MENU
Κερδίστε Προσκλήσεις
ΚΥΡΙΑΚΗ
28
ΑΠΡΙΛΙΟΥ
ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ
ΒΙΒΛΙΟ

Με την πένα της συγγραφέως: Χρυσοξένη Προκοπάκη, «Αβαρής», Εκδόσεις Στίξις

Η συγγραφέας Χρυσοξένη Προκοπάκη και εκδότρια των εκδόσεων Στίξις, μάς παρουσιάζει τη νέα σειρά “Μικρή Στίξις” των εκδόσεων, και το δικό της πεζογράφημα που θα βρούμε σε αυτή, με τίτλο «Αβαρής»,

Ειρήνη Μωραϊτη | 03.03.2024

Από μικρή ηλικία διάβαζα λογοτεχνία.

Και ήδη από το Δημοτικό σκαρφιζόμουν ιστορίες. Βυθιζόμουν σ’ έναν εντελώς δικό μου κόσμο, όπου μπορούσα να ζήσω με πλήρη ελευθερία. Νομίζω, η φαντασία είναι ο καλύτερος τρόπος για να προσεγγίσεις την πραγματικότητα, ειδικά όταν είσαι παιδί.

Οι Εκδόσεις «Στίξις» ξεκίνησαν το ταξίδι τους τον Μάρτιο του 2017.

Το πρώτο βιβλίο ήταν το μυθιστόρημά μου «Μια τυχαία Ιφιγένεια» και έπειτα η νουβέλα του Γιώργου Δουατζή «Ο μουσουργός». Πολύ γρήγορα ακολούθησαν κι άλλα, κυρίως ποιητικά, αλλά και μεταφρασμένη πεζογραφία από εκλεκτές μεταφράστριες (Ελένη Γύζη και Ειρήνη Αργυρού-Κωστούλα). Είναι συγκινητικό να βλέπεις, ήδη από τα πρώτα σου βήματα, να σου εμπιστεύονται το έργο τους οι δημιουργοί. Χαίρομαι για κάθε ένα βιβλίο χωριστά από αυτά που έχουμε εκδώσει. Είναι η κατάθεση ψυχής των συγγραφέων, και αυτό έχει ιδιαίτερη σημασία για μένα.

Η καθημερινότητα ενός εκδότη είναι γεμάτη εκπλήξεις.

Η έκδοση ενός βιβλίου περιλαμβάνει πολλά στάδια, πολλές επαφές με ανθρώπους του χώρου. Και όλα απαιτούν χρόνο και ενέργεια. Οκτάωρο φυσικά δεν υπάρχει. Συνεχώς προκύπτουν νέες υποχρεώσεις που πρέπει να διευθετηθούν. Τηλεφωνήματα, μέιλ, συναντήσεις, αναγνώσεις χειρογράφων, επικοινωνία με ΜΜΕ, διορθώσεις, τυπογραφεία, βιβλιοπωλεία… τα πάντα μπορεί να στριμωχτούν μέσα σε ένα πρωινό πολλές φορές.

Οι εκδόσεις «Στίξις» θέλω να χαρακτηρίζονται από ειλικρίνεια και να γίνουν η αφορμή για ουσιαστικές συζητήσεις πάνω στην ανθρώπινη ύπαρξη και την κοινωνία.

Από μόνο του ένα βιβλίο αποτελεί μια «συνάντηση» του συγγραφέα με τον αναγνώστη. Και είναι ζητούμενό μας αυτό να ενισχυθεί. Το βιβλίο δεν είναι απλώς άλλο ένα εμπορικό προϊόν, παρόλο που, δυστυχώς, συχνά αντιμετωπίζεται μόνον ως τέτοιο. Μέσα από το έργο του ο συγγραφέας τολμάει να μοιραστεί κομμάτια του εαυτού του, να εκτεθεί. Και είναι χρέος του εκδότη να τιμήσει αυτή την τόλμη.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑΜε την πένα της συγγραφέως: Ειρήνη Βαρδάκη, «Ο εραστής της»12.09.2018

Τέσσερα βιβλία εγκαινιάζουν τη σειρά «Μικρή Στίξις».

Είναι μικρά σε μέγεθος και το καθένα έχει ιδιαίτερη θεματική. Η «Μοιραία μετάφραση» του Γιώργου Δουατζή είναι μια αληθινή ιστορία γραμμένη με τη μορφή ευθυμογραφήματος. Ύφος εντελώς καινούργιο για τον Γιώργο Δουατζή, τουλάχιστον όσον αφορά τα μέχρι τώρα βιβλία του. «Η Θεός» του Μιχάλη Σηφάκη είναι αποφθέγματα υπαρξιακά, πολιτικά, κοινωνικά και σε αρκετά απ’ αυτά εξυμνείται η γυναικεία υπόσταση, εξού και ο τίτλος. «Ο Μέλλον» του Στέφανου Τζιουβάρα, ένα παραμύθι για μικρούς και μεγάλους, για όλα τα πρέπει και τις κοινωνικές συμβάσεις που μας καθορίζουν. Ο Μ. Σηφάκης και ο Σ. Τζιουβάρας είναι πρωτοεμφανιζόμενοι συγγραφείς. Μού είχαν δώσει τα κείμενά τους εδώ και καιρό, τα οποία θεώρησα ότι έχουν λόγο ύπαρξης ως βιβλία. Και τέλος ο δικός μου ο «Αβαρής», που είναι τρεις θεατρικοί μονόλογοι.

Και τα τρία κείμενα που θα βρουν οι αναγνώστες στον «Αβαρή» γράφηκαν… μονοκοντυλιά.

Το πρώτο προέκυψε με αφορμή ένα εκπαιδευτικό σεμινάριο στο Κέντρο Ψυχοθεραπείας και Εκπαίδευσης Gestalt Foundation όπου φοιτώ τα τελευταία δύο χρόνια και το δεύτερο ανέβηκε ως μονόπρακτο στο ίδιο πλαίσιο. Η εκπαίδευση αυτή είναι μία διαδικασία πολύ ξεχωριστή και γόνιμη που σε φέρνει αντιμέτωπο με τον εαυτό σου, την ίδια σου την ύπαρξη μέσα στον κόσμο. Το τρίτο κείμενο είναι παλαιότερο. Και τα τρία κείμενα πάντως έχουν δομή και ρυθμό σαν τις σκέψεις που ξεπετάγονται μέσα μας, ασυνείδητα, καταιγιστικά, πολλές φορές αφιλτράριστα.

Για μένα το βασικό είναι ένα ανάγνωσμα να προσφέρει τροφή για σκέψη.

Θεωρώ ότι η επαφή με το βιβλίο είναι κυρίως μία συνάντηση με τον εαυτό μας, με αφορμή το ταξίδι του συγγραφέα, που τολμάει να εκτεθεί, να φωτίσει μια δική του πτυχή. Αν ο αναγνώστης καταφέρει να μετακινηθεί έστω και λίγο από αυτό που έχει χτίσει μέσα στα χρόνια και έχει παγιωθεί, είναι ένα σημαντικό κέρδος.

Στο «μαζί» χρειάζεται να υπάρχουμε ως αυτόνομα όντα.

Η διαδικασία της ανακάλυψης δεν σταματάει ποτέ.

Αλλάζουμε διαρκώς και παράλληλα αλλάζει και η κοινωνία. Είμαστε όλοι προϊόντα του περιβάλλοντος στο οποίο έχουμε ζήσει και διαμορφωθεί. Όσο για τις προσταγές που η κοινωνία προσπαθεί συχνά να μας επιβάλλει, αυτές οφείλουμε να τις κρίνουμε σταδιακά ωριμάζοντας, άλλες να κρατήσουμε και από άλλες να απαλλαγούμε. Το δύσκολο συχνά είναι να τις εντοπίσουμε.

Θεωρώ ότι ο στόχος δεν πρέπει να είναι να απεξαρτηθούμε από τα θέλω των άλλων.

Άλλωστε, πολλές φορές, αυτά ταυτίζονται με τα δικά μας. Μπορεί να χάσουμε τον εαυτό μας μέσα στους άλλους, αλλά τον ξαναβρίσκουμε πάλι μέσα από αυτούς. Έχουμε ανάγκη ο ένας τον άλλο.

Μυστικό επιτυχίας για αυτό δεν νομίζω ότι υπάρχει. Και ευτυχώς.

Θυμάμαι έναν στίχο του Αντόνιο Ματσάδο, που πριν από χρόνια είχα δει γραμμένο σ’ έναν τοίχο: «Διαβάτη, δρόμος δεν υπάρχει. Τον δρόμο τον φτιάχνεις περπατώντας» (σε ελεύθερη μετάφραση). Και συμφωνώ μ’ αυτό.

Το αμέσως επόμενο βιβλίο της «Μικρή Στίξις» πάντως, είναι ένα δοκίμιο της Κατερίνας Δασκαλάκη,

την οποία εκτιμώ πολύ και πάντα με τιμάει με την εμπιστοσύνη της. Και η δική μου επόμενη ιστορία βέβαια, είναι ήδη στο τυπογραφείο. Οι «Ημιτελείς» είναι ένα μυθιστόρημα με μουσική υπόκρουση την Ημιτελή Συμφωνία του Σούμπερτ. Και οι ήρωες είναι εύθραυστοι άνθρωποι που πρέπει να φανούν δυνατοί, για να μπορέσουν να επιβιώσουν. Χρειάζεται όμως πάντα να είσαι δυνατός;

Ο καθένας νομίζω βρίσκει τον δρόμο που του ταιριάζει καλύτερα.

Για μένα η έκδοση είναι το τελικό στάδιο μιας μεγάλης και συχνά επίπονης διαδικασίας. Είναι σημαντικό το μοίρασμα του έργου σου. Είναι ανθρώπινη ανάγκη. Η επαφή μας με τον κόσμο. Όμως πριν απ’ αυτό, έχουν προηγηθεί πολλές αναμετρήσεις με τον εαυτό, με τις αξίες του καθενός, με το πώς στέκεται στον κόσμο. Κι αυτό είναι ένα ταξίδι που, παρά τις δυσκολίες του, είναι απολαυστικό.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑΜε την πένα της συγγραφέως: Έλενα Κορδέλλα, «Οι Μύστες»12.09.2018

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ

Η νέα σειρά “Μικρή Στίξις” των εκδόσεων Στίξις θα παρουσιαστεί με αφορμή τα 7 χρόνια από την ίδρυση των εκδόσεων, την Παρασκευή 8 Μαρτίου και ώρα 20:30, στην Αλυσίδα Πολιτισμού Ιανός της Σταδίου, με ελεύθερη είσοδο για το κοινό.

Την εκδήλωση θα προλογίσει η συγγραφέας και εκδότρια Χρυσοξένη Προκοπάκη και θα συντονίσει η δημοσιογράφος Μαρία Σμιλίδου. Για τα βιβλία της σειράς Μικρή Στίξις θα μιλήσει η Αλεξία Καλογεροπούλου, δημοσιογράφος, ποιήτρια, δημιουργός του booksitting.gr, ενώ για τα 7 χρόνια των εκδόσεων θα μιλήσει ο ποιητής Γιώργος Ρούσκας. Θα ακολουθήσει συζήτηση με τους συγγραφείς και το κοινό, πάνω σε θέματα που πραγματεύονται τα βιβλία, με μουσικές παρεμβάσεις στο πιάνο από τον Μιχάλη Σηφάκη.

Αβαρής
Σελίδες: 78
Τιμή: 6,36€

Περισσότερα από Βιβλία
VIMA_WEB3b