μετάφραση: Μαργαρίτα Δαλαμάγκα-Καλογήρου
Σκηνοθεσία: Χρυσοβαλάντης Κωστόπουλος

Σκηνικά: Νόνα Σούντη
Κοστούμια: Χρυσοβαλάντης Κωστόπουλος
Μουσική: Επιμέλεια: Αλέξανδρος Καρανικόλας
Φωτισμοί: Γιώργος Αγιαννίτης

Παίζουν: Κίμωνας Δούσης, Χρυσοβαλάντης Κωστόπουλος

Διάρκεια: 80 λεπτά
Τιμές Εισιτηρίων: 18 € (κανονικό), 12 € (μειωμένο), 6 € (ατέλειες)
Διάρκεια Παραστάσεων: Από 3 Δεκεμβρίου 2025 έως 5 Φεβρουαρίου 2026
Πληροφορίες: Εισιτήρια: Πληροφορίες-Κρατήσεις: 210 5242211. Online προπώληση: more.com / aggelonvima.gr. Στο ταμείο του θεάτρου πριν την παράσταση
Παραστάσεις: Τετάρτη και Πέμπτη, στις 20.00 (εκτός παραμονής Χριστουγέννων και Πρωτοχρονιάς)
Link Εισιτηρίων: https://www.more.com/gr-el/tickets/theater/makria-nyxta-stin-gi-tou-nont/
Πληροφορίες Χώρου: Αγγέλων Βήμα, Σατωβριάνδου 36, Αθήνα. Τηλέφωνο: 21 0524 2211
Φωτογραφίες: Θανάσης Τσόγκας
Προσθήκη του monopoli.gr ως προτεινόμενη πηγή στην Google
Περισσότερα από ΘΕΑΤΡΟ
Σχετικά Θέματα
ΘΕΑΤΡΟ
Μανώλης Χιώτης: Η ζωή και η μουσική του γίνονται παράσταση στον «Ελληνικό Κόσμο»
ΘΕΑΤΡΟ
Το φονικό της Ιζαμπέλας Μόλναρ: Η Στεφανία Γουλιώτη ανεβάζει στην Πειραιώς 260 το διήγημα του Δημήτρη Χατζή
ΘΕΑΤΡΟ
Πώς κατοικώ, της Αρίστης Τσέλου στην Πειραιώς 260
ΘΕΑΤΡΟ
Η αγωνία του τερματοφύλακα πριν από το πέναλτι , του Άρη Κακλέα στην Πειραιώς 260
ΘΕΑΤΡΟ
όμικρονγιώτα, σε σκηνοθεσία Γιάννη Διδασκάλου στην Πειραιώς 260
ΘΕΑΤΡΟ
Carcoma, της Αλεξίας Παραμύθα στην Πειραιώς 260
Θεατρικά Νέα
Μήδεια: Η Λυρική Σκηνή αναβιώνει τη θρυλική όπερα του Κερουμπίνι στην Επίδαυρο
Θεατρικά Νέα
O βραβευμένος «Οιδίποδας» του Robert Icke επιστρέφει στη Στέγη
ΘΕΑΤΡΟ
“Ρούντυ”. Το σώμα που δεν υπάκουσε: Ένας μονόλογος για τη ζωή του Ρούντολφ Νουρέγιεφ στο θέατρο
ΘΕΑΤΡΟ
Ο Willem Dafoe και ένα διεθνές καστ φέρνουν τον «Εχθρό του Λαού» στο SNF Nostos 2026
ΘΕΑΤΡΟ
Ραχοκοκκαλιά: Μια παράσταση χορού της Αγνής Παπαδέλη Ρωσσέτου στο ΦΙΑΤ
ΘΕΑΤΡΟ
Πουστάρα: Μια παράσταση στο Θέατρο Μαβίλη για το τι σημαίνει να είσαι γκέι άντρας στην Ελλάδα του σήμερα