MENU
Κερδίστε Προσκλήσεις
ΔΕΥΤΕΡΑ
02
ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ
ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ
ΕΠΙΛΕΞΤΕ:
ΠΑΡΑΣΤΑΣΗ
ΕΠΙΛΕΞΤΕ ΠΑΡΑΣΤΑΣΗ X
ΗΘΟΠΟΙΟ
ΕΠΙΛΕΞΤΕ ΗΘΟΠΟΙΟ X
ΘΕΑΤΡΟ
ΕΠΙΛΕΞΤΕ ΘΕΑΤΡΟ X
ΟΛΕΣ ΟΙ ΠΑΡΑΣΤΑΣΕΙΣ
σύγχρονος χορός

Μάρθα Γκράχαμ και Ελληνικοί Μύθοι – Κλυταιμνήστρα: Μυθικά γυναικεία πρόσωπα ζωντανεύουν στο Θέατρο ΕΛΕΡ μέσω του χορού

Προσθήκη ως αγαπημένη πηγή

Μέσα από την παράσταση «Μάρθα Γκράχαμ και Ελληνικοί Μύθοι: Κλυταιμνήστρα», στο Θέατρο ΕΛΕΡ – Ελένη Ερήμου, αναδεικνύεται η πολιτιστική κληρονομιά της Ελλάδας κι η επιρροή των αρχαίων κειμένων στις τέχνες και τον πολιτισμό των ΗΠΑ, αλλά και ευρύτερα.

Βρείτε περισσότερα άρθρα μας στα αποτελέσματα αναζητησης

Προσθήκη του monopoli.gr στην Google
author-image Monopoli Team

Μετά τις επιτυχημένες παρουσιάσεις της παράστασης «Μάρθα Γκράχαμ & Ελληνικοί Μύθοι: Ιοκάστη» σε διάφορες πόλεις της Ελλάδας, όπως και στο Παρίσι, το ταξίδι συνεχίζεται. Αυτή τη φορά, μεγάλη πρωταγωνίστρια είναι η Κλυταιμνήστρα.

Ένα πολυσυλλεκτικό δρώμενο

Πρόκειται για μια πρωτότυπη παράσταση στην οποία η αφήγηση εναλλάσσεται με τον χορό. Η Δρ. Νίνα Παπαθανασοπούλου, Καθηγήτρια Κλασικών Σπουδών στο College Year in Athens, δίνει μια επιδραστική ομιλία, προσιτή σε μικρούς και μεγάλους, σχετικά με την τεχνική, το όραμα και το κινητικό λεξιλόγιο της Μάρθα Γκράχαμ. Η παρουσίασή της εστιάζει στον μύθο της Κλυταιμνήστρας και του Αγαμέμνονα, καθώς και στον τρόπο με τον οποίο η Γκράχαμ ερμήνευσε την αρχαία ελληνική μυθολογία – ιδιαίτερα τις αρχαίες Ελληνίδες ηρωίδες και τα έντονα συναισθήματά τους – οργή, πένθος, ζήλια, φόβο κι επιθυμία για εκδίκηση.

Η καθηγήτρια τεχνικής και ρεπερτορίου Γκράχαμ, Πένυ Διαμαντοπούλου, σε συνεργασία με τo Martha Graham Center of Contemporary Dance στη Νέα Υόρκη διδάσκει, δημιουργεί, κι αναβιώνει χορευτικές συνθέσεις εμπνευσμένες από το κλασικό ασκησιολόγιο της τεχνικής Γκράχαμ, καθώς και αποσπάσματα από τα έργα της χορογράφου, Clytemnestra και Errand into the Maze.

Στη σκηνή θα βρεθούν Έλληνες επαγγελματίες χορευτές, όλοι εκπαιδευμένοι στην τεχνική και το ρεπερτόριο της Γκράχαμ, και θα ερμηνεύσουν αποσπάσματα από το έργο της εμβληματικής χορογράφου.

Η Μάρθα Γκράχαμ, η μυθολογία και η Γυναίκα

Αμερικανίδα χορεύτρια και χορογράφος, μια από τις πιο εμβληματικές προσωπικότητες του 20ου αιώνα, η Μάρθα Γκράχαμ προσεγγίζει τον μύθο από την οπτική γωνία μιας γυναίκας και χρησιμοποιεί το σώμα ως εργαλείο για να διεισδύσει στον εσωτερικό κόσμο των συναισθημάτων και του ασυνειδήτου της.

Η ίδια εμπνεύστηκε από την αρχαία ελληνική τραγωδία, και η μυθολογία τη βοήθησε να οραματιστεί έναν κόσμο όπου οι γυναίκες και η αντίληψή τους κατείχαν κυρίαρχη θέση.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑΑνθή Ευστρατιάδου: Η προβολή δεν ήταν στα ζητούμενα μου12.09.2018

Μέσα από την παράσταση «Μάρθα Γκράχαμ και Ελληνικοί Μύθοι: Κλυταιμνήστρα»  αναδεικνύεται η πολιτιστική κληρονομιά της Ελλάδας κι η επιρροή των αρχαίων κειμένων στις τέχνες και τον πολιτισμό των ΗΠΑ, αλλά και ευρύτερα.

Βρείτε περισσότερα άρθρα μας στα αποτελέσματα αναζητησης

Προσθήκη του monopoli.gr στην Google
ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ
Συγγραφέας: Σύλληψη: Δρ. Νίνα Παπαθανασοπούλου, Καθηγήτρια Κλασικών Σπουδών, College Year in Athens (CYA) /Διεθνές Κέντρο Ελληνικών και Μεσογειακών Σπουδών (ΔΙ.ΚΕ.ΜΕ.Σ)

Χορογραφία: Πένυ Διαμαντοπούλου, Καθηγήτρια τεχνικής και ρεπερτορίου Γκράχαμ

Παίζουν: Κωνσταντίνος Αργυρίου Ευαγγελούδης, Σταύρος Ικμπάλ, Βάσια Κολλιού, Μάριος-Αθανάσιος Μποζίκας, Μαριάννα Παπακωνσταντίνου, Μαριάννα Τσικμανλή, Μάρα Τσούρμα

Διάρκεια: 70’ (χωρίς διάλειμμα)
Τιμές Εισιτηρίων: 16 € γενική είσοδος, 12 € μειωμένο (φοιτητές, ΑμεΑ και άτομα άνω των 65 ετών)
Διάρκεια Παραστάσεων: 6-9 Μαρτίου 2025
Πληροφορίες: Η είσοδος συστήνεται για θεατές ηλικίας 8 ετών και άνω | Προπώληση: ticketservies.gr
Παραστάσεις: Πέμπτη 6, Παρασκευή 7 και Σάββατο 8 Μαρτίου στις 20:00 και Κυριακή 9 Μαρτίου στις 15:00 και τις 19:00
Link Εισιτηρίων: https://www.ticketservices.gr/event/theatro-eler-martha-graham-kai-elliniki-mithoi-klytaimnistra/
Πληροφορίες Χώρου: Θέατρο ΕΛΕΡ, Φρυνίχου 10, Αθήνα. Τηλ: 21 1735 3928.
Φωτογραφίες: Δημήτρης Μαμαλούκος, Πάτροκλος Σκαφίδας, Αμάντα Πρωτίδου, Αγάπιος Αγαπιάδης, Νίκος Μπρουζάκης, Γιάννης Βαβίτσας
Προσθήκη του monopoli.gr ως προτεινόμενη πηγή στην Google
Περισσότερα από Θεατρικά Νέα
Σχετικά Θέματα
Θεατρικά Νέα
Εντυπωσιακή πρεμιέρα για τον “Ορφέα” στη Λυρική Σκηνή
Εικαστικά
Θέατρο, live ή σινεμά; 16 λόγοι για να βγεις έξω αυτό το ΠΣΚ
Cine News
Ετεροτοπία: Ένα νέο φεστιβάλ οπτικοακουστικών και παραστατικών τεχνών στο Newman cinema
Θεατρικά Νέα
Στη Σοφία Αντωνίου το πρώτο Βραβείο Νέας Σκηνοθέτιδος του Θεάτρου Τέχνης Καρόλου Κουν
Θεατρικά Νέα
Δημήτρης Τσατσούλης: Έφυγε από τη ζωή ο σπουδαίος θεατρολόγος και κριτικός θεάτρου
Θεατρικά Νέα
Νέα εβδομάδα, νέες θεατρικές πρεμιέρες – Ποιες δεν θέλεις να χάσεις
Εικαστικά
Θέατρο, live ή σινεμά; 16 λόγοι για να βγεις έξω αυτό το Σαββατοκύριακο
Θεατρικά Νέα
Το Θέατρο Ergon εγκαινιάζει το «Open Stage»: Παραστάσεις με 15 ευρώ κάθε Πέμπτη
Εκδηλώσεις
Ο «Προθάλαμος Δ» επιστρέφει στο Εθνικό: Μια ιδιότυπη σκηνική σύνθεση-διάλεξη αρχιτεκτονικής και θεάτρου
Εκδηλώσεις
Ο Γιαν Φαμπρ στο Θέατρο Σταθμός: Τέσσερις ανατρεπτικοί μονόλογοι για την ελευθερία της έκφρασης
Θεατρικά Νέα
«Γιοι και κόρες»: Η παράσταση για την αναζήτηση της ευτυχίας μόλις σήκωσε αυλαία
Θεατρικά Νέα
Πάμε θέατρο; 20 πρεμιέρες που ξεχωρίζουν αυτή την εβδομάδα