MENU
Κερδίστε Προσκλήσεις
ΣΑΒΒΑΤΟ
27
ΑΠΡΙΛΙΟΥ
ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ
ΕΠΙΛΕΞΤΕ:
ΠΑΡΑΣΤΑΣΗ
ΕΠΙΛΕΞΤΕ ΠΑΡΑΣΤΑΣΗ X
ΗΘΟΠΟΙΟ
ΕΠΙΛΕΞΤΕ ΗΘΟΠΟΙΟ X
ΘΕΑΤΡΟ
ΕΠΙΛΕΞΤΕ ΘΕΑΤΡΟ X
ΟΛΕΣ ΟΙ ΠΑΡΑΣΤΑΣΕΙΣ
σκηνική σύνθεση

Σονάτα του Σεληνόφωτος: Μια σκηνική σύνθεση βασισμένη στον Γιάννη Ρίτσο στο Θέατρο Δρόμος

Στο πλαίσιο του «Ημερολογίου», ένα αφιέρωμα τεσσάρων παραστάσεων στην ποιητική θεατρικότητα του Γιάννη Ρίτσου από την θεατρική ομάδα Μήδεια, παρουσιάζεται, στο Θέατρο Δρόμος, η «Σονάτα του Σεληνόφωτος», σε επιμέλεια κειμένων/ποιημάτων και σκηνοθεσία Εμμανουήλ Γ. Μαύρου.

Monopoli Team

Το «Ημερολόγιο»,  ένα “Αφιέρωμα στο Γιάννη Ρίτσο”, αποτελεί μια συλλογή αυτούσιων κειμένων από την “Τέταρτη Διάσταση” συνδυάζοντας ποιήματα από διάφορες ποιητικές συλλογές και στίχους του ποιητή τα οποία βρίσκονται νοηματικά κοντά στα επιλεγμένα κείμενα από την “Τέταρτη Διάσταση” που ουσιαστικά αποτελούν ποιητικούς θεατρικούς μονολόγους. Στόχος των επιλογών αυτών είναι η σύνδεση του τότε με το σήμερα. Αυτή η τόση διαχρονική γραφή του ποιητή και η σχέση του με τον χρόνο, τον άνθρωπο και τις ιδέες, εκφράζουν τα προβλήματα, τις αγωνίες και τα δικαιώματα του ανθρώπου, παραμένοντας πάντα επίκαιρος χτυπώντας μας το καμπανάκι της αφύπνισης.

Όταν το χθες συναντά το σήμερα σα να μην πέρασε μια μέρα:

Ένας νέος τριαντάρης κάνει ένα ταξίδι σαν ξένος μέσα στο χρόνο συμμετέχοντας σε δρώμενα από τις ζωογόνες μνήμες του παρελθόντος, φέροντας τις ζωοφόρες ελπίδες του μέλλοντος.

Το «Ημερολόγιο» ως αφιέρωμα στην ποιητική θεατρικότητα του Γιάννη Ρίτσου αποτελεί ένα μαθηματικό κοινωνικό μοντέλο που ενώνει το χώρο και τον χρόνο σε μια συνέχεια. Η Ιφιγένεια συναντά τον Ορέστη, η Ισμήνη αναπολεί την αδικία της, η Φαίδρα εξομολογείται την πραγματική ερωτική επιθυμία με πάθος, ενώ από το πίσω μέρος του δραματικού καμβά, μια ηλικιωμένη γυναίκα με τα μαύρα απολογείται ένα ανοιξιάτικο βράδυ για το παρελθόν, θέλοντας να χτίσει το παρόν, για να οδηγηθούμε με αυτό τον τρόπο σε έναν πικρό αποχαιρετισμό που αποτελεί ένα κοινωνικό μανιφέστο για όσα χρειάζονται να γίνουν στο μέλλον.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑΦαίδρα, από τη θεατρική ομάδα Μήδεια στο Θέατρο Δρόμος12.09.2018

«Σονάτα του Σεληνόφωτος»

Η «Σονάτα του σεληνόφωτος» (1956), η πρωϊμότερη από τις μακρές συνθέσεις της «Τέταρτης Διάστασης», σημαδεύει, με την ιδιότυπη μορφή και ατμόσφαιρά της, το ξεκίνημα μιας νέας εποχής, όχι μόνο για το έργο του Γιάννη Ρίτσου (1909-1990), αλλά και για την ελληνική ποίηση γενικότερα.

Η «Σονάτα του Σεληνόφωτος», από τους πιο αγαπημένους ποιητικούς μονολόγους του Ρίτσου, μια εκ βαθέων εξομολόγηση, μια παρατεταμένη ικεσία για ζωή κι ελπίδα, μέσα από μια ροή παραστάσεων και συμβόλων. Πρόκειται για μια κατάθεση ψυχής της ηλικιωμένης ηρωίδας, με καρδιά νεαρής γυναίκας, της Γυναίκας με τα Μαύρα που υποκινείται από την παρουσία στο χώρο ενός νέου άνδρα, ο οποίος παραμένει καθ’ όλη την διάρκεια του έργου βουβός και απαθής, υπογραμμίζοντας έτσι την πάλη των διαφορετικών γενεών.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑΙσμήνη, σε σκηνοθεσία Εμμανουήλ Γ. Μαύρου στο Θέατρο Δρόμος12.09.2018

Οι παραστάσεις του αφιερώματος

Η παράσταση παρουσιάζεται στο πλαίσιο του «Ημερολογίου», ένα αφιέρωμα στην ποιητική θεατρικότητα του Γιάννη Ρίτσου από την θεατρική ομάδα Μήδεια. Οι υπόλοιπες παραστάσεις του αφιερώματος στο Θέατρο Δρόμος: «Ισμήνη» – Κάθε Δευτέρα στις 2030 (έως 22/4/2024), «Φαίδρα» – Κάθε Τετάρτη στις 20:30 (έως 24/4/2024) και «Αποχαιρετισμός» – Κάθε Σάββατο στις 21:00 (έως 27/4/2024).

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ
Συγγραφέας: Γιάννης Ρίτσος
Σκηνοθεσία: Εμμανουήλ Γ. Μαύρος

Σκηνικά: Ρένα Σανταμούρη με την RS Architecture + Design Studio
Κοστούμια: Ρένα Σανταμούρη
Μουσική: Πλάτων Ανδριτσάκης, Μίκης Θεοδωράκης, Θάνος Μικρούτσικος, Λούντβιχ Βαν Μπετόβεν, Allen Grey
Φωτισμοί: Χριστίνα Φυλακτοπούλου
Χορογραφία: Κινησιολογία: Δάφνη Μαρκάκη, Εύη Καρακώστα

Παίζουν: Μαριάννα Λαγουρού, Γιώργος Λιάκος

Διάρκεια: 75’ χωρίς διάλειμμα
Τιμές Εισιτηρίων: Γενική Είσοδος: 12 € | Μειωμένο: 10 € Φοιτητικό, ανέργων, πολυτέκνων, ΑμεΑ, 65+. Εισιτήριο Αφιερώματος: 35 € Ενιαίο εισιτήριο για όλες τις παραστάσεις, ταμείο και more.com | Ειδικές Τιμές: 11 € Για ομαδικές κρατήσεις άνω των 10 ατόμων (τηλ. 210 88 18 906 ή μέσω more.com). 8 € Ειδική τιμή για σχολεία. Ατέλεια ΣΕΗ - ΕΕΣ - Π.Ε.ΣΥ.Θ. 5 €, κατόπιν διαθεσιμότητας θέσεων.
Διάρκεια Παραστάσεων: Από 7 Δεκεμβρίου 2023 έως 25 Απριλίου 2024
Πληροφορίες: Προπώληση: more.com | Κράτηση και αγορά μόνο μέσω ταμείου του θεάτρου (τηλ. 210 88 18 906 17:00 - 21:00)
Παραστάσεις: Κάθε Πέμπτη στις 21:15
Διασκευή: Εμμανουήλ Γ. Μαύρος
Link Εισιτηρίων: https://www.more.com/theater/imerologio-afieroma-ston-gianni-ritso/
Πληροφορίες Χώρου: Θέατρο Δρόμος, Αγ. Μελετίου 25, Αθήνα. Τηλ. 210 8818906. email: [email protected] | https://dromostheatre.gr/
Φωτογραφίες: Χριστίνα Φυλακτοπούλου
Περισσότερα από ΘΕΑΤΡΟ
VIMA_WEB3b