MENU
Κερδίστε Προσκλήσεις
ΔΕΥΤΕΡΑ
17
ΙΟΥΝΙΟΥ
ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ
OPEN CALL

Ίδρυμα Ωνάση: Ανοιχτό κάλεσμα σε καλλιτέχνες και επαγγελματίες για το πρόγραμμα υποτροφιών Onassis AiR

Mε βάση την αποστολή του να στηρίζει την καλλιτεχνική έρευνα και ταυτόχρονα να ανταποκρίνεται στις τρέχουσες επιτακτικές ανάγκες της καλλιτεχνικής κοινότητας, το Onassis AiR ανακοινώνει το νέο του Open Call.

Onassis AiR
Φωτογραφία: Pinelopi Gerasimou
Monopoli Team

Το Onassis AiR προσκαλεί καλλιτέχνες/ιδες, επιμελητές/τριες, designers, χορευτές/τριες, θεατρικούς δημιουργούς, σεφ, ακτιβιστές/τριες, συγγραφείς, παιδαγωγούς, περφόρμερ, αρχιτέκτονες, δημιουργικούς προγραμματιστές/τριες, κινηματογραφιστές/τριες και άλλους/ες επαγγελματίες από οποιοδήποτε μέσο έκφρασης, από οπουδήποτε στον κόσμο, να υποβάλουν αίτηση έως τις 4 Μαρτίου για το σκέλος του προγράμματος της επιλογής τους, που θα πραγματοποιηθεί στην Αθήνα από τον Σεπτέμβριο του 2024 ως τον Ιούλιο του 2025. Ο συνολικός αριθμός των Residencies και Fellowships που θα χορηγηθούν είναι τριάντα.

Το Onassis AiR αφοσιώνεται στην υποστήριξη της καλλιτεχνικής διαδικασίας, παρέχοντας χώρο και χρόνο σε επαγγελματίες της τέχνης από διαφορετικά υπόβαθρα και πεδία, δίνοντάς τους τη δυνατότητα να εμβαθύνουν στην πρακτική τους χωρίς την πίεση της παρουσίασης ενός τελικού έργου. Λειτουργεί σαν μυκήλιο, σαν ένα ενσώματο εργαστήριο, ένα πρόγραμμα δικτύωσης που υποστηρίζει τον καλλιτεχνικό πειραματισμό, τις πρακτικές της εικασίας και της μη γραμμικής αφήγησης, τη σύνδεση μεταξύ δημιουργών και το βιωματικό μοίρασμα της γνώσης. Διαφορετικές εκφράσεις αυτού του δικτύου παρουσιάζονται σε διάφορες μορφές και χώρους καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους εντός του οικοσυστήματος του Ιδρύματος Ωνάση και πέραν αυτού. Φέρνοντας σε επαφή δημιουργούς από διαφορετικούς τομείς της ζωής και των τεχνών μέσα από τα διάφορα προγράμματά του, το Onassis AiR έχει εξελιχθεί σε σημείο συνάντησης για διεπιστημονική σκέψη και ανταλλαγή ιδεών, αναδεικνύοντας θέματα που μας απασχολούν σήμερα, πάντα σε διάλογο με την πόλη στην οποία ζούμε και τον συνεχώς εξελισσόμενο κόσμο γύρω μας.

Στους χώρους του Onassis AiR μπορεί να συναντήσει κανείς τον σκηνοθέτη Μάριο Μπανούσι στη μέση ενός αυτοσχεδιασμού για τη μελλοντική του παραγωγή στη Στέγη, την εικαστικό Κυριακή Γονή που προετοιμάζεται να ταξιδέψει στο Onassis ONX στη Νέα Υόρκη για να εξελίξει την πρακτική της ή τον χορογράφο Χρήστο Παπαδόπουλο που αναπτύσσει τη νέα χορογραφική του δουλειά. Παράλληλα, η εικαστικός Τζάνις Ραφαηλίδου κάνει έρευνα για το νέο της βίντεο-έργο δίπλα στον μουσικό Charbel Haber από τη Βηρυτό που εξερευνά τα ηχοτοπία της Μεσογείου και την κολεκτίβα Ozhopé από το Μαλάουι που μαζί με μέλη των κοινοτήτων της Αθήνας δημιουργούν ένα ιδιόμορφο κολλάζ εμπνευσμένο από την «θάλασσα ως ιστορία». Μέσω του Onassis AiR, ο Βρετανός θεατρικός σκηνοθέτης Alexander Zeldin ταξιδεύει στην Ελλάδα για τη συγγραφή του νέου του έργου με αφετηρία την Αντιγόνη του Σοφοκλή και μοιράζεται τη μεθοδολογία του με το κοινό μέσα από ένα εντατικό εργαστήριο. Καθημερινά, οι πόρτες του Onassis AiR είναι ανοιχτές και σε όλους/ες τους/τις προηγούμενους/ες συμμετέχοντες/ουσες στα προγράμματα που μπορούν να χρησιμοποιούν τους χώρους και τις υποδομές καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους.

Για τη σεζόν 2024/25 το Onassis AiR διευρύνει τη λειτουργία του ως πλατφόρμα συν-δημιουργίας και ανοίγει τις πόρτες του σε μια ευρύτερη κοινότητα καλλιτεχνών και καλλιτέχνιδων, προσφέροντας ευκαιρίες μέσα από τρία διαφορετικά σκέλη:

Onassis AiR Extended Research Residencies

Το Onassis AiR Extended Research Residencies είναι ένα καλλιτεχνικό πρόγραμμα διευρυμένης έρευνας και φιλοξενίας που διαρκεί ως και τρεις μήνες. Απευθύνεται σε δημιουργούς όλων των πεδίων που αποζητούν χώρο, εστιασμένο χρόνο και ενδιαφέρουσες συζητήσεις που θα βοηθήσουν στην εκκίνηση, την περαιτέρω ανάπτυξη ή την ολοκλήρωση ενός έργου. Προσκαλούμε όσους και όσες ενδιαφέρονται να συνδεθούν με τον τόπο της Αθήνας και είναι ανοιχτοί και ανοιχτές σε στιγμές ανταλλαγής και συλλογικής έρευνας και μελέτης. Το Onassis AiR προσφέρει τα εργαλεία και ένα ισχυρό δίκτυο υποστήριξης ώστε κάθε έργο να ανθίσει και να επεκταθεί σε διάφορα μέσα και καθοδήγηση σε σχέση με τις δυνατότητες παραγωγής του.

Onassis AiR Dramaturgy Fellowships

Για πρώτη φορά το Onassis AiR προσκαλεί μέσω Ανοιχτής Πρόσκλησης καλλιτέχνες/ιδες να υποβάλουν αίτηση στο τρίμηνο Onassis AiR Dramaturgy Fellowship για την έρευνα και την ανάπτυξη νέων παραστατικών έργων. Δεχόμαστε αιτήσεις από δημιουργούς και συλλογικότητες που δραστηριοποιούνται στο διευρυμένο πεδίο της δραματουργίας στο θέατρο, στον χορό, στη μουσική, στην περφόρμανς, στις εικαστικές τέχνες και στις υβριδικές διασταυρώσεις τους. Απευθύνεται σε όσους/ες επιθυμούν να υποβάλουν τις προτάσεις τους για την ανάπτυξη ενός νέου έργου που αποτελεί πρωτότυπη δημιουργία και δεν έχει παρουσιαστεί ποτέ στο παρελθόν.

Onassis AiR/ONX Fellowships

Οι Onassis AiR/ONX Fellowships εγκαινιάζουν το πρόγραμμα του Onassis ONX, ένα παγκόσμιο πρόγραμμα Νέων Μέσων που έχει ως στόχο να εξερευνήσει διάφορες πτυχές του μετα-ψηφιακού κόσμου. Καλωσορίζουμε πρότζεκτ που αναδύονται από τις διασταυρώσεις του πολιτισμού, της τεχνολογίας και της ανθρώπινης εμπειρίας, διερευνούν εναλλακτικές δυνατότητες, αμφισβητούν τα καθιερωμένα όρια, επανασχεδιάζουν την ιστορία και αμφισβητούν τις κυρίαρχες αφηγήσεις. Μας ενδιαφέρει η τεχνολογία τόσο ως μέσο όσο και ως θέμα, με βασική εστίαση στους τρόπους με τους οποίους αμφισβητεί τις υπάρχουσες έννοιες της υποκειμενικότητας, των δημόσιων και ιδιωτικών θεσμών, της ταυτότητας και των κοινών. Προσκαλούμε τους/τις δημιουργούς να υποβάλουν αίτηση για μια δίμηνη Onassis AiR/ONX Fellowship με προτάσεις που χρησιμοποιούν ένα ή περισσότερα από τα ακόλουθα μέσα και τεχνολογίες: τεχνητή νοημοσύνη, XR/ VR/ AR και αναλογικές εμπειρίες εμβύθισης, παιχνίδια, χωρικούς υπολογιστές, γλυπτά hardware, τεχνολογίες ζόμπι και ρομπότ.

Σε όλα τα άτομα που θα επιλεγούν να συμμετάσχουν στο πρόγραμμα παρέχεται καλλιτεχνική αμοιβή, ατομικό budget για έρευνα, δωρεάν διαμονή, μετακινήσεις από/προς την Αθήνα, συλλογικό budget για ομαδικές επισκέψεις και ερευνητικά ταξίδια, ευκαιρίες για επαφή με την καλλιτεχνική σκηνή της Αθήνας μέσω εκδηλώσεων δικτύωσης και πρόσβαση σε mentoring και οπτικοακουστικό εξοπλισμό.

Όλοι/ες οι συμμετέχοντες/ουσες στο πρόγραμμα θα κληθούν να συμμετάσχουν στα Open Days, μια σειρά εκδηλώσεων που θα πραγματοποιούνται καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους και είναι ανοικτές στο κοινό. Πρόκειται για μια ευκαιρία των Onassis AiR Fellows να συναντηθούν και να ανταλλάξουν απόψεις με το τοπικό κοινό και άλλους/ες επαγγελματίες της τέχνης και να μοιραστούν την εν εξελίξει καλλιτεχνική τους έρευνα ή έργο μέσω σύντομων ομιλιών, παρουσιάσεων, εγκαταστάσεων, περφόρμανς ή προβολών. Επιπλέον, όλοι/ες οι συμμετέχοντες/ουσες ενθαρρύνονται να εμπλακούν με την κοινότητα του Onassis AiR μέσω μιας δράσης συνεισφοράς, δηλαδή ενός εργαστηρίου, μιας παρουσίασης, μιας διάλεξης, μιας προβολής ή οποιασδήποτε άλλης μορφής επιθυμούν να προτείνουν.

Η γλώσσα εργασίας του προγράμματος είναι τα αγγλικά.

Το Onassis AiR ιδρύθηκε από το Ίδρυμα Ωνάση το 2019. Η ομάδα του Onassis AiR: Νεφέλη Μυρωδιά, επικεφαλής του Onassis AiR, Σωτηρία Σμυρναίου, συντονίστρια προγράμματος και Γεωργία Γιαννακέα, διαχειρίστρια προγράμματος.

Onassis AiR

Το Onassis AiR είναι μια πρωτοβουλία του Ιδρύματος Ωνάση, αποτέλεσμα της συνεργασίας δύο πυλώνων του Ιδρύματος, του Onassis Culture και του Onassis Education. Θολώνοντας τα όρια μεταξύ του τοπικού και του παγκόσμιου, το Onassis Culture επιδιώκει να προκαλέσει συζητήσεις που αμφισβητούν τις κοινωνικές νόρμες. Για την ερχόμενη σεζόν, εμβαθύνουν στην ουσία του τι σημαίνει να είναι κάτι ριζικά δημόσιο.

Με αποστολή του την πρόσβαση όσο το δυνατόν περισσότερων ανθρώπων στα αγαθά της υγείας, της παιδείας και του πολιτισμού, το Ίδρυμα Ωνάση υποστηρίζει διαχρονικά την εκπαίδευση, με 7500 υποτροφίες για διδακτορικές και μεταπτυχιακές σπουδές στην Ελλάδα και το εξωτερικό, σε διάφορα ερευνητικά πεδία, επενδύοντας σε κάθε άνθρωπο που σκέφτεται με περιέργεια. Ταυτόχρονα, πάνω από 1000 καλλιτέχνες/ιδες που απελευθερώνουν τις δυνάμεις τους έχουν ήδη τη στήριξη του Ιδρύματος Ωνάση λαμβάνοντας υποτροφία. Επίσης, 80 και πλέον παραγωγές της Στέγης ταξιδεύουν στο εξωτερικό, παρουσιάζοντας την Ελλάδα σε όλο τον κόσμο, στην καλύτερη εκδοχή της.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑOnassis Culture: Ανοιχτό κάλεσμα κατάθεσης προτάσεων για ταινίες μικρού μήκους12.09.2018

Το Ίδρυμα Ωνάση διαθέτει μια εκτεταμένη συλλογή σύγχρονης τέχνης, καθώς και το Αρχείο Καβάφη και την Ωνάσειο Βιβλιοθήκη. Ένα ανήσυχο Ίδρυμα, που στηρίζει τις ανάγκες των καλλιτεχνών στο επόμενο επίπεδο, εγκαινίασε το 2019 και συνεχίζει το πρόγραμμα Onassis AiR (Artists-in-Residence) που εξελίσσεται διαρκώς και προσαρμόζεται στις ανάγκες της ολοένα και μεγαλύτερης καλλιτεχνικής του κοινότητας. Τα τελευταία 5 χρόνια, το Onassis AiR έχει υποστηρίξει περισσότερα από 150 άτομα όλων των ειδικοτήτων από 34 χώρες (από τις ΗΠΑ μέχρι την Ινδία και από τη Σιγκαπούρη μέχρι την Παλαιστίνη, από την Ινδονησία μέχρι τη Συρία και από την Τουρκία μέχρι τη Βραζιλία και τη Βενεζουέλα, από τη Λιθουανία και την Πολωνία μέχρι τη Νιγηρία, το Μαλάουι και την Ουγκάντα, μέχρι τη Γαλλία, την Πορτογαλία, το Μαυροβούνιο, την Αλβανία και τη Βοσνία-Ερζεγοβίνη).

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ

Υποβάλετε την αίτησή σας μέχρι τις 4 Μαρτίου εδώ.

Αν έχετε γενικές απορίες για την αίτηση ή για οτιδήποτε άλλο σχετικά με τη φύση του προγράμματος, μπορείτε να επικοινωνήσετε για όσο διάστημα παραμένει ανοιχτή η ηλεκτρονική πλατφόρμα του Open Call, μέσω email στο [email protected].

Όλες οι αιτήσεις θα πρέπει να υποβληθούν το αργότερο μέχρι τις 4 Μαρτίου 2024 στις 12:00 το μεσημέρι (UTC+2).

Όλοι οι υποψήφιοι/ες θα λάβουν ενημέρωση μέσω email για την πορεία της αίτησής τους ως τις 14 Ιουνίου 2024.

Ακολουθήστε αυτόν τον σύνδεσμο για το πλήρες κείμενο του Open Call και για να μεταφερθείτε στην ηλεκτρονική φόρμα της αίτησης: https://www.onassis.org/el/open-calls/onassis-air-open-call-202425

Περισσότερα από Επίκαιρα